Дещо про „бізнес” на медалях та щорічні вступні жнива

4 Липня 2003
919
4 Липня 2003
15:00

Дещо про „бізнес” на медалях та щорічні вступні жнива

919
Люди, що зібралися у студії, у жодному питанні вихід з кризи не знайшли. Гра Борсюка та Корчинського – це спокійне балансування над прірвою істини без ризику заглиблення у тему. “Усе, що завгодно, лише б не дивитися нерухомо в одне й те ж вікно, на одну й ту ж картину”, –згадала Зіна Гарсіа Лорку і натиснула кнопку пульту. Клацаючи та перестрибуючи з каналу на канал, дівчина зробила декілька поверхових узагальнень: “Претензії невисокі.
Дещо про „бізнес” на медалях та щорічні вступні жнива
“Сірі” особистості для подібних до себе створюють індустрію розваг. Ніяких напружень!.. “Низький смак публіки” – палиця на два кінці: залежність “бідних” телевізійників і одночасно їхній “хліб”. Банальність же вихолощує людину, породжує закономірну лінь, втому і апатію. І все це відбувається, як по той бік екрану, так і по цей”... Підалькіній забажалося хоч одного “живого” оригінального лиця. “Хай потворне, божевільне... Але несхоже”... – і око Зініно „впало” на ток-шоу “Подвійний доказ” “1+1”... Класичне червоно-чорне оформлення студії. Ведучі – до “Подвійного доказу” майже протилежні особистості. Дмитро Корчинський (Д.К.) – епатажний політик, Анатолій Борсюк (А.Д.) - режисер. З часом, трохи “пообтесавшись” на “1+1” стали “братами”, протилежності знівелювалися, у вигляді обох – шик. Лише “підколки” та іронічні “па” нагадують про минулі контрасти у світосприйнятті. У студії є глядачі, і є гості. Час від часу розмова переривається сюжетами до теми та рекламою. Щодо теми, то вона суперечлива, багатогранна, а тому і дискусійна. Наприклад “за і проти” земельної реформи, причини і правда конфлікту між українцями та поляками 1943 року, корумпованість освіти, медицини тощо. Зі слів Анатолія Борсюка Зіна збагнула - їй пощастило побачити у сезоні останній цикл “Подвійного доказу”, і вирішила зупинитися на освіті. “Какой смисл етой пєрєдачі, єслі нікто нє скажет правду? Зачєм видавать чєловєка, чтоби он нє учілся здесь”?! – вигукує студентка учбового закладу у відеороліку Костянтина Грубича щодо запитання про хабарі. “І справді, який же сенс?” – повторила за студенткою Зіна і напружилася.

І корумпованість освіти в Україні “замаячіла” у просторі студії “1+1”. „Те, про що знають усі... І мовчать...” – посміхнулася Зіна і схотілося їй істини. Д.К. (до ректора Відкритого міжнародного університету розвитку людини Петра Таланчука) Пане Петре, зросла корупція останнім часом?

А.Б. (уточнюючи запитання) Порівняно із тим часом, коли ви керували освітою в Україні?

Д.К. (іронічно посміхаючись) Тоді, як ми знаємо, корупції не було. А зараз?

Ректор на зухвальство Д.К. хмикнув і прямої відповіді уникнув: “У вузі, яким я керую, корумпованості немає”.

Дивилася Зіна на ведучих, які поступово і коректно виводили учасників дискусії на “чисту воду” і згадала театрального режисера Андрія Жолдака, котрий на одній з конференцій сказав: “Ми, українці – не вміємо дискутувати”... Тоді Зіні здалося, що режисер-експериментатор має рацію, але “Подвійний доказ” ніби-то вказував на протилежне. В студії гості із різних регіонів країни, люди, які належать до різних сходинок соціальної ієрархії, починаючи із заступника держсекретаря Міністерства освіти, і закінчуючи студентом. Кожна думка, погляд - додаткова фарба, у палітрі. Чим більш антагонізму у позиціях, тим яскравіша картинка, сильніша напруга і вищий градус емоцій у студії. „Отакої... Живеш у вакуумі власних рефлексій, – дивувалася Підалькіна – сваришся і не знаєш, що у світі якісь люди проблеми глобальні хочуть вирішити”... Марта Богачевська-Хом`як – доктор історичних наук з США: “В Україні до студентів ставляться, як до дітей, позбавляючи їх ініціативи та відповідальності. Всі професори кажуть: “Наші діти”. Поки і викладачі і батьки опікуватимуться 25 річними дітьми-буйволами, доти і не буде в освіті відповідальності за себе”.

Збагнула Зіна, що це інша, велика тема, до корумпованості не має відношення... Але тут камера вихопила студентів Київського інституту декоративно-прикладного мистецтва імені Бойчука і їхні плакати: “Під лежачій Кремінь вода не тече”, “Учєніє – свєт, чіновнік – тьма” тощо. На вухах юнаків та дівчат товста локшина.

А.Б. (здивовано) Що це?

Студентка: Це протест проти проекту Кабміну про перетворення нашого інституту у структурний підрозділ Університету технології та дизайну...

Д.К. Брате Анатолію, студенти кажуть, що міністерство хоче розпорядитися нерухомістю їхнього вузу...

Чиновники протестують... Д.К. (до заступника держсекретаря) Ви орієнтуєтеся в цінах на вступ до вузів?

Михайло Степко не орієнтувався... Не біда... Поруч сидів Віктор Громовий – директор кіровоградської гімназії: Кожен мій випускник орієнтується на цьому. Факультет іноземних мов коштує у провінції 5000 $. Я можу скласти довідку і вислати електронною поштою міністерству, щоб поліпшити їх рівень грамотності.

В осередку чиновників знов пожвавлення...

Далі йшла мова про “бізнес” на медалях, про щорічні вступні жнива в Україні (1-2 мільярди доларів), про свиню, бичка та птицю, яких треба вигодувати і продати, щоб дитина вступила до вузу... „Це ж треба! Суцільні проблеми в освіті сьогодні і ніякої надії на просвітлення, ” – плеснула в долоні Підалькіна. Відчувалося, що дівчину передача трохи схвилювала. Прислухалась і почула про зацікавленість викладачів в сіреньких студентах; про спец замовлення держави, яке викликало іронічний захват в пані з США, бо, за її словами, в світі ніхто не може спрогнозувати, які спеціалісти потрібні в майбутньому; про надмірну авторитарність влади, що “опікується” безплатними місцями; про заниження статусу і культури викладачів і про інше. Д.К. на кінець розповів оповідку про викладача, який “ненавидів векторну геометрію і радянську владу”, був людиною шляхетною, тому і не брав хабарів. Висновок – треба підвищити “породу” професури. Зіна розсміялася: “Абсурд!” Підвищення породи професури нагадало їй про лабораторне біологічне виведення нових видів тварин і про клонування. “Цікаво... Як це вони збираються підвищувати породу?” - і зрозуміла дівчина, що її глядацька реакція вступає в конфлікт із “Подвійним доказом”.

А.Б. (тему вирішив розвинути, і таким чином поставити свою крапку в передачі) На відміну від мого брата, маю вищу освіту і вважаю, що треба підвищувати і породу професури, і студентства, і телеведучих також.

В залі оплески і сміх. Усі задоволені. Підалькіна ні. “В чому ж вихід з цієї корумпованої тотальної кризи?” – питально втупилась в екран. “Подвійний доказ” - програма для стомлених від “мила”, і ніби-то показує, що не така вже й бідна наша країна на розумних та гідних людей. Якщо телебачення і справді щось здатне нав’язати, то “Подвійний доказ” хоче сумнозвісну “породу” глядача покращити. Ведучі ток-шоу удають, що ніби-то займаються журналістським розслідуванням. І подумала Зіна: „Навряд чи це можна назвати розслідуванням. Доторк до теми, і не більше”. Люди, що зібралися у студії, у жодному питанні вихід з кризи не знайшли. Гра Борсюка та Корчинського – це спокійне балансування над прірвою істини без ризику, заглиблення у тему, відчайдушних доказів і вказування на особистості. “Пусті балачки...". – могла б промовити Підалькіна, але було одне жирне “но”! Через тиждень після запису передачі, питання про інститут ім. Бойчука було знято, і студенти перемогли.... І зачудувалася Зіна, бо вважала, що чиновника “розголосом” вже неможливо злякати і прийшла думка: “До жаху наляканому українцю достатньо лише еківоку... Інше сам домислить, сам себе налякає...І що? Виходить, що натяки “Подвійного доказу” - є обличчя сучасного українського журналістського розслідування?” Толерантного і м’якого “бою без крові” - розслідування, якого прагне суспільство...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
919
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду