Погасити пожежу бензином: про що говорить скандальне відео Зеленського в Золотому

Погасити пожежу бензином: про що говорить скандальне відео Зеленського в Золотому

28 Жовтня 2019
3271
28 Жовтня 2019
17:00

Погасити пожежу бензином: про що говорить скандальне відео Зеленського в Золотому

3271
Із власної волі включаючись у змодельовану іншими реальність, в якій мир залежить лише від нього, український президент непрямо підживлює російську пропаганду.
Погасити пожежу бензином: про що говорить скандальне відео Зеленського в Золотому
Погасити пожежу бензином: про що говорить скандальне відео Зеленського в Золотому

24-хвилинне відео зі в міру тривожним музичним супроводом виглядає в першу чергу відповіддю президентського офісу на скандал довкола іншого, куди коротшого відео, що вибухнув напередодні. Ідеться, звісно, про перепалку президента з добровольцями в Золотому, біля однієї з точок «пробного розведення сил» за узгодженим на мінських переговорах іще 1 жовтня планом.

Фраза «Я тобі не лох», що злетіла з вуст глави держави, миттю стала мемом, а соцмережі радикально поділилися на тих, хто не вбачає в подібній фразі нічого поганого, й тих, хто висуває Зеленському претензії морального характеру заввишки з Джомолунгму. В цьому контексті «повноцінний» відеорепортаж, який прокрутили в своєму ефірі низка українських телеканалів, природно сприймається глядачем як реакція на скандал.

Хоча насправді саме відео явно було зняте не «підручними засобами» і, цілком очевидно, змонтоване з куди об’ємнішого матеріалу. Тож явно зйомка фільму планувалася ОПУ заздалегідь.

Любов президента Зеленського до подібних роликів відома. В них глава держави завжди підтримує свій уже традиційний образ «простого хлопця», який не боїться говорити з людьми й просто – іноді аж надто просто – відповідати на складні й серйозні запитання. (Якщо ж серйозні запитання засмічуються товстенним шаром «трешу», як це сталося під час знаменитого пресмарафону президента 10 жовтня, то винні в цьому, ясна річ, журналісти, і вже в жодному випадку не багатогодинний формат розмови та небажання президентської пресслужби відрізнити журналістів від тих, хто такими лише називається.)

Якщо метою авторів «репортажу» було показати чергову версію не те щоб «батька», а радше «брата нації», то вони її, загалом, досягли. В імідж «президента Голобородька», як іронічно називають Володимира Олександровича недоброзичливці, цілком вкладається навіть гумор на рівні «ні, ми не з програми "Ревізор"» та постійні смішки в розмові з людьми, які багато років живуть під обстрілами. Хоча хтось і міг би вбачити в цьому певну, скажімо так, легковажність.

Втім, навіть незалежно від волі творців, подібний відеоматеріал несе в собі пропагандистське навантаження. Причому за визначенням маніпулятивне. Адже підбірки синхронів – найпримітивніший, проте досить дієвий спосіб сформувати в аудиторії «правильну думку», не вдаючись не лише до соціології, а й до висвітлення проблеми в усій її складності. А відеоряд під музику за визначенням вимагає максимального спрощення.

Скажімо, російські теленовини у своїх сюжетах із «лінії зіткнення» на Донбасі останнім часом дещо послабили антиукраїнський пафос, натомість суттєво посиливши тему страждань мирних мешканців. У синхронах цих мешканців при цьому зазвичай міститься мінімум конкретики – лише абстрактне «стріляють» та «хочемо, щоб це припинилося».

Що «стріляють», мовляв, тільки й лише українці, російський глядач додумає й сам. Відповідно, саме українці й повинні припинити війну, і в тих-таки російських телесюжетах це є настільки важливим мотивом, що мирні мешканці тимчасово окупованих територій періодично висловлюють надію (тобто це активно включається в сюжети) на президента Зеленського та «нову владу в Києві» – мовляв, тільки ця влада й може принести на їхню землю довгоочікуваний мир.

Хотів цього сам Зеленський чи ні, але відео про його поїздку до зони розведення військ насичено тим самісіньким пафосом. Президент України зустрічається з місцевими мешканцями, які поголівно просять у нього миру; сам Верховний головнокомандувач при цьому не лише підтримує їхні вимоги, а й часом аж не дає договорити від повноти почуттів – мовляв, так, авжеж, мир є найважливішим, як же я вас розумію…

Очевидно, подібна підбірка «вуличних розмов» не може претендувати й на змістовність експертного круглого столу. І в цьому сенсі начебто й можна зрозуміти, чому за всі 24 хвилини президент ні натяком не згадує, що мир важливий не лише сам по собі, але й умовами, на яких його буде досягнуто. Що попереднє розведення військ уже двічі зірвали саме сепаратисти (це ж офіційна позиція Києва, нагадаємо!). Що Владімір Путін два місяці вже відтягує ту саму зустріч у нормандському форматі…

Можливо, все це справді просто не лягає в таке відео, бо надто ускладнює його. Але навіщо потрібна, навпаки, надмірна примітивізація? Мовляв, «усі за мир». Так, більшість українців справді за мир, просто не будь-якою ціною, і це і є ключовим викликом для офіційного Києва. Але ні: глядачеві пропонується прилизана картинка, де всі – за мир і за Зеленського. Так би мовити, два головних щастя в нашому житті.

Втім, не всі: проти миру (й Зеленського) у відео виступають ті самі добровольці, з якими президент вступає у, скажімо так, розмову на підвищених тонах. Що характерно, зривається глава держави саме тоді, коли розмова заходить про акції протесту «Ні капітуляції» – що, мабуть, чимало говорить про справжнє, а не позірне ставлення гаранта Конституції до вуличних протестів.

А от про реальне бачення сторонами шляхів досягнення миру наше чудове відео не говорить, на жаль, майже нічого. З нього практично ніяк не зрозуміти, за що і проти чого (чи кого) зафільмовані там добровольці виступають НАСПРАВДІ. Але значення має те, як усе ВИГЛЯДАЄ. Головний ворог – не бойовики й не Кремль, головні вороги – ось вони. Натяжка? А уявіть себе необізнаним із деталями нинішнього «мирного процесу» іноземцем, який переглянув це відео. Який висновок він би зробив?..

У цьому сенсі, якби скандального фрагменту з «я-тобі-не-лох» не було, президентовим пропагандистам просто треба було б його придумати. Адже після перегляду «повного» відео від ОПУ виникає чимало запитань і до поведінки добровольців. І, що важливіше, до обґрунтованості їхньої позиції та (що ще важливіше!) до законності їхнього перебування в тому місці зі зброєю. Більше про це розказує теж змонтоване, але справді розгорнуте відео саме розмови Володимира Зеленського з добровольцями від видання «НикВести». Але його ОПУ не просуває, великі телеканали не демонструють...

Тож у результаті для багатьох глядачів, які побачили лише фільм від ОПУ, ті, хто критикував Зеленського за те ж «тикання», тепер виглядають, як то кажуть, адептами «зради». Приклад такого переформулювання можна бачити, скажімо, на сторінці заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка. Заразом можна вкотре пересвідчитися в суперечливості офіційних коментарів із дражливих тем: якщо пан Тимошенко запевняє, що зброю, яка була у добровольців, вилучили правоохоронці, то самі правоохоронці вустами заступника глави Нацполіції Вадима Трояна наголошують, що зброю добровольці із Золотого забрали самі (хоч і «в супроводі поліції») і що вона була цілком легальною.  

Повертаючись до відео із Зеленським у Золотому, слід наостанок зазначити, що воно отримало досить значний резонанс і в Росії. Прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков заявив, що за поїздкою в Кремлі «стежили з великою увагою». І що ця поїздка показала: «першоджерелом» зриву перемир’я є саме дії добровольців, як про те, мовляв, і попереджала Москва. А отже й ніякої зустрічі в нормандському форматі (за словами Пєскова) не буде, поки Зеленський «не змусить» добровольців «виконувати власні накази»

Очевидно, сам Володимир Зеленський, який їздить на «лінію зіткнення» і персонально стикається із критикою ветеранів та добровольців, поки що не має наміру вдаватися до серйозніших заходів, ніж максимально різкі словесні відповіді. Проблема в тому, що, з власної волі включаючись у змодельовану іншими реальність, в якій мир залежить саме від нього, український президент непрямо підживлює російську пропаганду, зацікавлену в мирі лише на умовах української капітуляції.

Фото: Главком

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3271
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду