Вибори-2004: моніторинг медіа-технологій

22 Липня 2004
1300

Вибори-2004: моніторинг медіа-технологій

1300
Як телеканали висвітлювали головні події тижня з 12 по 18 липня 2004 року.
Вибори-2004: моніторинг медіа-технологій

„Детектор медіа”

Критерії моніторингу

Рейтинг новин від GfK-USM

Головною темою цього тижня залишається висунення кандидатів у Президенти України та організаційні питання щодо цього.

12 липня, понеділок. Лідер партії “Яблуко” Михайло Бродський самовисувається в президенти України. Про це повідомили Репортер (усно в огляді Т.Висоцької), Подробности (усно без зазначення автора огляду), Факти (усно в студії І.Коберник), Вікна-новини (усно в студії О.Радченко).

Подробности наводять інформацію неточною та неповною: “Снимать свою кандидатуру в пользу других кандидатов в первом туре Бродский не намерен”. Інтерфакс-Україна подає цю новину так: “М.Бродський пiде на вибори як самовисуванець. У разi невиходу у другий тур вiн збирається пiдтримати кандидатуру лiдера блоку "Наша Україна" Вiктора Ющенка. Метою висунення лiдера "Яблуко" є вiдвернення голосiв виборцiв, готових пiдтримати прем'єр-мiнiстра України Вiктора Януковича”.

Факти також неточно наводять інформацію: “Він каже, що намагатиметься відтягти голоси Віктора Януковича на Сході і Півдні України. І все це, за твердженням Бродського і його партії, вони роблять, щоб допомогти Віктору Ющенкові”.

Лідер ПППУ та екс-прем’єр України А.Кінах подав документи до ЦВК на реєстрацію кандидатом у президенти. Про це повідомили лише Вікна-новини (усно у студії О.Радченко).

На реєстрацію до ЦВК подав документи керівник комуністичної партії робітників та селян О.Яковенко. Про це не повідомив жоден телеканал.

Слюсар А.Суботін також подав документи на реєстрацію до ЦВК як кандидата у президенти України. Про це повідомили Репортер (усно в студії Л.Таран), ТСН (усно в студії А.Мазур), Подробности (усно в студії С.Леонтьєва), Вікна-новини (усно в студії О.Радченко). Деякими телевізійними службами додаткова інформація про кандидата в президенти подається недостовірно, оскільки кардинально відрізняється одна від одної і при цьому не наводиться посилання на джерела – “Цей 62-річний слюсар теж знайшов 500 тисяч гривень для застави. Щоб подати документи до ЦВК, так належить за законом”, ТСН; “Слесарь Анатолий Субботин на поддержку со стороны партий не рассчитывает. Он и без них нашел полмиллиона на свою регистрацию кандидатом и Центральная избирательная комиссия уже приняла у него все необходимые документы, Подробности. А ось як подає інформацію Репортер з посиланням на ЦВК: “Документи до Центвиборчкому він надіслав поштою, кажуть у ЦВК. Втім, паперів про сплату ним 500 тисяч гривень застави комісія не отримувала”.

Про те, що декілька десятків партій об’єднаються у блок, щоб підтримати на виборах прем’єр-міністра В.Януковича, повідомили всі канали – Репортер (усно в огляді Т.Висоцької), ТСН (сюж. А.Шевченка), Подробности (усно в студії С.Леонтєва), Вісті (сюж. Л.Євсеєнко), Факти (усно в студії І.Коберник), Вікна-новини (усно в студії О.Радченко). Інформація подавалсь неточною, оскільки розбіжність у кількості партій та громадських організацій, які планують підтримати В.Януковича, на диво, різна. “24 політичні партії об’єднаються у блок, щоб підтримати у перегонах Віктора Януковича”, Репортер; “Підтримувати на президентських виборах Віктора Януковича зголосились 22 політичні партії і 63 громадські організації в Україні”, підводка до сюжету ТСН; “24 партии и 63 общественные организации планируют подписать соглашение о создании блока в поддержку кандидатуры Виктора Януковича на президентских выборах”, Подробности; “Представники 23-ох політичних партій та 63-ох громадських організацій створили сьогодні координаційну раду, щоб підтримувати прем`єр-міністра Віктора Януковича на президентських виборах 2004”, Вісті; “24 партії та 63 громадських організації України підтримують на президентських виборах кандидатуру прем’єр-міністра Віктора Януковича”, Факти; “24 партії та 62 громадські організації згуртувалися сьогодні задля підтримки Віктора Януковича на президентських виборах”, Вікна-новини. Так само різна інформація наводилась і з приводу назви політичного об’єднання. “...офіційно про його створення не заявили, обіцяють це зробити за два тижні. Тоді ж стануть відомий і план дій блоку та його назва”, Репортер; “Політичний рух із робочою назвою "Об’єднання заради майбутнього" заснували лідери кількох провідних центристських партій і громадських організацій”, ТСН; Подробности та Вісті взагалі не вказали варіантів назв; “...на якому офіційно заявлять про створення блоку "Разом заради майбутнього", а також представлять план дій організації на підтримку Віктора Януковича”, Факти; “Новостворене об’єднання поки не має ані офіційної назви, ані остаточного плану дій. Хоча є попереднє гасло: “Разом заради майбутнього, Вікна-новини. Повної інформації не навів жоден телеканал, оскільки в “Інтерфакс-Україна” йшлося так: “Зокрема, блок запропоновано назвати "Україна за Януковича" або ж "За справедливу Україну" (скорочено "За СПРАВУ"). Разом з тим виборчий штаб В.Януковича запропонував назву "Разом заради майбутнього".

Сюжети ТСН та Вістей з приводу створення координаційного комітету на підтримку В.Януковича, подаються незбалансовані, оскільки в сюжетах наведено коментарі лише головуючого на засіданні, лідера НДП В.Пустовойтенка та керівника штабу В.Януковича – лідера “Трудової України” С.Тигіпка. Наприкінці сюжету ТСН використовуються оціночні судження без посилання на джерела інформації: “А президентський рейтинг кандидата вже набагато перевищив ті образливі для влади 12%, які на парламентських виборах здобув блок "За єдину Україну". Жоден з телеканалів не навів бекграундової інформації, що за даними Міністерства юстиції в Україні зареєстровано загалом 98 політичних партій.

Щодо оприлюднення декларацій про доходи кандидатів у президенти Н.Вітренко та О.Базилюка повідомили Репортер (усно в огляді Т.Висоцької), Факти (усно в студії І.Коберник) та Вікна-новини (усно в студії О.Радченко). Вікна-новини подали неоперативну інформацію про доходи лідера КПУ П.Симоненка.

Жоден з телеканалів не зазначили такі теми у своїх випусках: Донецька обласна органiзацiя Всеукраїнського об'єднання ветеранiв вирiшила пiдтримати В.Ющенка кандидатом у президенти; партія “Християнський рух” висуває кандидатом у президенти Л.Кучму, а якщо він вiдмовиться балотуватися, кандидатом вiд партiї стане лiдер партiї Тамара Звягiнцева – черниця Таїсiя; Українська республiканська партiя "Собор" пропонує лiдеру блоку "Наша Україна" Вiктору Ющенку i прем'єр-мiнiстру Вiктору Януковичу провести публiчнi теледебати; лiдер Соцпартiї О.Мороз закликає своїх суперникiв - лiдера блоку  "Наша Україна" В.Ющенка i голову Компартiї П.Симоненка об'єднати зусилля для протидiї фальсифiкацiї результатiв виборiв з боку влади; Харкiвська обласна органiзацiя партiї  "Реформи i Порядок" заявляє про використання в регiонi адмiнiстративного ресурсу при формуваннi партiї "Вiдродження".

  13 липня, вівторок. ЦВК зареєстрував ще двох кандидатів на посаду президента. Це – лідер КПРС О.Яковенко та лідер НРУ “За єдність!” Б.Бойко. Навели цю інформацію Репортер (огляд К.Самохвалової), ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (усно в студії С.Леонтьєва), Вісті ( сюж. Л.Ткач), Факти (усно в студії І.Коберник). У сюжеті Вістей використовуються оціночні та коментативні судження: “Ознайомившись з деякими документами, захотілося порадити законотворцям, терміново внести певні зміни до закону. На суб‘єктивний журналістський погляд, першою серед поданих до ЦВК документів має бути довідка про стан здоров‘я...”.

Про те, що ЦВК не зареєстрував самовисуванців А.Суботіна та Т.Онопріюк, повідомили Репортер (огляд К.Самохвалової), ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (усно в студії С.Леонтьєва), Вісті ( сюж. Л.Ткач).

Керівник президентської адміністрації В.Медведчук заявив, що не має наміру балотуватися в президенти і підтримує В.Януковича, про це повідомив лише Репортер (огляд К.Самохвалової).

Заступник голови комісії ЦВК Я.Давидович повідомив, що списки виборців вже складені у всіх регіонах України. Про це повідомили Репортер (огляд К.Самохвалової), ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (огляд без зазначення автора). Подробности зазначають: “А вот списки избирателей, как сообщил сегодня на совещании в столичной администрации заместитель председателя ЦИК Ярослав Давыдович, еще будут уточняться. И в этом поможет милиция”. Ця інформація наведена неповною, а іншими телевізійними службами не наведена взагалі, хоча має важливе значення в якості новини. “Інтерфакс-Україна” повідомляє цього дня: “Разом з тим у Центрвиборчкомi побоюються, що цi списки  потребуватимуть уточнень, оскiльки кiлькiсть виборцiв трохи вища, нiж було на виборах народних депутатiв у 2002 роцi, сказав вiн на нарадi в Київськiй мiськiй адмiнiстрацiї, присвяченiй проблемам пiдготовки i проведення виборiв президента”. У цей же день “Інтерфакс-Україна” подає іншу новину: ”...на 1 грудня 2003 року в Українi проживало 47,66 млн. осiб. За даними всеукраїнського перепису населення, який проводився 5-14 грудня 2001 року, в країнi проживало 48 млн. 416 тис. осiб. За першi 4 мiсяцi цього року населення країни скоротилося бiльш як на 130 тис. чоловiк. За пiдсумками минулого року населення України скоротилося майже на 357 тис. чоловiк”. З наведеної інформації випливає, що списки виборців складено неправильно, але телевізійні служби не закцентували на цьому увагу глядачів, подаючи новину неповною і неточною.

Про те, що В.Янукович порадив не змінювати графік відпусток держслужбовцям у зв'язку із виборами, повідомили Репортер (огляд К.Самохвалової), ТСН (усно в студії А.Мазур) та Вікна-новини (усно в студії О.Радченко). Про те, що В.Януковичу присвоєно звання почесного татарина, повідомив лише Репортер.

Кандидат у президенти В.Янукович уперше зустрівся із довіреними особами на майбутніх виборах. Про це повідомив лише ТСН (огляд без зазначення автора).

Посол США в Україні Д.Гербст заявив у інтерв’ю радіо “Свобода”, що у світі існує практика, коли держслужбовець продовжує виконувати свої обов’язки і балотуватись на високу державну посаду. Про це повідомив лише ТСН (огляд без зазначення авторства).

Український національний комітет молодіжних організацій закликає кандидатів на пост президента ставитися з повагою один до одного під час виборчих перегонів. Про це повідомили ТСН (огляд без зазначення авторства), Подробности (огляд без зазначення авторства), Вісті (огляд О.Мащенка).

Збори міського активу Полтави підтримали висунення В.Януковича кандидатом у президенти. Про це повідомили Подробности (огляд без зазначення авторства) та Вісті (огляд О.Мащенка).

МЗС України запрошує спостерігачів від ООН, Ради Європи та ОБСЄ на президентські вибори. Про це повідомили ТСН (усно в студії А.Мазур), Вісті (усно в студії В.Голосняк), Вікна-новини (усно в студії О.Радченко).

Лише Подробности дали таку інформацію: “Провокацией назвали сегодня представители Донецкой организации профсоюза работников образования и науки сообщение штаба Виктора Ющенко о том, что в поддержку этого кандидата якобы высказался региональный форум "освитян". Чітке посилання на джерела інформації відсутнє, як і зазначення автора огляду.   14 липня, середа. Екс-керівник ЦВК М.Рябець став радником В.Януковича. Про це повідомив лише ТСН (усно в студії А.Тичина).

Представники 15 партій та 45 громадських організацій підписали угоду про створення коаліції “Харківщина за Януковича” – інформацію про це навели Подробности (огляд без зазначення автора), Вісті (огляд Л.Ніколаєнко).

9-й позачерговий з`їзд ХДПУ вирішили підтримувати на виборах нинішнього прем’єр-міністра – про це повідомили Подробности (усно в студії І.Пупков) та Вісті (огляд Л.Ніколаєнко).

В Центральну виборчу комiсiю з пошти пришли документи на реєстрацiю кандидатами в президенти ще вiд трьох самовисуванцiв – про це повідомили Подробности (усно в студії І.Пупков). Щоправда, новина подається без посилання на джерела інформації, а тому існує розбіжність у наведенні фактажу: “Правда, документы пришли по почте, а значит, согласно закону, ЦИК может их даже не рассматривать”. А ось як про те ж саме йдеться в “Інтерфакс-Україна” цього ж дня: “...на засiданнi Центрвиборчкому було сказано, що комiсiя не має права не розглядати документи на реєстрацiю кандидатом у президенти, навiть якщо вони поданi не в повному обсязi, але надiйшли поштою, оскiльки в такому випадку лист має реєстрацiйний номер, i ЦВК має дати на нього офiцiйну вiдповiдь”.

Соціалісти готові діяти разом з КПУ, БЮТ і “Нашою Україною”, щоб внести зміни у Конституцію до президентських виборів. Про це повідомили лише Подробности (огляд без зазначення автора), не наводячи джерел інофрмації, але при цьому подаючи цілу цитату, звідки взято – невідомо: “Он (Й.Вінський) посетовал, что Ющенко и Тимошенко в свое время отвергли предложения социалистов о едином кандидате и избрали - цитирую - "заведомо проигрышную стратегию, в результате которой президентом Украины с фактически неограниченными полномочиями может стать представитель кланов”. Ще одна новина також подається виключно Подробностями і так само без чіткого зазначення джерел інформації: “Результат, полученный "Нашей Украиной" в 2002-ом Базилюк назвал "сказочным" даже по советским меркам. И обвинил "нашеукраинцев" во главе с Ющенко в том, что они "приватизировали административный ресурс в западных областях", конец цитаты”.

Дванадцять систем захисту матимуть цьогорічні виборчі бюлетені – про це повідомили лише Вікна-новини (усно в студії О.Радченко).

Проблеми зі списками виборців прогнозують у ЦВК – про це повідомили лише Вікна-новини (сюж. С.Березівської). Інформація хоча й наводиться неоперативно (ЦВК її оприлюднив минулого дня), однак в розгорнутому вигляді її не подавав жоден телеканал. У сюжеті йдеться: “Майже 38 мільйонів українців нині в нових списках громадян, що голосуватимуть восени 2004 року. Це на 400 тисяч осіб більше, ніж було напередодні парламентських виборів. Враховуючи, що лише за останні 5 місяців кількість населення України скоротилася на 155 тисяч, у ЦВК підозрюють значні неточності й розбіжності в поданих даних”. Але відповіді на головне питання, чому ж з’явилась більша кількість виборців, коли людей в країні меншає, сюжет так і не дав. Натомість, подавався коментар заступника голови ЦВК Я.Давидовича, який розповів, що “У містах, великих містах, містах з районним поділом, тобто в цих населених пунктах є велика міграція...”.

Перші іноземні спостерігачі за президентськими виборами вже прибули до України – про це повідомив лише Репортер (сюж. І.Павленок).

Американський посол в Україні Д.Гербст спостерігачем на українських виборах бути не збирається – про це також повідомив лише Репортер (усно в студії Л.Таран).   15 липня, четвер. Українська православна церква Київського патріархату буде проводити молитви за прозорі та чесні вибори. Про це повідомили Репортер (усно в студії Л.Таран), ТСН (огляд без зазначення автора), Вікна-новини (сюж. С.Березівської). В усному повідомленні ТСН акценти в інформації зроблені дещо іншими: “Ще собор має намір закликати парафіян взяти активну участь у виборах і підтримати кандидата, який дбатиме про незалежність України і підтримуватиме українську церкву”.

ЦВК зареєстрував кандидатом у президенти лідера УСПП А.Кінаха. Про це інформацію навели Репортер (огляд без зазначення авторів), Факти (усно в студії І.Коберник), Вікна-новини (усно в студії О.Радченко). Найповнішу інформацію по цій темі подали у Вікна-новинах.

Головний режисер Театру російської драми імені Лесі Українки М.Резнікович став довіреною особою кандидата у президенти В.Януковича. Цю новину повідомили Репортер (усно в огляді без зазначення авторів), Вісті (усно в студії А.Сміян).

Народно-демократичне об’єднання "Нова Україна" підтримує прем’єра Януковича, як кандидата на президентських виборах. Про це повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (огляд без зазначення автора), Вісті (огляд Л.Марченко). Вісті подали з цього приводу коментар голови НДУ, голову Харківської області Є.Кушнарьова. Жоден канал цього дня не навів інформацію з прес-конференції керівника штабу В.Януковича – С.Тигіпка, яку він проводив у Харкові. Так само жоден телеканал не повідомив, що у середу ввечері, 14 липня, у Харковi вiдбувся мiтинг на пiдтримку кандидата у президенти В.Януковича, в якому, за оцiнками правоохоронних органiв, взяли участь до 100 тис. осiб. Представники “Нашої України” з цього приводу зробили заяву, де стверджувалось, що для проведення акції було використано адмінресурс. Про це також інформація відсутня. “Інтерфакс-Україна” наводить таке повідомлення: “Коментуючи на прохання журналiстiв поширену опозицiєю iнформацiю про те, що на мiтинг у Харковi на пiдтримку В.Януковича людей збирали пiд загрозою позбавити роботи, С.Тiгiпко з жалем зазначив, що допускає можливiсть застосування адмiнiстративного ресурсу. Якщо мiтингуючi прийшли на площу пiд тиском, "я можу перед цими людьми тiльки вибачитися вiд iменi В.Януковича i вiд свого iменi", зазначив С.Тiгiпко”. Ця ті ніші заяви С.Тигіпка не були оприлюднені телевізійними службавми новин.

У Херсоні на Форумі демократичних сил було вирішено підтримати на президентських виборах кандидатуру В.Януковича. Про це повідомили Подробности (огляд без зазначення автора) та Вісті (огляд Л.Марченко).

“Русский блок” та Асоціація національно-культурних об’єднань України також підтримують кандидатуру В.Януковича. Повідомляють про це Подробности (усно в студії І.Пупков), Вісті (сюж. О.Мащенка), Вікна-новини (усно в студії О.Радченко). Сюжет подається незбалансованим, оскільки наводиться коментар лише однієї сторони – О.Фельдман, президент асоціації Національно-культурних об’єднань України, народний депутат України висуває ряд звинувачень особисто В.Ющенку.

Про зв’язок В.Ющенка з російським олігархом Б.Березовським, який припускається у російській газеті “Версія”, подали інформацію ТСН (усно без зазначення автора огляду), Подробности (усно в студії І.Пупков), Вісті (огляд Л.Марченко). Нелогічно та неточно подавалась інформація Подробностями: “О связях между окружением Виктора Ющенко и беглым российским олигархом Борисом Березовским и причастности "нашеукраинцев" к статье в британской "Индепендент" - о чем на днях писала московская газета "Версия" - в своей книге Лань не рассказывает. Хотя по его собственным словам, "не исключает" возможности и такого развития событий”.

Лiдер блоку "Наша Україна" В.Ющенко звернувся до влади з проханням не допустити антиконституцiйної дiяльностi УНА, очолюваної Е.Коваленком, яка планує, за даними виборчого штабу, провокацiї стосовно кандидата в президенти. Цю інформацію не повідомив жоден телеканал.

  16 липня, п’ятниця. Партія “Трудова Україна” підтримає В.Януковича у якості кандидата в президенти України. Про це повідомили Репортер (сюж. З.Бутирського), ТСН (сюж. А.Шевченка), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Марченко), Факти (усно в студії І.Коберник), Вікна-новини (усно в студії І.Татарчук). Лише Репортер навів таку інформацію: “"Трудова Україна" наполягає на ухваленні восени цього року політичної реформи, яка приведе до суттєвого обмеження президентських повноважень. В іншому разі рішення про сприяння кандидату Януковичу, буде переглянуто”. Жодна телевізійна служба новин не подала заяви С.Тигіпка, що “...адмiнiстративний тиск – це не на допомогу i абсолютно не вихiд” (“Інтерфакс-Україна”). Так само, як і цю тезу: “Лiдер партiї сказав, що готовий вибачитися за таких керiвникiв полiтичних органiзацiй, якi, використовуючи адмiнiстративний тиск, примушують людей виходити на будь-якi масовi акцiї. С.Тiгiпко переконаний, що якщо з людьми поговорити i переконати, вони можуть "з радiстю" самi пiти на полiтичну акцiю” (“Інтерфакс-Україна”). Так само телевізійні новини не повідомили іншу інформацію з вуст керівника штабу В.Януковича: “Народнi депутати Вiктор Пiнчук i Андрiй Деркач не були присутнi на з'їздi партiї, що вiдбувався в п'ятницю, оскiльки перший з них вийшов зi складу партiї “Трудова Україна”, а другий не увiйшов до складу партiйної фракцiї у Верховнiй Радi, не є членом керiвних органiв партiї i не був обраний делегатом на нинiшнiй з'їзд Кандидат в президенти від УСПП А.Кінах подав до ЦВК декларацію про доходи. Про це повідомили лише Факти (усно в студії І.Коберник). В.Янукович передав національному музею історії України листи М.Грушевського. Про це повідомили Репортер (усно в студії Л.Таран), ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (усно в студії І.Пупков), Вісті (усно в студії Г.Шульгіна), Факти (усно в студії І.Коберник), Вікна-новини (сюж. Г.Ісайкіної). Лише Репортер подав таку інформацію: “Про вартість колекції Дмитро Табачник, який від імені прем’єра передавав зібрання музею, не сказав. Повідомив лише, що Янукович купив листи за гроші, отримані на закордонні відрядження”. 650 спостерігачів від ОБСЄ приїдуть на президентські вибори до України. Інформацію про це навели Подробности (огляд без зазначення автора) та Вікна-новини (автор О.Поліщук). Кандидат у президенти О.Ржавський під час інтернет-конференції дав оцінку іншому кандидату – В.Ющенку. Інформацію навели Вісті (усно в студії Г.Шульгіна та власне коментар О.Ржавського). Новина подається незбалансованою, оскільки відсутній коментар протилежної сторони, але у синхроні з О.Ржавським прізвище В.Ющенка не називається, а подається у підводці: “Зокрема Олександр Ржавський вважає, що команда Віктора Ющенка намагається лише повернути втрачені позиції”.

„Детектор медіа”

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду