Навіщо і як хоче об’єднати Україну Леонід Кравчук?

8 Серпня 2005
834
8 Серпня 2005
12:20

Навіщо і як хоче об’єднати Україну Леонід Кравчук?

834
“Я збираюся порушити питання, щоб фракцію очолив хто-небудь інший”. Таке рішення екс-президента, за його власними словами, пов’язане з тим, що він не може поєднувати обов’язки лідера парламентської фракції СДПУ(о) і керівника запланованого до створення громадського форуму “Об’єднаємо Україну”. Отже, Леонід Кравчук таки залишає посаду керівника фракції об’єднаних соціал-демократів. 5 серпня на прес-конференції він заявив: “Я збираюся порушити питання, щоб фракцію очолив хто-небудь інший”.
Навіщо і як хоче об’єднати Україну Леонід Кравчук?
Таке рішення екс-президента, за його власними словами, пов’язане з тим, що він не може поєднувати обов’язки лідера парламентської фракції СДПУ(о) і керівника запланованого до створення громадського форуму “Об’єднаємо Україну”.

Що ж це буде за форум? Кравчуком задекларовано, що “широкий громадянський форум” матиме на меті з метою подолання тенденцій розколу в Україні, що з’явилися після останніх виборів президента, зміцнення демократії і контроль за діями влади. Ціль благородна і своєчасна, хоча, зауважмо, розкол з'явився зовсім не після виборів глави держави, а значно раніше. Водночас форум “Об’єднаймо Україну”, за словами того ж Леоніда Кравчука, матиме однією із цілей отримання політичного представництва в парламенті, а на додачу на установчому з’їзді нової структури у вересні йтиметься про створення блоку партій, що підтримуватимуть форум, і формування на основі блоку відповідної парламентської фракції. По-третє, форум створюватиметься за активної участі СДПУ(о). “Партія підтримує форум”, - сказав Леонід Кравчук.

Власне, на цьому можна було б закінчити розмову про ініціативу “Об’єднаймо Україну”. Адже зі слів Кравчука добре зрозуміло, що насправді зовсім не про громадянський і тим більше не форум, а про чергову спробу створити “дашок” над певними політичними силами. Була “Злагода”, очолювана тим самим Кравчуком. Була “ЗаЄдУ” – без нього, але з тією ж красивою метою. Була ще й парламентсько-урядова коаліція на підтримку Кабміну Януковича – ПУК. Усе це не справляло жодного враження на пересічних виборців, хіба що купувалися на гачок дуже високих цілей і дуже красивих назв московські газетярі й найдурніші з-поміж західних журналістів. От і зараз: можна сміливо прогнозувати, що буде чимало балаканини про благородного сивочолого екс-президента Леоніда Кравчука, котрий не жалiє себе на своєму 72-му році в ім’я розбудови громадянського суспільства і віддає українському народові увесь свій чималий досвід розвитку демократії.

Звичайно, кожен має право проголосити себе демократом, і навіть соціал-демократом, і навіть створити щось об’єднане. Але так само кожен має право не повірити, коли йому вішають локшину на вуха. А надто тоді, коли це відбувається у надто вже цинічний спосіб, коли ті, хто вчить демократії та контролю за владою інших, самі повинні були б за людськими і Божеськими законами займатися чим завгодно, але не політикою і не повчаннями.

Адже чим далі, тим більше відкривається нам подробиць життєвого шляху Леоніда Макаровича Кравчука на чолі Української держави в 1991-94 роках. Нагадаю: тоді зникло невідомо куди оснащення колишньої Радянської армії, як стверджують експерти, на суму щонайменше 50 мільярдів доларів; тоді було розвалене Чорноморське морське пароплавство і виникла справа “Бласко”, яка так і закінчилася нічим; тоді Україна поставила світовий рекорд з гіперінфляції – ніхто у другій половині ХХ століття так швидко не знищував вартість грошей; тоді на кордоні України виникло Придністров’я – ця “піратська республіка”, яка стала землею обітованою для незаконних фінансових оборудок, для відмивання грошей і для контрабанди, - а тим часом українська армія могла за добу навести там елементарний порядок; нарешті, саме тоді з невідомості виплив й одержав посаду прем’єра Леонід Кучма. Ну, звичайно, президент Кравчук усього цього не знав, він щосили “розбудовував державу”, йому було ніколи відволікатися на дрібниці, - скажуть нам. Але...

Свідки кажуть інше. Як зазначає капітан першого рангу Євген Лупаков, один із організаторів Військово-морських сил України, депутат Верховної Ради другого скликання (цитую за виступом на Радіо “Свобода” 1.08.05), “з 2 до 9 січня 1992 року Україна володіла всім Чорноморським флотом. По команді тодішнього командувача Касатонова, який був в Києві у президента Кравчука, відключилися від Москви (я особисто підписував цей наказ по 14-й дивізії), і ми повністю підкорялися з 2 по 9 січня 1992 року, весь Чорноморський флот, навіть той, що був у Сирії, Лівії, по всьому світу, де були його кораблі, ми всі були українські”. І не дивно: перед цим, 1 грудня 1991 року 78% особового складу радянського ЧФ проголосувало за незалежність України. Бери і командуй! Але Леонід Кравчук цілий тиждень “промаринував” адмірала Касатонова, аж поки на того не вийшли посланці Москви. А, може, в ролі такого посланця Москви виступав сам глава Української держави, майбутній об‘єднаний есдек? Той, котрий потім давав інструкції учасникам переговорів з Росією про поділ ЧФ СРСР: нам флот не потрібен, нам би якийсь “флотішко”. У результаті подав у відставку перший міністр оборони України генерал-полковник Костянтин Морозов, сказавши: “Я не хочу разом із вами відповідати за зраду України при розподілові флоту”. Головне, на думку Морозова, було не те, що Росія забрала собі більшість ЧФ. Головне, що залишилася потужна російська військово-політична присутність в Севастополі й Криму, яка досі є дестабілізуючим фактором у цьому регіоні. А флот... Євген Лупаков вважає: “Влада, наші президенти Кравчук і Кучма, виконуючи московські вказівки, знищували ВМС України і донищили їх до ручки”.

Можливо, флотський офіцер у чомусь і перебільшує, але те, що Леонід Кравчук не взяв (власне, не захотів узяти) під українське командування ЧФ СРСР, розповідали і розповідають десятки людей – від покійного В’ячеслава Чорновола до морських офіцерів. Навіть у разі, якщо йшлося не про навмисну “здачу” національних інтересів, а про грандіозну політичну недолугість, діяч, котрий її припустився, мусив би давно добровільно відійти від політики. Бо ж інакше він хоч-не-хоч спонукатиме до думки, що саме так і було заплановано: чи щоб догодити Кремлю, чи щоб створити своєрідну “димову завісу” – алярм! москалі на нас тиснуть! патріоти, на допомогу президенту! – і під прикриттям цієї завіси спокійно займатися “дерибаном” національних багатств.

Скажуть, утім: це сталося давно. З того часу Леонід Макарович навчився діяти, як справжній демократичний політик. Очевидно, що так. Адже посада парламентського лідера об’єднаних соціал-демократів могла додати чимало своєрідного вміння навіть людині із досвідом перебування на посаді секретаря ЦК КПУ з ідеології. Отож: з 14 по 22 червня 2005 року, коли нардеп від СДПУ(о), один із власників телеканалу “Інтер” Ігор Плужников перебував у закордонній лікарні і, за повідомленням преси, знаходився у комі, одночасно він як дисциплінований член очолюваної Леонідом Кравчуком фракції, примудрився проголосувати у Верховній Раді України аж 91 разів. 22 червня уранці Плужников помер. Але вже після смерті він голосував аж 11 разів, у тому числі за закон “Про внесення змін до закону “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини”.

Ясна річ, голосував не сам Плужников і не його привид; “голосувала” депутатська картка, передана ним у чиїсь “надійні” руки. Голосувала не просто всупереч Конституції України, а всупереч всьому людському і навіть соціал-демократичному. І знову можуть сказати – Кравчук нічого не знав! Кравчук не займався дрібницями! Він мислить стратегічно! Він вболіває за народ!

Але чи варто вірити?

В обох описаних випадках просто-таки кидається у вічі більшовицька стилістика мислення і діяльності. Згадаймо: коли Радянський Союз тільки-но був заснований, головою його уряду став Володимир Ульянов-Ленін. Те, що Ленін у той час тяжко хворів, а невдовзі взагалі втратив здатність читати й писати, більше того – розмовляти – нікого з лідерів більшовиків не хвилювало. Вождь усіх трудящих офіційно керував велетенською країною, хоча його возили в інвалідному візочку й годували з ложечки.

Традиція була продовжена у сталінську добу. У другій половині 1940-х років Сталін переніс кілька тяжких інфарктів і тривалий час не мав фізичної змоги стояти біля державного керма. Відтак, була створена спеціальна робоча група у складі Маленкова, Берії, Хрущова й кількох інших високих чинів, котрі почергово керували Радянським Союзом і вели засідання уряду. Ну, а в часи “розвиненого соціалізму” не випадково народився напіванекдот: після чергової тривалої реанімації, не приходячи до свідомості, Леонід Ілліч Брежнєв приступив до управління Радянським Союзом і Комуністичною партією. А паралельно всьому народу розповідали, що мертвий Ленін насправді живіший за всіх живих, і що КПРС вірно йде вперед ленінським курсом.

Чи не продовжена ця традиція фракцією СДПУ(о) у червні 2005 року? І чи не є Леонід Кравчук внаслідок свого досвіду роботи провідним ідеологом ЦК КПУ саме тією людиною, котра могла підказати своїм молодшим товаришам, що у їхній діяльності немає нічого аморального – адже, за Леніним, моральним є все що сприяє перемозі комуністів. Підставте у формулу “об’єднаних соціал-демократів” – й отримаєте жаданий результат. Так само у дусі ленінської зневаги до військового флоту діяв Кравчук і на початку 1992 року. Навіть слова – нам, мовляв, потрібен не флот, а флотішко, - є дослівною цитатою. А демагогічні висловлювання про “державні інтереси” і про їхній захист, що вони свого часу супроводжували поділ флоту? Стилістика добре відома, і, як на мене, однакова (тобто – однаково цинічна) в обох випадках.

А після всього цього (й багато чого іншого) Леонід Макарович Кравчук знову і знову з’являтиметься на телеекранах, щоб розповісти українському народові про “порушення чинною владою принципів моралі” та про “утиски опозиції”. А ще він разом із тими журналістами, котрі оголосили конфлікт із владою та стеження за нею своїм головним завданням, відстежуватиме всі гріхи та огріхи цієї влади – неминучі в Українській державі, збудованій командою Кравчука-Кучми, де шлях нагору стелився щонайменше через мовчазну згоду із “окремими недоліками”, тобто через безпринципність. З відпрацьованими за десятиліття авторитетністю та щиросердістю Леонід Макарович картатиме не тільки владу, а й ту недостатньо свідому інтелігенцію, що не влилася до форуму “Об’єднаємо Україну”, отже, свідомо чи несвідомо розколює Вітчизну...

І т.д., і т.п. І все сказане регулярно з’являтиметься на телеекранах і на шпальтах газет. Аякже, у нас свобода слова, а перший усенародно обраний глава Української держави – “за посадою” один із провідних ньюсмейкерів. Але ж чи дослідить хоч хтось із журналістів елементарну річ – добре, об’єднуємо Україну. О’К. Але саме хто об’єднує, на яких засадах і, головне, в ім'я чого?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу “Сучасність”, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
834
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду