Ток-шоу «Здоров'я», або ж Червоно-чорна агресія

29 Серпня 2010
21102
29 Серпня 2010
11:24

Ток-шоу «Здоров'я», або ж Червоно-чорна агресія

21102
У програмі, незважаючи на її недоліки, було чітко заявлено дуже важливу проблему, про яку б непогано знати всім...
Ток-шоу «Здоров'я», або ж Червоно-чорна агресія

На днях вирішив подивитися ток-шоу «Здоров'я» на Першому національному, та ще й зі старими друзями - Галею з Котигорошком, які всю програму буквально рота не закривали. Зате я дізнався від них чимало цікавого.

 

Щойно в кадрі з'явилася ведуча ток-шоу Світлана Умінська, Галя не втрималася й почала коментувати її вбрання.

 

- Що це в неї за коротка спідничка та бантик на голові?! - обурилася вона. - З такою фігурою краще не загравати з усякими спогадами про недалеке дитинство!

- А мені подобається, - вставив спокійно Котигорошко, - ноги добре видно, гарні ж ноги у дівчини! Є що показувати. І бантик дуже симпатичний.

- Не симпатичний, а готичний! - вигукнула Галя. - З таким чорним бантиком можна верхи на труні романтичних балад співати!

 

Тут я не витримав і гримнув на своїх гостей, щоби вони хоч трошки помовчали й дали мені ток-шоу подивитися. А йшлося у програмі цього разу про дуже цікаві речі: психосоматичні захворювання. Пані Світлані допомагав керувати цілою ватагою запрошених психіатрів, психотерапевтів, майстрів йоги, поп-зірок та пересічних громадян не хто інший як професор, доктор медичних наук заввіділом Українського НДІ соціальної та судової психіатрії Олег Чабан. Дуже розумний вибір, до речі, бо він не тільки справу знав, але й грав роль такого собі провокатора для докручування спікерів на потрібні висновки.

 

Отже спочатку в студії з'явилася дівчина із класичним випадком психосоматики. Вона чомусь постійно хворіла, зверталася до всіх лікарів, але вони нічого не могли зрозуміти, доки за справу не взялися психотерапевти. Виявилося, що хворіє вона через свого начальника, хоча він просто прекрасна людина.

 

- Щось вона недоговорює! - втрутилася тут Галя. - Може, цей прекрасний начальник їй прекрасно по півзарплатні щомісяця зрізає?

- Це за що ж? - спитав Котигорошко.

- Ти про сексизм чув?.. - почала Галя, але скінчити їй не вдалося, бо я знов гримнув.

 

Спільними зусиллями психотерапевти з'ясували, що справа тут зовсім не в начальнику, а в історії, що сталася з дівчиною в дитинстві, коли вона злякалася дорослої людини. Тепер образ її керівника нагадував про цей прикрий випадок. Все це раптове відкриття виглядало, чесно кажучи, немов рояль у кущах, але суть психосоматики демонструвало дуже добре.

 

Далі телевізійники вирішили трохи розбавити медичну тематику зірками. В студії з'явилася співачка Альоша, яка брала участь у цьогорічному «Євробаченні», а також телеведучий Тимур Мірошниченко, який теж там був присутній у якості коментатора.

 

- Ну подивіться лишень на цю Альошу! - знов почала Галя. - Ну які в неї можуть бути проблеми зі здоров'ям? От аби тільки якусь бабу в кадр вставити з голими ногами - і все, що їм треба!

- Я не розумію, чому тобі не подобаються здорові міцні жінки? - спитав Котигорошко в своєї супутниці. - Може, це в тебе щось психосоматичне?

 

А в цей час ведучі розпитували Альошу про стрес, який вона переживала на «Євробаченні». Не дуже розумні питання, як на мене, бо й так ясно, що хвилювалася і що зі стресом боролася. З іншого боку, з роллю весільного генерала вона впоралася добре. Потім на її прикладі присутня у студії лікар-психолог Ірина Франкова просто пояснила телеглядачам, що таке проективні методики психодіагностики. Співачка малювала людину під дощем, а пані Франкова на основі малюнку побудувала психологічний портрет Альоші. Одразу ж у програмі було доречно і дуже правильно висвітлено тему самолікування. Побачивши діагностику за малюнками, одна жінка з публіки почала розпитувати, чи не могла б вона вдома самостійно перевірити таким чином свого сина. Ірина Франкова сказала, що краще звернутися до лікаря, але зауважила, що про хворобливість та агресію свідчать перш за все чорні та червоні кольори.

 

- Овва! Так он чому я так погано почуваюся! - вигукнула Галя. - В них же вся студія на ток-шоу помальована цими жахливими червоними хрестами, аж в очах рябить від них. А на ведучій скільки агресивного чорного кольору! Вся сукня у чорних квітах, а ще й цей бантик, якому б краще...

- Досить про бантик! - відрізав Котигорошко. - Щодо дизайну студії - тут я з тобою погоджуюсь - не перший сорт. Чомусь якщо йдеться про медицину, то одразу все треба червоними хрестами помалювати, а це, до речі, не лікарів зовсім символ, а санітарів на полі бою. А оці дерева на задньому плані - там, де публіка сидить, і взагалі якось дивно виглядають. Це що, люди, виходить, із лісу вийшли, чи як це розуміти?

 

Я вже втомився на них гримати, тому трохи прикрив ліве вухо й зосередився на порадах майстра йоги Преми Марги, теж, до речі, жінки вельми фігуристої і ще в такому кольоровому обладунку! Взагалі-то у програмі, яка заявляє про активну співпрацю з МОЗ, трохи дивно бачити йогів. Чи може, вони вже в нас мають офіційну підтримку в міністерстві разом із факірами, кобрами та джинами? Принаймні, мені порада для боротьби зі стресом лягти на спину й дихати, відчуваючи своє тіло, здалася трохи дивною. Особливо та її частина, коли «більшість людей засинають, починаючи відчувати під час цієї вправи свій живіт». Ну, що ж - спробую якось: а ну раптом альтернативна медицина допоможе?

 

Взагалі, в програмі, незважаючи на її недоліки, було чітко заявлено дуже важливу проблему, про яку б непогано знати всім. Психіатри називають її стигматизацією. Це означає, що люди поспішають навішувати ярлики «психічно хворий», «психічно здоровий», абсолютно на цьому не знаючись. Саме тому через власний страх вони уникають психіатрів і психологів, або ж лікуються самі, а це часто призводить до сумних наслідків. Крім того, телеглядачі наочно зрозуміли, в чому полягає суть психосоматичних захворювань.

 

Але все це не виправдовує випадкового, а місцями - просто-таки жахливого - дизайну студії, несмаку в одязі ведучої та досить сумнівних вправ спеціально запрошених українських йогів. Чи потрібні в медичних програмах поп-зірки - питання, звісно, спірне, але особисто я вважаю, що Альоша більш доречна й органічна була б у музичних програмах.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21102
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
куратор
5006 дн. тому
В наше непростое время,когда пострадала экология,очень непросто да порою некогда решать проблемы здоровья на уровне профессиональном.И программа,на мой взгляд,очень кстати,тем более в какнун 1 сентября иосени,когда активизируются все хронические заболевания.Нужно просвещать наших людей как беречь себя и близких доступными способами.
Trololo
5008 дн. тому
ржач, і коменти, особливо турботивих глядачів, психічно-хворих-здорових?!!!
зритель
5009 дн. тому
хорошая программа,и тема в тему-с ценам у нас все не слава Богу,люди не хнаю как выжить,и совет специалиста никогда не помешает.
Опа
5009 дн. тому
Олежику, не розчаровуйте, невже ви не знали, що при МОЗ є Комітет з питань народної та нетрадиційної медицини??? Ай-ай-ай! А ваша обізнана та гламурна Галя могла і підказати, щоб ви не сіли у таку калюжу! Хоча, може її тема - не ерудиція, а стиль, бо ж вона знається на ньому краще, ніж всесвітньо відомий Марк Джейкобс! (який і повернув цього року моду на бантики у волоссі, тільки тссс, Гальку не засмучуйте). Ну і не буду вже вас добивати розповідями про роль зірок у ток-шоу та червоними хрестиками на машинках "швидкої допомоги"... Не хворійте! :)
Б.К.Дорф
5009 дн. тому
Спасибо молодому автору за конструктивную критику. Сам бы я в жизни эту программу не смотрел, а теперь непременно. Поищем более полных "звезд" - больных - докторов чтобы ведущая смотрелась дюймовочкой.
репетиция
5010 дн. тому
Не проблема переодеть ведущую и посадить на диету чтобы не была такая дебэлая. Зато интерессная тема, гости-профи и студия запоминается. У меня студия не вызвала отторжения, все смотрится прилично и креативно. Команда работает хорошо.
Виталий
5010 дн. тому
Очччень интересно про ваших Галь с Котыгорошками. Жлобский прием: всё - сквозь призму себя, любимого, и своих родственников с кумовьями. Очень национально, по-украински.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду