НСКУ: В держбюджеті ліквідовано витрати на гранти кінематографістам і державну премію ім. Довженка

НСКУ: В держбюджеті ліквідовано витрати на гранти кінематографістам і державну премію ім. Довженка

9 Серпня 2014
8830
9 Серпня 2014
16:25

НСКУ: В держбюджеті ліквідовано витрати на гранти кінематографістам і державну премію ім. Довженка

8830
НСКУ: В держбюджеті ліквідовано витрати на гранти кінематографістам і державну премію ім. Довженка
НСКУ: В держбюджеті ліквідовано витрати на гранти кінематографістам і державну премію ім. Довженка

В державному бюджеті України ліквідовано витрати як на гранти молодим кінематографістам, так і державну премію імені Олександра Довженка, наголошує голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач. Про це йдеться у зверненні голови НСКУ до Президента України.

 

«Слідом за радикальним скороченням витрат на фільмовиробництво, цей крок ставить під сумнів усю культурну політику нинішнього керівництва держави. Невже таких перемін ми прагнули, невже такого фіаско здорового глузду, такої зневаги до кінематографа, екранної культури в цілому?», - зазначає Сергій Тримбач.

 

Скасування премії він назвав ляпасом кінематографістам.

 

«Чого варті вигуки й схлипи щодо відвоювання національного інформаційного простору, про необхідність відродження повноцінної кіноіндустрії - бодай на середньоєвропейському рівні?, - йдеться в тексті за підписом чільника НСКУ. - Виходить, на ділі чиновництву не потрібні роботи молодих кінематографістів. Не потрібен і Олександр Довженко, чиє 120-річчя ми будемо відзначати за місяць, у вересні. Ми зрозуміли б, якби йшлося про скорочення грошової частини премії імені геніального кіномитця».

 

Також Сергій Тримбач додає: «Скасування ж премії є ляпасом і образою - багатьох поколінь українських кінематографістів. коли можна отак «скасувати» одного з найвідоміших українців, значить завтра слід очікувати скасування самого українського кіно. Довженко не раз критикував уряд радянської України за «скотиняче ставлення до культури». Уряди пострадянської України продовжили цю «славну» традицію. Один із підсумків - вітчизняний аудіовізуальний простір було підпорядковано логіці колоніального існування, мало не цілковитої залежності від чужоземного продукту. На жаль, сьогодні у нас немає підстав вважати, що нинішня влада має намір міняти подібний стан речей».

 

Також горлова НСКУ вказує на залежність культурної політики від чиновників: «Нестерпно, коли в Україну і українців стріляють не тільки з окопів терористів, а й з високих чиновних кабінетів».

 

Нагадаємо, 31 липня Верховна Рада ухвалила запропоновані урядом зміни до держбюджету на 2014 рік. 


Як писала «Детектор медіа», згідно з зареєстрованим 21 липня Кабінетом міністрів України законопроектом № 4308а про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо корегування показників), уряд пропонував майже вдвічі (на 55 млн 435,2 тис. грн) скоротити видатки, передбачені у 2014 році на фінансування бюджетних програм Державного агентства з питань кіно.

 

Українська кіноасоціація, що об'єднує провідні кінокомпанії України, висловила занепокоєння «катастрофічним зменшенням фінансування галузі» на 2015 рік. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду