ПОДАЙТЕ, НЕ МИНАЙТЕ, ПІДПИСУ НА РОЗВИТОК...

18 Квітня 2005
892
18 Квітня 2005
15:33

ПОДАЙТЕ, НЕ МИНАЙТЕ, ПІДПИСУ НА РОЗВИТОК...

892
Тиждень бачу біля київських станцій метрополітену ятки під біло-блакитними стягами з написом НТН, перекресленим помаранчевим: „НЕ МОВЧАТИ”.
ПОДАЙТЕ, НЕ МИНАЙТЕ, ПІДПИСУ НА РОЗВИТОК...
Пам’ятаєте популярний анекдот торішніх виборів про дві новини: погану й хорошу? Коли суперник набрав 60 відсотків голосів, а переможець – 70? Сьогодні такі анекдоти ми сприймаємо як даність. Причому втілює їх у життя не лише бюрократія, а й, даруйте, вулична... ні, не демократія – охлократія.

Наметами нині в Києві нікого не здивуєш. Як і тим, що протестанти в них часто й самі не знають, чого саме домагаються. Виручає хіба що формальна атрибутика мітингуючих, символи, якими їх забезпечують ідеологічні натхненники й спонсори. Побачив, скажімо, щось помаранчеве чи біло-блакитне (жовто-блакитне геть вийшло з моди), й знаєш, як реагувати на ту чи ту відозву.

Тиждень бачу біля київських станцій метрополітену ятки під біло-блакитними стягами з написом НТН, перекресленим помаранчевим: „НЕ МОВЧАТИ”. Таке кольорове олів’є, зрозуміло, не сприяє ідеологічній ідентифікації, радше – навпаки: кожен бачить, що хоче побачити. І що найцікавіше, потроху народ під чимось, що сам собі придумав, підписується.

Підходжу й собі до хлопців із бейджиками „агітатор НТН”. Ті запитують, чи пам’ятаю, за що на майдані боролися, й чи не проти тепер, щоб Ющенко всі свої укази гласно, прямо перед телеглядачами каналу НТН, підписував? Кажу: проти. За реакцією бачу, що юні агітатори (представилися студентами технікуму) на таку відповідь не розраховували. Пояснюю, що указів багато, й коли їх усі в телестудії підписувати, дивитися стане нецікаво. „Ну тоді найголовніші”, – йдуть на компроміс здивовані моїм „небажанням долучитися до справ управління державою” хлопці. „І найголовніші не хочу, – опираюся я.– Все одно з телеекрана не побачу, що саме він там підписує. Хай мені краще журналісти розкажуть”.

– Хай і журналісти – хлопці налаштовані не агресивно, але ж інструкцій теж треба дотримуватися. – Тільки розповідатимуть за присутності Ющенка”.

– І що, – цікавлюся, – оце лише „гласності” від Ющенка на каналі вимагають?

– Ні, – визнають .– Ще й на всю Україну хочуть транслювати канал. А їм не дають.

– Багато, – запитую, – підписів уже зібрали?

– По шістдесят щодня. На кожного.

Проглядаю список. У ньому прізвище, вік, соціальний статус та підпис. Жодного натяку на адресу чи щось інше, що дозволило б ці списки перевірити й поцікавитися в Іванова чи Петренка, чи справді вони таки під чимось свої підписи ставили...

– Нам організатори довіряють, – спробували розвіяти мої сумніви збирачі підписів. І повідомили, що стоятимуть вони аж до суду, який незабаром розглядатиме справу щодо ліцензій НТН.

Щодо довіри в нашій державі, то, як відомо, традиції маємо давні. Ставили підписи й за свободу для Луїса Корвалана, і руки піднімали, засуджуючи імперіалістів, які неграм продиху не давали, чи підтримуючи тих, хто нам в „стране, где так вольно дышит человек”, обіцяв свободи. А хто не ставив, тих просто не рахували. Як оце зараз збираються. На перший погляд, підписи оці (хто лічитиме, яку кількість їх підроблено?) наче й впливу жодного не мають, а як реагуватимемо, коли „чесні журналісти” нам скажуть, що підтримує їх „енна” кількість мільйонів?

Не належу до тих, хто проти залучення громадськості до вирішення резонансних справ. Це треба робити. Але ж цивілізованим способом. Щоб громадянин не почувався після того, як його використають, вибачайте, козлом, що за головним бараном до прірви стрибнув. Чи пацюком (те саме, що „криса” в устах українського політика), який чарівної музики свободи заслухавшись, не бачив, куди з натовпом суне...

У світі прийнятними вважаються механізми – від цивілізовано-продуманих громадських слухань і аж до екстремальних, коли людина виходить на майдан із гаслом чи погрозою голодування. Конкретна людина виходить зі своїм власним наболілим воланням.

А в нас? Мені вдалося з’ясувати в хлопців, хто саме профінансував їхнє збирання підписів, і тепер я думаю, який саме зв’язок із корпорацією „Східінвестпром”, яка, начебто, й є власником каналу НТН, має цей політик. Зрозуміло, до чогось і додумаюсь. Як і більшість українців. І поповзуть „ країною, у якій перемогла демократія”, чутки. Телеглядачам (принаймні, тим з них, які належать до протестного електорату) вони заступатимуть новини, українській Феміді –право.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду