«Книга.UA» чи «Книга. RU in UA»?

7 Грудня 2010
26805
7 Грудня 2010
19:00

«Книга.UA» чи «Книга. RU in UA»?

26805
Зважаючи, що літературні програми на українському телебаченні можна перелічити на двох пальцях, ТК вирішила продовжити споглядання за розвитком проектів «Книга.UA» на Першому національному, який нещодавно зазнав значного оновлення, та «PROчитання» на ТОНІСі. З рецензіями та коментарями до них авторів самих проектів ви можете ознайомитись на ТК сьогодні та завтра.
«Книга.UA» чи «Книга. RU in UA»?

Так уже сталося, що справжній інтелектуальний продукт на українському телебаченні - рідкість. А якщо він не стосується актуальних проблем, до яких прикута увага глядача - то й поготів. Практично всі ток-шоу, на яких вряди-годи можна побачити українських інтелектуалів та людей по-справжньому творчих, а не шоу-бізових професій, присвячені якщо не політиці, то економіці. Висока культура ще з самого зародження комерційних вітрів у вітчизняному телепросторі ніби висушене перекотиполе - заганяється на маргіналії.

 

Такий пафосний вступ у стилі «як же все погано» прийшовся до місця в розмові якраз про такий приємний виняток із правил нашого телебачення. Надалі йтиметься про одну з двох на центральних телеканалах (регіональні не чіпатимемо) програм про літературу в її матеріальному втіленні, про що повідомляє вже її назва: «Книга.UA».

 

Стартувавши в ефірі Першого національного у вересні 2007 року під загальним керівництвом ведучої Марини Бондаренко, ця програма проіснувала рівно 100 ефірів - аж до червня 2010 року. Здивований читач поцікавиться - як же до червня? Адже програма саме з такою назвою регулярно тішить аудиторію Першого щовівторка о 22:30. Безперечно, за формальною логікою - це правда. Але справа в тому, що це вже зовсім інша програма, яка надто малою мірою нагадує попередню «Книгу.UA» - і за форматом, і за наповненням, і за ідеологією.

 

«Книга. UA» попереднього «розливу» - це такий собі інформаційний калейдоскоп із новин українського та світового літературного процесу, репортажів із книжкових презентацій та різноманітних навкололітературних акцій, інтерв'ю з високими гостями та пригадувань минулого української літератури. Програма проглядалася на одному диханні не в останню чергу через всюдисущість ведучої: навіть матеріали, зроблені журналістами, Марина Бондаренко здебільшого озвучувала самотужки. Анонімні недоброзичливці на тематичних інтернет-форумах закидали ведучій авторитаризм і ретроградство при створенні «Книги.UA», проте на виході глядачі зазвичай отримували принаймні якісно зроблену й небанальну тематичну програму.

 

Вітер перемін, який наповнив вітрила Першого національного зі зміною керівництва, разом із тим змів попередні тенденції створення «Книги. UA». Як було зазначено на офіційному сайті Першого національного ще влітку, оновлена «Книга.UA» мала би розповідати «про книжки не як про речі, що надруковані і лежать у крамницях, а про людей, ідеї та життєві ситуації, які є першопричиною виникнення змісту книжок». Така в цілому абстрактна характеристика, проте, нічим не заперечувала попереднього формату програми: живих письменників, читачів та експертів у ній було цілком достатньо. Цікавішою стала декларація про те, що видозмінений проект працюватиме «за принципом блогу», де абсолютно різні люди - письменники, журналісти, продавці книгарень - рекомендуватимуть різноманітні книги. В принципі «блогу» вгадувався натяк на необхідність осучаснення «Книги. UA» - цілком, слід визнати, прогнозовану.

 

Редактор творчого об'єднання публіцистичних програм Національної телекомпанії України Сергій Неретін, відповідальний, зокрема, і за нову концепцію «Книги. UA», до виходу програми декларував, що «це буде щось на зразок інфотейнменту, водночас пов'язане з мережею інтернет. Кожен випуск поєднуватиме розповідні сюжети про певну подію чи явище у жанрі story, а поміж сюжетами будуть показані блоги відомих і не дуже відомих особистостей - письменників, публічних діячів, естрадних зірок. Автори блогів рекомендуватимуть глядачам книги, які або самі прочитали, або вважають вартими уваги».

 

Переказувати те, що глядачі насправді отримали з таких сміливих прогнозів, без певної частки іронії просто неможливо. «Будуть показані блоги» - ця заява пана Неретіна реалізувалася фактично дослівно: доволі часто з екрану на глядачів дивиться монітор якогось комп'ютера чи лептопа з відкритим вікном блогу того чи іншого «читача». А закадровий голос, наприклад, коментує: «Перед нами блог Антона Лірника». Залишається питання: який стосунок до літератури чи книжок має телегуморист Антон Лірник, щоби його особистому блогу приділяти увагу в книжковій програмі? Чи блог - це вже без п'яти хвилин книга? Логіка тут, таке враження, й не ночувала.

 

Інша незмінна рубрика програми - «сюжети про певну подію чи явище у жанрі story» - є справді доволі новаторською як на інтелектуальну програму. «Книга.UA» скрупульозно й водночас грайливо висвітлює такі надзвичайно актуальні питання літературно-книжкового процесу, як: «що читають блондинки» (в наступній програмі, властиво, «що читають брюнетки»), «що читають паркувальники» тощо. Глядачів, напевне, надзвичайно вразить той сенсаційний факт, що хірурги полюбляють читати Булгакова та Достоєвського, а хокеїсти - мало не всі як один - Вербера. Ця рубрика, здавалося би, мала набриднути й авторам проекту, і глядачам мало не з третьої програми, адже якоїсь принципової різниці між уподобаннями блондинок та брюнеток, як, власне, і баскетболістів чи хокеїстів, так і не було помічено. Але ні - вона й далі вперто з'являється.

 

Дещо цікавішою є рубрика «Зіркове чтиво», в якій журналістка тестує того чи іншого представника світу шоу-бізнесу на засвоєння ним прочитаної нещодавно книги. Тут, принаймні, можна хоч на якусь мить порадіти за наших доморощених селебритіз: вони, на відміну від паркувальників, знаходять час і натхнення на якісну літературу, тож Кузьма Скрябін читає «Консервний ряд» Джона Стейнбека, а Міка Ньютон полюбляє романи Джона Фаулза.

 

Незмінною рубрикою оновленої «Книга.UA» стали експертні оцінки абсолютно випадкових книг: від класики - аж до кулінарії та зовсім не знакових романів жанру фентезі. Експертами теж, здавалося б, є майже випадкові люди: не лише письменники, але й літературні знавці чи й взагалі нікому не відомі персони, яких титрують як «активних читачів». Часто експертом виступає сам ведучий, і якщо підводки до сюжетів або вступні та заключні фрази він хоч намагається проговорювати українською мовою, то в «експертному коментуванні» залюбки переходить на більш звичну для себе російську.

 

Найбільше запитань до програми викликає, як не парадоксально, якраз персона нового ведучого. Хто він - Борислав Береза? Відповіді на це запитання не знають ні в літературних, ні - як не дивно - в телевізійних колах. Здавалося б - що може бути краще? Людина, вільна від тусовочності, буде здатною об'єктивно підійти до створення програми про літературу. Але з одної тільки можливості об'єктивного підходу хороші ведучі не народжуються.

 

Борислав Береза намагається надати своїй манері «вести» програму іронічного відтінку. Але іронія в нього виходить, м'яко кажучи, доволі дивною. Майже після кожної репліки, промовленої ведучим, так і хочеться вигукнути: «Єс, Кеп!», посилаючись на відомого інтернет-користувачам Капітана Очевидність. Оцініть самі: «Гумор, як відомо, штука дуже тонка та індивідуальна. І те, над чим сміється більшість, часто викликає блювоту у меншості». Або «У нетрях інтернету можна знайти багато цікавого. І нецікавого теж». Полюбляє пан Береза бавитися і в логічні парадокси: «Скальпель хірурга має бути гострим, як і його мозок. А що краще точить мозок, аніж думка? Правильна відповідь - книга».

 

Те, який алкоголь полюбляють пити письменники і де вони його п'ють, здається, більше цікавить авторів програми, ніж те, якими проблемами літератори переймаються, які ідеї циркулюють у їхньому середовищі. З нового формату книжкової програми вивітрився дух літературного процесу, замість якого постав дух більш гламурного та привабливого шоу-бізнесу. Разом із тим - красивішою стала й «картинка» програми: динамічна та стильна графіка, цікаві рішення режисерів програми позитивно позначилися на зовнішньому сприйнятті. Знову ж - на кожному кроці проглядає настанова продюсерів «бути ближчими до народу». Проте дуже сумнівним виглядає реалізація такої потуги, адже навряд чи таку «ближчість» варто реалізовувати через висвітлювання літературних смаків хокеїстів чи паркувальників.

 

Дивною з точки зору здорового глузду є також політика залучення фінансування для програми, яка принаймні претендує на те, щоби бути українським інтелектуальним продуктом. Співзасновник видавництва «Нора-Друк», член оргкомітету літературного конкурсу «Коронація слова» Микола Кравченко так коментує намагання редакції оновленої «Книги.UA» співпрацювати з видавництвом «Нора-Друк»: «Зі мною особисто з нової редакторської групи ще ніхто не контактував, але на адресу видавництва приходив лист із пропозицією співпрацювати. На жаль, вся ця співпраця, за версією творців програми, має зводитися до того, що видавництво за гроші матиме "можливість розміщення прямої/непрямої (product placement) реклами у програмі, глядачами якої є цільова аудиторія читачів книжок" (це пряма цитата з листа. Цільова аудиторія, за їх версією, не читачі, а, я так зрозумів, "глядачі читачів"). Отже, нам пропонують розміщувати джинсу на наші книжки, а от мови про те, що книжка ще є продуктом культури і має інтелектуальну складову, жодним чином не йде. Мені здається, виробникам програми все одно про що робити програму: про ковбасу, ліки або автомобілі - аби гроші давали. Так, мабуть, і роблять російські видавці, і назву програми рекомендую змінити на "Книга.РУ ін Ю-Ей", тільки мені не зрозуміло, чому вона повинна виходити на державному загальнонаціональному каналі за гроші платників податків».

 

«Книга.UA» опинилася нині на роздоріжжі. Основні ознаки інтелектуальної програми майже повністю втрачено, а чогось насправді цікавого з точки зору розваги для пересічного глядача так і не з'явилося. Залишається сподіватися, що з часом із оновленої «Книги.UA» викристалізується принаймні щось середнє між

 

інтелектуальною та комерційно успішною розважальною програмою. Але для цього потрібно провести значну роботу над помилками та над іміджем, адже без таких заходів на «Книгу.UA» може чекати остаточне фіаско.

 

 

 

«Детектор медіа» звернулася із запитаннями, які поставив автор статті, до керівника програми , заступника голови департаменту Першого національного Сергія Неретіна:

 

 

- Чим викликані такі радикальні зміни формату програми?

- Прийшло нове керівництво з новим баченням програм.

 

- Раніше програма була орієнтована на серйознішу читацьку (і глядацьку) аудиторію. На кого її спрямовано тепер?

- Ви мені поясніть, що ви розумієте під поняттям «серйозна аудиторія»? Мені здається, своєї ніші програма не залишила. Тільки тепер ми намагаємося балансувати, схиляючись до інфотейнменту, але експериментуючи, наприклад, із залученням блогерства. За великим рахунком літературних програм у країні немає, а якщо виникають, то дуже швидко згоряють.

 

Ми розказуємо про різні твори - від дитячих до серйозних, також охоплюємо блогерство і все, що пов'язано з книжкою і книжковими подіями, електронними книгами і так далі.

 

Люди, які постійно читають книжки, телевізор не дивляться, тому ми перед собою поставили таке амбітне завдання: зацікавити й привернути увагу глядачів, які взагалі не люблять читати. Єдиний шанс для літературної програми просунутися в телевізійному просторі - провокувати читача, викликати його інтерес до читання.

 

- За яким принципом обираєте книги, про які розповідаєте у програмі? Чи обов'язково це мають бути новинки?

- Є поняття «література», є поняття «цікава література» і «нецікава література». Я навіть спробую не дипломатично відповісти, а відверто. Ми самі досліджували попередні 15 чи 14 програм. У якійсь програмі приділялася увага українським книжкам, у якійсь - зарубіжним, у якійсь - знову українським. Спеціального поділу не існує, вибір формується стихійно. Наприклад, приходять брати Капранови і розповідають не про українські книжки, а про класичну зарубіжну літературу. А Петро Мацкевич може порадити почитати Умберто Еко.

 

- Який вплив на редакційну політику проекту має ведучий програми Борислав Береза?

- Значний. Він літературознавець, активно займається книжковим бізнесом - співпрацює з письменниками та видавництвами, знається на трендах і новаціях. Саме Борислав Береза подає багато ідей, я все ж таки не книжкова людина.

 

Читачі, можливо, знають його як автора колонок для таких видань, як «Афиша», Time Out, «Книжковий огляд». Його рецензії публікуються в Росії на спеціалізованих сайтах із літератури.

 

- За яким принципом обираєте тексти блогів для програми?

- Тут немає ніякої політики: беремо блоги тих, хто цікаво пише, стежить за подіями й чиї сентенції є актуальними на даний момент. От, скажімо, литовського блогера Славу Се щоденно читають близько 20 тисяч. Оминути таке явище ми не можемо. Є відомий російський блогер Артемій Лебедєв, якого теж читає дуже багато людей. Але я б не назвав його тексти близькими до літератури, тому нас він не цікавить.

 

Тиражі книг в усьому світі падають. Натомість активізувалися люди в мережі. Це потенційні письменники, і сорок років тому вони б, можливо, прагнули видавати книжки. А тепер їм це непотрібно і вони ведуть блоги, примудряючись навіть трохи заробляти...

 

- Чи цікаво вивчати літературні вподобання паркувальників та блондинок?

- Ми їм вдячні, що допомагають привернути до нашої програми увагу людей, які ніколи книжки в руки не брали. Якщо я не помиляюся, в Америці в минулому столітті хтось подібним чином уже намагався популяризувати книжки: так само тупо підходили і питали: «Що ви читаєте?», і це сприяло зростанню попиту на літературу.

 

Зрештою, нікого не цікавить, що читає той чи інший письменник. Набагато цікавіше дізнатися, що читає касир чи офісний працівник.

 

До речі, люди, яких ми опитуємо, своїх відповідей дуже стидаються. Хтось навіть мені казав, що не хотів би на камеру відповісти на питання, яку останню книгу він прочитав.

 

Більшість таких відповідей закінчується згадкою про Шевченка. І це певною мірою свідчить про те, в якому світі ми живемо.

 

- Скільки людей працює над програмою?

- До складу творчої групи входить близько шести людей: два режисери, три журналісти, я як керівник, ведучий і адміністратор.

 

- Чи співпрацюєте з видавництвом «Нора-друк»?

- Я вперше про це чую.

 

- Чи є у програми спонсори?

- На жаль, ні.

 

- Наскільки вільно почувається редакція у фінансовому плані?

- Грошей забагато не буває. Звичайно, нам не вистачає кількасот тисяч доларів, щоб їздити на різні книжкові ярмарки і професійніше робити програму - з точки зору монтажної, режисерської та графічної. Але якщо в каналу й з'являться кілька зайвих сотень, гадаю, вони радше підуть на проекти на кшталт «Україна має талант».

 

- Чи задоволені оновленим форматом програми?

- Я ніколи не задоволений тим, що роблю. Мені не дуже подобається програма: сам формат більш-менш до душі, але, гадаю, відсотків на 30-40 її потрібно покращувати. Є багато об'єктивних чинників, через які ми лише йдемо до цього.

 

У порівнянні з першим випуском є певний прогрес. Поки що в цьому форматі ми не досягли планки, яку ставили перед собою, і щойно досягнемо, орієнтуватимусь на нові пріоритети.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Федір Зелінський, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26805
Коментарі
50
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
чукча
4887 дн. тому
Так в нас і міністр культури каже, що не читає нічого. І взагалі в половини "еліти" нема вищої освіти. Час неучів, руїна. Треба це якось пережити.
Розум
4887 дн. тому
А він не читає програму. Він же її знімає. Читання до цього відношення має посереднє. Головне, що б кіно дивився. І знав, як знімають інші.
критик
4887 дн. тому
почему ЭТОТ человек, который сам признался, что НЕ ЧИТАЕТ, делает програму про КНИГИ???: Вот из последнего интервью Неретина ТЕЛЕКРИТИКЕ: "- Ти сам читаєш багато? Робота дає таку можливість? Адже журналістська робота вимиває знання й обмежує можливості для їх поповнення. Ти з цим стикаєшся? - Якщо говорити про книжки, то читаю дуже мало. Я дивлюся кіно, намагаюся це робити щовечора, зустрічаюся з людьми, є коло людей, із якими я дуже люблю спілкуватися, встигаю дивитися телевізор, встигаю читати деякі газети, книжки читаю лише у відрядженнях, під час перельотів. Останнє, що прочитав - «Защита Лужина» Набокова. А перед тим не читав рік, а може - й два."
rok
4888 дн. тому
Ветер перемен всегда приносит или бурю или свежий возхдух.Буря уже прошла.Теперь на Первом началась эпоха ренессанса,когда основной акцент делается на духовнсть и культуру,а не для сериалы для быдляцкого бычья.
лирник
4888 дн. тому
о да, сашко лирник - это виииидный книжный специалист, без всяких сомнений... именно его же блог если верить автору статьи показывали
він
4888 дн. тому
Да,то что в программе должна біть инфмормация только по блогам специалистам именно в литературе єто правильная мысль.Каждый человек должен заниматься своим делом.
советник
4888 дн. тому
Нужно поменьше говорить кто из звед что читает,а посвятить в основном программу наиболее интересным для потенциальных читателей момента-какие книги издали и о чем они.Это будет интереснее.А для того чтобы понять запросы этих самых потенциальных ситатьей,неплохо было бы сделать телефон горячей линии и чтобы зрители могли позвонить прямо в редакцию программы и описать ,какая тематика им наиболее интересна.
Мысль
4888 дн. тому
25-30 успешных проектов в год это более чем достаточно. А если он еще допечатываются, то супер. У норы такие показатели кажись отсутствуют. Но могу и ошибиться.
Куратор
4888 дн. тому
Классный проект.очень вовремя.Сейчас вообще мало читают.Пусть проект развивается в таком же направлении и тогда за Первым,возможно потянутся и другие каналыпоняв,что реклама это не суть жизни а культура своего народа.
Нора-Друк
4888 дн. тому
Так наш "Размишлітєль" теж є одним з тих, кого розвінчує в своїх же коментарях: "Увы, издатели в Украине зачастую так и остаются аматорами... Ну нет у них желания следовать мировым трендам. И считают они, что путь у них свой и он особый. А велосипед давно изобретен."? Бо видання 25-30 книжок на рік не є наслідуванням світових стандартів, особливо якщо світ цього добродія обмежується кількома російськими видавництвами.
lenovo
4889 дн. тому
ПРоект заслуживает уважения уже только за ,жчто он будет помогать людям разобраться в том,какие книги вышли и что нового-одним словом полезный проект.
Нора-Друк
4889 дн. тому
Размишлітєлю: Так про це ж і мова йде у статті: називайте програму книга.ру, говоріть російською мовою, як звикли; навіщо напружуватися самим і напружувати глядачів, які марно шукають в програмі з такою назвою якусь інформацію про українські книжки і українські літературні події? Але чому українські платники податків мусять за цю програму платити, оскільки вона йде на державному каналі?
размышлитель
4889 дн. тому
И продолжаю "не издавать" 25-30 книг в год. Этого достаточно. :)
Телекритик
4889 дн. тому
Размышлителю. Тобто книжок Ви не видавали. Зрозуміло. Дякую.
размышлитель
4889 дн. тому
Телекритику: Серьезный ли я эксперт? Ну что вы, так поверхностен... Мое имя?... "Что в имени моем тебе? Оно умрет, как шум печальный. Волны, плеснувшей в берег дальний, Как звук ночной в лесу глухом..." Но и имена "спецов" с сайта telekritika.ua тоже может кануть в лету, особенно если будут доверять написание статьи аматорам и продолжать прислушиваться к доморощенным гуру издательских технологий. И действительно, зачем прислушиваться к людям чьи достижения в этой сфере более заметны, но они не известны телекритике. Проще апелировать к тому факту, что вам не знакомы иные специалисты... Я не о себе. Мои выводы основаны на трудах Дэвида Огилви, у которого хоть и не было высшего образования, но он сумел стать легендой рекламного бизнеса, книгах Брайана Трейси etc, а так же регулярном консультационном общении с топ-менеджерами ведущих российских издательств, как АСТ, Эксмо, Армада, Азбука, Олма, Лабиринт и другими, а так же на информации, полученной на семинарах по данной тематике. Я приведу слова Леси Ганжи: "Власне, ми всі хочемо робити щось дуже хороше і мудре, але не завжди знаємо, як це робити, в нас дуже мало досвіду. Все, що ми зараз робимо, - це, по суті, нарощуємо досвід на власних помилках". Так может не стоит бегать по «грабельному полю», а начать перенимать чужой опыт, что бы не совершать свои ошибки и правильно развивать продвижение книг в Украине? Увы, издатели в Украине зачастую так и остаются аматорами... Ну нет у них желания следовать мировым трендам. И считают они, что путь у них свой и он особый. А велосипед давно изобретен. У дискусії про книжки варто довіряти думці фахівців,- это ваши слова? Тогда почему же вы доверяете писать статью о КНИГА.UA непрофессионалу. И почему мы должны ему верить? И дело даже не в том, что имя этого горе-исследователя мне не известно, а в том, что от статьи веет поверхностностью, да и об остальном я написал несколько постов ранее. В программе есть вещи которые и мне не нравятся. Но я надеюсь, что она их перерастет. Если же нет, будет крайне обидно. Путь развития програмы правильный, а инструментарий для подачи информации они наработают со временем. Хочется верить. А посмотреть книги... Книги лучше не смотреть, а все же читать... Да и я пожалуй останусь анонимом. Можно? Спасибо. :)
Телекритик
4889 дн. тому
У дискусії про книжки варто довіряти думці фахівців. Нора-Друк - це видавництво. А от размышлитель... Щось не чув про такого фахівця з книжок. Але експерт явно серйозний, бо знає, що роблять ВСІ без виключення провідні світові видавництва. Нора-Друк про ВСІХ, звичайно, не знає, а цей, бачте який. Довірятиму тепер размышлителю. От тільки де подивитися книжки, які він видав?
глядач
4889 дн. тому
Люди, добре, що програма змінюється, а зміни інколи проходять болісно. Проте дивитись на попередній варіант програми- витвір Бондаренко сил вже не вистачало. Гіршої програми на телепросторі УКРАЇНИ ПРОСТО НЕ БУЛО. Яким же було здивування, коли ця МАДАМ висунула свою програму, прошу зазначити =сама, на здобуття премії телетріумфу. На що можна сподіватись було??? Невже це і надалі мало продовжуватися??? Спасибі тобі, Господи, що знайшлись люди, які змінюють все і вся...
размышлитель
4889 дн. тому
Фи... Переходить на личности... Это моветон. Хамства, в отличии от иронии, не терплю. И из дискуссии выхожу.
Нора-Друк
4889 дн. тому
Размишлітєлю: А ви, схоже, не прочитаєте:(( Втім, якщо Вам ця програма так подобається, то якраз на Ваш рівень вона і розрахована.
размышлитель
4889 дн. тому
Норе-друк: Ок. Прочитаете достаточно - присоединяйтесь к дискусии.
Нора-Друк
4889 дн. тому
Реклама і "джинса" - різні речі. Так само як різними речами є власні видавничі проекти і видання книжок на замовлення. Але, щоб в цьому розібратися, мабуть, треба більше читати:))
размышлитель
4889 дн. тому
Норе-друк: А можно пример джинсы в этой программе. Одного хватит. Красовицкий из "Фолио" продвигающий книги "Эксмо" и Кузьма популяризирующий Стейнбека не считаются.
размышлитель
4889 дн. тому
Норе-друк. Реклама используется ВСЕМИ без исключения ведущими мировыми издательствами. Они приходят к этому либо через собственный опыт либо исследуя возможность влияния на рынок. Продвижение собственной продукции, если это не издательство для удовлетворения собственного эго, является второй по значимости задачей. Я не могу к вам апеллировать, так как не знаю, что именно и кто именно вам предлагал, но подозреваю, что речь шла о рекламе. А вы считаете, что за рекламу и продвижение собственных книг платить не надо? Или все, что за деньги - это джинса? Или рассказ о том, что у вас есть хорошие книги - это обман читателя? Кстати они действительно у вас есть. И еще. Издание книг В.Волги - это конечно только из альтруизма? Никакой заказухи? Альтруизмом в издательских же кругах и не пахнет. Если вы исключение - честь вам и хвала. :)
Нора-Друк
4889 дн. тому
Размишлителю: Можливо, когось це і дратує, але у видавництві "Нора-Друк" дійсно працюють люди, які вважають, що "джинса" - це ошукування глядачів і споживачів. Можете вважати це альтруїзмом.
гром
4889 дн. тому
Хирурги любят читать Булгакова-учатся гипофиз втихаря видно вживлять)))А если серъезно-хирурги любят все то,что и другие.Но просто они смотрят на людей немножечко в другом ракурсе-они все знают чем все закончится.А пациенты не знают.так и читатаели не знают чем закончится книга-вот чем она интереснее фильма.А когда смотришь фильм-всегда ,есои он Америкосовский будет еще до фильма понятно ,чем он закончится.В этом и заклюячается существенный пробел и проигрыш фильма перед книгой.
егрегор
4889 дн. тому
Сама по собі ідея геніальна-з допомогою того, що майже витіснило книгу з життя більшості людей, повернути її домінуюче місце в життя кожної людини назад.Це просто геніально.Адже ніхто не сперечатиметься, що саме читаючи книги людина розвивається, тому що дивлячись фільм він бачить події очима режисера, а читаючи книгу, він розвиває своє абстрактне мишлення.
Телекритика
4889 дн. тому
Просимо звернути увагу: Сергій Неретін не має жодного відношення до неточності з іменами "Владислав" та "Борислав". Йдеться про суто технічну помилку, яку було виправлено.
размышлитель
4889 дн. тому
К статье отношение двоякое. Написано хорошо. С чувством, с толком, с расстановкой. Но вот подмена фактов и понятий, а уж путаница... Блог - это без пяти минут книга? Да, представте себе. Автор настолько далек от темы, что даже не имеет представление о понятии "сетевой автор". Благодаря блогам появились книги Саломатиной, Кетро, Ханкишиева, Белоцерковской. Береза, все время в статье меняет имя. Он Владислав или Борислав? Или их двое, как братьев Капрановых? Березу никто не знает в лит.кругах... Автор побывал выходить за круг СВОЕГО общения и обратиться к представителям издательств и книготорговых структур? Судя по выводам - нет. Программа раньше смотрелась на одном дыхании... Кем она смотрелась на одном дыхании? Лично автором? Тогда это не оценка, а высказывание личного мнения. К Нора-друк не обращались? А само издательство обращалось к создателям программы? И кстати, интересно, в ЭТОМ издательстве работают исключительно альтруисты или они все же зарабатывают на книгах. Но просто любят отождествлять себя с великими носителями культуры? В первое не верится. :) И напоследок. Понятие быть ближе к народу... Что же в этом плохого? Или автор мнит себя элитарно-богемным, презирает плебс и забыл какого он роду? PS Если автору стать так хочется постоянно выкрикивать Йес Сэр, то одно из двух либо армия над ним безбожно надругалась, либо фильмов об американской армии пересмотрел более, чем достаточно. Это лишнее. Сдержаннее надо быть. Сдержаннее. Хотя может с возрастом и попустит. Но народная мудрость может и ошибаться. В некоторых случаях. :)
katrin
4889 дн. тому
Можна виходити і 1000 разів (це про попередній варіант), але не прийти до рівня професійності і якості. Хочеться вірити, що у теперішніх творців вистачить натхнення продовжувати і робити якісний продукт.
habber
4889 дн. тому
Говорить о том,какая программа еще рано-она в стадии разработки,но невооруженным взглядом видно,что она на порядок смотрибльнее чем предыдущий варинт,хоть она и выходила сто раз.
Iveko
4889 дн. тому
Дійсно автор статті правильно написав що программа-" приємне виключення".Она йде врозріз з культом ідіотізациі населення яка процвітає на інших телеканалу.А якщо додати до ідіотізациі ще зомбуюче заполітизовування, яке доводить до того, що старенькі торгуючі насіннячками на базарі сперечаються хто краще і у кого з так званих "панів" більше грошей на рахівницях Кіпру і островів Кайманів, то можна сміливо заявити що ця рідке для програми виключення, дуже приємне для НОРМАЛЬНИХ ЛЮДЕЙ
у
4889 дн. тому
http://1tv.com.ua/uk/video/all/knyga программа хорошая ! посмотрите а потом судите :)
ПростоКритик
4890 дн. тому
какой нафик блог? они чьо - ошизели??? я раз случайно проклацал на программу - так это просто нарезка черти чего! все позитивные комменты тут - либо тех, кто не видел программу но хочет хвалить обновленный Первый, либо самого неретина )))) еслы бы я писал статью - была бы еще жестче, это точно
ура
4890 дн. тому
Наконец то стали делать нормальніе программі про литературные темы а не про все .
Горко
4890 дн. тому
Дуже хочеться вірити, що оновлена програма виходитиме набагато більш ніж 100 разів.Це дуже важлива і цікава інформація, без якої не може обійтися не один канал, що поважає себе.
departament
4890 дн. тому
Якого ДЕПАРТАМЕНТУ - імені себе чи Писанко - заступник оте чудо?
Телекритик
4890 дн. тому
Здається, ведучого насправді кличуть Борислав Бляхер-Береза. На жаль, програму не бачив, але з книжкового тирла на думку спадає тільки він. А як працює знімальна група передачі - спостерігав на виставці. Запам'яталося, що оператор не знав, для якої програми він знімає.
Юнга
4890 дн. тому
Одна из самых больших заслуг человека-способность к самооанализу.Самая большая свобода-свобода от иллюзий.Точка зрения Неретина очень профессиональна и заслуживает уважения.Верится,что такой человек со временем сможет довсети проект до совершенства,хотя он намного интереснее имногограннее прошлого варианта
старший куратор-администратор
4890 дн. тому
Новый вариант намного интереснее старого,потому что проект представлен в виде блогов,которые не могут надоесть зрителяриори-все время кто то и что то разное.И вообще хорошо,что хоть Первый-один именно сейчас,один из всех вспомнил о самой главной вещи,с которой начинается духовное возрождение Нации-это книге.В развитых странах печатается до 30 книг на человека в год.В Украине-пол книги на одного селовека в года.И эта программа внесет неоценимый вклад в культурное развитие наших людей именно сейчас,когда уровень культуры нации в общем очень сильно упал.Пусть кто нибудь из тех ,у кого есть деньги,откликнется на призыв и поможет в развитии проэкта-это будет лучшее вложение денег-в духовность и пропаганду не сигарет алкоголя и всего столь " необходимого",а в книгу,в установление понятий о том,что она необходима ,и причем не одна )
ГАВ_ГАВ
4890 дн. тому
В это трудно поверить, что женщина в протертых брюках и поношенной обуви еще может и заказать такую статью. Да ее мозг работает только на наполнение желудка...
гав
4890 дн. тому
Набрав у гугулі Владислав Береза, а воно мені показало перший лінк: поїзд Владислав - Береза.
глядач читача
4890 дн. тому
Таки дійсно на шляху до фіналу, бо таке г..но довго не протримається навіть на такому каналі.
Читач
4890 дн. тому
Формат програми змінився,але він ще на шляху до фіналу.Таке завжди бувае у програмах,які мають інтелектульний напрямок.Нічого страшного у цьому немае.Це-нормальний процес для того,шоб було не швидко але гарно.Це-шлях усіх,кто бажае зробити щось цікаве,цікавіше ніж було.
опять бондаренко
4890 дн. тому
о да, это именно я заказала такое о себе написать: "Анонімні недоброзичливці на тематичних інтернет-форумах закидали ведучій авторитаризм і ретроградство при створенні «Книги.UA»" а чтец и иже с ним ну явно НЕ отрабатывет заказик Бенкендорфенка. как пить дать
чтец,жнец и на дуде...
4890 дн. тому
слушайте, я никогда не видел программы ни той, ни другой, но... те рубрики, которые мне описали (в негативном контексте) авторы этой статьи - мне нравятся:-))) а почему мы не должны знать, что думают и читают водители маршруток? они же украинские водители!!! мне интересно и весело!!! а автор, конечно, отработал чей-то заказик. Опять про национальные деньги национального канала начал писать. Ну конечно, во всем Бенкендорф виноват. И в том, что рейтинги выросли у канала, и про канал говорят и пишут - тоже виноват!!! Плохой Пенкендорф:-)))) Потребуйте у него6 чтоб он фамилию поменял на "Бенкендорфенко". Хотя, я думаю, скоро потребуете - придираться все меньше и меньше к чему есть. а Федiр Зелiнський- говняная людишка:-)
бондаренко
4890 дн. тому
да-да, я попросила написать статью про свою программу!!!!!
petro TT
4890 дн. тому
так Борислав Береза чи Владислва Береза? чи він і те й інше?
petro TT
4890 дн. тому
"Зрештою, нікого не цікавить, що читає той чи інший письменник. Набагато цікавіше дізнатися, що читає касир чи офісний працівник." - о так, це дуже мудра і об'єктивна фраза як на людину, бузпосередньо причетну до створення книжкової програми... Пане Сергіє, де тут логіка: Тоді, перепрошую, навіщо ви запрошуєте письменників як експертів коментувати ними прочитані книжки у відповідній рубриці??? якщо це нікому не цікаво??? Мене от цікавить, що читають письменники. А що читають блондинки я вам і без опитувань скажу - та теж саме що і брюнетки. А офтальмологи читають те ж, що і паталогоанатоми.
shvonder
4890 дн. тому
БЛИЗЬКО ШЕСТИ ЛЮДЕЙ - сказав Нерєетін і перерахував аж ВІСІМ .При цьму, ничтоже сумняшеся, забув про операторів.Чи вони у нього ніяк не попадають до творчих одиниць?
zarazyuka
4890 дн. тому
Про попередню ведучу: ну за всюдисущность не тре, а всюди су ч ность була... Не треба брехати і про те, що за часів Марини Бондаренко програму дивились на "однім диханні". Хто там її взагалі дивився, особливо на ведучу, що вже в екран не влазила? Маринка захотіла повернутись у телевізор? Навряд, Марино, навряд... Забудь! Отримала ні за що "заслуженого", та й сиди собі, де посадили
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду