Хаус в українському теледомі

27 Травня 2009
15809
27 Травня 2009
16:32

Хаус в українському теледомі

15809
Кілька побіжних тез до питання про вітчизняні серіали.
Хаус в українському теледомі

1. Те, що українське телебачення практично не виробляє власного фільмового продукту, - це аксіома. Трюїзм. Банальщина. Факт, про який можна донесхочу говорити, але який не можна змінити. Тут навіть найзапекліші оптимісти стали скептичними песимістами. Бо ж «Роксолани» та «Лесі + Роми» (що там іще?) якось замало на 46-мільйонну країну за всі часи її незалежності, чи не так?

 

Був, утім, ще коротенький серіал «Сад Гетсиманський», який чомусь не дуже показують - мабуть, щоб не дратувати нащадків тих, хто стріляв і саджав людей на початку 1930-х, було ще кілька подібних напівсеріалів, кожен на три-чотири години ефірного часу, і все. Бо вважати українськими серіалами продукцію, зняту на нашій території за сценаріями наших громадян із життя «середньої смуги» Росії, починаючи з «Буржуя...» - пробачте. Це все одно, що чотири, українських за назвами, фронти Червоної армії вважати справді українськими - попри те, що там було чимало солдатів, сержантів і лейтенантів (ба, навіть зо два десятки генералів!) з України.

 

Іншими словами, такі «українські» серіали - це у кращому разі «українська» кока-кола чи «український» біґ-мак.

 

2. Тим часом головна відмінність телесеріалу від біґ-маку у тому, що це не лише пожива, такий собі електронний фастфуд, це не тільки розвага для масової аудиторії, не лише зручний засіб для розміщення рекламних вставок, не сам по собі, скажімо, претендент на якусь міжнародну премію, а ще й неодмінна складова сучасної національної культури. Є така культура як цілісність - є успішна нація. Нема цілісної культури - наявна дефективна нація. І скільки не малюй різноманітні «прориви», вони неодмінно перетворяться на «нариви».

 

Хоча, з іншого боку, дехто вбачає і в кока-колі складову глобальної культури, тієї, що витісняє культури національні. Але, все ж таки, головне призначення кока-коли - опинитися у шлунку. А телесеріала - відбитися у голові.

 

3. Ясна річ, навіть найкращі і найпрофесійніші телесеріали власного виробництва зовсім не гарантують, що влада не буде красти, а народ - не обмінювати свободу на гречку. Проте з якогось дива Індія, Єгипет, Мексика, Аргентина, Бразилія, Ліван (список можна легко продовжити на кілька рядків) - ці всі держави, які недавно належали до «третього світу» (нині навряд чи це так), чомусь робили і роблять численні телесеріали, наче від самого факту їхньої наявності залежить поступ зазначених країн - не тільки культурний, а й економічний і політичний.

А, може, і справді залежить?

 

4. Під час хвороби випала нагода передивитися в інтернеті кільканадцять серій «Доктора Хауса» - популярного як у «широкому світі», так і на наших теренах серіалу. І хоча український переклад на СТБ, як на мене, часом дещо кращий і живіший, ніж у цьому російськомовному варіанті, і хоча, на думку моїх друзів-медиків, спеціальні терміни нерідко перекладені неточно (чи просто не знайдені наші аналоги суто американським медичним поняттям), - все одно серіал цей дивишся з інтересом, він втягує і захоплює (не в останню чергу, до речі, тому, що в інтернет-телебаченні майже відсутня реклама, отже, ритм фільму практично не збивається).

 

Хоча, з іншого боку, що там такого? Звичайний "виробничий фільм", як говорили в радянські часи... Ну, головний персонаж, ну, гра деяких (не всіх, до речі), акторів... Динамічні повороти сюжету... Сентименти в належних місцях плюс подолані труднощі в інших плюс перемога над грошовитими негідниками, які існують навіть у благополучній Америці... А в результаті - видовище, вище за середнє.

 

Утім, ще один плюс, про який я забув, - прихована реклама американської медицини, яка щось таки може не тільки тому, що оснащена пречудовою технікою та медикаментами, а й має нестерпних у спілкуванні й геніальних у практиці докторів хаусів. Утім, хто їх не має? Дивакуватий, але вправний лікар - це неодмінний персонаж усієї світової літератури та світового кіно, від Росії до Індії, від Англії до Аргентини. Власне, тут і специфіки не так багато - бо ж навіть хабар поліції у нас теж дають найчастіше зелененькими папірцями з портретами президентів США...

 

5. А тепер знову про українські серіали.

 

Ясна річ, услід за «Доктором Хаусом» (навіть за умов кризи) котрийсь із провідних російських телеканалів навряд чи втримається від спокуси зняти в Україні і з українською обслугою й акторами другого плану черговий фільм із життя російської глибинки, тільки вже на медичні теми. І згубить ідею за допомогою вдячних за заробіток сержантів-хохлів. А тим часом саме на українському підґрунті серіал із життя лікарів якоїсь обласної лікарні швидкої допомоги міг би стати непересічним, ба, навіть вельми комерційно-вигідним проектом. Бо де ж іще, як не у нас, і Чорнобиль із його наслідками, і жива пам'ять про чернівецьку алопецію, і сакраментальні щеплення підлітків індійською вакциною, і виїзди на заробітки мільйонів люду (а що за недуги вони можуть із собою привезти?), і десятки моряків, що побували в піратському полоні (не тільки ж «Фаїна» там опинилася), і тисячі миротворців, які побували в Африці та Азії, - і так далі. Де ще, як не у нас, така можливість мовної гри для характеристики основних персонажів - від питомої львівської ґвари до того, що у Донецьку чомусь вважають «языком Пушкина», плюс, звісно, всі різновиди суржикового сленгу.

 

Власне, куди там чорношкірим і білим американцям із їхніми проблемами до галичан і донеччан, навіть - чи тим більше - з числа освіченої публіки (до речі, ще жоден телефільм не показав питомого галицького інтелігента - а там-бо є лікарські династії, які тягнуться з часів Франца-Йосифа). Ну, а стосунки медиків із чиновниками, з рекетом, із політиками, з бізнесюками... А обладнання наших провінційних лікарень... І, зрештою, новації Леоніда Михайловича Черновецького у сфері медичного обслуговування... Та доктор Хаус або застрелився б у перший же день, або, переживши екзистенційну кризу, на другий день повів би народ на штурм урядових бастіонів, полишивши, як Че Ґевара, лікарську практику!

 

Теж, до речі, непоганий серіал міг би вийти на українському ґрунті.

 

6. Але ж комусь треба й людей лікувати, чи не так? А комусь - знімати на цю тему добрі телесеріали.

 

Медична і навколомедична тематика для телебачення - вельми вдячна. Колись у СРСР користувався великою (і, між іншим, достатньо заслуженою) популярністю телесеріал «На все життя, що залишилося» - про фронтовий поїзд-шпиталь. Звичайно, часи змінилися, але чи істотно змінилися люди у нашу наче-постмодерну-добу? Тоді вони з великою охотою дивилися максимально деполітизований, як на радянське телебачення, фільм, - і зараз, дивлячись «Доктора Хауса», віддають, як видається, перевагу професійно показаним екзистенційним людським проблемам і пристрастям перед усіма «бандитськими Петербургами» та черговими братами, братанами і брателлами.

 

Ясна річ, сьогодні можна «вклеїти» як одну з основних ліній ще й лесбійське кохання, як у латиноамериканському, якщо не помиляюсь, «Центральному шпиталі», що з ним можна ознайомитися (з англійськими субтитрами) на You Tube, але і без цього матеріалу на українському ґрунті вистачило б. А актори у нас, між іншим, є, й непогані - це, якщо хтось сумнівається. Та й знімальну групу можна скомплектувати швидко: ця публіка навчилася чимало на фільмах із життя російської глибинки. Були б гроші та охота. До речі, гроші не надто великі - серіали такого штибу зазвичай знімаються без різних комп'ютерних «лялечок».

 

7. Ба більше: сьогодні Україні катастрофічно не вистачає, умовно кажучи, позитиву. Не якоїсь гламурної єрунди, а професійно показаного вміння долати реальні труднощі та проблеми. Бо знов-таки йдеться про національну культуру (тобто систему цінностей, ідеалів та настанов дії громадянської спільноти певної країни), яка тільки й може допомогти людям учепитися за власне волосся - і витягнути себе й країну з прірви. У 1930-х роках у США Голівуд зіграв непересічну роль у створенні відповідних масових настроїв (телебачення за океаном тільки-но робило перші кроки).

 

І якщо ушкварити серіал рівня бодай на 1/4 «Доктора Хауса» десь на рік із тим, щоби головний персонаж ненав'язливо підвів глядачів до того, які саме ідеї потрібні для розв'язання медичних та інших проблем - це стане вагомим чинником у виході України з кризи. Бо ж в іншому разі нам усім розкажуть, яка це гарна річ - «суверенна демократія», і що тільки різноманітні «спільні євразійські простори» відкриють усім східним слов'янам шлях до порятунку. Звичайно, зарані перебільшувати вплив такого серіалу і демонізувати його не варто, але ж і применшувати теж не варто, чи не так?

 

...Проте, пишучи ці рядки, знаю наперед: ніхто в ближчі 20 років не профінансує створення такого серіалу в Україні. Які б фінансові й політичні вигоди він не одержав. Така вже наша хвора реальність, а для того, щоб її діагностувати та вилікувати, не вистачить і десяти докторів хаусів. Навіть у разі, якщо вони, вслід за Че Ґеварою, замінять скальпелі на гвинтівки.

 

Автор - кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників.

 

Текст вперше опублікований у журналі «Детектор медіа» №3/2009

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Грабовський, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15809
Теги:
Читайте також
26.05.2009 21:37
Валерий Зайцев, для «Детектор медіа»
17 973
24.04.2009 10:21
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
14 633
11.12.2008 16:42
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
26 852
11.12.2008 10:07
Юлия Бойко, Татьяна Кравченко, Ирина Миличенко, газета «Новая»
14 278
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 524
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глас із Торонта
5447 дн. тому
2 anonim нє, Ви це серйозно? Люди, наші кіношники і телевізійники вже замахали всю країну і себе самих прагненням ходити на роботу з 9 до 5. Вони не знімають кіно, вони не роблять телебачення, вони на роботу ходять, ясно? Давайте не міряти те, що називається професійним гонором, на канадські долари. Те, шо у нас нема кінобізнесу, не означає, що саме тому нема кінематографістів. Хто хоче, той робить. Просто незалежне кіно має вчитися за себе розраховуватися. А ми чекаємо, що в країні ільєнків нас як росіян буде годувати держава, тобто всі громадяни і платники податків. Поки дядя наймає, дядя і замовляє музику. Тільки ж його навіть музики ніхто не вчив.
anonim
5449 дн. тому
Ідея гарна і зрозуміло, що в країні не знайдеться досить людей з грішми, щоб втілити її в життя. Але ж є й діаспора, Сорос, т.п. - чом би нашим митцям та суспільним і чншим зацікавленим організаціям не вийти на них з ініціативою виділити кошти на проект і конкурс на його реалізацію?
Глас із Позняків
5449 дн. тому
2 Lelyk: Якщо ви не знали, що відсутність телевізора це проблема - то тепер мусите взнати. Бо якщо вам заказано дивитися телевізор, завтра вам зроблять нецікавими радіо, газети, літературу, музику, і відмова від цієї тотальної нудоти логічно виглядатиме як Ваш свідомий вибір. А не спадало на думку, що телевізор - це теж Ваше, і воно має масу унікальних можливостей, а Вам ніхто не дає ними розпоряджатися? Масова культура має бути своя. В ній має бути здоровий глузд, здоровий гумор і рецепти існування за будь-яких скрутних обставин. Респект Грабовському, але люди мусять не тільки формулювати проблеми, але якось дієво з ними боротися. Де два українці там четверо революціонерів і заледве набереться на одного творця.
Syva Kobyla
5449 дн. тому
А фотоілюстрацію на початок статті "Телекритика" додала від себе, щоби добрий матеріал Грабовського набув хоч трішечки ідіотського вигляду?
Syva Kobyla
5449 дн. тому
"Є така культура як цілісність - є успішна нація. Нема цілісної культури - наявна дефективна нація". Нема нації - навіть дефективної. Те, що ми маємо, тільки Ющенко може назвати "моя нація". Насправді це біомаса. Населення. Рештки етносу. Популяція. Кому як подобається. Адже саме воно (вона?) і замовляє "музику", сама (само?) нею надихається, сама під її впливом формує свій політикум і сама потім гидливо затискає носа від смороду того політикуму.
Syva Kobyla
5449 дн. тому
На початку 1990-х років був ще серіал "Царівна" (за однойменною повістю Ольги Кобилянської) з Вікторією Малекторович у головній ролі. Досить пристойний як на ті часи. Дехто після нього прочитав літературне першоджерело. Тоді ж були чудові серіали Олега Бійми "Пастка" та "Злочин з багатьма невідомим", зняті на "Укртелефільмі" за повістями І.Франка (його ж "Острів любові" серіалом не вважатимемо, бо це був цикл сюжетно зовсім не зв'язаних теленовел). Після того "Укртелефільм" розігнали, а Бійма лишився безробітним (http://gazeta.ua/index.php?id=217599&eid=580). Порожнчу заповнило російське мило і всякі мєстні "смерші".
vkirill
5449 дн. тому
Как был Грабовский {CENSORED}, так им и остается... Вроде возраст,судя по фото, пора угомониться, так нет, все туда же - опять про российскую культурную экспансию и необходимость "мощного национального ответа".Только теперь, в силу своего парадоксально-{CENSORED} мышления, он через "Хауса" зашел. Есть идея для него и таких {CENSORED} как он - можно потребовать от ВР ввести запрет на распространение на Украине "Севастопольских рассказов" Л.Толстого (вышвырнем ЧФ из страны досрочно!), "Героя нашего времени" М.Лермонтова (позор российским оккупантам на Кавказе) и еще пары-тройки "так называемых великих русских писателей". Дешево и сердито, ничего, что никакого отношения к здравому смыслу не имеет - как, собственно, и его нынешняя статья. Господи, как он школу закончил?!
lelyk77
5450 дн. тому
Послушайте, а зачем такой заголовок и такая статья? А о чем пишет "аффтар"? Шановний авторе, я перейду на мову, якою написано вашу шалено погану статтю. В чьому полягаэ ваша ідея? В тому, щоб зняли якусь бридоту накшталт "Доктор Хаус"? Чи зняти серіал про мужних хлопців з УПА, щоб показати тим клятим, що в нас є герої? Я не проданець московський і не "синяк". Я просто патріот моєї Батьківщини - України і мені просто вже набридли непрофесійні пошуки національної ідеї. Залиште, шановний цю справу професіоналам. Нарешті наш політичний бомонд так набрид всьому населенню України, що перестали вірити будь-кому, а тут ви зі своїми божевільно-параноїдально-шизофреничними ідеями! Або можливо вам за це гроші платять? Не чіпайте населення України бодай півроку такими ідеями. Дайте йому відпочити після кризи та холодної зими. Пішить, як ви правильно написали(вибачайте за гру слів) П О З И Т И В! Не треба більше стурбованності та ненавісті. Давайте кохатися і вимкнемо телевізори на 6 місяців. Я вже так зробив. Живу 4 місяці зоівсім без ТВ і відчуваю себе здоровим і щасливим. Будьмо
Ver
5450 дн. тому
Все правильно, тільки до чого тут в Хаусі, даруйте, медицина і у ймовірному українському Хаусі - Чорнобиль і героїчна праця обласних медиків? Цей серіал - не "про медицину", у тому то й справа. Хоча найкраща в світі американська медицина присутня, але - як фон. Насправді це гра інтелектів, серіал СТОСУНКІВ, плюс геніальна робота оператора. Написати ТАКИЙ сценарій, знайти ТАКОГО харизматика (з купою талантів по життю, а не тільки в акторській професії) тощо у нас (мається на увазі - в колишньому СССР)... Спочатку треба триста років газони попідстригати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду