8 Жовтня 2017
6910
8 Жовтня 2017
16:06

6910
Головна проблема шоу: все вирішує голосування глядачів. Відтак нібито конкурс перетворюється на змагання фан-клубів учасників.

Важко на всі 100 % погодитися з фразою Юрія Горбунова перед першим випуском нового сезону шоу «Танці з зірками» на «1+1»: «Десять довгих років Україна чекала на повернення легендарних «Танців з зірками». І ось ця мить настала!».

Занадто вже вона безапеляційна й безальтернативна. Так, наче бідні глядачі 10 років просиділи біля телеприймачів із одним-єдиним бажанням - побачити під логотипом «1+1» заставку проекту «Танці з зірками». Ну, а коли вони її нарешті побачили, та ще й під оригінальний музичний супровід, життя шанувальників жанру миттю гармонізувалося. Відтепер вони раз на тиждень, у неділю, вибухають ейфорією, споглядаючи танцювальні па в прямому ефірі.

Уже з перших випусків стало зрозуміло - продюсери та сценаристи витратили чимало зусиль, аби змінити популярний британський формат так, щоб на нього прийшов не лише старий, умовно кажучи, шанувальник цього шоу, але й новий глядач. Який, ніде правди діти, за 10 років колосально змінився в сенсі розпещеності кількістю та якістю розмаїтих шоу на українському телебаченні. Вимоги глядача до подібних шоу зросли завдяки, в тому числі, й таким проектам того ж таки «1+1», як численні сезони «Голосу країни».

Якщо згадати, що виробництвом обох шоу – «Голос» і «Танці з зірками», є «1+1 Продакшн», дивуватись, мабуть, нічого.

Не приховую, два перші сезони, 2006 та 2007 років, від екрана під час трансляції «Танців із зірками» не відривалася. Навіть есемески за пару Володимира Зеленського та Олени Шоптенко надсилала. То було як перше кохання, мабуть. Адже пересічний український телеглядач на той момент майже нічого не знав про бальні танці. Це була така собі закрита спільнота, місцями навіть каста, яка оберталася на власній орбіті, втягуючи в неї хіба що нечисленних «бальників», які чомусь вирішили присвятити життя танцям. Перші «Танці з зірками» спричинили справжній бум танцювальних шкіл в Україні. В процесі ж перегляду шоу глядач нарешті вивчив такі назви, як «пасодобль» чи «квік-степ». Ба більше, він, цей глядач, завдяки суддям-хореографам почав розбиратися в техніці виконання спеціальних кроків у тому чи іншому танці. Вони ж, ці судді, були таки справжніми профі, разом з учасниками шоу ставши теж зірками - на якийсь час Григорій Чапкіс, Олена Коляденко та Олексій Литвинов (нині, на жаль, покійний). А що вже казати про азарт, із яким країна вболівала за своїх улюбленців,  суперечки, хто кращий - Зеленський-Шоптенко чи Могилевська-Яма, доходили  навіть до сутичок.

У новому сезоні «Танців...», які повернулися на «1+1» за 10 років, не лишилося й сліду від розбору кожного танцювального па у виконанні того чи іншого номера парою-учасницею. Тепер тут судді в особах Дмитра Монатіка, Влада Ями та Катерини Кухар оцінюють рівень шоу, яке презентують пари на паркеті. Співак, який, щоправда, має в бекграунді й досвід постановника-хореографа, танцюрист та балерина - для такого шоу, як оновлені «Танці з зірками», цілком прийнятне тріо. Воно оцінює «пристрасть в очах», епатажність учасників та їхнє вміння запалити публіку. Про техніку виконання танцю навіть не йдеться: головне, й то, як показує досвід, не завжди, - аби зірка потрапляла в такт. Звідси, вочевидь, і відмова від формату перших сезонів, коли всі пари, які виходили на паркет одного вечора, мали виконувати один жанр - якщо це фокстрот, то для всіх. Цього ж разу пари отримують абсолютно різні завдання, серед яких такі химерні жанри, як джаз-фанк, бродвей-джаз чи фрістайл (?).

Єдине, що поєднує всіх, - тема ефіру. Це може бути або «Вечір кіно», або «Танці народів світу», або ж Made in Ukraine тощо. Такі собі тематичні вечірки, як видно з усього.

Віддам належне їхнім творцям - задля отримання максимального рейтингу вони врахували найменші дрібниці, від запрошення до шоу зірок «Плюсів»  Юрія Ткача, Олі Полякової й Дмитра Комарова («Одного разу під Полтавою», «Ліга сміху» та «Світ навиворіт»), до максимального спрощення критеріїв оцінювання. І зусилля продюсерів та сценаристів виправдалися дуже високими частками перегляду, які в середньому сягають 20%.

Здається, всі подібні шоу на українському телебаченні скроєно за лекалами, що їх докладно описав британський продюсер та письменник Бен Елтон у романі про талант-шоу «Номер 1». Тобто, задля успіху потрібно заздалегідь визначити учасників на роль фаворитів, фріків та аутсайдерів. Динаміки ж самому процесу додають за рахунок скандалів, інтриги та «непередбачених» обставин.

У «Танцях із зірками» всі ці елементи присутні. «Скандал» між Владом Ямою та Дмитром Комаровим, коли суддя назвав ведучого тревел-шоу «Світ навиворіт» деревом, збоку мав вигляд цілком природного. Адже мало в якого професіонала не увірвався б терпець, якби він упродовж кількох вечорів спостерігав таку феноменальну відсутність ритмічного слуху й пластики, як у Комарова.

Останній не змовчав і парирував звинувачення судді. Проте цей скандал, що вичерпався в наступному ефірі взаємним рукостисканням, був потрібен лише для того, щоби глядач не втратив інтересу до шоу.

«Інтригою», яка теж мала підтримати високий рейтинг, стало повідомлення Юрія Горбунова на початку шостого випуску, буцімто поки що незрозуміло, чи вийде на паркет Наталя Могилевська, яка перед цим звинуватила суддів у несправедливих оцінках. Така собі інтрига, якщо чесно, але куди ж без неї?

До розряду «непередбачених» обставин можна віднести останній – на момент написання цього тексту -  ефір шоу від 1 жовтня. Того вечора пари помінялися партнерами. Як показали виступи, Наталі Могилевській, її постійному партнерові Ігорю Кузьменку та Ахтемові Сеїтаблаєву це пішло на користь. Принаймні, судді відзначили, що в Ігоря Кузьменка,коли він танцював із Надею Дорофеєвою, «очі горіли по-іншому». Мабуть, колір вогню в очах змінився, чи що вони мали на увазі?

Всі ці інтриги та скандали, звісно ж, додають динаміки. Але вони не вирішують однієї, чи не найбільшої проблеми шоу. Йдеться про голосування глядачів, яке й вирішує в підсумку долю тієї чи іншої пари. Кількість глядацьких голосів не оголошується, бо, як пояснив Юрій Горбунов на одному з ефірів, цього не роблять навіть на ВВС, де засновано формат.  Відтак голосування перетворюється на змагання фан-клубів учасників. У кого більше фанатів, які можуть надіслати до 50 sms за свого кумира, той і перемагає.

1 жовтня Дмитра Комарова, який упродовж номера «ча-ча-ча» лише топтався на місці, вкотре врятували від вильоту фанати. Хоча судді одностайно оцінили його потуги на два бали. Але тут Горбунов оголосив, що результати голосування переносяться на наступний ефір, бо цього разу з шоу нікого не викинули. Мовляв, не можна цього робити через те, що пари помінялися партнерами.

Сюрприз, сюрприз! Це, здається, була найбільш приголомшлива несподіванка за весь час від початку «Танців із зірками». Проте вона ніяк не вирішила головної проблеми шоу - як зробити, аби справді переміг найдостойніший, а не той, хто може зібрати найбільше голосів. Що робитиме далі Дмитро Комаров - це, мабуть, одна з головних інтриг наступних ефірів. Може, він просто відмовиться від подальших змагань? Чи продюсери придумають іще якийсь оригінальний хід? Гуляти, тобто міняти формат, так гуляти!

6910