Тепловий удар

24 Червня 2005
1059
24 Червня 2005
18:47

Тепловий удар

1059
З-поміж багатьох проявів телевізійної ліні трапляються екзотичні екземпляри. Наприклад, дивує своїм демонстративним розслабоном “Телепресклуб” на каналі “Київ”.
Тепловий удар
Чи то власна ледачкуватість, чи то об’єктивне літнє запаморочення, але якась бацила навіює бажання виловлювати у ефірі наслідки тотальної сієсти. Iдеться не лише про відверті ляпи на кшталт парадоксальної трансляції одного з матчів світової першості з футболу серед молодіжних збірних на каналі “Інтер” (якщо не помиляюся, грали сирійці та бразильці), коли замість другого тайму запустили повтор першого. Бо у мене спершу ледве мозок не закипів: ну, нічого собі чемпіонат світу, якщо команди після перерви навіть воротами не міняються. Але згодом випускова група таки схаменулася, поміняла касетку. Врятували мене від розчарування у великому спорті.

Теперішня лінь надвечір’я – явище цілком моральне. Як і денна культивація журналістського облому в стилі програми «Хорошоу» на М1, де ведучі перманентно лажаються: або забувають, яке сьогодні число, або переплутують бамажки, з яких їм читать треба, а якщо й не плутають, то не можуть розібрати, що ж там понаписувано. Зрештою, це сприймається як елемент стилю: ведучі крокують назустріч своїй тінейджерській авдиторії, яка встигла усвідомити, що відпочивати хочуть не тільки “гармони і в пачках макарони”, але й трударі ефірних ланів.

З-поміж багатьох проявів телевізійної ліні трапляються екзотичні екземпляри. Наприклад, дивує своїм демонстративним розслабоном “Телепресклуб” на каналі “Київ”. Зробили вони передачу “на тему освіти”. Але трапилась халепа: наговорили вдвічі більше, ніж треба. А відтак дійшли до висновку, що це тема така важлива – замало їй присвячувати тільки одну програму. Охоче визнаю, що освітні проблеми – тема бальзаківська (у сенсі габаритів). Проте, навіть дві програми “Телепресклубу” стали такою собі “розминкою”, спробою підступитися до дискусії, але аж ніяк не проблемними ток-шоу. Насамперед – через відсутність журналістської роботи. Наприклад, у другій серії ведучий Валерій Ткачук – крім вітання і прощання – сподобився лише на кілька реплік. Сама ж розмова нагадувала стихію – перечепилася об проблему хабарництва у вузах, й на цій гілляці повисла.

Цей софт-варіант (ви говоріть – ми покажемо) програми, до якого елементарно “забули” докласти зусиль, – принаймні не розчаровує. Він по-чесному, по-котячому ледачий. Адже сам формат “Телепресклубу” дозволяє і пожвавити, й скерувати дискусію, і динаміки напхати – було б тільки бажання. Натомість наступний приклад – абсолютно протилежний. Йдеться про інформаційну програму “24 години” на каналі «Тоніс», ідея якої, інколи здається – у мінімалізації журналістських зусиль. Схема така: є ведучий і гість, зосереджені на якійсь темі, і є новинні сюжети, якими розріджується бесіда. Іноді така відстороненість розмови у студії від показуваних сюжетів сприймається органічно. Але учора, 23 червня, зорі так на небі стали, що формат програми перетворився на трагікомічне непорозуміння. Гостем у студії був перший віцепрем’єр Анатолій Кінах. Мирна розмова про надлишки зерна в країні та проблеми влади перемежовувалася розривними сюжетами. Спершу – про розшук генерала Пукача, обвинуваченого у вбивстві Гонгадзе. Після нього, здавалося б, не зле було почути бодай якусь “відводку”. Натомість ведучий, як заповідає йому формат, з незворушним обличчям поцікавився у пана Анатолія: так що там у нас із зерном? Далі – ще один сюрприз. Гола констатація: покійний депутат Плужников сьогодні голосував у Верховній Раді... Таке повідомлення, на мій погляд, ніяк не можна залишати без коментарів, перетворюючи його на чорний гумор. Аж ні – що гість, що ведучий зберегли парадоксальний спокій. Що ще міг відчути у цю мить глядач, окрім розчарування? Насамкінець – за традицією – найсмачніше. Також, учора, 23 червня, не втримався я від перегляду програми “Ера свободи” (ТРК «Ера»), яку присвятили “культурному питанню”. Протягом години ведуча Марина Пирожук натякала гостям – незалежному журналісту, доценту Києво-Mогилянки Ігорю Лосєву та журналістці газети “Вашингтон Тайм” Наталя Федущак, – що держава для культури нічо’ не робе, з чим вони тріумфально погоджувалися. Роздали пайки недовіри і міністру культтуризму, і Президентові, який оно рік тому заявив, що культура – наше всьо. Критичний снаряд людей у студії традиційно влучив у вичовгану проблему Приходька-Рєзніковича. Інші гранати також летіли у стаціонарні “воронки” – і книга у нас занедбана, і меценатів нема, і чорна археологія процвітає. Натомість вершиною конструктиву – ще одна банальність нашого часу, – стало нагадування, що пора вже перейти до діла, і що потрібна культурна стратегія. Одне слово, типовий для нашого медійного простору порожняковий полілог у студії, єдина мета якого – утворити на білому тілі культури ще одну гематому й тішитися з її неліквідного вигляду. Це заняття перетворилося на побутовий ритуал, який викликає не більше зацікавлення, ніж пpоцес шинкування цибулі в кулінарних програмах.

Утім, справжній сюрприз у цій телерозмові про культуру трапився відразу після завершення “Ери свободи”, коли на екранах вигулькнула... “Пєсня-93”. Саме та, що “астайоцца навсєгда”. Лада Денс і всі діла. 93. Якого біса – 93? А в програмі написано – х/ф “Диво в краю забуття”. Охоче вірю, що цю стрічку таки показали. Просто треба було чимось ефірну дірку заляпати, так нічого культурнішого, ніж цей раритет, не надибали. В контексті попередньої балаканини ця випадковість – вельми цинічна програмна “склейка”, яка з пролетарською щирістю вказує на істинне значення культурницької тематики в телепросторі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду