ВИБОРИ-2004: моніторинг медіа-технологій

28 Липня 2004
1216

ВИБОРИ-2004: моніторинг медіа-технологій

1216
"Детектор медіа" продовжує новий спеціальний виборчий проект, присвячений відстеженню медійно-маніпулятивних операцій, які будуть використані в ході президентської виборчої кампанії.
ВИБОРИ-2004: моніторинг медіа-технологій

"Детектор медіа" "Детектор медіа" розпочинає новий спеціальний виборчий проект, присвячений відстеженню медійно-маніпулятивних операцій, які будуть використані в ході президентської виборчої кампанії. В рамках проекту ми будемо моніторити та аналізувати роботу провідних вітчизняних телевізійних каналів у двох аспектах.

З одного боку, ми продовжуватимемо оцінювати роботу каналів та журналістів з точки зору дотримання ними професійних та етичних стандартів, в уже відомому "Моніторингу теленовин" – тепер уже у "бойових" умовах виборчої кампанії.

Паралельно ми спробуємо зафіксувати і проаналізувати зміст і завдання тих технологічних комбінацій і маніпулятивних схем, які провідні учасники президентських перегонів та їх штаби будуть застосовувати у ході кампанії – в першу чергу, за допомогою ЗМІ.

При цьому ми будемо намагатися фіксувати інформаційні "спецоперації", хто б їх не проводив – представники провладних кандидатів чи кандидатів від опозиції. Хоча – і це очевидно вже зараз – медійні можливості кандидатів влади та її опонентів далеко не співмірні. Тим не менше, саме всебічний аналіз ситуації здатен скласти реальну і об’єктивну картину.

У результаті здійснення проекту ми сподіваємося отримати достатньо показову (так би мовити, прозору!) інформацію про нинішній рівень заангажованості українських телеканалів та рівень відповідності принципів їх роботи цивілізованим стандартам не тільки журналістики, а й передвиборчої боротьби. Таким чином, ми сподіваємося зафіксувати також роль медійного ресурсу в президентських виборах - принаймні, з точки зору намагань різних команд.

Третьою частиною проекту стануть соціологічні опитування, які за домовленістю для „Детектор медіа” зроблять відомі організації. Ці опитування населення та, окремо, експертів, допоможуть нам вияснити наскільки ж ефективними виявились медійні спецоперації, чи впливали вони на вибір громадян.


***

Другий тиждень виборчої кампанії (12-18 липня) яскраво продемонстрував тотальну інформаційну перевагу єдиного кандидата від влади перед усіма іншими учасниками президентських перегонів. Цей факт, звісно нікого не здивував, але послужив черговим підтвердженням практично тотальної політичної заангажованості провідних загальнонаціональних телеканалів. Специфіка ситуації полягає ще й у тому, що цілий ряд кандидатів свідомо чи несвідомо виконують можна сказати суто допоміжну роль у технологіях влади і на жодну самостійну роль претендувати не можуть.Якщо ж хтось із кандидатів лише намагається демонструвати незалежність від єдиної технологічної схеми влади - як-от Анатолій Кінах навколо нього відразу утворюється інформаційний вакуум.

Що стосується головного опозиційного кандидата – Віктора Ющенка, то він поки що не опускається до того, щоб використовувати свій єдиний телевізійний "майданчик" – 5-й канал для власних маніпулятивних комбінацій. Втім, в умовах тотальної інформаційної блокади з боку підконтрольних владі телеканалів, навіть звичайна об’єктивна інформація може послужити достатньо ефективною протиотрутою. Недаремно ж процес регіонального відключення "5-го каналу" не припиняється.

На що ж були спрямовані зусилля провладних технологів та слухняних виконавців їх вказівок?

Передусім – на вирішення, казати б, триєдиного завдання по перетворенню колишнього обласного губернатора, а нині прем’єр-міністра на символ діловитості, працелюбності та хазяйновитості. Символ, який ще й користується широкою підтримкою, як висловились у "Епіцентрі" – "української партійної системи".

Розкрутка цієї ідеї розпочалась з понеділкових повідомлень у телевізійних інформаційних блоках. Зміст цих повідомлень практично ідентичний, тому для ілюстрації достатньо навести лише одне з них:

Вісті (УТ-1) (2004-07-12 21:00) 24-го липня у Києві та по всіх регіонах відбудеться форум політичних партій та громадських організацій СТУДІЯ: Ведучий – Володимир ГОЛОСНЯК. 24-го липня у Києві та по всіх регіонах відбудеться форум політичних партій та громадських організацій. Під час його роботи буде офіційно оголошено про створення блоку на підтримку кандидата у президенти Віктора Януковича. Про це сьогодні повідомив лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко під час засідання представників цих партій та організацій.

РЕПОРТАЖ: Автор: Людмила ЄВСЕЄНКО. Представники 23-ох політичних партій та 63-ох громадських організацій створили сьогодні координаційну раду, щоб підтримувати прем`єр-міністра Віктора Януковича на президентських виборах 2004. Очолив її лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко. Координаційна рада узгоджуватиме дії партій та громадських організацій у період виборчої кампанії і сприятиме перемозі Януковича.


14-го липня з’явилось повідомлення про те, що з підтримкою кандидатури Віктора Януковича виступив 9-й позачерговий з’їзд маловідомої структури, очолюваної нардепом Віталієм Журавським - християнсько-демократичної партії України.

16-го липня – рішення про підтримку Януковича прийняв з’їзд партії "Трудова Україна". Це, м’яко кажучи, не стало несподіванкою, оскільки незадовго до цього лідер партії Сергій Тигіпко очолив виборчий штаб єдиного кандидата від влади. Інформація про цей факт поєднувалась з інформацією про те, що навколо Януковича об’єдналося 27 партій та 69 громадських об`єднань, що мало, очевидно, свідчити про широку народну підтримку цього кандидата. Поза тим, експертам та й більшості журналістів з тих, що стежать за політичним процесом цілком очевидна ефемерність переважної більшості українських партійних утворень. Вони набирають сякого-такого реального організаційного змісту виключно у гарячу виборчу пору – та й то, як у даному випадку - більше з технологічних міркувань. Але жоден телеканал не спромігся проаналізувати якісний стан цих політичних та громадських об’єднань, хоча суспільний інтерес до такого аналізу – очевидний. Натомість, провідні канали подавали ситацію виключно в парадному стилі, підкреслюючи чи як мінімум натякаючи на тезу про процес всенародної підтримки Віктора Януковича.

Зрештою, мету цієї інформаційної операції підсумували заступник голови президентської адміністрації Василь Базів та вже традиційно В’ячеслав Піховшек в недільному "Епіцентрі".

Подробности (2004-07-16 20:00) Создание блока партий и общественных организаций в поддержку Януковича - свидетельство зрелости демократического процесса в Украине РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Создание блока партий и общественных организаций в поддержку Януковича - свидетельство зрелости демократического процесса в Украине. Так считает заместитель главы администрации президента Василий Базив. По его словам, формула реальной демократии - это, когда ответственность за кандидата берут конкретные политические партии и общественные структуры. Если же на выборы идут так называемые самовыдвиженцы - это псевдодемократия, уверен Базив.

Епіцентр (2004-07-18 19:30) Українська партійна система за Януковича СТУДІЯ: Виборча кампанія це пошук союзників, нейтралізація ворогів. Віктор Андрійович Ющенко вирішив балотуватись самовисуванцем. Це звичайно легший шлях, ніж узгодити інтереси всіх партій, які входять до блоку "Наша Україна". І які конкурують за його увагу. Віктор Янукович пішов шляхом складнішим. Довірені особи, які представляють його інтереси, згідно закону про вибори президента і політичні партії, що його підтримали, ті, хто за нього будуть агітувати.

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Янукович перед виборами швидко набирає вагу - політичну. Минулого вівторка він вперше зустрівся із довіреними особами на майбутніх виборах. Це люди, які згідно закону про вибори президента допомагають кандидату проводити виборчу кампанію. Ведуть агітацію, представляють його інтереси. Це понад 2100 осіб з різних регіонів України. Також з’явилось об’єднання партій та громадських організацій на його підтримку. Отже, вже доволі чітко вимальовуються образи тієї сили, на яку він опиратиметься під час перегонів.


Важливим штрихом для ліплення образу "міцного господарника" і "рішучого керівника" стали телеповідомлення про дії Януковича в ситуації природних катаклізмів у західних областях України. Дарма, що ці дії входять до числа його обов’язків, як одного з керівників виконавчої влади – в умовах передвиборчої боротьби виконання обов’язків діючих чиновників не вперше подається, як подвиг. Свою лепту у творення "рішучого" образу вніс президент Кучма, надзвичайно оперативно задовольнивши представлення прем’єра про звільнення губернаторів Тернопільщини та Хмельниччини.

Окремим проявом спроби дискредитації одного з кандидатів у президенти була інформація. яка з’явилася на кількох каналах. З посиланням на російське Інтернет-видання "Версии" повідомлялося про те, що інтерес до українських виборів проявив достатньо одіозний персонаж російського політикуму Борис Березовський. Згідно логіки авторів повідомлення, Березовський підтримує Ющенка, оскільки Путін підтримує його конкурента – Віктора Януковича. Такий собі типовий приклад "псевдоінформації", що базується на домислах закордонного автора, яка дала обростає "подробицями". Таким чином вирішується кілька завдань – одному з кандидатів – Ющенку, нав’язується зв’язок з достатньо дискредитованим російськими ЗМІ політиком, а заодно вкидається інформація про підтримку Януковича Путіним (про цей факт жодних офіційних заяв не було). Ось як виглядало це у викладі каналу "Інтер":

Подробности (2004-07-12 20:00) Интерес к выборам в Украине проявляет Борис Березовский СТУДІЯ: Интерес к выборам в Украине проявляет... Борис Березовский. Во всяком случае в этом убеждает автор статьи, опубликованной в московской газете "Версия". По его словам опальный олигарх руководствуется принципом - если Владимир Путин поддерживает Виктора Януковича, Березовский должен выступить на стороне его соперника Виктора Ющенко. В этой связи журналист вспоминает историю с изчезновением в Киеве Ивана Рыбкина. И сообщает, что именно Рыбкин, опасаясь за свою жизнь, передал в ФСБ записи разговоров Березовского с олигархом-"нашеукраинцем" Давидом Жвания.

Автор статьи утверждает, что Жвания с Березовским встречались лично в апреле этого года в Израиле, а в июне в Киев приезжали доверенные лица "лондонского изгнанника" Максим Ткачев и Демьян Кудрявцев. Последний встречался с начальником штаба Виктора Ющенко и другими депутатами из "Нашей Украины". О чем шла речь журналист не уточняет, ограничиваясь заголовком "В Украине готовят бархатную революцию?". При этом "Версия" обнародует очередную запись, на этот раз телефонного разговора Жвании с Кудрявцевым, во время которого, по утверждению журналиста, они обсуждают статью в британской "Индепендент" о деле Гонгадзе. Причем до ее появления в газете.

Напомню, что в Генеральной прокуратуре Украины утверждают, что статья в "Индепендент" на самом деле осложнила расследование это резонансного дела и даже поставила под угрозу жизнь важных свидетелей. А спикер Верховной Рады Владимир Литвин заявил, что публикация носит заказной характер и заказчиком является один из украинских депутатов. Реакция Бориса Березовского и "нашеукраинцев" на публикацию в "Версии" пока неизвестна.


Для порівняння і чергового підтвердження "єдності інтерпретації" вміщуємо інформацію на ту ж тему, яку надали "Вісті" на Першому Національному:

Вісті (УТ-1) (2004-07-13 21:00) До президентських виборів в Україні серйозно готується Борис Березовський РЕПОРТАЖ: Автор: Олег МАЩЕНКО. До президентських виборів в Україні серйозно готується Борис Березовський, стверджує московська газета "Версія". У статті під заголовком "Україні готують оксамитову революцію". За словами автора матеріалу, російський вигнанець робить ставку на Віктора Ющенка і регламентує цей висновок фактами. Спочатку фарс із зникненням Івана Рибкіна в Києві у лютому цього року. Один з головних фігурантів скандалу "нашоукраїнець" Давид Жванія, розмову якого з Березовським передав ФСБ сам Рибкін. Його передвиборну президентську кампанію вони зірвали переключившись на фінансову підтримку блоку "Наша Україна". Про це свідчить московське видання. Зустрічі Березовського і Жванії в Ізраїлі у квітні, та червневий візит до Києва двох довірених осіб Березовського. Один з них Дем‘ян Кудрявцев зустрічався з начальником штабу Ющенка і депутатами-"нашоукраїнцями". "Версія" наводить запис однієї з розмов Жванії та Кудрявцева, в якій вони обговорюють статтю у британській "Індепендент" про справу Георгія Гонгадзе, але ще до її публікації 11 червня. Генпрокурор Геннадій Васильєв у своєму листі до "Індепендент" заявив, що стаття Крушельницького ускладнила розслідування резонансної справи, поставила під загрозу важливих свідків і була орієнтована не на читацький інтерес, а на виконання інших завдань. Не інакше як спробу "атаки на оточення", можна сприймати серію повідомлень присвячених Юлії Тимошенко, яка, як відомо входить у блок "Сила народу", що підтримує кандидата Ющенка.

Вісті (УТ-1) (2004-07-16 21:00) 16-го липня оприлюднено заяву керівників фракцій і груп Верховної Ради щодо подання Генпрокуратури на Юлію Тимошенко СТУДІЯ: Сьогодні оприлюднено заяву керівників фракцій і груп Верховної Ради. Народні депутати вважають за необхідне розглянути подання Генпрокуратури про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко на 6-ій сесії. У заяві зокрема зазначається, що 11-го червня групою народних депутатів було внесено проект постанови про розгляд подання Генеральної прокуратури у сесійній залі, що повністю узгоджується з вимогами Конституції. Тому у депутатів викликає подив той факт, що проект постанови парламентом взагалі не розглядався. А керівництво апарату Верховної Ради повернуло подання до Генпрокуратури. Всупереч вимогам Конституції та законів України, йдеться у заяві, штучно створена ситуація, коли народний депутат, на відміну від пересічних громадян, є практично безкарним, не несе відповідальності навіть за вчинення злочину, в тому числі тяжкого. Автори заяви категорично виступають проти цього і впевнені, що виважений, за умови неухильного дотримання Конституції розгляд цього питання лише додав би авторитету єдиному законодавчому органу нашої держави. До того ж, на їхню думку, це могло б стати виявом антиолігархічної позиції парламенту, по яку переконливо зазначалося у виступі голови Верховної Ради. Заяву підписали керівники парламентських фракцій і груп: "Регіони України" – Раїса Богатирьова, СДПУ(о) – Леонід Кравчук, "Демократичні ініціативи – Народовладдя" – Степан Гавриш, "Трудова Україна" – Ігор Шаров, група "Союз" – Микола Гапочка. Нагадаю, генеральний прокурор Геннадій Васильєв у вівторок на прес-конференції наголосив, що його відомство знову надішле до парламенту подання на Юлію Тимошенко. При цьому він критично висловився на адресу секретаріату Верховної Ради, котрий повернув відповідне подання Генпрокуратури. В рамки давно використовуваної технології, згідно якої Вікторові Ющенку та його оточенню нав’язується роль націонал-екстремістів і ворогів стабільності цілком вкладається повідомлення про підтримку висловлену Віктору Януковичу Асоціацією національно-культурних об’єднань України про яку заявив її керівник, народний депутат Олександр ФЕЛЬДМАН. Показовість цього сюжету полягає у тому. що його автори не обмежилися самим фактом підтримки, але й включили синхрон Фельдмана з типовим набором "бездоказових тверджень" негативного щодо Ющенка. При цьому не було зроблено жодної спроби надати останньому слово для відповіді чи коментаря, не було наведено інформацію щодо інших національних об’єднань, які мають цілком протилежні погляди на кандидатів. Все це цілком дозволяє розцінити сюжет як маніпулятивний. Нижче наводимо його текст:

Вісті (УТ-1) (2004-07-15 21:00) Проаналізувавши програми кандидатів на посаду президента, члени Асоціації національно-культурних об’єднань України дійшли висновку, що саме перспективі дій Віктора Януковича знайшлося місце в етнонаціональній політиці СТУДІЯ: Результат виборів не в останню чергу залежить від того за ким підуть представники національних меншин, адже їх 22%. Сьогодні про свій вибір говорили члени Асоціації національно-культурних об’єднань України.

РЕПОРТАЖ: Автор: Олег МАЩЕНКО. Асоціація об’єднує понад 200 колективних членів з різних регіонів України, які різняться етнічними особливостями і політичними уподобаннями. Оцінюючи суспільно-політичну ситуацію в державі та свої першочергові завдання, в умовах президентської кампанії, члени асоціації, враховували ставлення до реалізації етнонаціональної політики. За розробку її в державній концепції взявся саме нинішній уряд. За прем’єрства Ющенка вона тільки обговорювалася, а Держкомітет з питань національностей та міграції взагалі був ліквідований.

СИНХРОН: Олександр ФЕЛЬДМАН, президент асоціації Національно-культурних об’єднань України, народний депутат України: "Виктора Андреевича Ющенка окружает огромная команда людей, которая сегодня позволяет себе хамские выходки в стенах парламента, которая своей непоследовательностью сбивает всех, мягко говоря, с толку. И когда голосовалась Хартия о национальных языках, когда говорили об этом в Верховной Раде, фракция, которую он возглавляет, давала очень неоднозначные мнения не в пользу национальных меньшин".


Завершився тиждень повідомленнями, в яких проводилася антитеза між Віктором Януковичем, який турбувався про райони Тернопільщини і Хмельниччини постраждали від стихійного лиха (це правда, було на початку тижня) та Віктором Ющенком, який "проводив у Прикарпатті агітаційні акції".

Маємо відзначити, що "нашоукраїнці" у цьому випадку самі надали опонентам підстави для широкої пропагандистської кампанії – знову-таки у рамках технології "наклеювання ярлика" націонал-екстреміста.

Подробности недели, Интер (2004-07-18 20:00) До Західної України було прикуто увагу всiх головних кандидатiв в президенти СТУДІЯ: До Західної України минулого тижня так чи інакше було прикуто увагу всіх головних кандидатiв в президенти. Віктор Янукович вiдвiдував райони, що найбiльше постраждали вiд стихiйного лиха, Вiктор Ющенко з прихильниками проводили у Прикарпаттi агiтацiйнi акцiї.

РЕПОРТАЖ: Автор: НЕ ТИТРОВАНО. Сам лiдер "Нашої України" у суботу в черговий раз пiднявся на Говерлу. А його брат - i одночасно колега по фракцiї - Петро Ющенко на iншiй горi - Яворинi - вшановував пам`ять одного з ватажкiв УПА Дмитра Клячкiвського, бiльше відомого пiд псевдо Клим Савур.

СИНХРОН: Петро ЮЩЕНКО, народний депутат України: "Сьогодні у цій святій молитві і на панахиді, і на молебнях ми говоримо, що нехай Господь спогадає в царстві тих мучеників, які ми сьогодні згадували. Слава Україні".

РЕПОРТАЖ: Щоправда, захiд на Яворинi проводили якось дуже втаємничено. У місцевому штабі "Нашої України" наших кореспондентів навiть спробували запевнити, що нічого подібного не відбуватиметься. Можливо, там передбачали, що саме речення "Ющенко вшановує пам`ять Клима Савура" може викликати обурення у багатьох виборців у центрi й на сході України, адже саме Савур смертельно поранив визволителя Києва вiд нацистiв, командувача Першого Українського фронту Миколу Ватутiна. А в сусiднiй Польщi цього ватажка УПА вважають одним iз головних натхненникiв масових убивств поляків на Волині у 43-му. Звичайно, навряд чи Варшава вiдреагує на акцiю на Яворинi нотою протесту - депутати-"нашоукраїнцi" є офіційними особами, але врешті-решт можуть послатися на те, що вшановували пам`ять Савура у приватному порядку. А от українськi полiтики, тi ж самі комуністи, навряд чи закриють очі. Навіть на цілком невинні міркування вчорашніх союзників про "чесні вибори" Петро Симоненко минулого тижня відреагував дуже гостро, висловивши припущення, що результати голосування в західних областях можуть бути сфальсифіковані, i дописувати чи домальовувати цифри на свою користь будуть саме "нашоукраїнці". Показово, що й один iз лiдерiв соцiалiстiв i довiрена особа Олександра Мороза Йосип Вiнський саме у Львовi заявив - його однопартiйцi планують напередодні голосування перевiрити списки виборцiв, бо остерiгаються серйозних маніпуляцій з так званими "мертвими душами".


"Детектор медіа"

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду