Нічні марева, “Контролер” і Попелюшка

13 Серпня 2003
944
13 Серпня 2003
14:32

Нічні марева, “Контролер” і Попелюшка

944
“Якщо це – чергова містифікація телевізійників, то знов відчуватиму себе форменою дурепою, що вгатила у споглядання ТV свій дорогоцінний час” “Контролер” – прочитала Зіна і чомусь згадала “Ревізора” Гоголя, бо другого такого брехуна, як Хлестаков, світ не бачив. “Якщо це – чергова містифікація телевізійників, то знов відчуватиму себе форменою дурепою, що вгатила у споглядання ТV свій дорогоцінний час”.
Нічні марева, “Контролер” і Попелюшка
Дівчина відчувала, що стрілки на годиннику її життя крутяться до біса швидко, тому охоти не мала до всіляких дурниць...

Хилило на сон, бо була вже 23.35, і забирали позіхи. Це був один із тих остогидлих серпневих вечорів, коли за темним вікном натомість зірок лив дощ, а у душі нестерпно шкребли кицьки. “Страх як неприємно... – подумала Підалькіна, втупившись у програму, і розуміючи, що до “Контролера” на ТРК „Ера” лишилося десять хвилин - Часом телеефір просто діє на нерви”. Пізня година непокоїла, а разом з тим й інтригувала Зіну. Бо знала, що коли над країною снує Морфій і заколисує громадян до солодких снів, до ефіру ТV може несподівано потрапити щось цікавеньке, на кшталт зниклої з телепростору “Останньої барикади”...

00.00– ЧАС ВІДЬОМ ТА ІНШОЇ ПОТОРОЧІ, “КОНТРОЛЕРІВ” ТА ПОПЕЛЮШОК

Нарешті... Заставка в стилі радянських: знак якості, плакат із червоноармійцем, що вказує пальцем у лиця глядачів і усім своїм виглядом питає їх “ТИ?..” і текст Президента: “...Влада зобов’язана відкритися, піти на зустріч суспільству. Треба ввести нові технології прозорості, щоби суспільство могло контролювати владу”... Далі в екрані село-не село, якесь богом забуте провінційне містечко на Житомирщині Коростишів. Дороги не ремонтовані, приватні будиночки не дивують райським багатством, дитячі майданчики відсутні, і тому діти бавляться біля сміття. На вулицях брудні калюжі, у яких за класикою мусять копирсатися свині, та розкиданий усюди граніт. Одне слово - гнітюча обстановочка.

“Куди витрачається місцевий бюджет у 2 млн. гривень?” - звучить запитання в кадрі і ведучі, які майже не з’являються в екрані, звертаються до перехожих: “Чи знаєте ви свого мера?” Ні. “Кучму так, Жириновського… Мера – ні” – бовкнуло зненацька якесь дитинча. “Отакої – посміхнулась Підалькіна. А “Контролер” тим часом зібрав свої манатки та до мера у кабінет із запитаннями: “Як життя-буття? Чом не знає ніхто”?.. Чистісіньке тобі журналістське розслідування!

А мер - чарівна жіночка Ліна Казмірська. Ну чистий тобі ангел! Почала розводитись, журналістам-контролерам мізки пудрити: які задачі вирішує, як пенсіонерам допомагає, як ремонти безкоштовні робить, дрова привозить, як соціально знедоленими піклується тощо. А камера “Контролера” не спить, контрастами екран заповнює. Знай собі показує тих же пенсіонерів нещасних, які без води і без допомоги сидять та тільки те й роблять, що бідкаються на неуважну і “чужу” до їхньої особи владу. “Дороги паскудні... Свєт навіть у хатах з перебоями. В глупу ніч і перехожий і автомобіль можуть до ями втрапити. Баня не робить, наркоманів привітно стрічає. Перуть усі і миються у брудній річці, що схожа на болото. Колодязі повисихали, води ж не дають достатньо. Хліб з Києва три гривні двадцять копійок... А де ж їх узяти?Куди влада дивиться? Коростишів гранітна державна Мекка, а на граніті рожевому та іншому ой які великі гроші хтось заробляє! І де ж вони є?” Жаліються коростишівці, руками розводять, в екран поглядають. А “Контролер” не вгамовується, оперативно фіксує. Та так це несподівано робить, що не встигають продавщиці на базарі спекуляцію від ока його приховати, трьохгривневі цінники з хліба познімати.

Ось так - в “Контролері” все просто та сердито. Усі в Коростишеві щиро та приязно відповідають на запитання... Лише черговий лікар у місцевій лікарні відмовився та міліціонер - поважний, куди твоє діло. Суворо спитав у “Контролерів”: “Що за передача? Чом не знаю? Назву скажіть, начальника повідомлю”. І здивувало Зіну, що стали грати журналісти в міліцейські ігри, не схотіли на контакт із міліціонером іти, назву передачі приховали. “А як же “технології прозорості”? Відкритість гласу народу та його контролю? - зринула думка – Слід мінятися не тільки у подачі теми, а і у власних стосунках із владою. Не грати в її ігри, а пропонувати свої, цікавіші… Й запитання до того ж не мляво, а гостріше ставити”... Хоча... “Контролер”, ніде правди діти, імпонував Підалькіній.

НОВИЙ ОБРАЗ

Тему було викладено просто і ясно. Без сентиментів, пафосу, вульгарного моралізаторства. Усе є – і ритм, і поезія, і контрасти захоплюючі. І ніяких тобі остогидлих висновків - все в екрані, саме за себе промовляє.

І кінець кінцем титри: “...Для більшості влада – це мер, головний райадміністратор, начальник відділу соц.забезпечення... Слід створити новий образ влади на місцях”... І підпис “Партія “Трудова Україна”...



Втелепала Зіна, що за “Контролером” ця партія стоїть... “Коли добре подумати – тут же мовила – то нічого мерзенного в цьому немає. За кожним телепродуктом хтось стоїть. Такі тепер часи. І краще, коли Той свої, українські інтереси захищає, якісний продукт створює. Не порнографічну політичну агітку, де фальш з усіх куточків пре, а соціально необхідну глядачеві передачу. Зрозуміло, що кут зору “Контролера” “Трудовою Україною” обмежений, але у суспільстві злодюг і без того аж кишить. Було б непогано, якби опоненти “Трудової України” створили щось полемічне, не гірше за якістю і теж українське... Тоді б і до творчого буму українське телебачення, може, дійшло б”. Так мріяла дівчина, бо щиро мовити, до сказу довели її усі “закуплені” і “перекуплені” російські програми, які стовбичать рядами у телепрограмі – хоч би що: “От вже й моду узяли, дідько б їх вхопив!” Шкодувала лише, що одна з кращих, вітчизняних передач TV йде у той час, коли хіба що відьми збираються на Шабаш і Попелюшки тікають від принців, а потенційні глядачі бачать чарівні сни.

І вихід бачила Підалькіна з цього поки що один: мусить і глядач, прилучатися до нічного життя, щоб “куштувати українське”, бо часом воно того варте. Було б лише здоров”я для цього у збіднілої нації.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
944
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 589
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду