Про європейське минуле й майбутнє  з варшавської перспективи

1 Серпня 2005
806
1 Серпня 2005
10:05

Про європейське минуле й майбутнє  з варшавської перспективи

806
Тема сьогоднішніх України й Білорусі була центральною й на численних “панелях” конференції. Польська академічна спільнота досі налаштована до України надзвичайно прихильно - хоч певні нотки стурбованості вже звучать. Поляки вміють вшановувати свої історичні дати. Це показали два шістдесятиріччя, відсвятковані нещодавно: трагічних подій на Волині − позаторік, і Варшавського повстання − торік. Цього року на польському історичному календарі − 25 років “Солідарності”.
Про європейське минуле й майбутнє  з варшавської перспективи
Утім, ця подія виходить далеко за національні рамки. Адже легендарна профспілка пробила перший пролам у, здавалося, непорушній споруді тоталітаризму, провістивши загальний розвал за якихось 10 років усього комуністичного табору, керованого з Москви.

Представницька міжнародна конференція “Польська “Солідарність”: опозиція в комуністичних країнах і колапс комунізму”, що відбулася в Варшавському університеті, була присвячена наслідкам цієї події − а заодно й сьогоднішнім тенденціям на пострадянському просторі. Її організаторам на чолі з Яном Малицьким (не лише академічним дослідником, але й безпосереднім учасником подій чвертьвікової давнини, інтернованим комуністичною владою після запровадження військового стану) вдалося зібрати понад 200 вчених та громадських діячів з-понад 30 країн світу. Серед них − постаті такого калібру, як колишній дисидент і колишній омбудсмен єльцинської Росії Сергій Ковальов, один із трьох “могильників СРСР” Станіслав Шушкевич, професор Вільного університету в Берліні, блискучий український інтелектуал Богдан Осадчук...

Повага до минулого звучала в усьому: від присутності двадцяти колишніх дисидентів з різних країн тодішнього комуністичного блоку - до служби в пам’ять жертв комунізму (її спільно відправили римо-католицький, греко-католицький та вірменський священики) й вистави за віршами й листами Василя Стуса у виконанні блискучої київської актриси Галини Стефанової (її презентував син поета й дослідник його творчості Дмитро Стус). Конференцію привітали двоє колишніх дисидентів, які після падіння комунізму стали президентами своїх країн - легендарний лідер “Солідарності” Лєх Валенса й болгарський інтелектуал Желю Желєв.

Але, звичайно ж, конференція була повернута не лише в минуле. Після вступних лекцій двох колишніх міністрів закордонних справ Польщі − професорів Геремека й Скубішевського (це він ще 1990-го сформулював сміливу концепцію, за якою дипломатичні контакти здійснювалися і з союзним центром у Москві, і безпосередньо з республіками!) їх сьогоднішній колега віце-міністр Світальський окреслив основи сьогоднішньої східної політики Польщі.

Насамперед, віце-міністр заперечив проти самого терміну “пострадянський” − і закликав інтелектуальну спільноту знайти йому належного замінника. Мотивував він свою позицію тим, що вже ніхто не застосовує щодо Алжиру терміна “пост-французький”, чи щодо Індії − “пост-британська”. А відтак, і щодо України окреслення “пострадянська” є сьогодні не надто вдалим.

Найближчими пріоритетами Польщі щодо України залишаються сприяння долученню нашої держави вже найближчим часом до Плану набуття членства в НАТО (МАР) та її усебічне зближення з Євросоюзом (хоч тут, з огляду на європейську конституційну кризу, про конкретні терміни пан Світальський волів не говорити). Щодо Білорусі, натомість, завданням дня є сприяння більшій відкритості суспільства − насамперед шляхом надання громадянам РБ правдивої інформації про ситуацію в країні і в світі. Польща підтримує план президента Ющенка щодо врегулювання в Придністров’ї − і вітала б аналогічну ініціативу щодо Південного Кавказу.

Щодо Росії пан віце-міністр підкреслив: політика Польщі не є антиросійською, вона є проукраїнською. Польща надалі розглядає Росію як важливого партнера, але водночас вважає за необхідне подолати той “розрив у цінностях” між Росією й демократичним світом, який утворився сьогодні. А відтак, пан Світальський дозволив собі м’яко покритикувати лідерів Франції й Німеччини, які вибудовують свої стосунки з Росією на основі спільності прагматичних інтересів. Адже, на думку поляків, спільність інтересів не спрацює, якщо вона не підкріплена спільністю демократичних ідеалів...

Тема сьогоднішніх України й Білорусі була центральною й на численних “панелях” конференції. Польська академічна спільнота досі налаштована до України надзвичайно прихильно - хоч певні нотки стурбованості вже звучать. Вони стосуються і перших ознак авторитаризму в поведінці президента, і в непослідовності економічних кроків нової влади. Рейтингові Юлії Тимошенко в Польщі, безумовно, зашкодила й відверто провокативна позиція фракції “Батьківщини” в Львівській міськраді під час обговорення питання про “Цвинтар орлят”.

Водночас поляки готові давати конкретні поради. Так, провідний оглядач впливового тижневика “Впрост” Єжи Новаковський вважає, що Україні дуже вигідно було б виступити ініціатором створення Асоціації країн Чорного моря - яке дедалі більше стає “внутрішнім морем” НАТО. Польща в свою чергу могла б відігравати в такому об’єднанні роль “дуже активного спостерігача”. Водночас, на думку пана Новаковського, з погляду євроінтеграційних намірів України надзвичайно корисним було б і підвищення рівня американської присутності в регіоні.

Тональність дискусій щодо України була (за винятком окремих тривожних ноток) оптимістичною. Професор Осадчук наголосив, зокрема, що єврошанси України покращаться і з прогнозованою сьогодні вересневою поразкою “друга Путіна” канцлера Шрьодера, і з так само прогнозованим відходом через два роки іншого великого “друга Путіна” президента Ширака. Проте, щодо Білорусі ця тональність була цілковито іншою.

На переконання лідера Консервативно-християнської партії Білорусі Сяргея Папкова, тут відбулося тотальне захоплення влади колишнім радянським КГБ (яке в Москві і в Мінську далі є однією структурою). І місцева опозиція фактично позбавлена нині можливостей для легальної діяльності. А після перемоги Помаранчевої революції в Україні політика самоізоляції Білорусі від решти світу (іноземців звідси висилають, своїх “інакодумців” − не випускають за кордон) набула просто-таки параноїдальних рис. Зокрема, колишній лідер держави, шанований фізик, член-кореспондент Національної академії наук Станіслав Шушкевич отримує офіційну пенсію, яка в перерахунку складає... 1,5 долара, і змушений щоразу долати принизливу процедуру отримання в паспорті штампу, який дозволяє виїзд за кордон, лишень з допомогою дипломатів США та представників ОБСЄ...

Звичайно, всі усвідомлюють: за Лукашенком стоїть постать Путіна. І оцінка путінського режиму була нищівною - насамперед з боку самих росіян. Відомий правозахисник Сергій Ковальов наголосив: 80% керівних посад у Росії обіймають уже вихідці з ФСБ, і в країні знову з’явилися політичні в’язні, число яких стрімко зростає.

Проте найжорсткішим був прикінцевий виступ іншого відомого радянського дисидента, Володимира Буковського, − обміняного 1976 року на чилійського комуністичного лідера Луїса Корволана. Колишній політв’язень розпочав з нагадування: Корволан нині живе в Чилі на непогану державну пенсію і вряди-годи друкує в місцевих газетах статті про своє “героїчне минуле”. Натомість він, Буковський, досі змушений вести життя вигнанця − бо навіть в’їздної візи до Росії його нині позбавлено.

На думку Буковського, помиляються ті, хто вважає, начебто холодну війну закінчено, і що Захід її виграв. Адже холодна війна була змаганням не лише військово-політичних блоків, але й ідей, де ліберальна демократія протистояла тоталітарному комунізмові. Великою помилкою Заходу, на думку колишнього дисидента, було дозволити комунізмові мирно “перебудуватися”. Адже коли б союзники не вимагали свого часу беззастережної капітуляції нацистської Німеччини, а погодилися б на її “перебудову”, то не виключено, що ця країна досі переживала б “посттоталітарний період” (у якому змушені існувати народи більшості держав колишнього СРСР).

Радянський Союз розвалився, бо не зміг побудувати ефективної економіки й відтак програв надзвичайно коштовну гонку озброєнь. Володимир Буковський нагадав: коли 1982 року генерал Ярузельський попросив у Брежнєва 30000 тон м’яса для стабілізації внутрішньої ситуації в Польщі після запровадження військового стану, радянська імперія ціною надзусиль змогла нашкребти лише 16000 тон. А коли в середині 1980-х ще й різко впали ціни на нафту, СРСР відразу ж втратив дві третини своїх валютних надходжень. Отже, крах комуністичного блоку був неминучий.

Проте лідери Заходу дозволили зверхникам КПРС безперешкодно перевести “золото партії” (щонайменше 300 мільярдів доларів!) у західні банки - й успішно трансформуватися в капіталістів-олігархів. Після Нюрнберзького процесу світове співтовариство спромоглося лише на переслідування й покарання військових злочинців у Сербії, Хорватії та Боснії. Натомість незміренно масштабніші злочини радянської системи, китайський геноцид на Тибеті, російський геноцид у Чечні не лише не покарані, але й саме питання про це на світових саммітах не стоїть (і невідомо, чи постане взагалі - адже при кермі у багатьох західних країнах досі - колишні “друзі СРСР”, що воліють керуватися прагматичним принципом “подвійних стандартів”).

Відтак тріумфального завершення не вийшло. Та й сама назва конференції з її згадуванням “колапсу комунізму” опинилася під сумнівом. А проте сьогодення Польщі є наочним свідченням того, що боротьба “Солідарності” не була марною, а заклик покійного Івана-Павла ІІ “Не бійтеся!” не проминув безслідно.

На парламентських виборах у вересні тут, очевидно, переможе центро-правиця (лівиці посполиті виборці не вибачили того, що вона не спромоглася втілити в життя жодного зі своїх соціальних гасел). Натомість на президентських виборах місяцем пізніше кращі шанси перемогти має маршал сейму, виходець з лівого табору Цімошевич, а кандидати і від правиці - консерватор Качинський і від центру − ліберал Туск наразі відчутно поступаються йому популярністю.

Але хто б не переміг − Польща залишиться Польщею, членом Євросоюзу й НАТО. Ось тільки Олександр Кваснєвський, склавши повноваження президента, ледве чи стане генсеком ООН − росіяни не пробачать йому позиції під час Помаранчевої революції. Але це − лишень ще одне свідчення того, що Польща зробила остаточний вибір за цивілізовану західну демократію й проти комунізму. Той вибір, який Україні лише належиться зробити.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
керівник наукових програм Інституту відкритої політики Варшава-Київ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
806
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду