Катаклізми знань

2 Вересня 2005
793
2 Вересня 2005
15:08

Катаклізми знань

793
Телетиждень кінця серпня - початку вересня видався неспокійним через цілодобове стеження за двома новинами, висвітлення яких відбувається і на базарах, і на вокзалах нашої вітчизни. З великим пієтетом повертаюся до шоколадних оглядів нашого мармеладного ТБ.
Катаклізми знань
Стихія та корупція заповнюють новинні випуски, і навіть першовересневі букварики з бантиками затінені бесланською річницею. З оптимізмом сутужно, а тим часом обіцяні в новому сезоні розважальні блокбастери – ці зворушливі бігуни на короткі дистанції, що їх змушують долати марафонські відстані – ще тільки підходять до стадіону нашої голодної уваги.

У цьому огляді дозволю собі відсіяти телевізійний драматизм, зосередившись на ефірному перетравленні різноманітних знань, які випало спостерігати не лише 1 вересня.

Чемпіони, яких здуває вітром

Будь-яка реклама нового телепроекту має на меті викликати у глядача передчасну еякуляцію. У випадку з ігровим ток-шоу “Питання для чемпіонів”, прем’єрний показ якого відбувся 29 серпня на СТБ, важко було розводитися про нову ідею чи якесь відкриття у царині багатьох звичних програм під спільним гаслом: “Покажи всім, який ти розумний – і отримаєш трохи грошей”. Тож акцентували на тому, що проект цей – французький, і ліцензію купили на сезон, з чого ніби напрошується висновок про п’ятизіркову якість продукту.

Звісно, така програма не може розчарувати, бо ані благородне походження, ані варіативність оформлення студії (у випадку “чемпіонської” програми – дуже стримане, холодне, з прозаїчними тумбами-трибунами для гравців), ані структура та формат турів не акцентує на собі великої уваги. Головне – самі запитання й реакція учасників. Популярність усіх цих псевдоінтелектуальних змагань, як на мене, тримається лише на плеканні глядацької зверхності: мовляв, он той чувак в телевізорі, даун такий, не знає, хто написав “Синю Бороду”, а я – знаю! Глядачеві приємно усвідомлювати, що він розумніший за багатьох учасників шоу, і час від часу промовляти (про себе або вголос): “Я б там їх усіх порвав!”. Ще один параметр успішності такого проекту – скільки бабла отримує “найрозумніший”. У цьому сенсі “Питання для чемпіонів” – шоу другої ліги, бо виграти зразу мільйон тут ніззя - лише 2000 гривень. Для твореня телевізійної істерики – ресурс мізерний. Є, правда, джек-пот, але його лотерейна примарність не збуджує.

Певні сумніви викликає і режисура програми. Гравці, які переходять у наступне коло, не залишаються на своїх місцях до кінця туру й не переходять на інше місце під оплески (як у більшості аналогічних програм). Їх просто здуває вітром. Ось людина перемогла – камера переключається на ведучого, який її типу вітає – і в наступному загальному плані ми просто повертаємося до решти гравців, поміж яких з’являється порожня трибуна. Дрібниця, але нагадує якусь стрільбу в тирі. Так само дивує, що гравцям не розтлумачують як слід правила. Одна з ерудованих учасниць програла у вирішальному турі тільки тому, що не збагнула до пуття, коли ж треба кнопку тиснути.

Але найбільша прикрість “Питань для чемпіонів” – це жанрова метаморфоза ведучого Юрія Горбунова, який засушив свою енергію та почутя гумору, перетворившись із живої особистості на “тип ведучого”, якому треба лише швидко читати запитання. Та й бесіди його з учасниками аж ніяк не нагадують живе спілкування – радше обмін анкетними даними. Зрозуміло, що колишній Горбунов – часів ексцентричного “Підйому” – тут і не потрібний. А шкода. Силуетів і без нього не бракує.

Феросплави і “ябєда”

Мушу визнати: я не знаю, що таке феросплави. Вчорашнє бомбування подіями на одіозному заводі мало б ліквідувати цю освітню пляму, натомість, надмір прямих включень ніяк не позначився на моїй ганебній ерудиції.

Щоб зрозуміти з цих ноукоментів, що й чому відбувається у Нікополі, глядачеві варто було скористатися стимулятором “метелик” (“новое революционное открытие сделает ваши ягодицы твердыми, как камень”); втім, навіть інтенсивне висиджування перед телевізором підштовхувало до єдиного висновку: люди аж пищать, так хочуть трудитися, а їм не дають. Краще б я новини дивився й не обтяжував себе цим “лайвом”, який все ж таки візуально поступався включенням з Нового Орлеану.

Попри однаковість цих трансляцій, 5-му каналу вдалося відзначитись. У їхньому обідньому ефірі вигулькнуло якесь несподіване творіння в жанрі “Фітіля”, присвячене образу “ябєди” в радянській історії – його становленню в революційні часи, злетам і падінням, методиці плекання павліків морозових тощо. Показ цієї кіношки був розріджений прямими включеннями з Нікополя. Так зродився химерний інтертекст: дізнався трохи про наклепників сталінської доби – послухав Інну Богословську. Знову послухав, як робсількори “гнали бєса” на талановитих керівників – і знову “лайв” з Нікополя, і розкішний стиль Богословської, який змусив би почорніти від заздрощів Клару Новікову. Така от тиха й невибаглива постмодерна радість.

Звірячий вишкір букварика

Друга за значенням тема учорашнього дня безпосередньо пов’язана зі знаннями.

Багато років поспіль я констатую, що перше вересня – це катаклізм для всіх медійних трударів, стабільний, як щорічний неврожай. Бо сюжети про головне шкільне свято робити треба, і робити їх треба цікаво та нестандартно, а де ж його взяти цю бісову нестандартність, якщо з року в рік – одна і та сама "тягомотина" з “лінійками”, привітаннями, першим дзілінь-дзілінь, і нескінченими тирадами про значення середньої освіти в житті кожної маленької людини?

Очевидно, що такі теми вимагають від журналістів фантазії. Натомість, практично всі канали показували в новинах один і той самий сюжет, присвяченний здитиненню влади. Президент, урядовці й Віталій Кличко рушили до шкіл – і за ними потягнулися ЗМІ. Одні й ті ж кадри та цитати роєм зависли в ефірі. Можна довго набридати новинникам, чому вони так накинулися на генеральну лінію, а не поспілкувалися з дітьми, не розказали про якихось яскравих першачків, не дзьобнули цей дикий офіціоз “відкриття навчального року” – ще один зворушливий совдепівський шрам нашого сьогодення? Я теж ненавидів школу, але ж це не виправдання формальному ставленню до теми.

Кода

Відчуття нового сезону з’являється, насамперед, від того, що канали почали змагатися в кінопоказі – у програмі останнього тижня я нарахував більше цікавих стрічок, ніж за попередній місяць. Навіть проекти, яким нікуди подітися від своєї стабільності, наливаються свіжою кров’ю. Наприклад, випадково помітив, що у програмі “Дивись” на каналі ТЕТ з’явився новий ведучий. Якби це був радійний проект – не помітив би, надто його тембр голосу та інтонації однояйцеві з вельветовим мовленням ді-джея Паші. Хоча в іншому – це та ж таки добра, аполітична й спокійна програма, насичена оповідними казусами. На прощання процитую найсвіжіший iз них: “У Романа Балаяна нова пристрасть – це його онук”.

Читайте також:

29 августа стартуют «Вопросы для чемпионов»

Запитання «Детектор медіа»: 1 вересня одразу на трьох каналах (ICTV, СТБ, Новий канал) йшла пряма трансляція подій із Нікополя навколо НФЗ. Як ви оцінюєте факт використання загальнонаціонального ефіру в приватних інтересах власника цих каналів?

Дивіться в ефірі...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду