«Тонка синя лінія»: серіал, де поліцейські — не супермени

«Тонка синя лінія»: серіал, де поліцейські — не супермени

13 Лютого 2022
2736
13 Лютого 2022
13:00

«Тонка синя лінія»: серіал, де поліцейські — не супермени

2736
Шведські правоохоронці в цьому фільмі постають живими людьми зі своїми сильними та слабкими сторонами. І ні, це не детектив, а гостросоціальна драма.
«Тонка синя лінія»: серіал, де поліцейські — не супермени
«Тонка синя лінія»: серіал, де поліцейські — не супермени

Популярність скандинавських серіалів уже давно не дивує. Вони мають багато прихильників, і в Україні зокрема. Серед скандинавських серіалів чимало детективів і трилерів, де неодмінно на тлі суворих, але напрочуд красивих пейзажів розгортається напружена дія. Для більшості цих фільмів характерна добре вибудувана драматургія, чітко визначені й ретельно прописані характери персонажів. Один із таких серіалів — торішня десятисерійна «Тонка синя лінія», знята шведським суспільним телебаченням SVT.

Можливо, комусь назва серіалу видасться знайомою. У середині дев’яностих виходив ситком про британську поліцію з такою ж назвою, де головну роль грав Роуен Аткінсон, відомий за образом Містера Біна. Але шведський серіал — аж ніяк не плагіат.

Ще одна асоціація — назва відомої військової драми Терренса Маліка «Тонка червона лінія» 1998 року. Дія стрічки відбувається на островах Тихого океану в роки Другої світової війни, де американські солдати билися з японськими. «Тонка червона лінія» здобула низку кінематографічних відзнак, зокрема кілька «Оскарів».

А сам вислів «тонка червона лінія» походить із середини дев’ятнадцятого століття. Під час Кримської війни 1853–1856 років Російська імперія протистояла коаліції у складі Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Королівства Сардинії. Війну ту Росія програла, хоча пропаганда перетворила і цю поразку на прояв величі «русского духа».

13 жовтня 1854 року під Балаклавою відбулась одна з найбільших битв тієї війни: полк шотландської піхоти зійшовся в бою з російською кавалерією. Росіян було в кілька разів більше, і шотландці розтягнулися по полю битви тією самою «тонкою червоною лінією» — як це згодом назвали у пресі. І відбили атаку росіян.

Переносити цей добре відомий на Заході образ на поліцію почали ще в середині минулого століття. Мовляв, поліція — тонка лінія, що відокремлює хаос від порядку, ведучи війну зі злочинним світом.

Події шведського серіалу «Тонка синя лінія» розгортаються в наші дні в районі зі складною криміногенною обстановкою в місті Мальме. За жанром це не детектив, — хоча в кожній серії, звісно, розслідують якісь кримінальні справи, — а гостросоціальна драма. Це теж скандинавська специфіка: вони не бояться порушувати в серіалах найсерйозніші проблеми. При тому, що для нас Швеція може видаватися країною взагалі без проблем, взірцем добробуту і стабільності. Готовність говорити про свої проблеми вголос — також ознака демократичних традицій.

Головні герої — поліцейські, жінки й чоловіки: Сара (Sara), яку грає Аманда Янссон (Amanda Jansson) та Магнус (Magnus) — в цій ролі Оскар Тьорінге (Oscar Töringe); Ліа (Leah ) у виконанні актриси Гізем Едорган (Gizem Erdogan), відомої за шведсько-британським серіалом «Халіфат» (2020) та її напарник Джессі (Jesse), якого грає Пер Лассон (Per Lasson), який знімався в одній із ролей другого плану в знаменитому данському детективному серіалі «Міст» (2011–2018); а ще напарниці Фей (Faye) — актриса Анна Сісе (Anna Sise) та Данієла (Danijela) — Сандра Стойковіч (Sandra Stojiljkovic). І поліцейські, й інші герої — представники різних національностей: етнічні шведи з Мальме та інших міст, іммігранти з різних країн.

Герої патрулюють вулиці, борються з крадіжками, охороняють громадський порядок під час масових заходів, протистоять домашньому насильству, а часом стикаються із жорстокими вбивствами та серійними зґвалтуваннями. Водночас «Тонка синя лінія» — не панегірик правоохоронцям. Дехто з героїв-поліцейських робить негідні вчинки, зокрема у стосунках із колегами; вони можуть бути цинічними, нетолерантними до іммігрантів, занадто консервативними. Вистачає у фільмі й проявів бюрократії у правоохоронних органах. Поліцейські в серіалі — не супермени, а звичайні люди з різними якостями. Кожен має свій життєвий шлях і свої причини працювати в поліції.

Водночас «Тонка синя лінія» — це також історія про те, як на роботі, яка забирає багато сил і часу, зав’язуються звичайні людські стосунки: дружба, приязнь, любов, ворожнеча.

Ще один виклик, який постійно постає перед героями — необхідність дотримуватися закону й виконувати накази. Іноді — доволі сумнівні. Вони не схвалюють спущену «згори» директиву про розділення проблемного району на зони, де поліція має затримувати й обшукувати підозрілих людей — це рішення явно порушує права людини та засади демократичного суспільства. Але мусять виконувати наказ — і викликати гнів у пересічних мешканців міста, які лають поліцію, вважаючи, що правоохоронці дискримінують іммігрантів.

Є у «Тонкій синій лінії» показовий епізод. Поліцейські отримують завдання забезпечити порядок під час демонстрації, організованої правими. Хоч як вони самі ставляться до правих і їхньої ідеології, поліцейські мусять виконувати свою роботу, адже демонстрація легальна. Вони стають кордоном — тією самою тонкою синьою лінією — між демонстрантами та лівими активістами, які прийшли, аби зірвати захід. Поліцейських звинувачують у тому, що вони захищають правих, і називають «фашистами». В таких умовах правоохоронці роблять усе, щоб запобігти зіткненням. У цьому епізоді ми бачимо, що «лівий» і «правий» екстремізм однаково потворні.

Ймовірно, український глядач зверне увагу на екіпірування шведської поліції, мимоволі порівняє з українським і зітхне із сумом. Кожен патруль із двох шведських полісменів має медичний набір для екстреної допомоги. В ньому є портативний дефібрилятор. Усі поліцейські вміють ним користуватись і, якщо потрібно, можуть врятувати життя людини, в якої зупинилося серце. Для них це така сама важлива навичка, як швидко бігати і влучно стріляти. До того ж, у Швеції поліція ініціює соціальні проєкти, а не лише ганяється за злочинцями і розслідує справи.

«Тонка синя лінія» — це також історія про роль медіа в сучасному суспільстві. Зокрема, важливу роль у роботі шведської поліції відіграють соціальні мережі, де правоохоронці не лише повідомляють про свою роботу, а й отримують зворотний зв’язок від громадян. Хтось схвалює дії поліції, але переважно лунає критика — і не завжди конструктивна. Часто це несправедливі звинувачення та вимоги. Завдяки активності в соцмережах пересічні поліцейські раптом стають медійними фігурами. Але така публічність може бути для них і небезпечною: за допомогою соцмереж поліцейського легко знайти…

Про роль ЗМІ в житті пересічних людей промовисто свідчить одна сцена. Поліцейські приїжджають до родини, якій мають сповістити страшну новину: їхні близькі загинули внаслідок терористичного акту. Раптом з’являються журналісти, які хочуть негайно отримати коментарі в родичів загиблих. Виникає ще одна тонка лінія — між потребою медіа інформувати суспільство та людяністю, елементарним співчуттям. Журналісти перетинають цю лінію, аби першими добути сенсаційні коментарі.

«Тонка синя лінія» — це також історія про співжиття різних етносів, стосунки між якими можуть бути далеко не безхмарними. І нагадування про необхідність шукати діалог. А ще — історія про пошуки своєї ідентичності, призначення та місця в житті. Наскрізною у фільмі є проста, але важлива думка: не слід покладатися лише на власні сили, якщо хочеш здолати психологічні проблеми. Ти не мусиш вдавати сильну людину.

Не секрет, що в усьому світі люди переважно не люблять поліцію. У країнах із авторитарним режимом її й поготів ненавидять. Це почасти виправдано, адже влада часто використовує правоохоронні органи для переслідування своїх опонентів і приборкання протестів. Та й у демократичних країнах до поліції ставляться по-різному. Проте в житті кожного може настати момент, коли допомогти йому зможе лише поліція. Пересічному громадянину важко зрозуміти, наскільки важкою, страшною й невдячною є робота поліцейського, який щодня має справу з людськими стражданнями. Нам важко уявити, яким нестерпним може бути тягар і наскільки тонка ця синя лінія.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2736
Читайте також
02.10.2022 10:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
4 529
18.12.2021 11:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
5 814
18.08.2021 11:30
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
3 122
28.12.2020 14:30
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
5 608
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
795 дн. тому
Головне не сказали, де його можна переглянути чи можна буде?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду