У Москві поліція зірвала показ фільму «Сильніше, ніж зброя» об’єднання «Вавилон’13» – театру загрожують санкції

У Москві поліція зірвала показ фільму «Сильніше, ніж зброя» об’єднання «Вавилон’13» – театру загрожують санкції

31 Грудня 2014
6970
31 Грудня 2014
12:00

У Москві поліція зірвала показ фільму «Сильніше, ніж зброя» об’єднання «Вавилон’13» – театру загрожують санкції

6970
У Москві поліція зірвала показ фільму «Сильніше, ніж зброя» об’єднання «Вавилон’13» – театру загрожують санкції
У Москві поліція зірвала показ фільму «Сильніше, ніж зброя» об’єднання «Вавилон’13» – театру загрожують санкції

30 грудня увечері в Москві поліція зупинила показ у «Театре.doc» українського документального фільму об'єднання «Вавилон'13» «Сильніше, ніж зброя», що розповідає про події на Майдані. Поліція шукала в приміщенні бомбу, а Міністерство культури, тим часом, знайшло порушення театром закону про прокатні посвідчення. Про це пише «Газета.Ru».

 

Як пише видання, кілька силовиків у штатському (на чолі з людиною, яка представилася першим заступником начальника ОВС Пресненського району Вадимом Ковтуном) увійшли в театр і повідомили глядачам про проведення евакуації у зв'язку з отриманим сигналом про закладену бомбу, а потім зажадали негайно залишити зал. Один з глядачів висловив гучне обурення тим, що відбувається, і двоє його «сусідів», куди більш міцного виду, спробували застосувати до нього силовий прийом, але ситуацію вдалося залагодити.

 

Силовики переписали дані глядачів, а пізніше, зі слів співробітників театру, демонтували та вилучили апаратуру, за допомогою якої демонструвалася картина.

 

Крім того, співробітники поліції склали опис усього майна «Театра.doc» і виявили в приміщенні театру якийсь «об'єкт», який був відправлений на експертизу. Директор Олена Греміна і художній керівник Михайло Угаров описали стан усіх приміщень театру після обшуку як «розгром».

 

Показом фільму також зацікавились працівники Міністерства культури РФ. Один з організаторів показу драматург Максим Курочкін розповів «Газете.Ru», що представники Мінкультури прибули на місце одночасно з поліцією і повідомили йому, що демонстрація стрічки незаконна.

 

Чиновник Мінкульту представився Георгієм Ситенком, начальником відділу контролю у сфері об'єктів культурної спадщини, і залишив керівництву театру протокол про адміністративне порушення. Як випливає з документа, порушенням стала публічна демонстрація фільму без прокатного посвідчення.

 

Як пояснили в театрі, повністю фільм демонструвати не збиралися - до перегляду й обговорення пропонувалися лише його фрагменти. Проте Олені Греміній запропонували 31 грудня з'явитися в міністерство і дати пояснення.

 

Драматурга Максима Курочкіна разом з технічним директором «Театра.doc» Станіславом Губіним і кіно- і театральним режисером Всеволодом Лисовським уночі 30 грудня, після двогодинного очікування на морозі, відвезли у відділ внутрішніх справ «Пресненський», де вони були опитані про суть події. При цьому, як розповів пан Лисовський «Газете.Ru», ще вдень у театр приходив якийсь уповноважений поліції Центрального округу Москви, який представився Костянтином, і поставив кілька запитань щодо сюжету запланованого до показу фільму. Також, зі слів пана Лисовського, поліцейський повідомив, що ввечері 30 грудня на захід можуть зайти його колеги. Курочкін, Лисовський та Губін були відпущені з відділку тільки пізно вночі.

 

 

 

 

Нагадаємо, повнометражний документальний фільм «Сильніше, ніж зброя» був знятий групою українських документалістів «Вавилон'13». У ньому розповідається про події київського Майдану, про його учасників та їх подальшу долю. Фільм став підсумком колективної роботи понад 100 операторів, кінорежисерів та кінознавців. Титрів у ньому немає з принципових міркувань: таким чином учасники процесу підкреслюють, що це витвір колективний.

 

Із 27 листопада до 22 січня картину презентуватимуть у 23 містах по всій Україні. Надалі картина вийде в прокат, у тому числі й міжнародний. У Росії 30 грудня ця картина показувалася вперше.

 

Недержавний «Театр.doc» був створений у підвалі житлового будинку в Трьохпрудному провулку в 2002 році. Колись більшу частину постановок театру складали документальні вистави, засновані на розповідях, інтерв'ю та текстах реальних людей про реальні події. В репертуар «Театра.doc» входили спектаклі «Час вісімнадцять» про Сергія Магнітського, п'ятихвилинний «Солдат» Дмитра Волкострелова, а також «БерлусПутін» за п'єсою нобелівського лауреата, італійського драматурга Даріо Фо.

 

Влітку 2014-го стало відомо, що департамент майна Москви розірвав договір оренди на приміщення, яке займав театр, - за даними відомства, через порушення при спорудженні пожежного виходу. Минулого тижня стало відомо, що «Театр.doc» орендував невеликий особняк на Спартаківський вулиці і в лютому збирається дати перші вистави.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Сергій Фадеічев, ТАСС, відео - YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду