Не зраджуймо Майдан!

23 Листопада 2005
937
23 Листопада 2005
14:20

Не зраджуймо Майдан!

937
Давайте всі, вийшовши 22 листопада на Майдан і заспівавши „Ще не вмерла Україна”, не лише очікувати щось від України – а й будувати її нашими, власними силами.
Не зраджуймо Майдан!
Десь у серпні (тобто, ще до відомих політподій) я їхала з Києва яготинською електричкою. Моїми попутниками були молоді хлопці, котрі, вочевидь, поверталися з роботи. Хлопці пили пиво і дружно нарікали на нову владу: мовляв, ми за них мерзли на Майдані, а вони нічого для нас не зробили. „Всьо, я розочарован”, - усе повторював один з хлопців, дістаючи пляшку за пляшкою з об’ємної торби під ногами.

Що власне мали Ющенко-Тимошенко „зробити” для розчарованих громадян, не уточнювалося.

Тим часом до вагону зайшла контролер. І тут з’ясувалося, що мої сусіди не тільки не мають квитків, але й відмовляються їх придбати – хоча б за символічну гривню з брата. Контролеру нахамили в не дуже літературних виразах. І коли бідолашна ні з чим пішла собі геть, розчаровані революціонери продовжили пити пиво (одна пляшка – півтори-дві гривні?) і звинувачувати Ющенка.

...Не знаю, чи доречно буде тут сказати, що в туалеті на містечковому вокзалі, впорядкованому ще сумнозвісним Кирпою за попередньої „злочинної влади”, уже були із м’ясом вирвані крани й раковини для миття рук, а „народне” лайно лежало просто на підлозі.

Мені чомусь здається, що ці два епізоди з однієї поїздки таки пов’язані.

Нині, коли тільки й чути про „розчарування народу”, а дехто вже й помаранчеві стрічечки-шалики як не рве-топче, то вкидає до кошиків щасливих „опозиціонерів” (вони ж - попередня злочинна влада), - так і хочеться спитати: а за що, власне, ви, люди, „стояли на Майдані”? За людські честь і гідність, свободу слова і право вибору, за демократію – або (і?) за Ющенка-президента і Тимошенко-прем’єра?

Чи ви стояли за те, щоб Ахметова-Пінчука-Порошенка повісити на гілляці, їхні заводи розібрати по цеглинці, а в їхніх маєтках, як колись у Зимовому палаці і тепер на приміських вокзалах, накласти лайна? Щоб можна було не сплачувати за проїзд в електричках і за газ та воду у квартирах? За високі зарплати і ніяку роботу? За дешеве пиво і безоплатні феєрверки під час незліченних святкувань?

...До речі, про святкування. Незважаючи ні на що, я вийшла 22 листопада на Майдан. І так хотілося, щоб туди знову вийшли сотні тисяч людей. Кому вже не до душі помаранчева символіка, нехай узяли б національну жовто-синю. Хто не хотів бачити напис „Ющенко” – нехай би взяв просто помаранчеву хустинку чи стрічку – адже колір ні в чому не винен, і це колір надії нашої. Але якщо хтось дістав би старого транспаранта „Зачепилівка – за Ющенка!” (або „Коля і Оля – за Ющенка!”) – ми б поважали й цих людей.

Зрештою, з Ющенком уже навіки пов’язана наша революція.

Зрештою, він найкращий із президентів, яких ми досі мали. На політичному небосхилі і тепер нема рівної йому постаті.

Зрештою, розчарував нас не тільки і не стільки Ющенко, а й та ж леді Ю, і багато інших. І не треба казати, що хтось нас зрадив. Можливо, на деякі кроки Президента, який щиро намагається вивести Україну з політичної і економічної кризи, ми вже через якийсь час подивимося по-іншому. Можливо, ми зрозуміємо, якщо не вибачимо, людину, яка оберігає від папарацці власного (хай непутящого) сина і яка не хоче кидати каменем у друзів (хай непутящих), котрі тримали його руки у своїх, коли він майже помирав? Може, давайте допоможемо своєму Президентові – не образами і наклепами, де за ненавистю і підлістю губиться зерно правди, а порадами і спільною роботою заради своєї країни?

І давайте всі, Вітя і Юля, Петя і Саша, Коля і Юра, вийшовши 22 листопада на Майдан і заспівавши „Ще не вмерла Україна”, не лише очікувати щось від України – а будувати її – нашими, власними силами, ми, самі. Виявивши громадянську зрілість рік тому, у скрутний для України час, давайте ж виявляти її щодня, повсякчас. Давайте, ставши вже громадянами, не перетворюватися знову на пасивних і байдужих підданих.

...А перед цим давайте сплатимо податки і комунальні рахунки. І приберемо лайно за собою.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
937
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду