НРКУ стверджує, що новину про «українських радикалів» треба було дослухати до кінця

НРКУ стверджує, що новину про «українських радикалів» треба було дослухати до кінця

22 Квітня 2015
2572
22 Квітня 2015
16:00

НРКУ стверджує, що новину про «українських радикалів» треба було дослухати до кінця

2572
В блогах «Детектор медіа» було опубліковано думку Бориса Бахтєєва щодо новини в ефірі Українського радіо, яка повідомляла, що «українські радикали» взяли на себе відповідальність за вбивства Бузини і Калашникова. Натомість НРКУ заявляє, що автору треба було дослухати новину до кінця. «Детектор медіа» зазначає, що лід таки був перекручений
НРКУ стверджує, що новину про «українських радикалів» треба було дослухати до кінця
НРКУ стверджує, що новину про «українських радикалів» треба було дослухати до кінця

«Вибіркове слухання».

 

Про особливості сприйняття інформації деякими слухачами «Українського радіо»

 

«На кого працюєте, Нацрадіо?» Під такою назвою 22 квітня на «Детектор медіа» з'явилася публікація Бориса Бахтєєва. Упереджене ставлення до Українського радіо є звичним для цього медіакритика. Ми, зі свого боку, прислухаємося до зауважень, але конструктивних, а не облудливих, як було  цього разу. Ось цитата з допису пана Бахтєєва: «Минула п'ятниця. Випуск новин на Першому каналі Національного радіо. Повідомлення: «Олеся Бузину вбили українські радикали» - й посилання на «відомого політолога Володимира Фесенка». Що то за радикали? А от просто «радикали», й усе.. Не пролунало й іще однієї дріб'язкової детальки - а саме того, що сам Фесенко вбачає за цією невідомою політичною силою російське ФСБ.» А ось текст повідомлення, яке насправді звучало в ефірі о 18.00 17 квітня (це і зараз можна переслухати на сайті НРКУ): «Українські радикали взяли на себе резонансні вбивства екс-депутата Олега Калишникова і журналіста Олеся Бузини. Попереджають: на цьому не зупиняться. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав політолог Володимир Фесенко. Відповідну інформацію він отримав електронною поштою. Фесенко вважає, що за спиною цих людей стоять російські спецслужби.  Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко вже доручив знайти джерело надходження зазначених електронних листів. Про це повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська». Так, про УПА саме у цьому повідомленні не згадали. А чи не на краще, що не згадали? Адже очевидно було, що цією назвою автори листа намагалися вчергове кинути тінь на відому українську патріотичну організацію. Уже через годину, у наступному випуску новин о 19.00, де є можливість більш широко викласти новину, ми вже докладно розповіли і про суть листа,і про його так зване авторство, і про те, що ці люди не є носіями української мови, оскільки буквально перед цим з'явилася відповідна інформація СБУ.

 

Дивує інше: автор навмисне не чує і не бачить (а це повідомлення відображене і на сайті НРКУ о 18.58) тези про те, що «Фесенко вважає, що за спиною цих людей стоять російські спецслужби». Чому так, пане Борисе? При цьому Ви нагадуєте іншим про стандарти журналістики, дозволяючи собі так відверто спотворювати інформацію.

 

Хочеться сподіватися, що це прикра випадковість, адже ми своєю роботою повсякчас намагаємося однозначно відповідати на питання: «На кого працюєте, Нацрадіо?» На Україну і для українського слухача. І свідчення тому - щогодинні випуски новин із найоперативнішою інформацією про події в країні загалом та зоні АТО, з включеннями з місць бойових дій, зокрема; свідчення тому - масштабні прямоефірні проекти з актуальними коментарями і від політиків, і від посадовців, і від експертів, і від лідерів громадської думки; свідченням тому - програми Українського радіо «Крим. Сьогодні», «Донбас. Сьогодні», в яких за допомогою провідних вітчизняних експертів аналізуються найважливіші події з тимчасово окупованих територій; свідчення тому - програма «Кримські історії», в якій мешканці тимчасово окупованого півострову доводять, що Крим - це Україна; свідчення тому - програма «Герої», яка розповідає про тих, хто віддає своє життя, боронячи нашу землю від російських найманців; свідчення тому - щоденні дитячі блоки, які сприяють патріотичному вихованню молоді; свідченням тому - нещодавно започатковане мовлення Українського радіо російською мовою для за зомбованих російських слухачів у Федерації; свідчення тому - десятки інших передач, які так ненависні українофобам зі всіляких «голосів новоросії».

 

Але коли пересмикування, подібні до зазначених у вищеназваному дописі лунають з центру країни, постає зустрічне запитання: «А Ви, пане, на кого працюєте?»

 

Прес-служба НРКУ

 

Від «Детектор медіа»: З відповіді представників НРКУ ми зрозуміли, що автор блогу Борис Бахтєєв приводом для критики зробив неповну цитату з новин «Українського радіо». «Детектор медіа» приносить свої вибачення керівництву та колективу «Українського радіо» за те, що цитату було наведено не в повному обсязі.

 

Водночас необхідно зауважити, що редакція радіо зробила помилку, винесши як твердження у лід новини повідомлення про надходження українському політологу Володимиру Фесенку листа від невідомої організації «УПА», перекрутивши зміст новини.   По-перше, Українське радіо стверджує, що головний зміст новини полягає у цьому: «Українські радикали взяли на себе резонансні вбивства екс-депутата Олега Калишникова і журналіста Олеся Бузини. Попереджають: на цьому не зупиняться. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав політолог Володимир Фесенко». Але це не відповідає дійсності! Володимир Фесенко НЕ СТВЕРДЖУВАВ, що якісь «українські радикали» взяли на себе відповідальність за вбивства Калашникова і Бузини. Він лише повідомив, що йому надійшов лист провокативного змісту, який викликає у нього багато підозр, зокрема, про причетність російських прес-служб до резонансних вбивств в Україні. Саме про надходження листа політологу і його підозри повідомила переважна більшість українських ЗМІ.

 

Перекрутивши зміст повідомлення Володимира Фесенка, Українське радіо винесло у лід твердження, що в Україні ІСНУЮТЬ якісь українські радикали, що (!) здійснюють політичні вбивства і погрожують суспільству. Але ж це неправда, в такому перекрученому вигляді новина Українського радіо абсолютно відповідає методам пропагандистських ЗМІ і могла б бути використана в інформаційній війні проти України. Про що і написав Борис Бахтєєв, не навівши, на жаль, цитату повністю.

 

«Детектор медіа» також зауважує, що не розцінює назву відповіді НРКУ «Вибіркове слухання» як аргумент через те, що велика кількість слухачів радіо (як і читачів, і телеглядачів) сприймають саме перші речення повідомлення і оцінюють їх як головні. Не можна навести не зовсім точну інформацію або перекручене повідомлення у ліді новини, аби через кілька абзаців їх пояснити. Це неминуче призведе до того, що інформація буде сприйматись у спотвореному вигляді.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2572
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду