Навчіть дітей убивати

10 Лютого 2005
1031
10 Лютого 2005
12:18

Навчіть дітей убивати

1031
Дівчатка у коротких спідничках, поцуплених з гардеробів групи "Тату", і з пістолетами напоготові допомагають дорослим дядькам убивати негідників. У своїх нотатках за минулий телетиждень я не знайшов одного: колишньої пристрасті, тектонічних зсувів і тієї осяйної розгубленості ведучих, що тривалий час підживлювала мої ниці глядацькі інстинкти. Вулкани повипльовували не лише магму, але навіть мокру глину. Температури нема – от і солодкій гарячці кінець.
Навчіть дітей убивати
Цей зовнішній спокій, коли журналісти повернулися до рутинної роботи, а публіка – до звичних видовищ, порушують лише поодинокі програми. Наприклад, "Подвійний доказ" ("1+1"), останні випуски якого нагадують спроби доброго судочинства імені Лінча: є сигнал – можна мочить, тобто – соррі – різать правду-маму про неправду кількох екс-татусів. Ніхто не забутий, ніщо не забуте – і це не лише запорука справедливості, а й вельми рельєфна перспектива процвітання "доказів" у найближчому часі. Програма нарешті вгризлася зубами у свій природний формат і почувається у ньому, як в гостях у казки. Інші канали поки що не рвуться аж так у бій за тотальну люстрацію, викривальних проектів не започатковують, хоча про це варто поговорити через місяць-другий.

З помітним збудженням висвітлювалося призначення нових міністрів у залі Верховної Ради. Я двічі переглянув трансляцію, але так і не збагнув причин великого тремтіння й перешіптування. Відбулося те, за що й боролися – тріумф парадоксальності з метою струсу чиновницького мозку (якщо він є). А от кому взагалі варто було б утриматися від критики – хоча б із суто естетичних мотивацій, – то це телевізійникам. Про них Юлія Тимошенко подбала насамперед. Бо щоразу, коли у новинах показують Луценка чи Турчинова "при виконанні", я неодмінно згадую пєлєвінську тезу про те, що політик за своєю природою – це телепрограма. Тож "приємний перегляд" звітів про будні СБУ та МВС нам забезпечили. Схожа ситуація передбачається й у царині міністерської культури – на нас чекає не просто безпробудне телебачення, а рекордної тривалості відеокліп, змонтований у таємних кімнатах космічного тарантасу під назвою УТ-1.

Одначе всі ці враження достатньо холодні. Ще не подряпаний лак на портфелях, а взаємини ЗМІ й нової влади ще не встигли чимось здивувати чи розчарувати. Сватання на Гончарівці триває.

Кілька разів, перестрибуючи з каналу на канал, я ледве тамував у собі бажання затриматися, наприклад, на 7-ому каналі. Його немає у моїй газетній програмі (дискримінація якась), а тим часом йдеться про найкращу цифру, з якою у мене незмінно асоціюються дядьки у рясах та костюмах. Вони сидять за столом і обговорюють святі розклади. Існує й чимало інших, цілком світських, програм, які об’єднує умиротворений настрій – от ми сидимо у студії і будемо сидіти, бо нічого нам не загрожує, навіть монстр Рейтинг. Це проекти, які абордажними гаками вчепилися за ефірне тіло й залишатимуться в ньому, допоки в людей залишатиметься бажання спати біля екранів. Їх ніхто не обговорює, відповідно – немає жодних претензій. От, наприклад, на одному з улюблених моїх каналів "Київ" регулярно з’являється видовище "Добрий вечір, кияни!". Сидить ведуча з Кіровограда й режисер Максим Паперник. Ведуча розказує, як вона зраділа, коли влаштувалася у столицю на роботу. Режисер пригадує свої перші кроки. Ведуча розпитує про Гурченко й Пугачову, про те, "які вони насправді – ці зірки?". Благодать. Від таких розмов почуваєшся не менш дивно, ніби хтось силоміць прагне повернути тебе до мами в живіт.

Дуже непогано споживаються останніми днями серіали. Летять собі у дрімотну прірву, як общипані гуси. Дотепний ефект супроводжує чергове пришестя "Бригади" на "1+1": у новинах президент і нові силові міністри розповідають, як нещадно боротимуться не лише з корупцією, але навіть з таким мирним і в цілому гуманним заняттям, як хабарництво, а між черговими заявами з’являється Саня Бєлов зі своєю доктриною бандитського героїзму, яка давно й надійно полонила народ свої романтичним завзяттям. І вже не збагнеш, де життя, а де – кіно.

Єдине, що вберегло мене від глядацького розчарування протягом цих занадто спокійних днів, – це істинна перлина на каналі "Тоніс". Ближче до півночі там показують японський мультсеріал "Школа убивць".

Зовсім нещодавно вичитав я в інтернеті інформацію про те, що японці дуже зацікавлені у пропаганді своїх мультфільмів, особливо у країнах третього світу. Мовляв, ви нам тільки дозвольте – і покемони ще глибше увійдуть у ваше життя. Для нашого ТБ усі ці круглоокі персонажі – давні й надійні партнери. Але такого, як "Школа убивць", не бачив я ніде й ніколи.

Герої серіалу – усе ті ж таки дівчатка, чия зовнішність компенсує антропологічні вади азіатського сміху. У коротких спідничках, поцуплених з гардеробів групи "Тату", і з пістолетами напоготові. Вони допомагають дорослим дядькам убивати негідників. Власне, дорослі лише "планують операції", а потім посилають дітей-кілерів – і ті перетворюють усе живе на шапку листоноші Пєчкіна.

Ось вам, зокрема, одна історія. У семилітньої дівчинки вбили всю родину просто на очах, а саму її страшно мордували. Поки бідаку відкачували в реанімації, прийшов один тип, схожий на студента, а за сумісництвом – борець з негідниками. І вирішив допомогти дівчинці – узяв до себе в партнери. Навіть подбав, щоб вона "працювала на малих дозах". Ще у реанімації подарував "студент" дівчинці пістолета – і вона ніч не спала. "Хочу быстрее быть вам полезной", – каже. І майже одразу ж пустили її на завдання. Маленька й сумна сейлормуниха постріляла всіх, навіть сама кулю в плече одержала. А дядьки-наставники "школи убивць" замість "дякую" сказали: "Если девчонку нельзя будет использовать – найдем другую". Очевидно, за змістом це мультфільм не для дітей (хоча на екрані оптимістично миготить зелений кругляк). Але тоді стає до чортиків цікаво: а для кого? І взагалі, хотілося б поцікавитися у продюсерів "Тонісу": панове, а ви взагалі дивитеся, що показуєте? Чи, як "усі нормальні люди", у цей час переглядаєте власні кошмари?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду