«Справа Кучми» очима медіа

10 Жовтня 2005
1147
10 Жовтня 2005
13:03

«Справа Кучми» очима медіа

1147
Нашим ЗМІ, вбачається, не слід радіти з приводу оголошеного порушення кримінальної справи проти службових осіб Адміністрації президента колишнього президента України Леоніда Кучми. Нашим, як показує досвід, політично наївним ЗМІ, вбачається, не слід безпосередньо з понеділка публічно, нестримано та вщент, як останній раз, радіти з приводу оголошеного порушення кримінальної справи проти проти службових осіб Адміністрації президента колишнього президента держави Л. Кучми.
«Справа Кучми» очима медіа
Українські медіа тепер або не люблять Кучму, або ставляться до нього поблажливо-прагматично, використовуючи його як носія за визначенням рейтингових коментарів, які, однак, ні на що не впливають, але «будоражать» як електорат, так і нову владу, «піднімаючи», таким чином, у власних очах самих журналістів. Медіа принизливо мстяться Кучмі за колишній суцільний «темник», за власну пригноблену свободу, сірі часи, коли вони, ці медіа, були у вправних та міцних кучминих руках як жалюгідні сопілки, під які танцювала тоді вся публічна громадська думка. Тому, аби мати про що мстиво говорити весь наступний тиждень, всі телеканали країни вже ввечері у неділю 9 жовтня, у підсумкових тижневиках, розпочали «заспів» цієї теми. Увертюру. Наразі, правда, під інші сопілки…

Все це є підозрілим хоча б тому, що тиждень, який минув, пройшов під знаком стрімких та співучих заяв новопризначеного міністра юстиції пана С. Головатого, який у заздалегідь виграшному стилі «юридичного метра, що повернуся із вигнання» (ніби всі ці роки він був юрисконсультом у ЖЕКу, а не членом вищої ради юстиції), почав міністерську діяльність із палких звинувачень у всіх можливих ЗМІ майже всіх своїх попередників на правоохоронних теренах в усіх смертних гріхах. Він звинувачував перед зніяковілими тележурналістами діючого Генпрокурора де тільки можливо – у VIP залі аеропорту «Бориспіль», вчепивши модного светра на шию та сівши під штучними зеленими пальмами, в ошатних кабінетах та неймовірних коридорах, але при краватці тощо. Тому до кінця тижня створилася якась немузична пауза. А відтак – теледійсність потребувала диригентського патичка у вигляді скандалу чи скандальчику за участю якомого більшої кількості діючих осіб. Але, безперечно, із відомого «оркестру народних інструментів»

Генпрокурора С. Піскуна негайно запрошували вчора до ефіру відразу два найбільші телеканали – «ІНТЕР» та «1+1», але пан «головний наглядовець над усім» віддав перевагу «плюсам» - вочевидь, не без того мотиву, щоб поставити крапку у минулому скандалі (про який, до речі, і слова під час програми сказано не було! Все вирішилося само собою? Але як?! Чим закінчилася перевірка законності здійснення ТОВ „Телерадіокомпанія „Студія 1+1” фінансових операцій на суму понад 100 млн. доларів США, про яку влітку сповіщала нас Генпрокуратура). Втім, якби там не було, Піскун цього разу співав саме на «1+1». А на ІНТЕРі тихенько «підспівував» Володимир Литвин, спікер нашого парламенту та одночасно один із фігурантів давнього і хронічного скандалу. Хоча тепер у нас всі «фігуранти»…

Пан Піскун був, як завжди, малоперевершеним. Правоохоронна логіка, ті ж залізобетонні аргументи («тайна слідства», «канци в воду» тощо), майстерне вміння подати давно відому всім інформацію у вигляді невеличкої сенсації (про те, скажімо, що Пукач – організатор вбивства Г. Гонгадзе) та поблажливе, батьківське «нехай трошки пообітреться» та «у нього своє уявлення про право» на адресу головного кривдника минулого тижня на адресу свою - С. Головатого. При цьому генпрокурор у власній, гранично елегантній, напівкоролівській («кесарю – кесареве») манері «поставив на місце» тележурналіста А. Тичину, спочатку назвавши його чужим іменем, а потім блискавично іще раз нагадавши про те, що генпрокурора призначає парламент, а не президент. Цей невеличкий інцидентик в ефірі – річ глибоко символічна. Ми ходимо на ефіри, бо так треба для вигляду, для помаранчевої «симфонії». А от що ми там говоримо – це не ваша справа, що хочемо, то й говоримо… У підсумку ж Святослав Піскун недвозначно дав зрозуміти, що після відкриття генпрокуратурою справи проти Кучми та після його власної обіцянки, яку він дав у вчорашньому ефірі, «провести об’єктивну перевірку» справи щодо грошей Березовського на «помаранчеву» революцію і щодо тих депутатів, «які підозрюються у чомусь» у зв’язку з цим - хай спробує його хтось у чомусь звинуватити! Одразу буде зрозуміло, кому і чому знов Святослав Михайлович заважає… Тобто, в черговий раз Піскун проявив себе як гросмейстер політичної гри, до якого багатьом ще тягнутися та тягнутися… А от набагато менш переконливий В. Литвин у прямому ефірі на ІНТЕРі більш-менш впевнено та зрозуміло означив лише те, що настав «сезон на правду», який почався «істерикою» в парламенті (виступ соціаліста С. Рудьковського), а скінчиться одразу після виборів. З 1 квітня наступного року… Такий масований «спів» на всіх телеканалах – банальне окозамилювання, вистава, «шефський концерт для трудівників села» та нерозуміння або не бажання розуміти того, що діється насправді. І це - головна вада наших ЗМІ. Невже іще не видно, навіть після того, як, скажімо, С. Піскун вже побував на всіх телеканалах по декілька разів, що коли прокурор говорить, що не займається політикою – це мало би бути так, але воно не так. А коли народний депутат, а тим більше – спікер парламенту, говорить, що він публічний політик – це також мало би бути так, але воно знову не так. Насправді нашими можновладцями рухають зовсім інші чинники та мотиви, які надійно сховані від чужого ока, а штучне їх роздмухування у медіа лише сприяє тому, аби ми правди ніколи так і не дізналися… До часу виходу в ефір підсумкових нічних випусків недільних теленовин наступальний «спів» вщух – прямих звинувачень на адресу Л. Кучми, буцім то, немає. Звинувачується поки лише його ефемерна тепер адміністрація. Про це, до слова, обережно говорили всі гості недільних телеефірів.

То навіщо була та увертюра тоненькими, дитячими голосочками співачок з індійських фільмів?

Від "ТК": - Як стало відомо "ТК" з достовірних неофіційних джерел, напередодні 9 жовтня відбулася зустріч Леоніда Кучми, Святослава Піскуна, Володимира Литвина. Саме після цього справу "проти Кучми" перевели у "справу службових осіб Адміністрації". Вочевидь, у екс-президента знайшлися аргументи "вгамувати" своїх колишніх "соратників" - чи не обіцянкою поділитися інформацією про них з зацікавленими особами?

Володимир Килинич, для «Детектор медіа»

Читайте також:

"1+1" здивовані заявою Генпрокуратури з приводу упередженого характеру коментарів щодо її діяльності в програмі ТСН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду