«Ч/Б шоу»: попустити глядача

«Ч/Б шоу»: попустити глядача

22 Грудня 2016
3608
22 Грудня 2016
14:47

«Ч/Б шоу»: попустити глядача

3608
Жорсткий стьоб на межі фолу, несподівані репліки на адресу гостей, збиткування ведучих одне з одного — фірмові фішки нової програми «Еспресо TV»
«Ч/Б шоу»: попустити глядача
«Ч/Б шоу»: попустити глядача

Богдан Буткевич і Сергій Чернишов, починаючи з середини вересня, ведуть на каналі «Еспресо TV» денний ефір під назвою «Ч/Б». Із 11-ї до 17-ї години. Щодня. Не знаю, чи встигають ведучі міняти сорочки й шкарпетки бодай тоді, коли міняють одне одного в ефірі.

Тим паче, віднедавна «Ч/Б» в ефірі «Еспресо TV» стало ще більше — до щоденних шестигодинних ефірів додався двогодинний формат у п'ятницю. «Ч/Б Шоу» — це дві години злих коментарів ведучих та їхніх гостей на актуальні теми. Плюс спілкування з глядачами у студії та спроби серйозного обговорення нагальних тем в економіці та політиці. Наразі Сергій Чернишов та Богдан Буткевич демонструють в ефірі завзятість укупі з оптимізмом, тож про шкідливий вплив трудових подвигів на здоров'я ведучих, мабуть, не йдеться.

Новий для «Еспресо TV» та обох ведучих формат Богдан Буткевич уже встиг охрестити light night show, і випуск від 16 грудня показав: «два брата-акробата» цілком можуть претендувати на якусь статуетку в цьому складному для українського телебачення форматі. Складному, бо, пригадую, навіть у виконанні Сергія Притули та Олександра Педана, що кілька років тому робили на Новому каналі «ППШ» («ПеданПритулаШоу»), що теж претендувало на статус «легкого нічного шоу», формат виявився не надто успішним. Його навіть у виконанні найкращих комедійників України вистачило тільки на два сезони. Можливо, тому що Сергій Притула з Олександром Педаном ніколи не лізли в політику. Та позаяк шоу-бізнес в Україні, над яким потішалися автори Нового, являє собою надто обмежений сегмент, у хлопців просто вичерпався матеріал для телепрограми, що передбачає коментування актуальних подій.

Тим часом «Ч/Б Шоу» подібних труднощів не має, адже його ведучі цілком вільно в своєму праві висміювати новини зі світу політики, економіки чи ЖКГ. А отже мають неосяжне поле для маневрів. Чим обоє успішно й користуються.

«Це класичний формат американського шоу — несерйозно про серйозне, легко про складне. Сухі новини без пояснення на сьогоднішній день нецікаві людям. Суспільство нарешті почало правильно формуватись саме ідеологічно. А канал “Еспресо” має правильний, здоровий право-республіканський погляд. Такий погляд в легкій, іронічній формі ми і будемо давать нашому глядачу", — говорить ведучий Богдан Буткевич (цитата з сайту «Еспресо TV»). Розбирати по слову, що мав на увазі телеведучий, тут не буду. Хоча й варто було би пояснити, що, на його думку, означає «правильний, здоровий право-республіканський погляд» у глядача «Еспресо TV». Здається, вжиті в одному ряду три з половиною слова аж ніяк не можуть уважатися рядом синонімічним. Але «правильна ідеологія» суспільства — це суцільне теоретизування. Набагато цікавіше, як ведучі дають собі раду з практичного боку.

Принагідно зауваживши, що назву «Ч/Б Шоу» редактори каналу запозичили у знищеного ТВі, де програму «Ч/Б» вели Тарас Чубай та Андрій Бондар, зазначу — нічим більше щоденні й тим паче тижневі програми Сергія Чернишова та Богдана Буткевича на свою ономастичну попередницю не схожі.

Бо головне для нового «Ч/Б шоу» — попустити глядача. І в цьому сенсі його можна порівнювати з програмою Майкла Щура на «UA: Першому», де актуальні новини тижня перетворюються зі страшних на смішні. Чорний гумор у нашій ситуації — саме те, що треба змученому новинами організмові. Жорсткий стьоб на межі фолу, несподівані репліки на адресу гостей, збиткування ведучих одне з одного — фірмові фішки програми.

До коментарів Сергій Чернишов запрошує різних людей, переважно серйозних (або ж тих, хто себе такими вважає) політологів. Проте подають цим серйозним людям репліки, на які гості змушені реагувати геть не так, як у студії Савіка Шустера.

Хоча остання частина випуску від 16 грудня, з Антоном Геращенком, Андрієм Павловським та Олександром Крамаренком дуже нагадувала саме стилістику шоу Шустера. Коли ніхто нікого не чує, збиваючись на вереск, який важко назвати аргументами. Дякувати хронометражеві, ця «кількахвилинка ненависті» на тему скажених комунальних тарифів швидко скінчилася, не встигши остаточно зіпсувати загалом позитивне враження від програми.

Олександр Крамаренко, головред видання «Деньги», та колишній секретар Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці (якого спочатку представили як міністра в уряді Юлії Тимошенко, але, зрозумівши свою помилку, вибачилися) Андрій Павловський доводили, точніше, намагалися це зробити, що народ не повинен сидіти на субсидіях і не має платити за вітчизняне газовидобування. Їхній опонент Антон Геращенко за допомогою вірного гаджета доводив, але, знову ж таки, радше намагався довести, буцімто всі біди української економіки та соціалки ростуть із зарплати в конвертах. Одне слово, початок бучі на дражливу тарифну тему обіцяв шоу в дусі або Шустера, або московського пропагандиста Володимира Соловйова. Із його класичним і майже весільним мордобоєм. Але, як уже було сказано, час на тому вичерпався. Хоча Богдан Буткевич, побачивши, як розгоряється конфлікт у студії «Еспресо TV», лише підбурював гостей на вищий градус емоційності, посилаючись як на взірець саме на російських політшоуменів. І в цьому вже не було нічого від ярмаркового балагану, в стилістиці якого працюють Сергій Чернишов та Богдан Буткевич. Від класичного балагану лишилася тільки його політична складова, до якої українська публіка давно звикла завдяки передусім Савіку Шустерові.

Утім, перші загрозливі сигнали фінального ґвалту подавали вже учасники попереднього раунду Тарас Чорновіл та Бачо Корчилава. Їх запросили до студії в частині, де обговорювали черговий виступ Надії Савченко в ексклюзивній розмові народного депутата з ведучим цього ж каналу Сергієм Руденком у його авторській програмі «Про політику». Подавши нарізку з особливо одіозних висловлювань панни (вона ж, здається, не одружена?) Савченко, ведучі дуетом виконали пісеньку «Надька-Махно» на мотив улюбленої групи Путіна «Любе».

«Чого ти виперся з гітарою?» — запитав перед цим пародійним сетом Чернишов у Буткевича. Того й виперся — аби добити колишню народну героїню нехитрим шлягером від щойно створеної групи «По Любе» в особах двох ведучих. За що вони отримали щирі оплески від аудиторії в студії. Те, що намолола Надія Савченко в програмі «Про політику» із Сергієм Руденком (зокрема, фраза, що на окупованих територіях Донбасу тамтешній люд, «як ми колись стояли проти Януковича на Майдані», бореться проти Порошенка), на здорову голову, звісно, не налазило. Тож ведучі вирішили цю словесну діарею народного депутата натягти на її шапку. Для цього вони поставили на пюпітр (тут хотілося вжити слово «ешафот») шапку з чорного каракулю, яка геть нічим не нагадувала смушковий головний убір Надії Савченко, й розпочали сеанс «розмови» з цією шапкою. Яка мусила відповідати на запитання ведучих замість своєї носійки. Саме перед цим «спіритичним сеансом» у студії з'явилися Тарас Чорновіл і Бачо Корчилава. Обидва дуже сміялися, коли шапка «відповідала» на запитання ведучих чи аудиторії (на кшталт «Пані Надіє Савченко, ви патріот?», «Ви любите Путіна?», «Чи будете ви створювати свою політичну силу?» або ж «Чи будете ви балотуватися на посаду Президента України?»), і ці відповіді завжди були «Так!». Причому подеколи це слово лунало з сусіднього приміщення. Колишній прес-аташе Посольства Грузії в Україні сказав, що йому цей діалог нагадує російський фільм «День Радіо» (там, де нібито Брижит Бардо відповідає на запитання про підтримку екзотичних тварин). У процесі допиту шапки, яку довелося використовувати замість реальних Надії та Віри Савченко, а також ефемерної Любові, яка так само, як Надія з Вірою, не прийшла на «Ч/Б Шоу», ведучі та гості щиро сміялися з проколів звукорежисера, якому, вочевидь, було доручено озвучувати відповіді шапки Савченко голосом ельфа з реклами інтернет-магазину «Розетка» («Так, є на складі!»). Але далі почався класичний срач, який ведучі шоу щосили намагалися змікшувати. Приміром, Сергій Чернишов, коли побачив, що справа запахла смаженим, начепив на голову так звану шапку Надії Савченко й закричав: «Шапка чорта не побачила!». Але це не допомогло. Бачо Корчилава й Тарас Чорновіл усе-таки зчепилися на пункті, який нині є дражливим для всіх українських патріотів — залучення грузинських фахівців до наших реформ. Перший одразу після сюжету про Надію Савченко заявив, що її поїздка до Мінська, де вона вела перемовини з Плотницьким та Захарченком, — це питання національної безпеки України. Другий, відповідно, сказав, що відмовляється дискутувати зі своїм візаві, бо той, як усі запрошені спеціалісти з Грузії (маючи на увазі виключно Саакашвілі), не розуміються на українській політиці.

Але перша частина програми «Ч/Б Шоу», під назвою «Дно тижня», де автори з допомогою запрошеного гостя, політичного оглядача журналу «Фокус» Мілана Леліча, знущалися з «хонки» Януковича, копію якої він збудував собі в Сочі, про що засвідчили російські журналісти, вийшла реально смішною. Мілан Леліч сказав, що Янукович не просто тягає за собою «хонку», як равлик (припущення ведучих), а змінює простір навколо. Тут знайшлося місце й для знущання з Олега Царьова, колишнього народного депутата ВРУ від ПР. Який у своєму твітері (цікаво, хто його веде? — Авт.) написав, що за української влади дзвінки з Криму були дешевшими. Люди в студії (Чернишов, Буткевич та Леліч) влаштували цілу виставу щодо єдиного слова, яке може вимовити Царьов на запитання про те, коли почалася Друга світова війна. «Што?» і «Валинская рєзня» — на цьому всі запитання до колишнього народного депутата Верховної Ради України до Партії регіонів завжди закінчуються.

Натомість починається натуральний ярмарковий балаган у виконанні Чернишова та Буткевича. Смішний і безсоромний, як йому й належить.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3608
Читайте також
25.01.2018 13:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
4 781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду