Висвітлення трагедії в Переяславі-Хмельницькому: між обуренням та фаховістю

Висвітлення трагедії в Переяславі-Хмельницькому: між обуренням та фаховістю

6 Червня 2019
1526
6 Червня 2019
15:00

Висвітлення трагедії в Переяславі-Хмельницькому: між обуренням та фаховістю

1526
У висвітленні резонансних злочинів журналісти мають робити все, щоб емоція звичайних громадян «Розіпни їх!» поступалася вимогам відповідно до закону покарати винних і саме їх.
Висвітлення трагедії в Переяславі-Хмельницькому: між обуренням та фаховістю
Висвітлення трагедії в Переяславі-Хмельницькому: між обуренням та фаховістю

Вести мову про трагедію в Переяславі-Хмельницькому неможливо без емоцій, без обурення. От тільки журналісти не можуть і не повинні робити це так само, як обурені звичайні громадяни — під гаслом «Розіпніть їх усіх!».

Зважаючи на неймовірно великий суспільний резонанс, у викладенні матеріалів — як фактологічних, так і аналітичних — понад усе потрібна точність і виваженість. І щоб не роз’ятрювати й без того надзвичайно глибокі рани родичів хлопчика. Й задля того, щоб не розбурхувати суспільне обурення довкола хибних тлумачень, нездійсненних вимог та всього того, що зветься словом «популізм». Робити так, щоби суспільне обурення й суспільні звинувачення були адресовані проти тих, хто справді винен, а не тих, хто найближче або хто під руку трапився. Щоб оте емоційне «Розіпни їх!» поступилося вимогам відповідно до закону покарати винних і саме їх. Не випустити пару суспільного обурення у свисток «усі винні».

Це, власне, абетка: висвітлення трагічних випадків вимагає надзвичайної точності, де всі натягування й невиправдані узагальнення є недоречними. Будь-яке висунення звинувачень, будь-яка критика мають бути ґрунтовними, як ніде більше.

Не стану наводити цитат — те, про що піде мова, не є специфічним для якихось окремих матеріалів чи видань, вони — загальні.

В дуже багатьох матеріалах траплялося згадування «дивної», на думку авторів, обставини: одразу після трагедії поліцейські казали, що хлопчик упав на асфальт і вдарився головою. Ба більше, те саме попервах казали лікарі! І з цього деякі автори роблять далекосяжні висновки й висувають підозри.

Стриваймо. Було тут бажання «зам’яти» й «відмазати»? Можливо, було в поліції — хоча й далеко не обов’язково. І вже точно навряд чи було в медиків. Траплялися згадки: в загиблого хлопчика було розтрощено щелепу. А тепер поставте себе на місце лікарів: ви бачите тяжко травмованого хлопчика із закривавленою головою. Чи змогли б ви отак, у найперші хвилини, лише із зовнішнього погляду визначити, що це — вогнепальне поранення й ніщо інше? Чи взагалі найпершим, що спало б вам на думку, було вогнепальне поранення — посеред міста, у власному дворі? А чи вам би таке й у жахливому сні не наснилося? Тобто абсолютно зрозуміло: медики змогли встановити причину й характер поранення лише після огляду й обстеження вже в лікарні. І зробили це швидко, без затягувань. Тож запідозрювати лікарів у цьому разі зовсім немає підстав.

Поліція. В даному разі всі підозри в бажанні зам’яти й відмазати поки що ґрунтуються лише на тому, що це є поширеною практикою. На загальних обставинах. І лише в останні години з’явилися обґрунтовані підозри. Раніше ж — якщо медики з першого погляду навряд чи могли визначити, що це — кульове поранення, то поліцейські, що не мають медичної освіти, тим паче. І їм — тим, хто прибув на місце — так само навряд чи могло спасти на думку, що хтось стріляв у хлопчика в його власному дворі посеред міста. От суто по-людськи — спробуйте поставити себе на їхнє місце.

Тож усі звинувачення, ґрунтовані лише на тому, що в найперші хвилини ані медики, ані поліцейські не казали про кульове поранення — всі вони є лише емоційними, ані на чому не ґрунтованими. Цілком природними для збуреної громадськості, але неможливими для журналістських матеріалів — принаймні, у стверджувальній формі. Якщо, звісно, метою матеріалів не є розбурхування.

Цей випадок слідство кваліфікує як навмисне вбивство. Тож наразі те, що буде написано далі, є загальним спостереженням подібних випадків. Адже саме щодо кваліфікації злочинів розгортаються чи не найрезонансніші громадські акції, лунають чи не найгучніші громадські вимоги. Чи завжди мусять журналісти поділяти ці вимоги й транслювати їх як єдино правильну і єдино справедливу позицію?

Громадськість нерідко не бере до уваги факту: звинувачення — то ще не вирок і тим паче не покарання. Його ще треба довести в суді — бо якщо воно в суді розвалиться, то починай усе спочатку. А розвалитися воно може далеко не лише через недбалість, упередженість або підкупленість суддів, ай із набагато простішої причини: саме те звинувачення, яке сформулювало слідство, виявляється неможливим юридично довести.

Тож і постає слідство перед дилемою: сформулювати звинувачення за максимумом — а раптом вдасться довести, а чи сформулювати так, щоб уже його можна було довести неодмінно.

Візьмімо як приклад трагедію в Переяславі-Хмельницькому. Навряд чи хто-небудь зміг би довести прямий умисел негідників — вистрілити так, щоби напевне вбити от саме цього хлопчика. Є ще поняття непрямого умислу. Формулюється воно так: «Непрямим є умисел, якщо особа усвідомлювала суспільне небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання».

А тепер візьмімо поняття злочинної самовпевненості: «… Якщо особа передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії або бездіяльності), але легковажно розраховувала на їх відвернення».

Непрямий умисел — це різновид зумисного злочину. Злочинна самовпевненість — різновид незумисного. Але вчитайтеся в їхні визначення. Дуже вже тонка межа пролягає між зумисними й незумисними злочинами, і слідчим треба довести саме те, що цей злочин пролягає по зумисний бік тієї межі. Так, звірі-поліцейські були п’яні, так, вони вели стрілянину посеред міста, а отже в загальнонебезпечний спосіб — усе це обтяжувальні обставини. Але переконати суддів у тому, що в їхніх діях був умисел, а не злочинна самовпевненість — погодьтеся, зовсім не легко. Та ще й так, щоб жоден адвокат не зміг звинувачення розвалити.

А коли йдеться про організований злочин, як-от у справі про вбивство Катерини Гандзюк, організатор може ще сховатися за статтею про ексцес виконавця — мовляв, він замовляв менш тяжкий злочин, і піди доведи протилежне. Це теж дуже нелегко.

Тож іще одне побажання до журналістів, які ведуть мову про резонансні злочини, — відмовитися від характерних і неуникних для громадськості вимог «швидше, швидше». Й про затягування слідства казати й писати лише тоді, коли є реальні підстави підозрювати слідство в затягуванні. Зрештою, швидкість на шкоду якості розслідування й формулювання його результатів веде саме до того, що в першому ж ліпшому суді справа розвалиться, і хай хоч яке справедливе обвинувачення так і не перетвориться на судовий вирок.

«Бути разом із громадськістю», а чи «спрямовувати громадську думку в юридичному напрямі» — в цьому й полягає дилема, що постає перед журналістами.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду