Анархія у небезпеці

28 Серпня 2008
21193
28 Серпня 2008
09:37

Анархія у небезпеці

21193
Платна акредитація на фестиваль «День Незалежності з Махном» здивувала і обурила журналістів. Коментує Олесь Доній.
Анархія у небезпеці
Де звичайний громадянин платить за вхід, журналіст проходить за  посвідченням. Такі привілеї професії, що ж поробиш? :)
 
Організатори дводенного фестивалю «День незалежності з Махном» вирішили виправити цю «брутальну несправедливість» і стягнули гроші з журналістів, які приїхали у Гуляйполе висвітлювати подію.
 
Повністю «урівняти права всіх трудящих» не вдалось: журналістів прирівняли до дітей 7 років. «Пільги лише у дітей і журналістів (вони ж майже як діти:)» – зазначено на сайті мистецького об’єднання «Остання барикада» під заголовком «Напівофіційно про плату за вхід». Діти до 7-ми років проходили безкоштовно, дорослі платили 25 грн. за один день, а журналісти викладали щодень10 грн. та 20 грн за встановлення намету на стадіоні.
 
Про розселення у гуляйпільському готелі за кошт організаторів і мови не було. За власні гроші можна було поселитись у місцевих, знімати квартири чи кімнатки. Бонусом такого поселення ставала  цілодобова можливість збирати цікаві, збагачені місцевою фольклорною лайкою, відгуки про свято. Адже для гуляйпільців було у дивину платити гроші за концерт у власному  місті.
 
2006 року перший андерграундний фестиваль став відкриттям сучасної української культури у Гуляйполі. Адже таких масштабних акцій місцеві не бачили стільки ж, скільки років незалежній Україні. 
 
Щоб зовсім не гнівити місцеву громаду, організатори все ж залишили три безкоштовні заходи: виступ кінного театру з Луганська, розмальовану графітчиками стіну «Свободи» та два полтавські феєрверки.
 
Решта подій відбувалась на стадіоні «Сільмаг», де були сцена, наметове містечко та майстерні. На вході сиділи двоє чи троє волонтерів, що брали реєстраційні внески та «організовували» черги.
Нова умова фестивалю офіційно пояснена так: «у зв’язку з тим, що фестиваль розширює свою програму заходів та з метою встановлення належної дисципліни».
 
«Належну дисципліну» здійснювали «зачистками» стадіону. З 23:15 до 00:00 міліціянти виганяли гостей без реєстрації. Вони за якусь годину повертались, перелазячи невисоку стіну стадіону. У наметовому містечку ніхто не міг угомонити «донецьку братію», що посеред ночі кликала всіх то на річку купатись, то самогоном закуплятись. Так би мовити, неофіційна програма фестивалю.
 
Офіційні заходи різноманітністю не бавили. Уранці – читання під палючим сонцем чи саундчек. Після обіду з’являвся вибір. На стадіоні залишались слухачі «заборонених казок» Сашка Лірника, а решта прямувала до Будинку культури. Хочеш кіно про Махна і Бандеру – іди на малу сцену, хочеш поетичного слему – на велику.
 
Що дійсно було вартим уваги та грошей, так це музична програма. Цього року запросили два іноземні гурти - „IQ-48 (Білорусь) та  Zdob si Zdub (Молдова). З Києва приїхали колективи «Дримба Да Дзиґа»,  «Топоркестра» та «Крихітка Цахес». Західний фронт обороняли Фліт та  Мертвий півень, східний - Сергій Бабкін та «Бумбокс».
 
Під час концерту курява здіймалась вище сцени, тому багато-хто танцював у медичних пов’язках – гарний кадр, погодьтесь, колеги.
 
Фестиваль можна висвітлити по-різному, а 10 гривень за вхід – це небагато. Але, заплативши, хочеться писати про «так званий» душ у три краника біля стінки, реєстраційний п’ятизначний номер на руці та паспорт для встановлення намету. Як виявилось, це теж махновська атрибутика анархії.
 
«Детектор медіа» звернулась по коментар до Олеся Донія, народного депутата України (фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона»), організатора фестивалю:
 
- Цікаво, що щодо інших фестивалів, де потрібно було платити утричі більше за вхід, не висловлювали такого обурення. Наша платня за вхід досить помірна, хоча щодо цього була безліч дискусій – чому не можна дивитись концерти на халяву. Очевидно, що не всі журналісти готові відвідувати заходи за свій рахунок. Але чим журналісти відрізняються від звичайних людей? Ми ж нікого не примушуємо приходити. . Для журналістів встановили пільгову ціну. Для акредитованих журналістів, які представляли інформаційних партнерів фестивалю, ми забезпечили проїзд і проживання, але за вхід платили й вони. Це принцип. Ми маємо показати, що за мистецтво потрібно платити, що це – інтелектуальний продукт. На Заході фестивалі платні, й поступово до цього прийдуть і в Україні. На «Дні Незалежності з Махном» платня існує вже третій рік, і вона покриває близько 5% витрат. Отже, повторюся, йдеться не про поповнення гаманця, а про сам принцип.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євгенія Шидловська, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21193
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
oleg
5871 дн. тому
"була, бачила, не в захваті"-ну давайте рівняти ще з ВУДСТОКОМ.І взагалі від ВАС шоновна якасьтамвлада-треба об"єктивність.Чому хуже,що робила влада(оці бики місцеві-Ви їх бачили?Я б там скоріш постріляв-би ,а не домовився про щось)почуття людей,виконавців-короче це не моя справа,аналізувати-а Ваша.До речі не ви одна з журналюг не задоволені,що мене особисто приводить до сумних висновків про журналістику-безвольну,примітивну,меркантильну,рабську .
бронштейн
5873 дн. тому
Передать в раздел Жлободром в ДУСЮ все предыдущее. Через те москалі вас і з*їдять, що вони хоча й спилися в дим , але є ройовими комахами, а ви успадкували в голопузої шляхти щ її богдан погнав необгрунтовану власними талантами хутірську пиху, що хоче тепер прилаштуватися до надбання великого нестора. А він же через вас програв, атамани гріцани таврічеські з хутора голопупівка!Навіть у святому гуляйполі прагнете КИНУТИ ближнього! ЛЬОВИ ЗАДОВА НЕМА, АБИ ДОВЕСТИ ВАС ДО НАЙБЛИЖЧОЇ СТІНКИ! Через це Наші Люди вас і загнали за Дністер свого часу...
глядачка
5873 дн. тому
2 oleg: була, бачила, не в захваті. Бо кращого за перший фест за ці три роки не було. Другий рік поспіль вражає хіба музика, не література. А про гроші ... Справа не в 10 грн. Просто це перший фестиваль, організатори якого шукають халявної реклами в медіа, але при цьому беруть гроші і з тих, хто про них пише
Боб
5873 дн. тому
Странная статья, однако. Для реально пишущего журналиста 10 гривен - все-таки не деньги. Если это достаточный повод для того, чтобы писать о краниках и т.д. - пишите, кто ж не дает... Если сэкономленные 10 грн. делают вас более лояльной - это тем более удивительно... Еще есть архаичное соображение, что уважающий себя журналист по возможности платит за себя. А если не может (не хочет) - воздерживается от халявы. И что оргкомитет фестиваля по определению никому ничего не должен, а тем более - прессе...
бронштейн
5873 дн. тому
А вот таки да фестивалю перманентной революции в бобринце- городе побратиме койоакана!!!
oleg
5873 дн. тому
Прімитивна ,жлобська стаття.Був,бачив,шаленів.Ви подивіться уважніше,як забите совєтами місто перетворюється на туристичну мекку анархізму! І то що Доній перший прохавав цю мульку за це йому бабло(і наівіть в долярах) і пошана!!!
принцип
5874 дн. тому
Олесь, твій принцип БАБЛО.Міг би зі своєї депзаначки ті 5% компенсувати- але ні, жадоба тебе захавала.{CENSORED}
анархист
5874 дн. тому
Уже и из Махно торговую марку сделали. Осталось дождаться фестиваля в Виннице "а-ля Адольф Гитлер". НУНС - буржуйская партия, никакого отношения к анархии не имеет, зато пытается на всем сколотить бабло. Мало заработали на торговле символикой Майдана?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду