Принципово нове телебачення

30 Березня 2009
9752
30 Березня 2009
15:24

Принципово нове телебачення

9752
Принципово нове телебачення

Все почалося з випадку. Прикрого до сліз. Хоча спочатку нічого біди не віщувало. Колезі запропонували підробіток на автоканалі (повірте, сама не знаю, що це). Робота - не бий лежачого, але поморочитись треба. От тільки платня за це пропонувалася така собі - три тисячі гривень на місяць.

 

Відтарабанивши шість сценаріїв, колега рушила за гонораром. І за все про все отримала свої ... триста гривень. Як бонус - не затьмарений совістю привітний погляд замовника. Та що ж це робиться, бідкалися усі в нашій редакції. Треба негайно про це розповісти, щоб інші не обпеклися, шуміли ми. «Я не підписала із ними жодних паперів,- відказала колега, - сама винна».

 

Оскільки єдиного на всіх проекту наша редакція не мала, кожній  із нас довелося йти поневірятися по людях у пошуках заробітку. Йшли ми не стрункими лавами в одному напрямку, а хаотично розсіялись по ниві вітчизняного телебачення, намагаючись охопити всі пропозиції. «Вісті з полів» не те щоб насторожували - лякали!

 

І не найстрашнішим було те, що головний редактор одного із проектів на провідному каналі затвердив наш сценарій; ми, окрилені успіхом, відзняли майже половину програми, але потім,  випадково перетнувшись на каналі із продюсером проекту, почули: «Читала я ваш сценарій. Це все не те». Після чого нас звинуватили у непрофесіоналізмі. В УСНІЙ угоді перед початком співпраці нам чітко сказали: якщо зістрибуємо на будь-якому з етапів, грошей не отримуємо. Самі винні, подумали ми.

 

І не найсмішнішим виявився принцип роботи на продакшні, що робить програму для «Інтера». В числі його засновників - наша колега з Москви. О, велика старша сестра! Вона змушує редакторів писати сценарії російською, бо ні бельмеса не розуміє українською (і закортіло ж тут працювати!). А потім усі ці сценарії назад перекладає українською спеціально найнятий редактор. Отаке ноу-хау. А все тому, що пані твердять, що українське телебачення років на десять відстало від російського, і якщо вони не прочитають, то колоніальні писаки такого понаписують! Нехай. Самі винні!

 

«Взятися за перо» змусив останній випадок. Новостворений канал для дітей пропонує роботу. Чудова новина! В особистій зустрічі представник каналу просторікував про принципово нове телебачення, яке він створює.

 

Для довідки: на каналі поки що не передбачається ані камер, ані павільйонів, ані операторів з режисерами. Нам натхненно розповідали про телевізійників на лондонському каналі, які так вразили уяву нашого візаві. Телепродукт від початку до кінця вони роблять самостійно - пишуть, знімають, монтують, видають в ефір. Нас переконували у тому, що журналістики в Україні не існує, бо твір на вільну тему - це не журналістка. І що професію треба конвертувати - у знання нових технологій, програм тощо.

 

Нас вчили, що треба самовдосконалюватися. Перекладаю вищесказане. Набирається семеро журналістів, кожен із яких відповідає за один день на тиждень (канал цілодобовий). І ці «семеро козлят» повинні робити принципово нове телебачення - написати сценарій, записати з акторами звукоряд, знайти картинки (із запропонованої небагатої бази або в Інтернеті у себе вдома) і самотужки зліпити все це у псевдомультик. Між рядків - халтура вітається. Але принципова новизна у тому, що із працівниками не передбачається підписувати жодних трудових угод. Спочатку зроби чотири ефірні дні на місяць, а якщо вони підійдуть, ми тобі заплатимо. Гарантія - щире слово роботодавця.

 

Я погоджуюсь із тим, що професію треба конвертувати (знання за плечима не носити), я погоджуюся, що самовдосконалення - це шлях журналістського джедая. Але самовдосконалення у професії конвертується у гроші! У протилежному мене ніхто не переконає. Інакше це просто бухгалтерія - взяти на чотири посади одну людину, навішати їй локшину на вуха, і вважати себе найхитрішим.

 

Таке враження, що наше телебачення спростувало усі закони діалектики. Замість прогресу по спіралі - рух по колу. Таке враження, що ніби й не було цих вісімнадцяти років досвіду. Обнулилися. Принципово нове телебачення під гаслом «Привіт, дев'яності!».  Чого тільки варті комерційні пропозиції каналів журналістам: « ... доларів за курсом 5,5, 6,0, 7,7». Якраз настав час згадати, яким був курс у дев'яностих. Таке враження, що телебачення, створюючи міфи, загралося і створило міф про себе. Що воно є і чогось варте. Самі винні?

 

Наталія Василюк, «Перша редакція»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Василюк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9752
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Crazy_Spider
5496 дн. тому
Дорога Наталко! А чого ж іще можна очікувати від описаних тобою пройдисвітів від телебачення, котрі є лакузами власників цих ТВ-каналів -- або неандертальців, або ж трипільців?
Луканов
5508 дн. тому
Вибачте - поилка у попередній репліці. Я хотів написати інфантильні
Луканов
5508 дн. тому
Шанвні колеги! Київська незалежна медіа-профспілка десь раз на місяць проводить семінари-тренінги на теми захисту прав журналістів. Відвідувачі є, але не так багато, як би мало бути під час кризи. Дивуюся з цього приводу. Під час семінарів серед іншого звучать питання до медіа-юристів і вони, як на мене, часто такі наївні, що я просто дивуюся. Ми, виявляється, такі інантильні, що нічого ивного немає,що не здатні захистити свої права.
KISS
5508 дн. тому
Так Пилипе, все правильно. Але щодо перевірки інформації навіть ця стаття кульгає.
lisa
5509 дн. тому
я руководитель, у нас сутками в монтажке не сидят
Lise
5509 дн. тому
А почему бы тебе не стать руководителем сразу? Не берут? То-то и оно... сначала надо - сутками в монтажке!!! А еще есть профессия - учитель. Там греют батареи и по пол-дня работа... Не хочется? То-то и оно...
Пилип з конопель
5509 дн. тому
Погоджуюсь з Наталкою, підтримую Lisu та f/. Сам потрапив нещодавно у подібну ситуацію. Але який з цього висновок? На мою думку, перше - це і особисте, і професійне відчуття власної гідності, про яке не можна ніколи і ніде забувати. Друге - об`єднуватись у відстоюванні власних інтересів - профспілки для цього вже є. І третя конкретна пропозиція до всіх, і до Телекритики зокрема: варто було б створити мережевий ресурс, де б журналісти могли складати чорний список медіароботодавців - хто, коли і скільки не заплатив, як порушив права і т.д. Так, це складно, є ризик наклепу, потрібна перевірка інформації та відповідне модерування. Але було б бажання - і все вийде.
f/
5509 дн. тому
Мы сами виноваты в подобном положении, позволяя работать здесь киселевым, шустерам и прочей шелупони, давно сброшенной в отбой в собственных странах. Полуграмотность и неразвитость наших снимателей и писателей катастрофична. Ужасно, когда компанией пытается рулить бывшая стюардесса или румынский крестьянин или местный "правильный пацан».
Кити
5509 дн. тому
Согласна с автором в том, что такой подход к производству телепроектов: побольше выжать, поменьше заплатить и побыстренькому «на коленке» сделать, вызывает досаду у тех, кто способен делать свою работу профессионально, соотношение «цена-качество» никогда не оказывалось мифью)).
KISS
5509 дн. тому
А як же audiatur et altera pars?
lisa
5509 дн. тому
большая часть руководителей каналов - это люди, которые хотят иметь рабов. большая часть людей, которые идут работать на телевидение - это люди, которые согласны быть рабами. они готовы работать сутками не выходя из монтажки, без выходных, без денег. Без денег, не в прямом смысле слова конечно. Они получали и получают деньги, которые тратят потом на такси, еду и на лекарства. И так проходит вся их жизнь. Порой одной дешевой похвалы руководителя достаточно, чтобы человек еще несколько месяцев колбасл без отдыха за копейки. Выгребая все больше и больше. А руководители со спокойной совестью отправляются в Канны и веселятся там в свое удовольствие, таща за собой кодло сотрудников, которые вообще ничего не делают, а живут большей частью за счет людей, которые все это время сидели в монтажке, в холодном павильене (нет денег на обогрев, кризис) или в еще более глубоком месте. Нет времени больше писать. Но противно все это, друзья. не работайте во внеурочное время, в выходные и без договора. прошу вас! с любовью, лиса
Aksuta
5509 дн. тому
Все це було б смішно, якби не було так сумно... Лишається вірити, що "ця зима не назавжди"...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду