Декласований елемент,

1 Лютого 2005
2497
1 Лютого 2005
13:17

Декласований елемент,

2497
або Деякі аспекти напруженої боротьби або Деякі аспекти напруженої боротьби
Декласований елемент,
Час від часу у спортивному телепросторі виникають слова, дійсне значення яких поступово втрачається, щоб бути заміненим іншим – клановим. Нове значення стає загальновживаним, навіть традиційним, у тому закритому середовищі, яким є світ спортивних новин, стираючи навіть пам’ять про справжнє. Однак, якщо прислухатися до інформаційних повідомлень уважніше, то все їхнє безглуздя, виражене в неприродньому використанні слова, відкриється незвичайно яскраво. Одне з таких слів – “декласувати”.

Традиційне його значення наповнене соціальним. Стати декласованим – це втратити будь-який зв’язок зі своїм класом, не брати ніякої участі у суспільному виробництві і морально опуститися. Спортивні передачі наповнили забуте за роки незалежності поняття акутальним. Певний час “декласувати” означало розгромити суперника. До того ж не лише у грі, але й у рахунку, який би демонстрував непосвяченому у тонкощі глядачеві більш ніж значну перевагу одного супротивника над іншим. Декласувати – це ніби понизити у класі. Вказати на місце, яке “не уособлює участі у суспільному виробництві”. Показати неспіввідносність бажань та можливостей. Вповні цей вираз набуває свого змісту в сухих зведеннях турнірних таблиць, які чітко показують, хто аутсайдер і хто вилітає в нижчу лігу. Декласування – це матчі київського “Динамо” в чемпіонатах України середини дев’яностих. Декласування – довгий процес з тривалим наслідком.

Спортивні новини не люблять чекати: нині цей вираз дрейфує у бік, далекий від смислу.

Так ICTV, розповідаючи минулого тижня про тенісні баталії на Зеленому континенті, створило неперевершений оксюморон: “Алісія Молік в напруженій боротьбі декласувала Венеру Вільямс”. З сюжету випливало, що суперниці йшли очко в очко, билися всі три сети і Молік була лише трохи сильнішою.

“Декласування” перетворилось на важку справу, ставши синонімом перемоги. Що не може не тішити. Оскільки свідчить про загальну рівність і братерство.

Але також – про відсутність стандарту і системи координат. Відсутність, яка визначала минулого тижня чи не усі спортивні новини.

Той-таки ICTV з приводу останнього етапу лижного спуску у жінок, який, здається, проходив за складних погодних умов, заявив: лідер загального заліку за результатом попередніх етапів Яніца Костеліч “фінішувала лише другою”.

Її можна було б назвати “декласованою”…

Найбільшу інформаційну увагу привернув п’ятий етап Кубка світу з плавання, який проходив у Москві. “Дев'ять медалей назагал вибороли українські спортсмени. З них чотири – у другий день”, – радісно повідомив “ПроСпорт” (“1+1”) після завершення другого дня змагань. І це “в умовах різкого зниження фінансування Федерації плавання”, – підкреслив важливість успіхів Руслан Свірін з “Інтер Спорту”. Король брасу Олег Лісогор, “юна, але вже титулована” Катерина Зубкова, майстер батерфляю Андрій Сердинов, швидко прогресуючий Павло Іллічов… Інтонація сюжетів, їхня цілковита “україноцентричність” – все налаштовувало на переможний лад. Скидалося на те, що ми – одні з сильніших у світі. І це без Яни Клочкової, яка відпочиває після Олімпіади та свого чотирирічного царювання! (Погром, учинений суперникам разом із нею, навіть важко було собі уявити – такого щастя могло б не витримати серце.) Якби не російське телебачення, можна було приємний переможний настрій зберегти. Однак… В одному з випусків новин на РТР раптово виникла цікава цифра – за другий день етапу Кубка світу у Москві російські плавці вибороли 14 медалей!

А ми і не здогадувались.

Занурившись у переможний дискурс на тлі “різкого зниження фінансування”.

Приємною, дещо несподіваною, але доволі очікуваною новиною виявилася заява вічного голови Російського футбольного союзу Колоскова про свою відставку. У цьому було щось настільки фантастичне, але водночас настільки логічне, з огляду на загальноросійські політичні тенденції, що подія не викликала ажіотажу і була доволі блідо висвітлена новинами. І не тільки українськими, яким, за великим рахунком, Колосков по цимбалах (тут трактували можливе повернення Ленокса Льюїса у бокс задля поєдинку з Віталієм Кличком), але й російськими: НТВ приділив цьому факту кілька слів, сатирично зауваживши, що зайве розмовляти про позуючого функціонера, коли можна поговорити про переможну ходу справжнього спортсмена Марата Сафіна – бодай і тенісиста. Лише РТР у своїй щотижневій аналітичній програмі “Вести недели” з Сергієм Брилєвим підняв вічне російське футбольне питання. Уже вдруге за останній час – після шокуючих 1:7 від Португалії та по-хокейному прямолінійного випаду голови Держкомспорту Росії Фетисова: “Вам час іти, пане Колосков”.

Саме тоді час пішов.

“Мнє надоєло ходіть на Голгофу под пріцелом фотовспишек”, – зізнався Колосков, аргументуючи причину своєї заяви про звільнення. Ще він сказав, що йому не страшно і що на нього не тиснули. По-справжньому на нього тиснуло лише КДБ у вісімдесятих, коли він перевіз із-за кордону до СРСР книжечку віршів забороненого Мандельштама…

Олександр Абдулов назвав Колоскова “Титаніком”. “Хто ж став тим айсбергом, який його потопив?” – з напускним подивом ставив риторичне запитання журналіст загальноросійського каналу. І сам відповідав на нього – В’ячеслав Фетисов, після зустрічі якого з Зепом Блаттером, головним світово-футбольним заступником Колоскова, заява про відставку набула реальних форм.

Однак Фетисов – це лише вершина айсбергу.

Довгий час Колосков заявляв, що якщо є бажання президента Росії – він піде зі своєї посади. Інакше – ні.

Цього разу журналісти про це не розводилися. Як і не захоплювалися мужнім рішенням Колоскова, який нарешті покинув своє крісло.

Після того, як було проартикульовано бажання влади його позбутися, інтрига зникла.

Його “декласовували” недовго.

Але із задоволенням.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
На фото - В'ячеслав Колосков
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду