Друкарня, що сплатила гонорар Януковичу, книговиданням не займається

14 Квітня 2013
18774
14 Квітня 2013
12:08

Друкарня, що сплатила гонорар Януковичу, книговиданням не займається

18774
«Дзеркалу тижня. Україна» не вдалося виявити жодної з книг президента, виданих «Новим світом», ні в реєстрах бібліотек, ні на прилавках книгарень
Друкарня, що сплатила гонорар Януковичу, книговиданням не займається

Донецька друкарня «Новий світ», за два роки виплатилаавторська винагорода президенту Віктору Януковичу на загальну суму майже в 32 млн гривень, насправді не випускає книги. Про це повідомляє «Дзеркало тижня. Україна».

 

У переліку, розміщеному на сайті друкарні, вказані рекламні поліграфічні послуги, видання газет і журналів тощо. Книговидання з-поміж цих позицій не зазначено. Аби випускати книги, друкарня має бути обладнана спеціальною технікою. Також, на відміну від видавництва, друкарнязазвичай не купує майнові права на інтелектуальні твори і не розпоряджається ними - вона просто видає замовлену продукцію.

 

Зв'язатися з компетентними співробітниками «Нового світу» виданню не вдалося. Спілкування з пресою з приводу президентських книг було доручено заступнику директора Едуарду Вакуленку, але його телефон весь час був відключеним.

 

Поки жодної з книг президента, виданих цієї друкарнею, не вдалося виявити ні в реєстрах бібліотек, ні на прилавках книжкових магазинів.


Як підрахували журналісти ZN.UA, якщо виходити з середньоринкових цін і стандартних авторських гонорарів (10%), друкарня мала б розраховуватина продажу як мінімум на суму в 320 млн. Тобто, планований тираж - 6,4 млн примірників.


У таких кількостях в Україні не видавалася жодна книга. Для порівняння, найпопулярніший автор країни Симона Вілар недавно поставила рекорд у 209 тис. книжок на рік, випустивши 15 творів. А тираж книги Леоніда Кучми «Україна не Росія» склав 10 тис. примірників.

 

Нагадаємо, в період з 2005-го по 2010 рік Віктор Янукович видав чотири книги: «Рік в опозиції. У політіці НЕ Буває залишкових перемог и поразок», «... І рік при ВЛАДІ. Від кризи - до економічного зростання», «Здолати шлях "і" Як Україні далі жити». Також у його бібліографії значиться англомовний «путівник по Україні для інвесторів» Opportunity Ukraine, написаний і виданий в 2011 році.

 

Всі перераховані вище книги виходили в різних видавництвах:  «Фоліо», «Валрус-Дизайн» і «Видавничий Дім Дмитра Бураго». При цьому, згідно з декларацією президента про доходи , в 2011 році він отримав «авторську винагороду» у розмірі 16,4 млн грн, а в 2012-му - 15,55 млн. Згідно з поясненнями прес-служби глави держави, це кошти від передачі їм майнових прав на свої твори, зокрема, на створені ним у 2005-2010 рр.. книги, а також ще ненаписані, донецькому підприємству - ТОВ Друкарня «Новий світ».

 

Нагадаємо, на фінансування держпрограми «Українська книга» в цьому році планується виділити 37,5 млн грн, з яких близько 12 млн підуть на погашення кредиторської заборгованості.


«Детектор медіа»

Фото - http://gazeta.zn.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18774
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
4000 дн. тому
Что, не верите? А я - верю! ВФЯ, он такой, и книги с мыслями его бесценны!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду