Чорнобильські роковини: «Веселится и ликует весь народ»

Чорнобильські роковини: «Веселится и ликует весь народ»

30 Квітня 2013
18939
30 Квітня 2013
14:03

Чорнобильські роковини: «Веселится и ликует весь народ»

18939
На тлі суцільної «повноти радості» на більшості каналів хотілося б подякувати Першому національному, якби…
Чорнобильські роковини: «Веселится и ликует весь народ»
Чорнобильські роковини: «Веселится и ликует весь народ»

У кожної цивілізованої країни, в кожного модерного суспільства існують трагічні дати, оминати які, не віддаючи знаки пам'яті й пошани жертвам - непристойно. По-дикунськи. По-варварськи.

 

В Україні до таких дат належить 26 квітня - роковини Чорнобильської катастрофи. Ні, мова не про те, щоб сидіти й плакати протягом цілого дня - хоча саме ця дата цілком могла б заслуговувати на саме таке ставлення. Рана ще не загоїлася й загоїться нескоро.

 

Мова про інше: приглушити звук, стримати емоції й згадати про Чорнобиль не лише скоромовкою у випусках новин. Дати в ефір на кожному каналі (принаймні, не нішевому й не спеціалізованому) бодай одну присвячену даті програму. Тож розкриваємо анонси телепрограм і шукаємо.

 

26 квітня 2013 року. «Інтер». Нуль, нічого. Окрім хіба що коротенької, та й то не запланованої сценарієм, а з ініціативи Миколи Катеринчука, згадки й хвилини мовчання в ефірі «Шустер live».

 

«1+1» - нуль.

 

ICTV - порожньо. Серіали, серіали, серіали. СТБ - та сама картина.

 

«Україна» - геть нічого.

 

«Київ», столичний телеканал - і тут нічого. Натомість є «Повнота радості». Якраз до дати, якраз те, що найбільше пасує.

 

На цьому тлі повного безпам'ятства виділявся Перший національний. Документальний фільм «Чорнобиль. Післямова». Документальний фільм «Чорнобиль - наш вічний біль». Документальний фільм «Чорнобиль - людський фактор». Документальний фільм «Чорнобиль. Політичні версії». Концерт Йосифа Кобзона в Чорнобилі. І вночі, вже на 27 квітня, - документальний фільм «Чорнобиль. Тризна».

 

Документальний фільм «Чорнобиль - наш вічний біль» показував ще й КДРТК. «Чорнобиль. Два кольори часу» та «Чорнобильський час» - ці документальні фільми демонструвала «Культура». Документальний фільм «Інший Чорнобиль» показав ТВі, у вечірньому випуску новин темі Чорнобиля приділив увагу 5 канал.

 

Ото й усе. Ото й усі згадування.

 

Каналам, які згадали про чорнобильські роковини, треба віддати належне. Цьогоріч чорнобильські ефіри найменшою мірою не нагадували таку собі екранізацію журналу «Техника - молодёжи». На відміну від минулих років, не було відстороненого й холодного копирсання в технічних аспектах аварії на АЕС. Навпаки: висвітлення теми було практично всебічним. Було згадано й звитягу рятувальників, і злочинну байдужість політиків (влада відмовилася від пропонованих шведами спеціальних костюмів, заявивши, що «в СРСР і свої зроблять», а натомість «добровольці», а насправді солдати-строковики, розгрібали радіоактивні уламки у звичайних робах звичайними лопатами). І те, як жив Чорнобиль разом із прилеглими районами до катастрофи - у фільмі «Інший Чорнобиль». Фільм цей викликав щемливе усвідомлення: цілий пласт української (а разом із тим і єврейської, й російської старообрядницької) культури, українського побуту відійшов у небуття, бо він міг існувати тільки там, на тих землях, і ніде більше.

 

Лунали й жахливі цифри жертв Чорнобиля - у фільмі «Чорнобиль - наш вічний біль». Хотілося, звісно б, щоб за понад чверть століття по катастрофі нарешті хтось узявся б дослідити соціально-психологічні наслідки Чорнобильської катастрофи: як змінилися світосприйняття, поведінка, стосунки в українському суспільстві. Чи є нинішня Україна посттравматичним суспільством - саме внаслідок Чорнобиля, і якщо є, то до якої міри.

 

Але на тлі суцільної «повноти радості» на більшості інших каналів хотілося б подякувати Першому національному, якби... Якби все це йшло не в денному та нічному ефірах і лише в них. Настав прайм-тайм - і від чорнобильської теми не лишилося й згадки. Немов і не було.

 

І це вже було не по-людськи. Бо дуже нагадувало формальне відробляння номера. Вдень на Першому національному в лівому верхньому кутку була плашка: «Чорнобиль. 27 років». У прайм-таймі зникла навіть вона.

 

Не було у прайм-таймі бодай плашок ані на «1+1», ані на «Інтері», ані на «Україні», ані на СТБ, ані на ICTV, ані на ТВі, ані на 5-му каналі, ані навіть на «Культурі». Амнезія в праймі була тотальною, всеосяжною.

 

І це було не що інше, як кинута в обличчя образа. Глядачам дали зрозуміти: їх уважають за плебеїв, яким тільки й треба, що «хліба та видовищ». Які тільки й здатні, що пускати слину з рота й посміхатися, мов ідіоти. В яких геть атрофовано всі людські почуття. І виявилося, що такими вважають нас УСІ канали без жодного винятку.

 

Фото - з архіву ТК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18939
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду