То якими насправді є втрати в АТО?

То якими насправді є втрати в АТО?

1 Листопада 2017
2360
1 Листопада 2017
07:39

То якими насправді є втрати в АТО?

2360
Анатолій Матіос казав про «безповоротні та санітарні втрати». ЗМІ передали ці слова як про 10 тисяч загиблих бійців не від бойових дій.
То якими насправді є втрати в АТО?
То якими насправді є втрати в АТО?

Тож у даному разі наклалися одне на одне два поширених гріхи наших ЗМІ. З одного боку, це звичка офіційних осіб давати інтерв’ю, коментарі та синхрони абияк, аби лише засвітитися на екрані. З іншого боку, це схильність ЗМІ до сенсацій.

В ефірі телеканалу ZIK головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив: «З 2014 року до сьогоднішнього дня в Збройних силах і серед усіх, хто отримав зброю і захищав державу, втрачено 10 103 людини – безповоротних і санітарних втрат. Не від бойових дій». Зверніть увагу на заголовок матеріалу: «Матіос: За три роки АТО більш як 10 тисяч бійців загинули не від бойових дій».

Інший фрагмент цієї ж заяви: «Загинули люди, які були високо мотивованими патріотами».

У коментарі каналу «112 Україна» міністр оборони Степан Полторак заявив: «Небойові втрати, на жаль, ще є. Вони були з першого дня агресії Російської Федерації, причини абсолютно різні». Цей матеріал дає гіперпосилання й на наведене вище висловлювання Матіоса, вже під таким заголовком: «З 2014 року понад 10 тис. військовослужбовців загинули не внаслідок бойових дій, - Матіос».

Ошелешеним глядачам і читачам сайтів тільки й залишалося, що вигукнути: «А якими ж тоді є бойові втрати? Якими порядками вони вимірюються? Десятками тисяч? Сотнями тисяч?»

Пригадуєте: 2014 року Україною ширилися чутки, що буцімто українська влада в рази занижує кількість загиблих воїнів, а насправді та кількість є катастрофічною? Тоді, нібито, дійшли згоди, що поширення панічних настроїв було російською спецоперацією. З величезними зусиллями паніку було зупинено, а суспільство було заспокоєно.

Й от тепер ці чутки буцімто підтвердили українські офіційні особи – причому офіційні з найофіційніших.

А як же тоді бути з даними міжнародних організацій про те, що загальна кількість загиблих у війні на Донбасі становить 10 із гаком тисяч? Підкреслю: всього, загалом. Причому це всіх загиблих – і українських воїнів, і бойовиків, і мирного населення. Брешуть ті міжнародні організації? Але ж раніше ті самі керівники Міністерства оборони підтверджували їхні дані!

А чи кількість небойових втрат в українських Збройних силах у рази перевищує кількість бойових? Тоді це – страшна катастрофа, й керівництво Міноборони треба не те, що відправляти у відставку – віддавати під суд!

Але стриваймо. Бо пан Матіос насправді вів мову – дивіться вище – про «безповоротні та санітарні втрати». Санітарні втрати – це поранення, хвороби, отруєння та інші подібні випадки, коли люди залишаються живими, але не можуть продовжувати воювати й опиняються в лікарняних закладах. Іншими словами, названа Матіосом кількість – це не кількість загиблих.

Отут уже не знаєш, на кого більше нарікати. На головного військового прокурора, який, виступаючи перед неспеціальною аудиторією, вирішив похизуватися спеціальною термінологією? І не дав собі клопоту подумати, що аудиторія не зрозуміє або, що в даному разі ще гірше, неправильно зрозуміє його слова?

А ще він, головний військовий прокурор, припустився кричущої неточності. Бо, по-перше, не відокремив загиблих від поранених – мовляв, воювати не можуть, то й і біс із ними, живі вони чи загинули. Так, пане Матіос? Чи етичним це було з його боку?

По-друге ж, головний військовий прокурор не вточнив: ідеться саме про зону бойових дій, а чи загалом про Збройні сили? А це ж – геть різні речі!

А пан Матіос відомий своїми частими публічними виступами, а фейсбук-активністю – ще більше. А юрист не може, не має права бути неточним, точність формулювань – це його професія. А військовик так само не може, не має права бути неточним, бо це – так само його професія. А військовий юрист, здавалося б, мав би не те, що не могти, а просто не вміти бути неточним у висловлюваннях – тим паче, адресованих дуже широкому колу.

То, може, дорікати треба телеканалам? Бо, перш ніж механічно давати в ефір висловлювання офіційних осіб, вони мали б – ні, вони мусили б – уточнити все, що видалося їм неточним, надто загальним, незрозумілим для широкої аудиторії. Не вийшло уточнити в авторів висловлювань – покликати на допомогу експертів.

До того ж, лише фахівець із телевізійних технологій міг би сказати, чи повністю було дано висловлювання Матіоса, а чи з нього було вирвано лише «найцікавіше».

Хоч би як було, а в даному разі наклалися одне на одне два поширених гріхи наших ЗМІ. З одного боку, це звичка офіційних осіб давати інтерв’ю, коментарі та синхрони абияк, аби лише засвітитися на екрані. З іншого боку, це схильність ЗМІ до сенсацій. Звичка телевізійників препарувати синхрони на свій розсуд, видираючи висловлювання з контексту, викидаючи аргументацію та роз’яснення, мов непотріб. Звичка наших ЗМІ бути, даруйте, підставками під мікрофони, коли висловлювання офіційних осіб вважаються за істину в останній інстанції й не викликають бажання щось уточнити або розтлумачити.

А в підсумку це дало не лише фактично неправдиву, але й програшну для держави й суспільства псевдосенсацію. Фейк.

Фото: daysoftheyear.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2360
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
2370 дн. тому
Це було сказано в прямому ефірі каналу ЗІК в передачі "Народ проти" 27 жовтня. Знайдіть запис і послухайте все, що він там намолотив. Слухаючи його, я зрозумів, що він говорить про загиблих.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду