Улюблений пістолет пані Сімпсон

13 Червня 2005
1893
13 Червня 2005
18:19

Улюблений пістолет пані Сімпсон

1893
...все, що хотілося б побажати українському президентові – аби він не став маріонеткою на ниточках у свого апарату. …все, що хотілося б побажати українському президентові – аби він не став маріонеткою на ниточках у свого апарату.
Улюблений пістолет пані Сімпсон
В серіалі про американську родину Сімпсонів, яким кожного дня розважає нас канал М1 (принагідно похвалимо ще й розкішний український переклад), є фраґмент, де сердега Гомер піддається, нарешті, благанням дружини позбутися особистої вогнепальної зброї, від котрої має самі лише додаткові клопоти. А що самому пожбурити улюбленого пістолета в смітник – понад його сили, він просить дружину зробити це замість нього. Марч радо погоджується, проте в останню мить бачить своє «круте» відображення з пістолетом у руці і – передумує. Авжеж, їй шкода такої спокусливої цяцьки – і вона ховає її потайки до торбинки.

Нова українська влада, достоту як Марч Сімпсон, схоже, ніяк не наважиться позбутися сумнівної «цяцьки», успадкованої від попередників – неправової держави лєніністського типу, на різні лади модифікованої та експлуатованої і Хрущовим, і Брєжнєвим, і Щербицьким, і обома нашими Леонідами. Попри істотні відмінності між цими мутаціями, підставова прикмета такої держави впродовж майже восьми десятиліть залишалась незмінною – домінування «революційної доцільності» над правом.

«Доцільність» за різних часів могла бути різною – від «світової революції» до стаґнаційної «стабільності» пізньобрєжнєвської доби, від «розбудови держави» до особистого збереження і збагачення кучмівського режиму. А проте неповага до права, до його неухильних приписів і жостких процедур була родовою ознакою всіх цих режимів. Властиво, вона стала родовою ознакою цілого суспільства, привченого до того, що «закон – як дишло», що «не тот прав, кто прав, а тот прав, у кого больше прав», і що добрі «кінці» та «крыша» куди ефективніші, ніж правові інституції та процедури.

Змінити таку ментальність – не виглядає легкою справою. Надто – коли й самі владні еліти почуваються досить комфортно в такому пост/нео-совєтському середовищі. Справді, куди простіше підмінити урядовим декретом занудне проштовхування потрібного законопроекту в парламенті, а складну юридичну справу вирішити не через марудні засідання у суді, а через звичний телефонний дзвінок із ЦК чи, пак, із президентського Секретаріату.

Простота не тотожна, однак, ефективності. Неправова система розбещує владні еліти, відкриваючи їм спокусливий шлях до дедалі безсоромніших зловживань. І так само розбещує громадян чи, пак, підданих, роблячи їх дедалі цинічнішими і безвідповідальнішими. Гомо совєтікус на посаді колгоспного бригадира, за великим рахунком, нічим не відрізняється від гомо совєтікуса на посаді секретаря ЦК чи постсовєтського президента. Для кожного з них розуміння права зводиться до класичної Кучминої фрази, зафіксованої Мельниченком: «Ну, чого мы власть должны терять!?..» і до ще класичнішого побажання підвісити неслухняного суддю «за яйца, хай повисить».

Нова українська влада поки що не дійшла до такого цинізму й брутальності і, з цілого ряду причин, навряд чи коли-небудь дійде. Але те, що ця влада не поспішає демонтувати старі механізми неформального примусу й маніпулювання і встановити, натомість, однакові правила гри для всіх, зокрема й для себе, викликає поважні сумніви щодо перспектив нашої «молодої демократії» та нашого сподіваного «європейського майбутнього». «Шантажистська держава», про яку мені не раз доводилося писати, нікуди не зникла з відходом її головних творців та менеджерів. Усі її основні механізми залишилися назайманими, а головне – вони міцно закарбувались у головах її громадян, викликаючи й у нових еліт нездоланну спокусу скористатися – ще раз і ще раз, «для добра справи», – цими позаправовими засобами, замість одразу й рішуче пожбурити їх на смітник.

Нагадаю, що кучмівська «шантажистська держава» складалася з трьох основних елементів. По-перше, це тотальна корупція, яку держава не просто толерувала, а й часто до неї сама заохочувала. По-друге, це тотальне стеження і накопичення компромату, насамперед пов’язаного з вищезгаданою корупцією. І по-третє, вибіркове застосування законів – поблажливе до «своїх», до «лояльних», і щонайнещадніше до «чужих», «опозиційних».

Сьогодні відпав чи, принаймні, істотно ослаб лише один – перший – елемент. Але для ефективного функціонування «шантажистської» держави він наразі не дуже й потрібен. За попередні роки накопичилось так багато різноманітного компромату ледь не на кожного підданого, що нова влада може ще довго щасливо жити старими запасами, тримаючи всіх – чи майже всіх – опозиційних політиків і близьких до них бізнесменів на шантажистському гачку. Це набагато зручніше, ніж покарати порушників через суд чи, навпаки, амністувати їх через парламент. Але така політика дискредитує владу й деморалізує суспільство, відкриваючи райдужні перспективи для нової, можливо, витонченішої й спритнішої, але не менш руйнівної для України корупції.

Поки що ми не можемо стверджувати, що нова влада «краде», але ми можемо з усією відповідальністю стверджувати, що вона бреше – часто, на жаль, і нездарно. Поки що вона бреше здебільшого задля «революційної», як їй здається, «доцільності», але в неправовій системі така «доцільність» рано чи пізно зіб’ється з «розбудови держави» і «європейського вибору» на звичайне самозбереження (й самовідтворення) чинного режиму.

Брехня поки що має найчастіше форму крутійства, себто ухиляння від чітких відповідей на вельми прості і конкретні запитання. Ось, наприклад, журналісти запитують прем’єр-міністра, чи узгоджується нове урядове ЄЕПофільство з Конституцією України і чи зроблено вже відповідне подання до Конституційного Суду, а прем’єр їм відказує, що це може зашкодити стосункам із Росією. Ось запитують Президента, що він думає про конкретну, документально підтверджену брехню міністра юстиції, а той відказує, що міністр – чудовий фахівець, а все решта – ворожа інтриґа. Ось, нарешті, керівника ДУСі запитують, чи проводитиметься тендер на реконструкцію Маріїнського палацу, як того вимагає закон, а той дає зрозуміти, що закон йому до одного місця, бо йдеться про резиденцію Президента, на якого, слід розуміти, українські закони не поширюються. Суть цих послань проста, як більшовицька правда: і закони, і Конституція, і моральні засади – ніщо перед «революційною доцільністю».

Кілька тижнів тому (18.05.) Андерс Ослунд надрукував у «Вашинґтон пост» невтішну статтю під характерною назвою «Betraying a Revolution» («Зраджування революції»). Його арґументи – головно економічні, він цілком слушно критикує український уряд за некомпетентність, непослідовність і популістсько-лівацькі вибрики. Але «зрада» насправді є значно серйознішою, оскільки криється у морально-етичній площині. Економічні зиґзаґи, як зовнішньо- та внутрішньополітичні, кадрові та інші, є лише відбиттям підставової морально-етичної невизначеності – між обтяжливими риґорами правової держави та революційно-доцільним «дуже кортить».

Кожному з нас, тобто тій частині інтеліґенції, що не колаборувала ані з совєтським, ані з постсовєтським режимом, прикро, звісно, усвідомлювати, що й пост-постсовєтські еліти виявилися аж ніяк не взірцем моральності, інтелектуальності та ефективності. А все ж революція подолала ту драматичну розбіжність між якістю владних еліт і самого суспільства, що виникла при кінці 90-х років – великою мірою внаслідок фатального для України рішення Леоніда Кучми балотуватися на другий термін, маючи майже нульовий рейтинґ, а відтак і подальших – часто злочинних – дій його кліки. Українське суспільство, можна сказати, виштовхнуло зі свого тіла той тромб, на який перетворився олігархічний режим цілком деґрадованого «ґаранта», і відкрило собі «нормальний» шлях до подальшого еволюційного розвитку.

Жодна владна еліта, у принципі, не може бути набагато кращою, ніж те суспільство, частиною якого вона є. Зате вона може бути набагато гіршою – як це трапляється у випадку узурпації влади – чи то клікою більшовиків, чи то клікою олігархів. На те, власне, й ми всі, щоб не допускати такої узурпації. І щоб поліпшити поступово якість суспільства, долаючи його глибоку совєтизованість, – бо тільки тоді і наші еліти будуть якіснішими. Це тривалий процес, і навряд чи Україна – зважаючи на її історію, ментальність і політичну та іншу культуру – виявиться успішнішою від цивілізаційно подібних Румунії, Болгарії чи Македонії. А все ж це куди краще, ніж та російсько-казахсько-білоруська трясовина, до якої нас усе ще засмоктує.

Людині властиво прагнути кращого, і нам, «помаранчевим ідеалістам», байдужим до титулів і посад, але небайдужим до певних принципів, нелегко змиритися з фактом, що наші кумири – люди доволі пересічні й невидатні, як і наша уражена візантійщиною, совєтчиною та євразійщиною країна. А все ж для суспільного блага, для цієї країни чи, принаймні, для згаданих принципів нам бажано уникнути двох крайнощів. З одного боку – не потурати нашим «сучим синам» тільки тому, що вони «наші», і не прощати їм помилок, дурниць, а головне – непорядності. А з іншого боку – не ставати у позу Тарасика Чорновола і не перетворювати цілком, допускаю, слушну критику Ющенка та його малосимпатичного (справді) оточення на частину партійної пропаґанди сил набагато темніших і відразливіших.

Припускаю, що нинішня влада, як і попередня, відчуває колосальну спокусу марґіналізувати опозиційну критику, звівши усіх своїх опонентів до блазнюватих «лівих», доповнених тепер іще й кримінальними (а, отже, й не набагато привабливішими) «олігархами». Зайве казати, що обидві «колишні» сили настільки нині дискредитовані, що будь-яка критика з їхнього боку не потребує жодної відповіді – такою критикою можна просто знехтувати з огляду на цілковиту скомпрометованість джерел (справді, не полемізувати ж усерйоз із Жириновським чи Наталею Вітренко!). Не дати запакувати себе в цю нішу – надзвичайно важливе завдання для незалежних інтелектуалів, незалежних мас-медій і, зрештою, для демократичних партій, котрі, слід сподіватися, вилупляться таки незабаром із сьогоднішньої надто широкої та аморфної помаранчевої коаліції і стануть реальною, а не «потішною» комуно-олігархічною, опозицією щодо Ющенка і Тимошенко. Власне, лише після цього ми зможемо говорити про реальну багатопартійність і демократію в Україні.

А тим часом незалежні мас-медії як уміють виконують роль відсутньої поки що в Україні демократичної опозиції, забезпечуючи той розподіл влад (checks and balances), якого в нас досі не було і який нове керівництво, на жаль, не квапиться створювати. Якщо Віктор Ющенко, попри зрозумілу зайнятість, усе ж має час самостійно – без помічників і секретарів – переглянути в Інтернеті незалежні мас-медії і має достатньо розуму догледіти в критиці голос суспільства, а не підступи ворогів-олігархів, то, може, не все так кепсько і наш новий Президент не переродиться у старого, котрий, пригадується, хвалився, що не читає «грязі», якого його поливають опозиціонери, а зловмисницького 5-го каналу навіть не тримає у себе в хаті…

Це, власне, все, що хотілося б побажати українському президентові – аби він не став маріонеткою на ниточках у свого апарату. Бо хто фільтрує і коментує інформацію, той контролює все. А ще, може, при нагоді – після виправ на ковзанку, на футбол, у театр, у пирогівський скансен і на могилу Шевченка, усім нашим урядовцям варт час до часу колективно переглядати фільм за п’єсою Шварца «Дракон» – той самий, що його так доречно й пророчо показав телеканал «Ера» у ніч із 30 на 31 жовтня, перед першим туром президентських виборів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1893
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Збірка есеїв
5401 дн. тому
Цей есей дав назву збірці статей М.Рябчука. Докладніше: http://books.dovidka.com.ua/index.php?cat=199
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду