ВИБОРИ-2004: моніторинг медіа-технологій 4-11 липня

28 Липня 2004
1495

ВИБОРИ-2004: моніторинг медіа-технологій 4-11 липня

1495
"Детектор медіа" розпочинає новий спеціальний виборчий проект, присвячений відстеженню медійно-маніпулятивних операцій, які будуть використані в ході президентської виборчої кампанії.
ВИБОРИ-2004: моніторинг медіа-технологій 4-11 липня

"Детектор медіа"

"Детектор медіа" розпочинає новий спеціальний виборчий проект, присвячений відстеженню медійно-маніпулятивних операцій, які будуть використані в ході президентської виборчої кампанії. В рамках проекту ми будемо моніторити та аналізувати роботу провідних вітчизняних телевізійних каналів у двох аспектах.

З одного боку, ми продовжуватимемо оцінювати роботу каналів та журналістів з точки зору дотримання ними професійних та етичних стандартів, в уже відомому "Моніторингу теленовин" – тепер уже у "бойових" умовах виборчої кампанії.

Паралельно ми спробуємо зафіксувати і проаналізувати зміст і завдання тих технологічних комбінацій і маніпулятивних схем, які провідні учасники президентських перегонів та їх штаби будуть застосовувати у ході кампанії – в першу чергу, за допомогою ЗМІ.

При цьому ми будемо намагатися фіксувати інформаційні "спецоперації", хто б їх не проводив – представники провладних кандидатів чи кандидатів від опозиції. Хоча – і це очевидно вже зараз – медійні можливості кандидатів влади та її опонентів далеко не співмірні. Тим не менше, саме всебічний аналіз ситуації здатен скласти реальну і об’єктивну картину.

У результаті здійснення проекту ми сподіваємося отримати достатньо показову (так би мовити, прозору!) інформацію про нинішній рівень заангажованості українських телеканалів та рівень відповідності принципів їх роботи цивілізованим стандартам не тільки журналістики, а й передвиборчої боротьби. Таким чином, ми сподіваємося зафіксувати також роль медійного ресурсу в президентських виборах - принаймні, з точки зору намагань різних команд.

Третьою частиною проекту стануть соціологічні опитування, які за домовленістю для „Детектор медіа” зроблять відомі організації. Ці опитування населення та, окремо, експертів, допоможуть нам вияснити наскільки ж ефективними виявились медійні спецоперації, чи впливали вони на вибір громадян.

Треба зазначити, що в ході нинішніх президентських виборів ми, вперше за останнє десятиріччя маємо справу з масштабним політичним протистоянням двох різних порівнянних за потенціалом політичних сил. На двох попередніх президентських кампаніях (1994 і 1999 років) лінія такого протистояння проходила між представниками партійно-номенклатурної еліти радянського часу (Кравчук-Кучма, Кучма-Симоненко) і зводилась, передусім, до боротьби, спершу за найвигідніші умови пристосування окремих груп цієї еліти до нових часів, а згодом – за самозбереження при владі тієї з груп, яка взяла гору.

За цей час стало звичним, що вибори на різних рівнях перетворилися не в змагання програм, а у змагання тих чи інших маніпулятивних технологій. Це призвело до того, що в громадян України так і не розвинулась культура політичного вибору. У свідомості людей протягом десятиріч насаджувалось переконання у безсиллі простого громадянина перед могутністю державної машини. Як наслідок, на сьогодні дуже значна частина виборців просто не бачить у процедурі виборів реального механізму, здатного змінити їх життя. Більше того, виборці, задавлені медійним маніпулятивним терором, часто-густо просто не здатні раціонально обґрунтовувати свій вибір і не бажають брати на себе відповідальність за результат виборів, наперед вважаючи для себе програшним будь-який результат. Наслідки очевидні – ріст абсентеїстських настроїв, факти ірраціональних протестних голосувань або, ще гірше – факти тотальної "скупки" голосів.

Особливість нинішньої президентської кампанії полягає у тому, що цього разу опозиція, попри ряд внутрішніх суперечностей і традиційну для українського політикуму деідеологізованість, принаймні, демонструє певні інтенції до ідеологічних відмінностей від правлячої еліти, а по-друге – вперше за роки незалежності опозиція має лідера з високим рейтингом довіри, який, до певної міри, компенсує традиційну перевагу діючої влади(адмінресурс, контроль за провідними ЗМІ etc).

На хвилі цього протистояння є підстави очікувати повернення інтересу громадян України до політичних процесів, їх виходу із стану політичної апатії.

Аналіз політичних технологій, які використовуються і будуть використані опонентами в ході нинішньої виборчої кампанії цікавий, передусім, як оцінка ресурсів політичних конкурентів та професійності їх команд. Важливо оцінити ситуацію з тієї точки зору, наскільки і яким чином ці технології вплинуть на суспільну свідомість і загальний рівень політичної культури.

Будуть технології деструктивними, аморальними, спрямованими на поглиблення і використання кризових явищ у суспільстві, розпалювання міжнаціональних конфліктів чи, навпаки, стимулюватимуть українських громадян до свідомого, зваженого вибору, до активної участі у суспільному житті – від цього, значною мірою, буде залежати не тільки результат жовтневих виборів, але й суспільно-політична ситуація в країні на найближче майбутнє.


Розпочинаючи наш проект, ми плануємо публікувати результати наших спостережень щотижня, а в кінці кожного місяця – огляд певних загальних тенденцій в ході інформаційного протистояння.

***

Сьогодні ми публікуємо спостереження наших експертів за перший тиждень президентської кампанії-2004, з 4 по 11 липня 2004 року.

Свого часу автори книги "Телебачення спецоперацій" (К.Детектор медіа, 2003) визначили дві ключових, можна сказати, універсальних технології, які використовує діюча українська влада у підконтрольних їй ЗМІ для боротьби з політичними опонентами. Йдеться про "інформаційну блокаду" та "єдність інтерпретацій". Там же відзначалась тенденція своєрідної "хвилеподібності" у застосуванні маніпулятивних технологій - в залежності від того, чи відбувається період загострення політичного протистояння, чи, навпаки – період відносного "затишшя". Звісно, це ніяк не впливало на загальні принципи керування мас-медіа, але визначало ступінь інтенсивності маніпуляцій.

Старт президентської кампанії–2004, безперечно, є надзвичайно відповідальним періодом для всіх без винятку українських політичних акторів. Тому, як і очікувалось, саме з цього моменту інтенсивність маніпулятивної обробки населення за допомогою телебачення різко зросла. Більш того, висвітлення провідними телеканалами акцій з висування кандидатів у президенти продемонстрували, що набувають масштабного характеру наступні кроки телеканалів, контрольованих Адміністрацією Президента=партією СДПУ(о) – якими вони в кінці 2003-на початку 2004 розвинули дві вищезазначені технології. А саме – маніпулювання фактами та конструювання віртуальної реальності, яка нічого спільного з дійсністю не має. (Дивись про це також у статті „Державна політика” в дії”, „Дзеркало тижня”, № 27, 2004 рік).

Ці універсальні технології, у свою чергу, створюють умови для просування інших маніпулятивних комбінацій, спрямованих передусім проти найрейтинговішого на сьогодні кандидата – лідера президентської гонки Віктора Ющенка.

Перш ніж перейти до наведення прикладів того, які саме комбінації впроваджували на провідних загальнонаціональних каналах минулого тижня, видається важливим сформулювати головні напрями інформаційної війни проти Ющенка. Не вдаючись до деталізації та оцінок адекватності тих чи інших звинувачень, означимо для початку такі:

- намагання дискредитувати Ющенка, як учасника зловживань, які, начебто, привели до банкрутства банку "Україна", а також вказуючи на його причетність до незаконного використання валютних резервів Нацбанку в період, коли його очолював Ющенко;

- намагання розвінчати образ Ющенка, як успішного, ефективного прем’єр-міністра, який забезпечив виплату пенсій та інших соціальних виплат, подолав гіперінфляцію і т.п.;

- "непряма атака" – атака на оточення Ющенка, спроба перенести негатив, розкручуваний навколо окремих представників блоку та союзників (Тимошенко, Порошенко, Жванія) на самого Ющенка. Апеляція до номенклатурного минулого багатьох партнерів Ющенка по коаліції;

- звинувачення в ультраправому націонал-екстремізмі, спроба маргіналізувати Ющенка, як політика, пов’язаного виключно із західноукраїнським регіоном, розкрутка міфу про шовіністичні настрої серед членів "Нашої України"(у лідера - зокрема), які загрожують міжнаціональній злагоді, намагання провести паралель з нацистами;

- нав’язування Ющенку образу "проамериканського" політика, залежного у своїх діях від впливу Сполучених Штатів;

- формування образу „агресивної” опозиції, яка переймається виключно боротьбою за владу і створює загрозу суспільному „спокою та стабільності”. Очевидно, що влада планує найближчим часом вирішувати телевізійний образ Ю. як політика, постійно втягнутого у малі і великі конфлікти – на противагу Януковичу-діючому прем’єру, начебто зайнятого конструктивною роботою.


Як бачимо, напрямів "інформаційної війни" проти головного опозиційного кандидата набралось чимало – і цей список далеко не вичерпано. В рамках цих стратегічних завдань реалізуються комбінації тактичного характеру – як реакція на оперативні події.

Зусилля телевізійних маніпуляторів цього тижня зосереджувалися на вирішенні двох основних завдань. В рамках ключової стратегії – інформаційної блокади головного опозиційного кандидата - забезпечувалась нейтралізація успішного старту президентської кампанії Віктора Ющенка. Паралельно забезпечувалась інформаційна "розкрутка" провладного кандидата Віктора Януковича в рамках створюваного для нього іміджу "міцного господарника", "людини діла", не позбавленого стратегічної перспективи мислення і навіть європейської орієнтації(цю частину іміджу мало, зокрема, забезпечити інтерв’ю Віктора Федоровича телекорпорації "Євроньюс”, показане у програмі В’ячеслава Піховшека "Епіцентр" 4 липня (16% акцій „Євроньюсу”, до речі, належить Росії).

Без сумніву, найбільш показовим було вже згадане висвітлення каналами процесу висунення кандидатів у президенти, яке відбулось позаминулої неділі.

Для влади став певною несподіванкою успішно проведений старт кампанії головного опозиційного кандидата – Віктора Ющенка, який відбувся у формі багатолюдного і нестандартного за формою мітингу на Співочому полі.

Тим часом, висування головного кандидата від влади – Віктора Януковича – проходило в Запоріжжі у стилістиці засідань партійно-господарських активів часів брежнєвського застою і явно не давало можливості забезпечити переконливу "картинку" у порівнянні з акцією конкурента.

Таким чином, перед контрольованими ЗМІ було поставлене завдання нейтралізувати ефект від висування Ющенка. Як наслідок, жоден із загальнонаціональних телеканалів не зробив жодної спроби хоча б просто і коротко подати реальну інформацію (як це зробили, скажімо, на мережевих каналах, підконтрольних Вікторові Пінчуку – але про них нижче).

Жоден з національних телеканалів, контрольованих АП і СДПУ(о) – Перший Національний ("Вісті"), "1+1" ("Епіцентр"), "Інтер" ("Подробности недели") – не показав жодного загального плану зі Співочого поля, не назвав кількості присутніх на мітингу(яку навіть правоохоронні органи оцінили в 20 000 чоловік), не згадав, що висуненню Ющенка передував концерт, в якому взяли участь популярні виконавці Пономарьов, "ВВ", "Океан Ельзи", Тарас Петриненко, не показав масштабної пішої ходи прихильників кандидата від "Нашої України" до центвиборчкому. Натомість були показані виключно середні плани маленьких купок молодиків із пивом, крупні плани пластикових порожніх стаканчиків...

Телеканал "Інтер" у сюжеті неназваного автора стверджував, що "висунення Ющенка було організоване в американському стилі", вже першою фразою пробуючи натякнути на уявну "американоцентричність" кандидата.

Прийом створення негативних асоціацій був одностайно використаний і на "Інтері", і на УТ-1, і на "1+1". На трьох каналах не обійшлося без обов’язкової згадки про роздачу безкоштовної горілки (яку, насправді, як стверджують свідки подій, і як було згадано – між іншим і в досить дивному контексті, але все ж, навіть на телеканалі „Інтер” - пробували роздавати учасникам мітингу провокатори).

Ось як все це виглядало у викладі "Подробностей недели"(Интер) і "Епіцентру"(1+1).Зверніть увагу, на обох каналах це повідомлення поставили "в стик" із вирваним із контексту фрагментом (прийом "вибіркового цитування") виступу лідера Всеукраїнського об’єднання "Свобода" народного депутата Олега Тягнибока:

Подробности недели(Інтер,4.04.2004):

"Сьогодні ж головною проблемою "нашоукраїнцiв" було утримати прихильників від відпочинку в не відведених для цього місцях, виловити та нейтралізувати провокаторів i тих, хто просто прийшов за обіцяною дешевою горілкою. Схоже, що служба безпеки "нашоукраїнцiв" не знайшла нічого ліпшого, як одібрати оковиту в тих, хто встиг скористатися нагодою. I, звичайно, знищити. Проте святковий горілчаний запах стояв біля Центрвибочкому до самого вечора

СТУДІЯ: I все ж була одна партiя, яка вже сьогоднi висловилася на пiдтримку Вiктора Ющенка - Всеукраїнське об`єднання "Свобода". Як пояснив його голова Олег Тягнибок, нацiоналiсти хочуть грати у вищiй лiзi української полiтики i домагатися серйозних успiхiв. А його заступник Євген Гiрник пояснив, що без пiдтримки українських нацiоналiстiв не вiдбудеться нi українська Україна, нi український президент. I додав, що вони зроблять усе, аби допомогти своєму кандидатовi здобути перемогу".


Епіцентр(1+1,4.04.2004)

РЕПОРТАЖ: Прихильники Ющенка відзначали його самовисування. Якихось значних інцидентів зафіксовано не було. Перед акцією рекламували безкоштовний алкоголь. Цей безкоштовний алкоголь служба безпеки Ющенка, у тих, хто прийшов відзначити його самовисування – відібрала. Що далі сталось з алкоголем не відомо.

"Україна для українців" – гасло Українських націоналістів, із Всеукраїнського об’єднання "Свобода", колишньої Соціал-національної партії. Вони вирішили не висувати свого кандидата у президенти, а підтримати Віктора Ющенка. Націоналісти вважають його найбільш прийнятною кандидатурою для себе.

СИНХРОН: Олег ТЯГНИБОК, лідер Всеукраїнського об`єднання "Свобода": "Ми хочемо грати у вищій лізі української політики і не просто грати, а добиватись серйозних успіхів. Треба зробити три речі, очистити владу. Навести порядок в державі і повернути Україну, українцям"


Перший Національний, певна річ, теж не залишився осторонь загальної "єдності інтерпретацій":

Віктор Ющенко вирішив іти на вибори з власної ініціативи, самовисуванцем. На зібранні своїх прихильників на Співочому полі він прибув вже після подання відповідних документів до Центрвиборчкому та пообіцяв, що через рік Україна зміниться до невпізнанності, якщо його оберуть президентом. В очікуванні свого лідера певна частина його прибічників до наметів, які просто біля місця проведення акції, торгували міцною лікеро-горілчаною продукцією та пивом. Сьогодні ж висунення Ющенка підтримали делегати з‘їзду Радикальних націоналістів від виборчого об‘єднання "Свобода", яка донедавна була відома як Соціально-національна партія України. Вони провели свій захід під гаслом "Україна для українців". СИНХРОН: Олег ТЯГНИБОК, лідер всеукраїнського об‘єднання "Свобода": "Новий український націоналізм буде відроджуватися з території великої України і це буде ще сильніший, ще потужніший і ще патріотичніший рух, і тому треба зробити 3 речі, очистити владу, навести порядок в державі, і повернути Україну українцям".

Отже, як бачимо, всі три загальнонаціональні канали, висвітлюючи висування кандидата у президенти Віктора Ющенка, працювали згідно єдиної технології, мета якої - нейтралізувати ефект від успішного старту його президентської кампанії.

Технологія включала у себе кілька маніпулятивних прийомів – "створення негативних асоціацій", "наклеювання ярликів", "бездоказові твердження".

Натомість, коли знайомишся із сюжетами цих же каналів про висування єдиного провладного кандидата, одразу стає помітним використання "принципу контрасту".

Прем’єр Віктор Янукович подається телевізійниками в суто пропагандистському ключі, без жодних спроб аналізу чи подачі альтернативних точок зору:

Вісті(УТ-1,04.07.2004)

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем‘єр-міністр України: "Я абсолютно впевнений, що за 2-3 роки можна зробити, підняти рівень заробітної плати, не на відсотки, а в рази. Мінімум в 2-3 рази і це стабільний і сильний рівні. Для досягнення цього рівня вже зараз в моїй команді розроблені всі економічні фінансово-правові механізми".

РЕПОРТАЖ: Віктор Янукович хоче бачити нову модель інвестиційно-інноваційного розвитку країни, планує збільшити асигнування на медицину та освіту. Бюджет поповнюють за рахунок податків. Янукович сказав, що не буде миритися з ситуацією, коли найбідніші верстви сумлінно сплачують податки, а великі фірми випрошують собі податкові канікули. Єдиний кандидат від більшості бачить Україну об‘єднаною і сильною.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем‘єр міністр України: "Тому й на президентських виборах я з гордістю буду і представником Партії регіонів, і кандидатом від широкої коаліції, всіх тих політичних сил які не ділять себе на правих і лівих, західних чи східних які борються за благо, безпеку, гідність цієї нашої чудової країни і кожного її громадянина". РЕПОРТАЖ: Аналітики задовго до початку виборчої кампанії віддавали Віктору Януковичу чільні місця в політичних рейтингах. Сьогодні йому свою довіру висловила вся Україна і його політичні союзники.


Епіцентр(1+1,04.07.2004)

...сьогодні Віктора Федоровича офіційно висунули кандидатом у президенти. У Запоріжжі, в будинку культури заводу "Дніпроспецсталь", його одноголосно висунув з’їзд Партії регіонів. Від соціал-демократів об’єднаних Януковича підтримав Леонід Кравчук, від "Трудової України" – Сергій Тігіпко, він очолив штаб Януковича. Привітав з’їзд і президент такими словами: Ваша партія зайняла одне із провідних місць серед найвпливовіших сил в державі. Сам Янукович на з’їзді виступив і заявив про можливість вдвічі підняти в Україні зарплати протягом двох трьох років, скасує урядовцям канікули, примусить їх працювати. Що зосередиться на освіті, медицині, і на боротьбі з корупцією, завершить земельну, військову та регіональну реформу, не псуватиму відносин з Росією і висловив бажання перемогти на виборах в першому турі.

Подробности недели (Интер, 04.07.2004)

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, кандидат у президенти: "Я б ніколи не зважився балотуватися в президенти, якби не знав як швидко і рішуче поліпшити стан в країні. А я про це знаю".

РЕПОРТАЖ: По пiдтримку прем`єр звертається до звичайних людей. Бо першим своїм завданням уряд уважає пiдвищення платнi. Насамперед - медикам i вчителям. Та й усiм iншим - запевнив Янукович - за 2-3 роки зарплати i пенсiї можна пiдняти удвiчi-тричi. Головний супротивник - тi, хто наживається на чужому горi. Бо є великi фiрми й банки - нагадав прем`єр - якi замiнюють податки хабарами i таким чином отримують необмеженi податковi канiкули. Таким спритникам Янукович обiцяє не лише скасувати вакацiї, а й вiдпрацювання всiх пропущених урокiв. А ще кандидат планує впроваджувати iнвестицiйно-iнновацiйну модель економiки, боротися з корупцiєю, поставити на ноги село та завершити земельну, вiйськову, регiональну реформи, змiцнювати вiдносини з Росiєю.


Такого ж принципу "інформування" про двох головних конкурентів президентських перегонів канали дотримувалися на цьому тижні і надалі. Ось типовий приклад: перелік новинних сюжетів у випуску ТСН на каналі "1+1" від 5 липня:

5.07.2004

1+1,19.30 ТСН

Віктор Янукович за думкою Всеукраїнського політичного об’єднання "Жінки за майбутнє" – найкращий претендент на пост президента України

(СТУДІЯ: Всеукраїнське політичне об`єднання "Жінки за майбутнє" на сьогоднішньому з`їзді ухвалило рішення про підтримку на майбутніх президентських виборах прем`єр-міністра Віктора Януковича. Для цього вирішили створити передвиборне об`єднання "За благополуччя і порядок". До його складу увійшли майже всі жіночі громадські організації України.)

Журналіст ТРК "Альтернатива" Влад Бернадський зник в центрі Києва

(коментар: директор контрольованої СДПУ(о) телекомпанії "Альтернатива" Віктор Тимченко заявив про зникнення свого журналіста, якого начебто викрали люди "одягнені в оранжеві футболки з написом "Так, Ющенко!"")

Генпрокуратура порушили кримінальну справу проти Юлії Тимошенко (РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Відеозапис, зроблений помічником Юлії Тимошенко – не копія і не підробка, заявляє Генпрокуратура. Це оригінал: запис звуку і відео відбувся одночасно. Юлія Тимошенко після оприлюднення плівки заявляла, що запис підробили. 20 травня Генпрокуратура порушили кримінальну справу за звинуваченням у спробі підкупу суддів з метою звільнити з-під арешту колишніх керівників ЄЕСУ. За цією справою допитали, як свідків, суддів Верховного суду. Вони підтвердили підозри Генпрокуратури. )

Організація "Братство" знову пікетувала Кабмін

(РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Організація "Братство" сьогодні знову пікетувала Кабмін з вимогою виплатити борги із зарплати на кримському заводі "Затока". Ця структура оголосила війну нечистим на руку бізнесменам. Завод "Затока" вважають власністю одного з депутатів блоку "Наша Україна". Члени організації влаштували сьогодні масові заходи і на самому заводі. )

Все той же "принцип контрасту", коли повідомлення про черговий факт підтримки одного з кандидатів(Януковича) подається "в одному флаконі" з малоприємними повідомленнями про політичних союзників іншого кандидата(Ющенка) – типовий приклад так званої "непрямої атаки". Той же набір новинних повідомлень, тільки у зворотному порядку, подається на "Інтері" і на УТ-1.

Що стосується Віктора Ющенка, то щодо нього згадані телеканали суворо дотримуються режиму інформаційної блокади. Якби не було "5-го каналу" і деяких послаблень на мережевих каналах, контрольованих Віктором Пінчуком, то могло б скластися враження, що такого кандидата не існує взагалі.

Натомість, скажімо, факт отримання Віктором Януковичем кандидатського посвідчення став приводом для розлогого агітаційного сюжету:

Вісті(УТ-1,07.07.2004)

СТУДІЯ: До виборів президента залишилося 116 днів. Посвідчення кандидата у президенти України сьогодні отримали ще 2 претенденти. Центральна виборча комісія вручила відповідні документи прем`єр-міністру Віктору Януковичу та лідеру Соціалістичної партії Олександру Морозу. Таким чином на сьогодні посвідчення мають 4-ро кандидатів. Сьогодні ж документи на реєстрацію подала і лідерка прогресивних соціалістів Наталія Вітренко.

СИНХРОН: Сергій КІВАЛОВ, голова Центрвиборчкому України: "Учора відбулось засідання Центральної виборчої комісії, на котором одностайно било прийнято рішення о реєстрації кандидатом в президенти Януковича Віктора Федоровича".

РЕПОРТАЖ: Автор: Лариса ТКАЧ. Сергій Ківалов вручив посвідку кандидату. Віктор Янукович зробив першу заяву в новій іпостасі.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем`єр-міністр України: "Дорогі друзі, я дуже вдячний вам за підтримку. Я вас не підведу".

РЕПОРТАЖ: Підтримати і привітати кандидата у президенти до Центральної виборчої комісії прийшли зокрема голова його виборчого штабу Сергій Тігіпко, уповноважений представник Віктора Януковича у ЦВК Степан Гавриш, глава Адміністрації президента Віктор Медведчук, віце-прем`єр Андрій Клюєв, народні депутати Леонід Кравчук та Валерій Пустовойтенко, народний артист Богдан Ступка та президент Національної академії наук Борис Патон.

СИНХРОН: Борис ПАТОН, президент НАНУ: "Для нас головне те, що уряд Віктора Федоровича і він особисто приділяють величезну увагу розвиткові науки і освіти. Без науки нема освіти, без освіти немає науки".

РЕПОРТАЖ: Леонід Кравчук був першим президентом незалежної України. Він каже, що бачив роботу всіх урядів зсередини – і як президент, і як народний депутат.

СИНХРОН: Леонід КРАВЧУК, лідер фракції СДПУ(о): "Я зробив висновок, що Віктор Федорович – це людина, яка керується реальними можливостями, знає професійно свою справу. І я повірив в те, що він зможе вирішити ті проблеми, які сьогодні є нагальними для України і у внутрішній, і у зовнішній політиці".

РЕПОРТАЖ: Віктор Янукович не став давати оцінку своїм потенційним конкурентам, наголосивши, що його передвиборча кампанія буде насамперед чесною і що він розраховує на перемогу в першому турі. Відповідаючи на запитання журналістів щодо передвиборчої стратегії Віктор Янукович сказав, що він працюватиме на майбутнє держави.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, прем`єр-міністр України: "Стратегія буде робочою. Мені треба виконувати перш за все програму Кабінету міністрів і далі я повинен планувати якою буде держава після виборів".


Аналогічні за змістом сюжети пройшли і по "1+1" та "Інтеру". Цікаво, що всі вони були подані "в стик" із інформаціями про робочу поїздку Януковича в Сумську область та про підтримку його ж таки кандидатури жіночою спілкою "Берегиня". Як буває майже завжди, використання технологій рідко носить евристичний характер. Як-от у цьому випадку – задумка шита білими нитками. Поки інші кандидати переймаються боротьбою за владу, чинний прем’єр переймається, "якою буде держава після виборів", демонструючи, з одного боку, впевненість у перемозі, а з другої – державницьку відповідальність. За що, певна річ, отримує чергову порцію підтримки – нехай і від маловідомої громадської організації.

Втім, протягом усього тижня, новинні випуски рясніли повідомленнями про підтримку діючого прем”єра різними політичними та громадськими структурами: Народно-аграрною партією, Соціал-Демократичним Союзом, Народно-демократичною партією, Партією національно-економічного розвитку України. На загал було анонсовано, що про свою підтримку Януковичу мають заявити 24 партії та 63 організації. Про кількість партій та організацій, які вже тривалий час не лише заявляють, але й підтримують Віктора Ющенка – телеканали не повідомляли.

Своє слово на підтримку провладного кандидата сказав і президент в своєму недільному інтерв’ю програмі "Епіцентр", присвяченому десятій річниці свого перебування на цій посаді.

Дещо відмінну роль в українському ефірі відіграють на сьогодні мережеві канали “IСTV”, СТБ, та “Новий”. З одного боку, Віктор Пінчук, власник згаданих “ICTV”, СТБ та “Нового”, є “плоть від плоті” одного з найпотужніших олігархічних кланів та нинішньої української влади. З другого боку – нещодавно розпочата ним непроста робота зі створення образу прозахідного ліберал-мецената, очевидно, зобов’язує хоча б до якоюсь мірою об’єктивованої інформаційної політики підконтрольних телеканалів. І, нарешті, останній фактор. Відсутність впевненості у перемозі єдиного кандидата від влади спонукає керівництво згаданих каналів висвітлювати діяльність головного претендента на президентське крісло підкреслено об’єктивно (як довго це відбуватиметься – справа інша).

Втім, така об’єктивність є досить нерівною: від позитивно-нейтрального до іронічно-ворожого подання матеріалів у випусках новин.

Так, скажімо, досить об’єктивно було подано поїздку В.Ющенка до села Хоружівки напередодні його висування (“Репортер”, 3.07.2004, 17.00) , церемонію висування В.Ющенка на Співочому полі у Києві (“Факти”, 4.07., 18.45) , його заклик до підписання декларації про чесні та прозорі вибори (“Репортер”, 7.07., 19.00, 23.57) . Утрималися дані канали і від провокаційних репортажів про роздачу дармової горілки біля Центрвиборчкому під час мітингу на підтримку кандидата від опозиції.

Разом з тим, найбільш загальні маніпулятивні прийоми у висвітленні передвиборчої кампанії в Україні зберігаються і на цих каналах. Як і на інших провладних каналах, на “ICTV”, СТБ, та “Новому” Віктор Ющенко згадується, як правило, лише після Віктора Януковича (тут йдеться як про матеріали, у яких згадуються ці два політики, так і про порядок подачі матеріалів в інформаційному випуску ). Цим створюється стійке враження про нинішнього прем’єра як лідера виборчих перегонів.

Цій же маті служить, очевидно, і часова непропорційність показу “паркетного дійства” з висування діючого прем’єр-міністра кандидатом у президенти та яскравого, незвичного для України політичного шоу із висування кандидатом В. Ющенка на користь першого, чим нівелювалася масштабність підтримки екс-прем’єра населенням (Вікна-новини 05.07.2004, 22:00).

Інший приклад. Вікна-новини (07.08.2004, 22:00) у матеріалі “Політологи вирішили підготувати меморандум про чесні вибори та пакт політичної стабільності й розвитку” дають досить критичну оцінку цій ідеї. Однак, така критика не заважає їм навести слова (до речі, вирвані із контексту) одного з “підписантів” і очевидно, ініціаторів меморандуму, які підводять до думки про майбутні нечесні методи ведення кампанії В.Ющенком: “СИНХРОН: Володимир МАЛИНКОВИЧ, політолог: "Я думаю, что Ющенко скорее всего не подпишет, и честно говоря у меня нет уверенности вообще, что кто-то подпишет. Вопрос тогда: зачем же огород городить? А затем, что, на мой взгляд, социологи и политологи должны продемонстрировать то, что они тоже участвуют в политическом процессе".

Додають приводів до відточення маніпуляційних прийомів й непродуманість дій самих політиків. Так, у “Репортері” 5.07.2004 о 19.00 у досить іронічному ключі йдеться про знаходження Віктором Ющенком коштів для застави: “Гірші фінансові справи у Віктора Ющенко. Щоб внести до ЦВК грошову заставу, лідер "Нашої України" позичив необхідні 500 тисяч гривень у депутатів зі своєї фракції, повідомляє прес-служба блоку. Кандидат розрахується із боргами, взявши кредит під заставу власної квартири”.

Як трансформуватимуться маніпуляційні прийоми та технології на згаданих каналах щодо висвітлення діяльності основних “претендентів на папаху” президента України, сказати важко. З великою вірогідністю можна лише стверджувати, що рівень об’єктивності новин на “ICTV”, СТБ, та “Новому” буде залежати, в першу чергу, від реального рейтингу головного опозиційного кандидата та готовності влади вплинути на визначення переможця нетрадиційним для демократичного режиму способом.

"Детектор медіа"

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.

Читайте з цієї теми також: ВИБОРИ-2004: інформаційні війни (Моніторинг теленовин)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1495
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду