Головну нагороду 12-го Docudays UA здобула російська стрічка «Разом»

Головну нагороду 12-го Docudays UA здобула російська стрічка «Разом»

26 Березня 2015
8654
26 Березня 2015
22:45

Головну нагороду 12-го Docudays UA здобула російська стрічка «Разом»

8654
Головну нагороду 12-го Docudays UA здобула російська стрічка «Разом»
Головну нагороду 12-го Docudays UA здобула російська стрічка «Разом»

26 березня у Будинку кіно відбулася церемонія нагородження фільмів-переможців Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.  Цього року найкращим фільмом кон-курсу DOCU/ЖИТТЯ, а відповідно, і переможцем фестивалю, став фільм «Разом» російського режисера Дєніса Шабаєва, повідомляє прес-служба форуму.

 

Вже другий рік поспіль головну нагороду отримує стрічка з Росії.

 

Стрічку «Разом» відзначено за «новаторство, здатність надихати й глибоку роботу з героями»: «Фільм виконано у стриманій, але самобутній манері, з ефективним використанням прийомів оповіді від імені дитини. Герої присутні динамічно – вони розвиваються і особистісно, і соціально стосовно інших членів групи – а їхнім стосункам притаманні теплота й гумор. Призер дійсно може надихнути усіх майбутніх кінематографістів. Так легко показати щось настільки складне – і майстерність, і рідкісний дар».

 

Почесний диплом конкурсу DOCU/ЖИТТЯ отримала стрічка «Глибокі почуття» польського режисера Яна П. Матушинського. Журі відзначили фільм «за чудово передане на екрані відчуття внутрішньої боротьби й конфлікту між покликом пристрасті й піклуванням про інших». У цій роботі режисерові вдалося зафіксувати складні взаємини між двома закоханими людьми й детально змалювати процес реабілітації.

 

Переможцем конкурсу DOCU/КОРОТКО стала стрічка «Точка відліку» польського режисера Міхала Щесняка. Її відзначено «як фільм, що засобами кіно фіксує непевність героїні й особливість її стосунків із близькою людиною, що надихає її знову віднайти для себе сенс життя».

 

Почесний диплом DOCU/КОРОТКО здобув фільм «Фізрук, золото та річка» режисера Аманбека Ажимата (Киргизстан). За формулюванням членів журі, «це прекрасно відзнята стрічка, що оповідає історію невідомого місця, де герої борються за виживання у жорстких умовах дивовижно невимушено й не без гумору».

 

Почесний диплом героя документальної стрічки DOCU/КОРОТКО отримала героїня фільму «Медик іде останньою» режисерки Світлани Шимко (Угорщина, Україна). Героїню фільму - лікарку-волонтерку Тетяну - журі відзначило за харизматичність, безстрашність та готовність іти до кінця за справу, в яку вона щиро вірить.

 

Журі DOCU/ПРАВО головний приз віддали стрічці «Божа воля» режисерки Бєати Бубєнєц (Росія). Почесний диплом конкурсу здобув фільм «Убивство шахтарів» режисера Регад Десаі (Південна Африка). Почесний диплом героя документальної стрічки журі вручило героям стрічки «Цап за голос» нідерландського режисера Єрун ван Велзен.

 

Фільм «Цап за голос» також отримав головну нагороду від Студентського журі. Студенти відзначили його за багатогранність, нагальність і гендерну чутливість. Почесний диплом від студентів отримала стрічка «Довго та щасливо» режисерки Татьяни Божіч (Хорватія, Нідерланди) - за відкритість перед глядачем і щирість із собою.

 

Фаворитом глядачі став фільм «Яма» чеського режисера  Їржі Стейскал про українську родину, що чинила спротив міській забудові, і опинилася в пастці поміж висотних будинків. Перемо-жця цієї номінації визначали анонімним голосуванням самі глядачі після перегляду кожного з фільмів.

 

Приз імені Андрія Матросова від організаторів Docudays UA здобула стрічка «Скрізь Майдан» української режисерки Катерини Горностай – за переможний дух свободи.

 

Церемонія закриття кіyофестивалю розпочалася  анімаційною роботою від наймолодших відвідувачів, що провели фестивальний тиждень у DOCU/Садку, створюючи власні фільми.

 

Організатори Docudays UA нагадали, що 11 травня 2014 року у Сімферополі співробітники російських правоохоронних органів затримали українського кінорежисера родом із Сімферополя Олега Сенцова. Йому було пред’явлено безпідставне звинувачення у підготовці терористичного акту. Спільнота українських кінематографістів, вважаємо арешт Олега Сенцова брутальним проявом політичних репресій та вимагаємо від російської влади негайно звільнити його. Гості фестивалю з різних країн світу протягом фестивального тижня записали відео-звернення на підтримку Олега, які було показано на церемонії закриття фестивалю.

 

Щороку призи для переможців Docudays UA змінюються, відображаючи дух часу, і мають грошовий еквівалент у 1000  USD. Торік нагородами стали шматки бруківки з Майдану. Цьоріч кінофестиваль обрав новий символ – танкові гільзи.

 

Фільми конкурсної програми традиційно змагаються у трьох конкурсах - DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО, за спеціальний приз від студентського журі, а також приз глядацьких симпатій. Після церемонії нагородження відбувся показ цьогорічного фільму-переможця.

 

Показ фільмів-переможців відбудеться 27 березня у Червоній залі Будинку кіно з 15:00 до 23:00.

 

Цьогоріч кінофестиваль відзначився аншлагами на кінопоказах.

 
«Детектор медіа»
Фото -Docudays UA
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду