«Інформаційні війська» Стеця розіслали інструкції зі створення підставних акаунтів (ДОПОВНЕНО)

«Інформаційні війська» Стеця розіслали інструкції зі створення підставних акаунтів (ДОПОВНЕНО)

24 Лютого 2015
4666
24 Лютого 2015
18:17

«Інформаційні війська» Стеця розіслали інструкції зі створення підставних акаунтів (ДОПОВНЕНО)

4666
«Інформаційні війська» Стеця розіслали інструкції зі створення підставних акаунтів (ДОПОВНЕНО)
«Інформаційні війська» Стеця розіслали інструкції зі створення підставних акаунтів (ДОПОВНЕНО)

Проект Міністерства інформаційної політики «Інформаційні війська України» розіслав тим, хто зареєструвався на сайті, першу інструкцію зі створення підставних акаунтів - так званих ботів, якою, згідно з інструкцією, користуються «агенти Кремля». Про це повідомляє «Українська правда».

 

«Коментуючи ворожі новини ти маєш розуміти, що тебе можуть в будь-який момент заблокувати за те, що ти поширюєш правду. Саме так діють інформаційні агенти Кремля, - йдеться в повідомленні. - Агенти Кремля ніколи не використовують своїх справжніх сторінок. Для цих цілей вони створюють інші акаунти».

 

Далі наводиться інструкція зі створення ботів.

 

При створенні ботів, згідно з інструкцією, створюється нова поштова скринька і реєструються з неї сторінки в основних соцмережах на вигадане, але поширене російське ім'я та прізвище. Відомості про новий акаунт заповнюються повністю, місцем проживання вказується одне з міст Донбасу, додається максимум фотографій з обраного міста, знайдених в інтернеті.

 

На аватар зазвичай ставлять фотографію реальної людини, віддзеркалену у графічному редакторі. Для підняття довіри бот-акаунт додає друзі і підписується на місцеві сторінки.

 

«Для того, щоб російські фейки не заблокували тебе, ми рекомендуємо приховувати своє ім'я і персональні дані у інформаційній протидії з ними», - сказано у повідомленні «Інформаційних військ».

 

 

 

 

Водночас видання «Вести» з посиланням на блогера Олександра Клімашевського наводить інший варіант інструкції, у якому користувачам даються конкретні поради-вказівки зі створення ботів:

 

 

 

 

Як з'ясувалося з допису Олександра Клімашевського у Facebook, підписаним на розсилку «Інформаційних військ» користувачам надійшли з різницею в півтори години два різні листи з інструкціями. У першому листі давалися прямі поради зі створення підставних акаунтів. У другому листі вже йшлося про те, що так діють «агенти Кремля» і це інструкція зі створення російської армії ботів.

 

Перший лист (клікніть для збільшення):

 

Другий лист (клікніть для збільшення):

 

 

Блогер Олександр Барабошко, відомий під ніком Крус Крус, який є помічником міністра інформаційної політики Юрія Стеця, згодом у коментарі «Вестям» уточнив, що правильним варіантом є саме версія про роботу так званих кремлівських ботів: «Не виключаю, що, можливо, кільком користувачам прийшов перший варіант (з порадами. - ред.) через збій у системі. Але взагалі всім зареєстрованим користувачам прийшов інший».

 

Як повідомляє медіатаблоїд «Дуся», створення «Інформаційних військ», заявлене міністром інформаційної політики Юрієм Стецем, схвилювало багатьох, в тому числі блогера Віталія Манько з «Громадської платформи». Він провів власне розслідування і дійшов висновку, що існує небезпека реєстрації на ресурсі «Інформаційних військ» через те, що сервіс начебто обслуговується російською компанією. Натомість міністр інформаційної  надав «Дусі» коментар і запевнив, що бази даних нового ресурсу не потраплять до російської ФСБ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4666
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду