Королівство кривих телеекранів

29 Травня 2009
21624
29 Травня 2009
11:56

Королівство кривих телеекранів

21624
Король Агупап завів розмову про нагальні державні проблеми. Він про щось розмірковував, але раптом зірвався на крик: «Оля дура, дурра, дурра!».
Королівство кривих телеекранів

Смеюсь навзрыд среди кривых зеркал,

Меня, должно быть, ловко разыграли:

Крючки носов и до ушей оскал -

Как на венецианском карнавале.

Володимир Висоцький

 

У п'ятницю зранку в пошуках потрібної книги у своїй бібліотеці раптом натрапив на «Королівство кривих дзеркал» Віталія Губарєва. Розкрив книжку: «Оля потрапила в одну казкову країну, де їй довелося пережити багато небезпечних пригод, подібних до тих, про які вона читала в старих казках. Може, ви теж читали ці казки, де королі, різні принци й придворні дами такі добрі, справедливі, прекрасні й взагалі так нудотно солодкі, начебто вимазані медом. І от одного разу радянська дівчинка Оля здійснила подорож у казкову країну й побачила там...». Перед очима постали кадри старого радянського фільму. Оля поводилася дуже погано: длубала пальцем у носі, поцупила в бабусі банку з варенням і розбила її. Але гірше за все було те, що вона дражнила папугу, показуючи йому язика. Та попри все Оля співала: «Я дівчинка щаслива, весела і мила». Та ось вона опинилася в Королівстві кривих дзеркал, де все було навпаки, навіть імена читалися справа наліво. Там дівчинка побачила своє відображення - Яло. Щось це мені нагадало, та відразу не второпав, що саме.

 

На вечерю моя кохана дружина Оля приготувала мені суші, та ще й подала запітнілий графинчик, щоб не куштувати вишуканої японської страви насухо. Увімкнули телеящик і стали дивитися спецвипуск «Свободи на "Інтері"» з президентом України Віктором Ющенком. Глава держави почав із привітання футболістів донецького «Шахтаря» з перемогою в Кубку УЕФА. При цьому він глибокодумно повідомив, що «Європа - центр європейського футболу». Хто б міг подумати?

 

У наступному пасажі Віктор Андрійович за звичкою вдарився в історію. «Ми не забули, що останні 100 років Україна була колонією 4 імперій?» - з пафосом запитав він. І пояснив: «За останні роки ми були колонією Польщі, румунського царату, Австро-Венгрії, Російської імперії». Отже, маємо чергове наукове відкриття: виявляється, Польща й Румунія у ХХ столітті були імперіями! Та цим наш шанований історик не обмежився. «Якщо ми говоримо за останні 70 років - я це хочу повторити, хоча, безумовно, про це вже всі знають - ми шість разів об'являли національну незалежність як держава. Шість разів», - викладав історію наш президент.

 

«Коли ж це було?» - мимоволі запитав я сам себе, фахового історика з науковим ступенем, і почав рахувати. З 1939 року, тобто за останні 70 років, відбулися такі події, котрі можна кваліфікувати як проголошення незалежності:

 

1. Проголошення 15 березня 1939 року повної державної самостійності Карпатської України;

2. Акт відновлення Української Держави, проголошений 30 червня 1941 року в будинку «Просвіти» у Львові;

3. Декларація про державний суверенітет України, прийнята Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року;

4. Акт проголошення незалежності України, прийнятий позачерговою сесією Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року.

 

Що стосується подій 1939 року в Карпатській Україні, то їх навряд чи можна кваліфікувати як проголошення державної незалежності всієї України. З дуже великою натяжкою можна розглядати під цим кутом зору Декларацію 1990 року. А де ж ще принаймні два оголошення? Під час пошуків історичної істини я непомітно для себе задрімав.

 

- А сколько будет по-вашему, церемониймейстер?

- Три, ваше величество.

- Почему три?

- Ваше величество, простите меня. Когда я был маленьким, меня уронила няня, я ударился головой о паркет...

- Но ведь голова цела? - спросил король.

- Кажется, цела, ваше величество. Но с тех пор я могу считать только до трех.

- Гм... Это забавно. Сколько будет два и два?

- Три, ваше величество.

- А от пяти отнять один?

- Три, ваше величество.

- Гм... Вы, кажется, самый большой дурак во всем королевстве.

- Совершенно правильно, ваше величество!

(Виталий Губарев. «Королевство кривых зеркал»)

 

«...Я б сказав би, знаєте, тема незалежності будь-якої держави - це не та категорія, на якій можна заснути», - розбудив мене, сплячого на категорії, оратор. Далі він зупинився на мовних проблемах. «Я глибоко переконаний, що тема і проблема становлення і розвитку української мови у нас ще далеко не вирішена. Так підходимо до нашої історії. Чому кожна сторінка так важко продвигається в Україні?» - запитав носій рідної мови, якої його навчила мати. Слушне запитання! Адже у нас історичні сторінки «продвигаються» значно важче, ніж, скажімо, у «Венгрії».

 

Тут мене знову зморило. У підсвідомості стали з'являтися якісь примари. Та сама студія, але замість поважних гостей у ній постали персонажі «Королівства кривих дзеркал», спотворені та викривлені, ще й українською мовою: замість Йагупопа 77-го - король Агупап 33-й, найголовніший міністр Абаж перетворився на найголовнішого вченого, головніший міністр Нушрок, який планував масове виробництво зброї, став зватися, чомусь, не Акілуш, а Курк, тітоньок Кюцап було відразу декілька, тільки Анидаг чомусь була відсутня. Так, замінити в цій ролі Лідію Вертинську зі старого фільму були явно неспроможні всі присутні в залі й вимазані медом прекрасні дами. В силу зовнішніх даних. Доброзичлива тітонька Аксал перетворилася на ще більш доброзичливу добродійку Яцап. Інші позитивні персонажі, друзі Олі та Яло - Гурд і Бар були відсутні. Перший із них, мабуть, відпочивав у барі, а другий подівся невідомо де.

 

«Я готовий піти на будь-які дострокові домовленості і кроки ради одного - щоб слідуючу владу ми вибирали відкритими списками, чесно і демократично», - проривалися крізь дрімоту подальші полум'яні слова президента.

 

- Да какой же это обман, деточка?! Это всего-навсего маленькая хитрость. И потом, кто в нашем королевстве не врет? Может быть, ты думаешь, что не врет король или его министры? Да они самые большие вруны!

Оля передернула плечами.

- Но я не король и не министр, тетушка Аксал. Я пионерка!

(«Королевство кривых зеркал»)

 

Агупап завів розмову про нагальні державні проблеми. Він про щось розмірковував, але раптом зірвався на крик: «Оля дура, дурра, дурра!». «Яло дурка, дурепа!» - з ентузіазмом підхопили інші. Найголоснішим був Курк.

 

Потім ішлося про необхідність збільшення кривих дзеркал у королівстві. Кожне з них розглядалося як витвір мистецтва.

 

«В самом деле, как можно перестать делать зеркала? - продолжал король, взмахивая ручкой. - Я скорее велю прекратить делать одежду или еще что-нибудь».

(«Королевство кривых зеркал»)

 

- Лягай вже спати, старий, так суші об'ївся, що проспав майже всю передачу.

- Добре, Яло...

- Яка я тобі Яло?

- Вибач, люба, щось наснилося. Щось цікаве було?

- Та ні, суцільна балаканина, як завжди на «Інтері» Юльку лаяли. Та я все записала, завтра подивишся.

 

Подивився. Оцінка дружини була цілком точно.

 

А в понеділок увечері я отримав стенограму програми (зізнаюся, що розшифровувати цю маячню у мене забракло бажання) й зміг зробити деякий аналіз.

 

Насамперед, впало в очі те, що при обговоренні питання №1 порядку денного «Загрози національній безпеці через політичну кризу та кадрову політику Кабміну» не було жодного члену уряду, дії якого було піддано нищівній критиці. Не було в студії жодного представника БЮТ, котрий міг би дати пояснення діям свого лідера. Гра йшла «в одні ворота», позаяк Європа є центром європейського футболу, а Україна стала лідером не стільки спортивного, як політичного словесного футболу.

 

Президент Ющенко не вперше на цій програмі. Здається, втретє. З постійних учасників «Свободи на "Інтері"» бачимо також Яценюка, Семенюк, Ставнійчук та інших. Майже жодної програми не пропустив Микола Янович Вор... аза, тьху, клята мара кривих телеекранів!

 

Таким робом, тут і сплячий побачить чітку політичну вісь, що утворилася на «Інтері»: Ющенко - Яценюк - Азаров за участю соціалістів і комуністів.

 

3 квітня, коли в програмі взяв участь Віктор Янукович, ведучий, підбиваючи підсумки, заявив: «На цьому "свобода" закінчується». Мабуть, він мав рацію. Зауважмо, що й на тій програмі були відсутні представники БЮТ. А йшлося, між іншим, про «загальнонаціональну ідею, яка може об'єднати весь український народ».

 

Завершу тим, що протягом програми 22 травня Віктор Ющенко 21 (!) раз вибачився перед публікою, в тому числі й за те, що має 5 дітей. Що тут почалося! Вибачатися почали всі: Валентин Наливайченко, Юрій Єхануров, Марина Ставнійчук. Більше за інших вибачався Богдан Соколовський - 4 рази. Як же далеко йому до головного вибачальника!

 

Замість епілогу

- Пошли вон! Пошли вон! - закричала она, швыряя в темноту камни. Шакалы разбежались. Оле даже показалось, что они поджали хвосты. Она снова пошла вперед, тихонько напевая пионерскую песенку своего отряда:

Ничто не остановит нас,

Когда нам цель ясна!

«Вперед, вперед!» - дала наказ

Любимая страна.

 

(«Королевство кривых зеркал»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21624
Читайте також
27.11.2009 09:01
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
16 581
01.10.2009 10:21
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
26 801
07.09.2009 08:21
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
13 887
16.07.2009 06:02
Олександр Дубина
для «Детектор медіа»
9 797
22.06.2009 14:31
Лидия Денисенко, 2000.net.ua
33 509
29.05.2009 10:59
Ігор Лосєв, «День»
37 160
08.04.2009 15:57
Дмитрий Выдрин, «Украинская правда»
28 503
03.04.2009 01:59
Маша Томак, «День»
39 931
03.04.2009 01:18
Ігор Лосєв, «День»
26 900
22.03.2009 20:24
Ігор Лосєв, «День»
29 897
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВХ
5446 дн. тому
Автор совершенно прав. В фильме снималась жена Вертинского - Вертинская (Циргвава) Лидия Владимировна.
YVshnik
5446 дн. тому
Кстати, Анидаг в и"Королевстве кривых зеркал" играла Анастасия Вертинская, а не Лидия (сестер всего две: Анастасия и Марианна) Но это, впрочем, мелочи.
NVshnik
5446 дн. тому
Уважаемый автор! Аналогия блестящая! Спешу поделиться с Вами еще одним сравнением, которое после прихода к власти Агупапа, напрашивается каждый день. Если вам до тридцати, Вы, конечно, этого не помните. Но скажите своим родителям магическое название "Волшебный голос Джельсомино" и они подтвердят: это про нашу жизнь. Кошек называли собаками, и мяукали они только тайком и дома. Над хлебным магазином была надпись "Чернила", а горожане читали газету "Обраzцоvый Lжец". Украинской нации - несколько тысячелетий, русские должны назваться украинцами, если нет - враги и много, много другого абсурда...
journ
5446 дн. тому
+1 автору респект
Marta
5447 дн. тому
Ющенко одними извинениями не отмажется, страну в болото завел, пусть ответит... и Юлю прихватит, эта дама виновна не меньше, а то и больше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду