Російські ЗМІ поширили дезінформацію про загиблих у Слов’янську

Російські ЗМІ поширили дезінформацію про загиблих у Слов’янську

20 Квітня 2014
9557
20 Квітня 2014
12:27

Російські ЗМІ поширили дезінформацію про загиблих у Слов’янську

9557
Російські ЗМІ поширили дезінформацію про загиблих у Слов’янську
Російські ЗМІ поширили дезінформацію про загиблих у Слов’янську

Російські ЗМІ 20 квітня зранку поширили інформацію, що «Правий сектор» напав на блок-пост неозброєної самооборони у Слов'янську, внаслідок чого є загиблі, пише канал «24». Українські журналісти спростовують ці дані та називають їх провокацією.

 

Зокрема, в сюжеті каналу «Россия 24» йдеться про те, внаслідок збройного нападу на блок-пост у Билбасовці, а також у центрі міста Слов'янська Донецької області серед «самооборонівців» було поранено троє людей і убито вогнепальним пораненням в голову одну людину. Окрім того, повідомляється, що вбито двох представників «Правого сектора».

 

Кореспондент «Россия 24» по телефону, без жодних фото та відео описав ситуацію таким чином: «До блокпоста в Слов'янську під'їхало кілька автомобілів, з ​​яких почали стріляти. На місце оперативно прибули бійці «самооборони» - у відповідь вогнем було вбито двоє нападників. Крім того, вдалося захопити дві машини - в них була знайдена символіка «Правого сектора» і велика кількість зброї, причому такої, якої нема на озброєнні української армії. Наприклад, пластид, димові шашки і прилади нічного бачення американського виробництва. Крім того, в машинах були виявлені карти на основі аерофотозйомки».

 

Водночас РІА «Новости» повідомляє, що «лікарі центральної лікарні Слов'янська підтвердили їм загибель однієї людини і поранення двох в нічний перестрілці на блокпосту в місті».

 

«Близько 02:30 за місцевим часом (03:30 мск) до нас надійшли троє поранених. Один з них був у важкому стані, він помер від вогнепального поранення в голову», - цитує РІА «Новости» представника центральної міської лікарні, не називаючи його імені. Інформацію про буцімто поранених подано з посиланням на їхні імена, без зазначення прізвищ.

 

Водночас українські журналісти заявляють про явні ознаки провокацій зі сторони російських ЗМІ.

 

«Підготовлена ​​оперативна інформація на російському телебаченні, яка практично миттєво була поширена і стала першоджерелом (невже російський телеканал краще володіє інформацією, ніж місцеві ЗМІ?)[...] Обов'язкова присутність символіки «ПС» в машині - театральна постановка», - пише на Facebook журналіст Роман Бурко.

 

«Інформаційна провокація - російські інформагентства в світле свято Великодня придумують приводи для вторгнення і загострення ситуації», - зазначає редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

 

«Перестрілки в Слов'янську йдуть щодня на околицях міста, і навіть у центральній частині. І це не секрет. Всі мирні жителі з настанням темряви на вулицю не виходять. Міліції немає. А в будь-якого гопника як мінімум ПМ, а як максимум АК, маска, форма, і право на беззаконня», - додав журналіст.

 

Окрім того, Бутусов повідомив, що в Билбасівці дійсно було перестрілка, але в ній брали участь кримінальні угрупування.

 

«Місцеві жителі повідомляють, що дійсно вночі в самому глухому і кримінальному районі Слов'янська - Билбасівці, сталася «стрілка» між кримінальними угрупованнями. У лікарню надійшло 5 тяжкопоранених бандитів. Мешканці повідомляють, що в морг надійшло 6 убитих бандитів, у тому числі нібито з числа "зелених чоловічків". Інші джерела говорять, що в перестрілці загинули принаймні 10-12 осіб. Складно дізнатися - міліції там немає», - розповів Бутусов.

 

У «Правому секторі» заявили, що представники руху не причетні до стрілянини у Слов’янську, яка сталася цієї ночі.


У повідомленні МВС України наводяться такі дані: «У Слов'янську 20 квітня близько 3:00 на блок-посту між двома групами громадян виникла збройна сутичка. Внаслідок цього одна особа загинула та три отримали вогнепальні поранення. Подробиці даного інциденту уточнюються. Потерпілих госпіталізовано».

 

 

Тим часом Міністерство іноземних справ Росії поширило заяву щодо перерстілки у Слов`янську, в якій, зокрема, зазначає: «Російська сторона обурена даною провокацією бойовиків, яка свідчить про небажання київської влади приборкати і роззброїти націоналістів і екстремістів». 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9557
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду