Чи ж легко бути жінкою в ефірі Першого національного?

14 Вересня 2010
19921
14 Вересня 2010
10:26

Чи ж легко бути жінкою в ефірі Першого національного?

19921
«Легко-бути-жінкам», крім драйву і незакомплексованості, не вадило б мати на озброєнні і регулярно вдаватися до нехитрих фахових аксіом
Чи ж легко бути жінкою в ефірі Першого національного?

Якось і незчувся, а низка нових проектів на Першому вже ніби сама собою нанизалась і склався трохи мозаїчний, сказати б, розмаїтий разок теленамиста, яке можна (а нам, редакторам Головної редакції, і треба) з цікавістю розглядати й оцінювати, по змозі об'єктивно.

 

У випадку зі старою-новою програмою «Легко бути жінкою» безсторонньо, неупереджено виставити оцінку проекту і його ведучим ніби й нескладно - хіба ж ти не чоловік, щоб не зміряти небайдужим поглядом шістьох привабливих жінок і не класифікувати їх відповідно до своїх уподобань? Воно й не без цього і не від того, але службовий обов'язок велить міряти не тільки поглядом, а й «з погляду» - з погляду профпридатності, цікавості й потрібності того, що кажуть і як говорять жінки, дівчата й молодиці в нелегкій ролі телеведучих прямоефірного ток-шоу. Чи вдається їм поєднати беззаперечну зовнішню показність зі змістовністю подачі матеріалу, розкрити глибину особистості запрошених гостей.

 

Насамперед треба порівняти нинішнє життя програми з попереднім - коли Юлія Савостіна і Даша Трегубова з посестрами і з багатьма мовними помилками записували наперед по кілька випусків, проказуючи завчені стандартні тексти з майже не прихованою рекламою. У такому ракурсі впадає в око якісно новий підхід до концепції проекту. Нова доба, як казав класик, нового прагне слова - у прямому ефірі має звучати слово не клішоване, свіже, яскраве й дотепне. А ще коли його промовляють «з листа» аж по троє чарівливих ведучих, то, в ідеї, ти маєш забути за те, хто кому що каже, натомість просто милуватись і насолоджуватися витвором Божого промислу - жіночою вродою, не переймаючись якоюсь там логікою подачі чи іншою телевізійною «зайвиною».

 

Справді-бо, на перший погляд, передача суто жіноча, з відповідною аурою і щиро жіночим безжурним шарварком - коли говорять усі й одразу, кожна про своє - аби-но весело й бадьористо. Ну, тому що шоу вранішнє і затуркувати глядачів серйозом-офіціозом було б не зовсім гламурно, просто недоречно. Однак, за законами жанру, коли на стіну почепили рушницю, вона таки має стрілити, у нашому ж випадку - є гість чи гості, тож їх би треба розбалакати, дати змогу проявити себе, врешті, з'ясувати для глядачів - а чого, власне, її/ його/ їх сюди запрошено і що такого неабиякого той гість собою являє. А для цього якраз і потрібна підготованість і згуртованість ведучих, продуманість реплік, чіткий рольовий розподіл - щоб і себе показати, й на інших дати людям подивитись.

 

Отож, коли поглянути очима звичайного чоловіка-глядача, якого вабить не тільки жіноча краса, а й її ж таки розум, то, скажімо, з Ольгою Сумською, Талою Калатай чи Іриною Антонович цікавіше було би провадити неквапливі житейські розмови на всілякі животрепетні теми, мимоволі піддаючись чарам їхнього неповторного шарму і де в чому визнаючи слушність жіночої думки. От якби ж тільки вони та й не зіскакували раз по раз на суржик! Для цього в українському телепросторі задосить і Вєрки Сердючки, хай то вже буде її хліб. А з уст великодосвідчених, але молодистих і «саме таких, як треба» ведучих сподіваєшся почути ядéрне і смаковите слово, вже відвіяне від мовної полови.

 

Тетяна Гончарова і Галина Янішевська кожна по-своєму вабить спраглого до духовного єднання з ними чоловіка - одна говорить забагато, тримаючи весь темп і зміст бесіди на собі, а друга - замало, лишаючи ореол загадковості, нерозгаданості.

 

З іще по-телевізійному юною Інною Цимбалюк можна було б попрацювати професійно - трохи підтягти з української мови (з російської, до речі, теж, бо й там не все доладно), поставити чітку вимову, почитати їй уголос розумних книжок і побажати, щоб форма і зміст у цієї телевізійно перспективної дівчини знайшли нарешті одне одного.

 

Що ж, кожній свашці по ковбасці. Та привселюдно перетирати на язиці всі риси, грані й вигини ведучих - справа не надто шляхетна, тому обмежуся порадами й побажаннями професійного редактора.

 

Хай як це банально звучить, до прямого ефіру треба готуватись, і то не для годиться, про людське око - мовляв, ми й так гарні та балакучі, нащебечемо на годину ефіру. Чи не кожен відступ від складеного й затвердженого сценарію в такому форматі потрібно наперед обмірковувати, прораховуючи всі можливі варіанти, щоб не виходило хтозна-що і бозна-де - як у випуску з Владом Ямою, який не знав, з ким, де й куди йому танцювати ламбаду. Не дарма ж кажуть, що всякий експромт має бути належно підготовленим. Щоб цікаві для багатьох глядачів гості не сиділи ні в сих ні в тих, кліпаючи очима й чекаючи хоч якогось продовження. У цьому плані найбільш показовими були випуски з Владою екс-Литовченко, Олесем Бузиною, Тимофієм Нагорним і головним редактором Першого Христиною Стебельською. Нетривіальні особистості, з власною чітко окресленою життєвою позицією, небуденною біографією - втім, усе це ще треба вміти донести до глядача, належно подати йому. Бесіду з такими непересічними співрозмовниками слід особливо продумувати, заздалегідь вибудовувати, розподіляючи ролі для ведучих і гостей. Є, звісно, підозра, що все це напередодні роблять редактори з режисерами, узгоджуючи весь перебіг випуску з його ведучими, та, на жаль, у прямому ефірі - на верхівці цього великого айсберга під назвою «програма» - злагодженість і напруженість роботи всієї великої команди почасти нівелюється. А брак належного досвіду й уміння вести прямий ефір тим часом покривається гамірливим балаганом, удавано веселими теревенями ні про що і ні з ким.

 

За майстерністю і позірною легкістю метрів телеефіру завжди стоїть копітка довготривала підготовка, активізація власних інтелектуальних ресурсів і раціональне використання потенціалу колег-помічників. Тим-то, «легко-бути-жінкам», крім драйву і незакомплексованості, не вадило б мати на озброєнні і регулярно вдаватися до цих нехитрих фахових аксіом. Адже у професії ведучого, а надто ведучої, важить усе - і бездоганна зовнішність, і те, що, коли і як лине з її принадних уст. Бо жінкою взагалі, а в ефірі Першого національного зокрема, бути аж ніяк не легко, це найперше - повсякчасний труд. Але й тих, кому така місія вдається, щиро люблять і дуже довго не забувають. Амінь.

 

Іван Борисюк, Головна редакція Першого національного

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Борисюк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19921
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
філолог
4980 дн. тому
Влучна пізнавальна стаття. "gdgao"16.09.2010 00:29:15 відкрив загальне незнання експресивного стилю мови української. Таке грайливе, енергетично темпераментне слово - це самобутність, розмаїття, а головне - унікум мови, а не "жах". Відкрийте підручник шкільної програми.
to Странно
4980 дн. тому
Тю-ю-юююююю "странно" чувствуется что рекламодателя твоего убрали и тебе недоплатили.
Ведучий Першого
4988 дн. тому
Я своїх редакторів поважаю і прислухаюся до їхніх порад. Зніміть зірку з лоба та вчіться говорити!
gdgao
4989 дн. тому
Який жахливий стиль в цього Борисюка! Щось таке тягуче-містечкове, архаїчно-повітове. Залипаеш відразу. :((
Cтранно!
4989 дн. тому
А куда в течении года смотрел Иван Борисюк, когда Савоситина и Трегубова делали "мовни помилки"? Между прочим это жирный минус главной редакции, что в эфире ошибки. За такие вещи на частных каналах непрофессиональных редакторов увольняют в 24 часа! Надо было за речью следить, пане Иване, а не рекламу отслеживать! Лучше бы вы своими прямыми обязанностями занимались! И заметьте, клиентам, очевидно, старая программа нравилась больше, чем новая. Да и доля у нее повыше была! Вот рекламодатели и размещались.
Валерій Васильович
4989 дн. тому
А ще кажуть, що на Першому національному цензура... Цензура і совок. Який же тут совок, коли такі статті публікуються на Телекритиці. А це, зрештою, добре, бо раз пишуть, значить, працюють над помилками. І скоро канал буде набагато кращим.
Рост
4990 дн. тому
коли говорять усі й одразу, кожна про своє
мята
4990 дн. тому
Чимало позитивного в оновленому ефірі Першого. Стаття якраз про це, читайте уважніше. По-моєму, автор висловив RESPEKT ведучим, а не критику. І толерантні акценти - це не критика, а увага до ефіру. Життя йде. Програма з її ведучими цікава. І думки про них потрібні завжди. Звикайте.
нтку
4990 дн. тому
Это что, Савостина сказала какому-то Борисюку писать статью? Что это за CENSORED с горы!?
терек
4990 дн. тому
весела вийшла стаття (особливо "Амінь") і зрештою доброзичлива. і шоу якраз таке - веселе і легке, але з зауваженнями. видається що з боку автора то була гра на випередження - щоб більш критичних статей не писали. як би там не було буду тепер дивитись "Легко бути жінкою" частіше
ТЮ!
4990 дн. тому
Зовсім з голови вилетіло - Амінь! (це так ніби оригінальна кінцівочка)
ТЮ!
4990 дн. тому
А що, пане Іване Борисюк з головної редакції Першого національного, хіба вас заціпило розказати оте усе дівчатам прсто у редакції Першого національного? Чи це такий тепер добрий тон - редакторам Першого національного шпетити ведучих Першого національного на очах усієї телеспільноти? Некомільфо, пане Іване Борисюк з головної редакції Першого національного! Хіба що вам себе такого великорозумного хотілося засвітити, заявити на всенький білий світ, що ось є такий на Першому національному пан Іван Борисюк, ви його не бачите, а він - є!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду