Луканово посміхаючись, Не того назвали Голохвастовим

5 Грудня 2005
797
5 Грудня 2005
11:14

Луканово посміхаючись, Не того назвали Голохвастовим

797
Спостерігав за Нестором Шуфричем минулої п`ятниці у програмі, присвяченій НАТО, і все більше переконувався: не того назвали Голохвастовим… Ну я просто пруся від свободи слова. Від свободи слова як такої і від однойменної передачі Савіка Шустера на ICTV. Вона мене спонукала до висновку, що я ніколи в світі не помру за чиєсь право висловити свої погляди.
Луканово посміхаючись, Не того назвали Голохвастовим
Самі подумайте: відправлюся я до праотців - і хто ж за мене під час споглядання цієї передачі отримає неземну естетичну насолоду від Нестора Шуфрича? Спостерігав за Нестором Шуфричем минулої п`ятниці у програмі, присвяченій НАТО, і все більше переконувався: не того назвали Голохвастовим…

Як завжди, у голові підле запитання з`являється: коли б у часи автора „За двома зайцями” Михайла Старицького було телебачення, то чи запросив би ведучий на обговорення серйозної теми його головного персонажа? Підозрюю, що мені відповіли б з усією можливою політичною коректністю: „Член поважної партії СДПУ(о) Свирид Голохвастов має право на свободу слова, як і будь-який інший громадянин”. І я, присоромлений, замовкну, бо справді – тут нічого не скажеш: кожен має право продемонструвати весь свій інтелект.

Хоч я і промовчу, але перед очима все одно незабутня картинка з передачі постане, де народний обранець палко відстоює свої позиції. Його навіть з картярським шулером порівняти не можна. Бо шулер хоча б намагається приховати своє шахрайство, а цей слуга народу висмикує з рукава козирного пікового туза прямо на очах у всіх. Коли його хапають за руку, то він, нічтоже сумняшеся, витягає з іншого рукава іншого туза – теж пікового і теж козирного. „У мене очко!” – проголошує урочисто. „Так ми ж у преферанс граємо”, - нагадують опоненти.

А тут ще один персонаж з`явився. Це вже з іншого твору. Такий весь лагідний, як Манілов з „Мертвих душ”. Гліб Павловський називається. Такий він весь із себе розумний: слухаю його і нічого не розумію. Щось він там чи то про конфігурацію оборони балакав, чи то про оборону конфігурації. Тільки висновок прозорим виявився: Україна, звісно, має право вступати до НАТО, але дуже їй цього не бажано робити.

Аудиторія, тим часом, над такими серйознощами відверто посміювалася. Либонь, тому, що московський добродій Павловський надто добре відомий у нашій країні своїми добрими ділами. Він тут відкривав Фонд ефективної проститу...., ой, прости господи!, політики. Отож - Фонд ефективної політики. І він зі своїм лукавим фондом у 2004-му став відомим підтасуваннями соціологічних досліджень та іншими політологічними досягненнями, спрямованими на перемогу певних політичних сил. Він в Украіні парочку разів з тріском провалив все, що тільки можна було провалити. І коли тепер з лагідною посмішкою виступає політичним експертом у російсько-українських відносинах, то до Савіка Шустера напрошується запитання: ви серйозно чи по-павловському?

Знаю, знаю, знаю. Мені не треба нагадувати вдруге. В нас свобода слова і кожен має право... І вищезгадані добродії, попри все, теж мають право. І треба їх забезпечити. Наприклад, запустити їх у якесь „Джентльмен-шоу”, або „Аншлаг”.

Хіба що Савік Шустер має на меті взяти участь у якомусь телевізійному фестивалі і перемогти у номінації „Найкраща комедійна передача”. Тоді він має рацію. З Голохватосвим і Маніловим він має чи не найвищі шанси. Правда, я чув, що тепер у нього серйозний конкурент з`явився? Гліб Павловський на НТВ почав вести аналітичну передачу. Юрій Луканов, для "Детектор медіа"

Читайте також:

Політичні ток-шоу: самопіар чи пошук істини?

«Свобода слова» у стилі „Чекаючи Ґодо”

Помилка Савіка Шустера?

Савик Шустер считает, что украинцы не знают своей истории

Ця солодка свобода слова

«НАВІКИ РАЗОМ» із Савіком Шустером

Савик Шустер: «Взаимодействуя с властью, не давать этой власти делать все, что ей вздумается»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
net">Юрій Луканов, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
797
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду