Культурологи проти Мінкульттуризму

14 Вересня 2005
1074
14 Вересня 2005
18:23

Культурологи проти Мінкульттуризму

1074
Вже не перший день по Києво-Могилянській Академії розвішані плакати на червоному папері з тривожним заголовком: "Акція кіноманської непокори".
Культурологи проти Мінкульттуризму
Кіноклуб НАУКМА запросив всіх, хто бажає, безкоштовно долучитися до перегляду кінострічки "Земля Мертвих" відомого голівудського режисера Дж. Ромеро, який був заборонений Міністерством культури та туризму до прокату на території України. Оцінити фільм були запрошені також відомі кінокритики та мистецтвознавці, серед яких – Олександра Івашина, Ольга Брюховецька, Ростислав Семків, Михайло Собуцький, Василь Черепанин, Олексій Радинський.

12 вересня маленький кінозал на вулиці Набережно-Хрещатицькій був переповнений. Всім бажаючим подивитись заборонений фільм не вистачило місця в залі, і навіть на підлозі під екраном, на фірмових паралонових підстилках з написом "Кіноклуб". Біля дверей впродовж перегляду була страшна штовханина. Ще раз підтвердилося, що державна заборона - найкращий вид реклами.

Фільм класика хорору виявився добротним і розумним "ужастиком" з соціально-утопічними підтекстами. Перед нами постає картина екологічної катастрофи в майбутньому, яка оживила мерців, що, по законам жанру, харчуються живими людьми, кумедно відкусюючи і спльовуючи пірсингову біжутерію. На планеті уцілілів єдиний мегаполіс, люди в якому живуть в умовах військової диктатури, у злиднях та страху. Зав’язка сюжету: мерці навчилися мислити, розмовляти і діяти спільно – і йдуть організованим натовпом завойовувати місто. Під зовнішньою загрозою в стані людей починається боротьба добра зі злом, і добро перемагає, а диктатуру повалено. І, знищивши найбільш оскаженілих зомбі, головний герой на броньовику просить товарищів не чіпати рештки мертвого війська, що мирно відступає геть, зі словами: «Вони теж не можуть найти мобі місця».

У фільмі є багато "чорного" гумору, кров, стрілянина, сцени насильства. Все це для знайомого з жанром глядача є непомітним, порівняно з гуманістичним задумом режисера. Заборонивши фільм до прокату, міністерська комісія посилається на закон про захист суспільної моралі. Проте у цьому законі йдеться про заборону демонстрації порнографії. Інші категорії фільмів мають лише вікові обмеження.

Фільм отримав дозвіл на прокат у більш ніж 100 країнах світу, серед яких і наші найближчі сусіди – Росія, Молдова, Казахстан, Азербайджан і навіть Білорусь. 10 українських кінотеатрів також уклали угоду з компанією B&H – офіційним дистриб’ютором United International Pictures, яка володіє міжнародними правами на "Країну Мертвих". Після заборони прокату фільму деякі з кінотеатрів пішли на принцип і не відмовилися від показів, в результаті Міністерство культтуризму звернулося до правоохоронних органів з проханням відкрити кримінальну справу по статті 119 КК "Диверсія" проти гендиректора B&H Богдана Батруха.

Правоохоронні органи не оминули увагою і показ фільму в кіноклубі Києво-Могилянської Академії. Працівник районного відділу по боротьбі з дитячою злочинністю Леся Мадніченко та старший оперуповноважений ГУ МВС в м. Києві Олексій Ткачов в присутності цілого глядацького залу брали письмові пояснення у керівника кіноклубу Ольги Брюховецької. Як було пояснено, це відбувалося в рамках дослідчих дій, бо найближчим часом буде розглядатися питання щодо порушення кримінальної справи по факту "ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості" (ст. 300 КК). Борці з дитячою злочинністю також вилучили у студентів компакт-диск з фільмом і склали протокол про факт його перегляду.

Хоч міліціонери-візитери в кіноклубі НАУКМА переконалися, що неповнолітніх серед глядачів фільму нема, позиція міністерства, очевидно, залишиться незмінною: вважаючи громадян України за дітей, воно прагне вирішувати замість нас, що нам можна дивитися.

Але кіномани рішуче налаштовані боротися з цензурою. Після візиту міліції Ольга Брюховецька заявила, що в рамках Кіноклубу обов'язково буде показаний ще один (і поки останній) у "чорному списку" Мінкульттуризму фільм: це "Техаська різанина бензопилою" - рімейк фільму жахів 1974 року, що базується на реальних подіях. Крім того, в Інтернеті був поширений відкритий лист культурологів, кінокритиків та інтелектуалів з вимогами скасування заборони прокату фільму Дж. А. Ромеро, а також громадського обговорення процедур цензурування та заборони «небажаних» кінофільмів Міністерством України у справах культури та туризму.

Юрій Шеляженко, для "Детектор медіа"

Читайте також:

Студенти протестують проти заборони фільму "Земля Мертвих"Киноклуб НаУКМА посетила милиция

Телеглядацька асоціація батьків України підтримує заборону фільму "Країна мертвих"

Минкульт запретил прокат "Страны мертвых"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду