Світло й тіні політреформи

25 Жовтня 2005
971
25 Жовтня 2005
11:35

Світло й тіні політреформи

971
Вибори найвищої посадової особи в державі стають непрямими й, більше того, припиняють безпосередньо залежати від волевиявлення громадян. До набуття чинності змінами до Конституції України залишається трохи більше від двох місяців – а відтак, тема політреформи дедалі більше перетворюється з абстрактної перспективи на майбутнє на зовсім уже скору реальність.
Світло й тіні політреформи
Тема ця, відтак, приречена викликати дедалі більше цікавості, щоб зрозуміти: що ж сталося в буремні тижні Помаранчевої революції, та що чекає на нас найближчого часу. Експерти висловлюють цілковито різні думки щодо реформи. Скажімо, Сергій Грабовський у „Телекритиці” висловив думку, що поставити під сумнів політичну реформу означає поставити під сумнів легітимність „третього туру” президентських виборів і, відповідно, всієї влади, що постала після нього. Він же (як і багато його колег) висловив слушну думку про те, що в Україні як була змішана, парламентсько-президентська, форма правління, так і залишиться, й що про остаточний вигляд системи влади в Україні після реформи вести мову ще дуже зарано: найімовірніше, відбуватиметься тривалий процес перетягування ковдри, що може забрати надто багато сил в усіх гілок влади й навіть перетворитися на самоціль.

Харківська правозахисна група оприлюднила два цікавих документи: Меморандум Харківської правозахисної групи з приводу загрози політичної реформи в Україні та Відкритий лист Харківської правозахисної групи з приводу загрози політичної реформи. В обох документах, отже, поняття „політична реформа” вжито лише поруч зі словом „загроза”. Автори документів заявляють, що ухвалення законопроекту зі змін до Конституції не може бути поставлене в залежність від ухвалення законопроекту нижчої юридичної сили, що це є типовий приклад голосування під умовою. І що з юридичного погляду існує достатньо підстав, щоби вважати ухвалення змін до Конституції юридично нечинним, здійсненим із порушенням основоположних принципів конституційного права. І тут важко не погодитися з харків’янами, за одним лише уточненням: вжите ними формулювання є надто м’яким – аж до такої міри, що не дає адекватної юридичної кваліфікації тому, що сталося. Пригадаймо, як було ухвалено зміни до Конституції. Відбулися президентські вибори, підсумки яких було сфальсифіковано. Тобто, було скоєно антидержавний злочин. І от у відповідь на вимоги відновити законність (і, відповідно, припинити наслідки злочину) залунала зустрічна вимога: проголосуйте за політреформу. Ідеться, отже, не про голосування під умовою – йдеться про голосування під погрозою залишити чинним стан речей, що виник унаслідок державного злочину. Якщо коротко, то – про голосування під погрозою скоєння злочину. Будь-який суд не може вважати подібне волевиявлення вільним, про свободу волі тут і близько немає мови. Будь-який суд мусив би потрактувати це голосування як вимушене, спрямоване на перешкоджання скоєнню злочину, на відновлення законності. А волевиявлення, здійснене за таких умов, не може бути визнаним таким, що породжує чинні правостосунки.

Це – щодо легітимності голосування. А які сюрпризи може приготувати нам втілення його наслідків? Перше, що кидається у вічі – це такий факт: прем’єр-міністр України стає посадовою особою з найбільшою кількістю, найбільшим обсягом владних повноважень. Але немає жодної норми, яка б обмежувала кількість каденцій прем’єр-міністра. Вікторові Януковичу зараз 55 років. Юлії Тимошенко – 45. Отже, цілком може статися, що в найближчі 25 – 35, а то й 40 років нового прем’єр-міністра ми вже не побачимо. (Був же прем’єр-міністром Греції Ксенофон Золотас, якому було за 80. Про комуністичних та інших тоталітарних вождів зараз не будемо.) На пострадянському просторі є очевидною тенденція до різних способів легітимізації пожиттєвого перебування лідерів держав при владі. Тут і пряме проголошення пожиттєвого президентства, й надання права чинному главі держави „як виняток” обиратися й обиратися знову. У крайньому разі – це призначення спадкоємців, що мусить гарантувати незмінність еліт навіть за формальної зміни першої в державі особи. Саме такий сценарій намагалися розіграти в Україні восени минулого року; Україна стала однією з перших в СНД держав, де подібний сценарій не спрацював, Де цю тенденцію було переборено, і де виникла реальна можливість зміни еліт. (Скористалася нова влада цією можливістю вповні чи не змогла скористатися – то вже інше питання; власне можливість таки з’явилася.) І саме тоді, коли Україна змогла вистрибнути з загальнопострадянського плину подій, вона ж стала однією з перших в СНД державою, що законодавчо – ба, конституційно – закріпила можливість довічного перебування першої особи держави на її посаді. Не у „м’якій” формі призначення спадкоємця, а в найжорсткішій, ледь не туркменистанській формі прямого конституційного дозволу. І все це – й відкидання пострадянської традиції передання влади, й узаконення її ж у найжорсткішій формі – відбулося в пакеті, як взаємообумовлені кроки. Дива, та й тільки!

Так, на перший погляд, багатопартійна система мала б стати цьому на заваді. Але хіба не було високих конституційних норм, які мусили б – просто неодмінно мусили б! – запобігти фальсифікації президентських виборів? У тому-то й справа, що за умов пострадянських „молодих демократій” усі загальновизнані норми державного права спрацьовують у дещо незвичний як для старих демократій спосіб і в дещо незвичному вигляді. І саме тому конституційна норма обмеження кількості каденцій глави держави була бодай якимось, але все ж таки запобіжником. То добре, хай буде багатопартійність. Але що таке адмінресурс – хіба хтось уже забув? Що таке партії влади й партії опозиції, наскільки вони є (дякувати Богові, поки все ж таки були, чи стануть знову?) рівноправними суб’єктами політичної діяльності в пострадянських умовах, наскільки вільним є їхнє змагання – хіба це теж хтось забув? Коли багато партій є формою існування бізнес-корпорацій, а влада є бізнесом, що приносить не так лаври, як гроші – спокуса, чи знаєте, є надто великою. А ще згадайте: чи змінювалася владна еліта протягом довгих 10 років президентства Леоніда Кучми? Ні, не змінювалася. А чи так само постійними були суб’єкти виборів? Ні – кожного разу ця еліта йшла до влади під новим брендом, із новим обличчям, у новому оформленні. Тож за умов, коли пожиттєве перебування при владі гарантоване Конституцією, цей досвід може набути небаченого досі розвитку. І виборці, щоразу голосуючи за нову політичну силу, щоразу ж після виборів упізнаватимуть у ній ту саму, стару. Нестабільність партій та партієподібних утворень дуже цьому сприяє.

А ще, обираючи президента, виборці голосують за конкретну особу, напевне знаючи, що, коли переможе якийсь кандидат, президентом буде він і саме він, і більше ніхто. А тепер? Тепер, голосуючи за партію, виборці не знатимуть, хто в підсумку очолить уряд – а фактично державу. Найпростіший варіант, що лежить на поверхні: партія виграє вибори, але не здобуває більшості, хай навіть не абсолютної, а просто переконливої відносної. (А поки що саме до того йде й ітиме ще дуже тривалий час; більше того: за умов, коли в державі існують більше двох потужних партій, а постійних, історично випробуваних коаліцій немає, здобуття абсолютної більшості однією з партій буде майже тотожне тоталітаризації держави.) Чи знають виборці, з ким ця партія почне створювати урядову коаліцію? На яких засадах та умовах? Наскільки карколомними будуть „меморандуми про порозуміння”, що вона їх укладатиме? Тим більше, коли політична доцільність у нас потрактовується як мета, що виправдовує будь-які засоби й уможливлює союзи сил, узагалі-то ідеологічно несумісних? Коли персоналії, особистісні симпатії та антипатії часто важливіші за ідеологію? А де, до речі, гарантія, що під час пошуків друзів по урядовій коаліції партія не розколеться приблизно так, як це зробив нещодавно УРП „Собор”? Так от: хто в підсумку стане прем’єр-міністром – того одразу після виборів не знатимуть і самі партії-переможці, не кажучи вже про виборців. Так, за змінами до Конституції, найперше буде покликано лідера партії-переможця. Як розвиватимуться події надалі, залежатиме від конкретної ситуації. І дуже ймовірною стає поява компромісних, технічних постатей із найвищими в державі повноваженнями. Пригадаймо історію політичної кар’єри Володимира Литвина: він став спікером саме як компромісна постать, і чи так уже багато українців бодай щось чули про нього до того? А з тих пір він – одна з найпомітніших політичних постатей в Україні. То чи так уже забезпечуватиме стабільність у державі поява на найвищій державній посаді маловідомих темних конячок, від яких невідомо, чого чекати, а коли стане відомо, може бути вже пізно?

Але навіщо ж так складно? Пригадаймо історію СДПУ(о). Пройшла в парламент ця партія як справді соціал-демократична, й очолював її демократичний політик Василь Онопенко. Саме за партію Онопенка голосували виборці. Але варто лише було подолати прохідний бар’єр, як у партії стався заколот, і на її вершині з’явився Віктор Медведчук. А тепер уявімо собі, що вибори ці були б після реформи, а партія не просто пройшла б до парламенту, а виграла б вибори. Що, надто багато „але” та „уявіть собі”? Але хто може гарантувати, що таке неможливо у принципі? Тим більше, що раптова зміна партійного керівництва, а разом із ним і генеральної лінії – явище, в Україні не таке вже рідкісне.

А ще, коли виявиться, що партія-переможець не може-таки сформувати уряд, не виключена ситуація, коли його вийде сформувати в партії, що геть програла й великою популярністю не користується. Пригадаймо минулі вибори: переможцем була „Наша Україна” – але за того розкладу вона, навіть у союзі з БЮТ та СПУ, навряд чи змогла б сформувати уряд, який було б затверджено. А от блок „ЗаЄдУ”, що здобув лише 12% голосів, сформувати уряд зміг би – в союзі з дрібноолігархічними партіями. Ви скажете: тоді зіграли свою роль мажоритарники? Так, але тепер прохідний бар’єр знижено. І, у принципі, кількість депутатів від дрібноолігархічних партій-одноденок, за певних умов, може різко зрости.

Отже, важливим є головне: вибори найвищої посадової особи в державі стають непрямими й, більше того, припиняють безпосередньо залежати від волевиявлення громадян. Десь у країнах давньої, багатосотлітньої демократії це, можливо, є припустимим. За пострадянської дійсності це несе з собою значні небезпеки. Як уникнути їх – про те мають думати політики.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
971
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду