AP проаналізувала реакцію ісламістів у мережі на теракт у Charlie Hebdo

AP проаналізувала реакцію ісламістів у мережі на теракт у Charlie Hebdo

11 Січня 2015
4343
11 Січня 2015
16:12

AP проаналізувала реакцію ісламістів у мережі на теракт у Charlie Hebdo

4343
AP проаналізувала реакцію ісламістів у мережі на теракт у Charlie Hebdo
AP проаналізувала реакцію ісламістів у мережі на теракт у Charlie Hebdo

«Войовничий гелгіт поширювався як лісова пожежа...», - так Associated Press описала перший відгук ісламістів у мережі на збройний напад у редакції сатиричного тижневика Charlie Hebdo.

 

За декілька хвилин після появи гарячої новини про смертельну терористичну атаку на паризький часопис прихильники екстремістських ісламських угруповань почали возвеличувати підозрюваних у вбивстві як «левів Халіфату», відзначає американське інформаційне агентство. Скоєні ними злочини вихвалялися у соціальних медіа.

Групи, лояльні «Аль-Кайді» та «Ісламській державі в Іраку і Леванті» (ISIS), в унісон характеризували напад на редакцію Charlie Hebdo та убивство 12 осіб як «помсту» за глум з ісламу та пророка Мухаммеда і за військове втручання Франції у мусульманських країнах.

Брати Шеріф (Cherif) і Саїд Kуаші (Said Kouachi) стали «іконами тероризму».

 

Чимало їхніх войовничих прихильників активізувалися у хаштегах арабською мовою #Parisattack і #Parisisburning. Декотрі з них називали напад «священним».

Користувачі Twitter, які ідентифікували себе з угрупованням «Ісламської держави» чи з «Аль-Кайдою» постійно , розміщували знімки та відео одягненого у чорне бойовика. Ймовірно, на них ньому був зображений один з братів-нападників, який стріляв у голову охоронцю порядку, коли той лежав на паризькій бруківці.

«Подивіться, як наш брат убиває французького поліцейського!», - раділи декотрі. Інші описували убивства у редакції Charlie Hebdo як "героїчну" й "радісну" подію.

 

«Ставлення до нападу «у військовому стилі», вчиненого братами Куаші, та до їхньої «мученицької» смерті під градом куль у будівлі, де вони переховувалися після втечі перегукується з неодноразовими закликами екстремістів чинити атаки проти Франції, - відзначає AP. - Це - відлуння кадрів пропагандистських відео ісламістів, мета яких - відлякувати».

 

Associated Press торкається важливої проблеми впливу паризької драми на подальші виклики ісламських терористів західному правопорядку.    

 

«Відчутно виміряти, як збройний напад на Charlie Hebdo вплине на вербування, яке здійснюють екстремістські групи, неможливо, - вважає інформагенція. - Поки що немає жодних доказів того, що число потенційних джихадистів внаслідок цього набагато зросте. Однак експерти вважають, що дії братів Куаші під час атаки, які подаються як професійні, та подальша розбірка з поліцією може зібрати в їхні войовничі ряди нових прихильників».

 

AP посилається на британського експерта з дослідження діяльності ісламських екстремістів у Сирії та Іраку Алменна аль-Таміні (Aymenn al-Tamimi).

 

«Вербуванню, - заявив він, - сприяє якість проведення таких операцій». За його словами, вочевидь добре спланована атака у центрі Парижа служить «прикладом для потенційних оперативників».

 

Після того, як братів Куаші було вбито член єменської філії «Аль-Кайди» на Аравійському півострові підтвердив AP, що він координував напад на Charlie Hebdo. На умовах анонімності він розповів інформагенції, що провідники угруповання «ретельно визначали мету операції та керували нею».

 

Потенційно від паризького кровопролиття виграють «Аль-Кайда» та ISIS, робить висновок AP.

«Ісламська держава в Іраку і Сирії» привітала його як «успіх» у ґлобальній «священній війні». Вона служить імпульсом боротьбі проти США, які завдають авіаудари по її позиціях на захоплених торік цим угрупованням великих частках територій обох цих держав.

Атака «Аль-Кайди» демонструє, що це угруповання не зійшло з арени і більш як через десять років після вересневих терактів проти Сполучених Штатів ще спроможне завдавати удари у саме серце західної цивілізації.

 

Джихадисти скомпонували з відео паризької драми колаж тривалістю 2 хвилини і подають його як «помсту Аллаха та його пророка», рекламуючи «священну війну».

 

AP відзначає: обидва угруповання, щоб підвищити довіру до себе молодих, схоплених ними на гачок мусульман, покладаються «на кліпи у голлівудському стилі».

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.huffingtonpost.com

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4343
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду