Опозиційні волхви: Новинський, Бойко та Льовочкін

Опозиційні волхви: Новинський, Бойко та Льовочкін

18 Квітня 2018
4332

Опозиційні волхви: Новинський, Бойко та Льовочкін

4332
Великдень як свято «Опозиційного блоку», Уляна Супрун як єдина причина епідемій та пальмова олія як ворог корів.
Опозиційні волхви: Новинський, Бойко та Льовочкін
Опозиційні волхви: Новинський, Бойко та Льовочкін

Підсумки моніторингу дотримання журналістських стандартів у щоденних новинах центральних телеканалів, що його здійснює громадська організація «Детектор медіа», за період 2–8 квітня 2018 року.

«Україна» та «Інтер» — апостоли «Опозиційного блоку»

Одним із найважливіших стандартів новинної журналістики є безсторонність кореспондентів. Про будь-які події ЗМІ мають розповідати неначе збоку: не беручи участі у змаганнях, які висвітлюють, та не належачи до партій, про чию діяльність розповідають. У подібного обмеження є дві головні причини: це забезпечує об’єктивність інформації та збільшує коло глядачів. Хто буде дивитися новини про улюблену футбольну команду, якщо журналісти вболівають за суперника? За аналогією, безсторонність повинна стосуватися й релігійної приналежності кореспондентів. Проте з цим в українських телеканалів серйозні проблеми. «Україна» та «Інтер», розповідаючи про різноманітні пасхальні ритуали, не лише як завжди піарили на них УПЦ МП та «Опозиційний блок», а ще й проповідували дива.

Почали традиційно заздалегідь. 6 квітня «Україна» випустила матеріал про те, як українські паломники йшли дорогою скорботи в Єрусалимі. До захоплених коментарів прихожан та церковників долучився й Вадим Новинський. Він розповів глядачам про те, що передав єрусалимському патріарху: «... с разных концов Украины привозим сюда подарки. Чтобы он видел и понимал, что такое Украина».

7 квітня цей же коментар політика з’явився і в ефірі «Інтера» в сюжеті про сходження благодатного вогню — першому матеріалі випуску. Процес називають тут не інакше як дивом: «Свечи, без этого не прикоснешься к будущему чуду», «они первыми увидят чудо», «чуда придется ждать много часов», «чудо свершилось», «ждут чуда и чудо произошло». Не відмовляє собі кореспондент Сергій Ауслендер і в прямолінійних похвалах ритуалу: «Огонь разлетается по храму и, как всегда, никого не обжигает [...] Вот так должно быть и должна выглядеть истинная вера, когда тысячи людей здесь, на площади, или там, в узких улочках старого города Иерусалима, ждут чуда и чудо произошло». Питання, чи є благодатний вогонь дивом, ми лишимо теологам і науковцям, а журналістам точно не варто з такою наполегливістю містифікувати події. І тим паче розмірковувати про істинність віри.

Тим не менше цю естафету підхоплює в наступному сюжеті кореспондентка Павлина Василенко, яка розповідає про прибуття вогню в Україну: «Хочу поздравить с тем, что благодатный огонь уже в Украине [...] Мы тоже приобщились к празднику и взяли частичку Благодатного огня, чтобы передать своим коллегам в редакции». Це може звучати звично, але уявіть, що журналісти розповідають про, наприклад, ісламський ритуал чи Coca Cola. Ідеться про очевидне порушення стандарту безсторонності. Ще більше його порушує активна участь Вадима Новинського, який займається «неймдропінгом»: «Встреча с патриархом Иерусалимским была важна, в первую очередь потому, что это один из важнейших фигур в православии». Нагадаємо, що політик розповідає глядачам про зустріч, яку тележурналісти описували буквально в попередньому сюжеті. І яку в ньому ж уже коментував той самий Новинський.

8 квітня «Інтер» зменшив градус сакральності й зробив більший акцент на політику. Але повністю від пасхальної магії кореспондентка Юлія Жешко не відмовилася: «... Господь благословил Землю еще на один год [...] Под звон Церковных колоколов — наступил рассвет. Христос Воскрес!»У сюжеті згадали про присутність на службі Петра Порошенка та народних депутатів, яких кореспонденти «здесь встретили». Усі виявилися членами «Опозиційного блоку»: Вадим Новинський, Сергій Льовочкін та Юрій Бойко. Останній повідав глядачам про свої святкові традиції: «Дети готовятся ехать с нами вместе освещать паски. Каждый год у нас традиция. Мы в разных церквях освящаем».

Проте, мабуть, найкращою й найбрутальнішою тематичною новиною стало наступне окреме повідомлення від «Інтера» (цитуємо повністю): «В Выдубицком монастыре торжественную литургию посетил лидер радикальной партии. Олег Ляшко вместе с семьёй освятил праздничную корзину с паской. Утренний молебен народный депутат провел во Владимирском соборе. После праздничной службы Олег Ляшко встретился с прихожанами и поздравил всех с Пасхой».Усе це супроводжувалося якимись випадковими кадрами, знятими, очевидно, не самими журналістами. Якось розбавити цю піарну звітність «Подробности» навіть не намагалися.

Таким чином, загальнонаціональні телеканали непомітно перетворилися на вузькопрофільні. Святкові новини тут транслювали лише для віруючих у диво Христа та виборче диво опозиції. Що ж до стандартну безсторонності, то його журналісти дотримуватися, здається, навіть не намагалися. Канали відкрито провіщали дива та благословення й розмірковували про істинну віру. А також розповідали про всенародне свято лише з позиції власних політичних улюбленців.

Радикальна партія захищає Україну від пальмової олії

У Радикальної партії нова ідея. Не закінчивши рекламувати свій спірний законопроект «Купуй українське», політики вигадали новий спосіб захисту вітчизняного виробника — заборонити використання в Україні пальмової олії. Ініціативу просувають перевіреними методами.

Тематичний сюжет каналу «Україна» 4 квітня починається в контексті Радикальної партії просто вульгарно — з корови. Наталія Хомич (титр: «Держит корову») доїть корову й жаліється на магазинне масло, з якого не виходять торти: «Коли я масло зараз купую, приливаю верх. Це я його розтоплюю, ці жири, вони обтікають і воно не получається, ця глазурь». Далі жінка виступає експертом із виробництва продукту: «Не такими, как говорит Наталья, магазинные молочные продукты получаются из-за пальмового масла, которое в них содержится», — розповідає кореспондентка Марина Петрик. На словах магазинний продукт протиставляють домашньому виробництву Наталі («от з домашнього, то воно все жир натуральний»), візуально — щасливій малечі, яка позує на камеру з повними чашками свіжого молока.

А от пальмову олію додатково демонізують коментарями доктора технічних наук: «Високий рівень споживання таких жирів, його пов'язують із збільшенням ризику виникнення серцево-судинних захворювань». «А еще прямая связь с увеличением массы тела и повышением уровня холестерина», — додають журналісти, показуючи, як люди їдять фастфуд. Наче фастфуд на маслі Наталі Хомич виглядав би кориснішим для здоров’я.

Загалом, подібною підводкою «Сегодня» закладають у читача необхідний фундамент і віддають гольовий пас на Олега Ляшка, чия партія хоче заборонити пальмову олію в Україні: «Замість того, щоб купувати українське молоко, завозять дешеву пальмову олію, травлять людей, виробники заробляють надприбутки, а українці потім тратять і з власної кишені, і з державного бюджету мільярди доларів на лікування онкологічних захворювань». Кореспондентка уточнює, що радикалу «приходиться преодолевать сопротивление компаний, использующих этот продукт в производстве», і показує одну з суперечок політика з бізнесменами, в якій чутно лише позицію Ляшка.

Насправді все не так однозначно. Суперечки з приводу шкоди пальмової олії відбуваються десь на тому ж рівні, що й суперечки навколо ГМО. Одна сторона доводить, що пальмова олія викликає хворобу Альцгеймера, рак та звикання. Інша — випускає книжки зі спростуванням міфів та розповідає про користь продукту. Дехто описує ситуацію помірковано. Бізнесмени, які використовують продукт, активно займаються його публічним відбілюванням.

Якраз на останній факт і слід звернути увагу, адже поки шкода / користь олії залишається предметом суперечок, економічна доцільність її використання — це факт, про який коротко згадують навіть у цьому сюжеті «України»: «Производителям выгодно — цена их продукции в несколько раз дешевле, да и срок ее хранения увеличивается на несколько недель». Без подібного дешевого складника, як вважають в Асоціації постачальників торговельних мереж, «у нас можуть зникнути деякі категорії продуктів, а деякі змінять рецептуру і стануть дорожчими [...] До того ж, повна заборона [...] поставить українських виробників у нерівні умови з іноземними конкурентами». Проте в «Сегодня» цього не пояснюють, тут узагалі немає коментарів виробників, хоч журналісти й знімали, як Ляшко сперечається з ними. Про компромісний варіант — маркувати продукти з пальмовою олією й давати вибір споживачам, журналісти теж не розповідають. Натомість сюжет закінчується щасливим наливанням молока дітлахам.

Таким чином, у роботі «України» відбувається певне викривлення. Журналісти не розповідають про проблему та позиції в ній, натомість вони працюють прес-службою Радикальної партії, пояснюючи її логіку та ігноруючи аргументи інших сторін. Навряд чи такими методами можна якісно змінити ситуацію — як для споживачів, так і для виробників.

Деолігархізація «по-українськи»

Пам’ятаєте, як телеканали показали підвищення пенсій військовим як ініціативу Кабміну, проігнорувавши майже річні акції протестів? Забудьте. «Україна» випустила проурядовий сюжет, який лишає подібні маніпуляції далеко позаду.

Третього квітня праві політичні організації влаштували в Києві кількатисячний марш «За українське майбутнє без олігархів». Мітингували під Кабміном, Адміністрацією Президента та Верховною Радою. Презентували законопроекти з деолігархізації та імпічменту. Потім делегація народних депутатів пішла до Кабінету Міністрів, аби вимагати внесення на порядок денний антиолігархічних законопроектів. Більшість каналів описала подію загалом якісно, але коротко: «1+1» не переказав вимог активістів, ICTV та СТБ зосередилися лише на коментарях від представників ВО «Свобода». А от «Україна» виділилася — в сюжеті йшлося виключно про зустріч Гройсмана із народними депутатами.

«Не стали ждать пятничного часа вопроса к правительству и пришли к премьеру народные депутаты. Обсуждали рынок земли, демонополизацию рынка, переход от экспорта сырья к производству товаров и честную конкуренцию. Владимир Гройсман призвал политиков работать над важными решениями в команде с правительством. Много времени уделили обсуждению земельного вопроса», — розповідає 3 квітня ведуча Анна Панова й передає слово Володимиру Гройсману, в якому той розповідає виключно про ринок землі: «...Фермер має право прийти в банк і отримати умовно кажучи, під відсоток, під 2-3 % у національній валюті кредитні ресурси». Жодного слова про олігархів чи мітинг! Жодного слова чи позицій від правих сил, хоча це саме вони навіщось прийшли й чогось, навіть за логікою «Сегодня», хотіли. Здається, «Україна» взагалі би не згадувала про цю зустріч, якби не такий солодкий піар Гройсмана. З іншого боку, було би дивно, якби журналісти Ахметова розповідали про деолігархізацію.

«Інтер» щодня намагається перевершити себе в чорному піарі Уляни Супрун

Не якістю, а кількістю — здається, саме з такою логікою телеканал «Інтер» випускає все нові й нові сюжети з критикою міністерства охорони здоров’я та Уляни Супрун. Лише цього тижня їх вийшло вісім, і щоби спростувати всі маніпуляції в них, знадобився би цілий цикл публікацій. Тож зосередьмося на найгучніших заявах.

Але спершу варто акцентувати на формулі, за якою працюють «Подробности». Усі місцеві сюжети містять один із трьох елементів: гучні заяви журналістів («скрытая форма легализации наркотиков»), карикатурні заяви «Опозиційного блоку» («геноцид українського народу») та / або сумні заяви жителів регіонів («лікар приїжджає раз на дві неділі, раз на місяць»). А от чого в жодній із цих новин немає — це позиції МОЗ, незалежних експертів та посилань на джерела інформації.

Отже, найпопулярнішими закидами МОЗ за тиждень стали:

  • 3 квітня, Ігор Шурма: «Ми стали свідками того, що не бачила Україна років 15 — майже сотня випадків на ботулізм, десятки смертей, спалахи гепатиту, захворюваність на кір зашкалила». 140 хворих на кір у Рівному — 2012 рік. Що ж до сьогодення, то МОЗ попереджало про новий спалах ще у травні 2017-го, адже кір в Україні — циклічна хвороба (три епідемічні спалахи за останні 15 років) і вакциновані від нього лише 45,5 % дітей. Також зазначимо, що наразі за кількістю хворих на кір Україну випереджають Італія та Румунія. Про спалах гепатиту теж говорили, наприклад, у 2012 році. Це, звісно, не скасовує проблеми, але журналісти й не розповідають про неї, лише використовують для чорного піару;
  • 4 квітня, Олег Ляшко: «Діяльність пані Супрун привела до того, що Україна посідає перші місця в світі — епідемія туберкульозу, СНІДу, серцево-судинні захворювання. У цьому році 9 тисяч українців захворіли корю, і нема вакцини, щоби людину полікувати». Україна справді високо в рейтингах захворювань на туберкульоз, щоправда, в жодному не перша. Крім того, кількість хворих постійно зменшується. За кількістю хворих на СНІД ми 46-ті у світі, пік захворюваності припав на 2013 рік. За рівнем смертності через серцево-судинні захворювання Україна справді друга у світі. І так було ще за два роки до приходу Супрун. Що ж до кору, то інформацію про 9 тисяч хворих опублікували саме в МОЗ. І в цій же новині наголосили: «Вакцина є у наявності в усіх регіонах. Залишок вакцин в Україні становить близько 304 тисяч доз»;
  • 5 квітня, Сергій Льовочкін: «Нагадаю, що за минулий рік у нас зменшення народжуваності у порівнянні зі збільшенням смертності — це 200 тисяч людей на рік». Така динаміка в Україні існує вже багато років і її причина не лише в діях МОЗ, а й, зокрема, міграції, фінансовій стабільності та поглядах на життя;
  • 5 квітня кореспонденти також лякали глядачів легалізацією наркотиків в Україні. «Центр помощи наркозависимым в Николаевской области [...] Собравшись на кухне, молодые люди изучают проект приказа, опубликованного на сайте Минздрава. По сути, в ведомстве предлагают узаконить хранение гражданами определенного количества наркотиков. Ребята в шоке», — розповідає кореспондент Андрій Анастасов. І далі саме «ребята на кухне» виступають експертами в сюжеті. Прогнози невтішні: «Теперь наркоман будет употреблять просто везде!» «Мне кажется, мы не справимся с этим и погрязнем в еще большей проблеме», «Он реально развяжет руки наркоманам». Є тут і коментар від керівника ГО «Джерело», щоправда, істеричний: «Конечный итог — заработать деньги, не больше! Зачем тогда надо будет выращивать у нас кукурузу, зачем пшеницу выращивать — у нас будет все засеяно марихуаной и опиумным маком!» «Подробности» стверджують, що звернулися по коментар до МОЗ і чекають на відповідь. А поки ми радимо журналістам та активістам почитати разом із «ребятами» Проект наказу МОЗ, у якому з числами й табличками розказують і про міжнародні стандарти, і про мету змін. Зокрема, про те, що нині система працює неефективно й до відповідальності притягують дрібних наркоманів (які зберігають маленькі дози для себе), а не справжніх дилерів;
  • останнім пунктом у нашій підбірці процитуємо класичну «опозиційну» заяву у виконанні Сергія Льовочкіна 5 квітня: «Те, що відбувається в медичній сфері — це геноцид українського народу». Геноцид в історії України був лише один, і власник «Інтера» за його визнання не проголосував. Тим не менше, де в чому ми з олігархом все ж згодні: «Треба щось робити, а не грати політично, штучно і заробляти рейтинги на відставці однієї особи».

Перевагу на телеканалах отримали такі політики та політичні сили:

Петро Порошенко — цього тижня президентський паркет був присутній на телебаченні лише двічі. На ICTV та на СТБ.

Володимир Гройсман — дороги, меморіали, децентралізація та запитання до уряду подарували прем’єру 11 піарних згадок. По чотири на ICTV та «Україні», ще три на «Інтері».

Сергій Каплін — захист військових та напади на Рабіновича забезпечили члену БПП п’ять появ на «Інтері».

Сергій Рудик — новини з округу нардепа від БПП продовжує транслювати «Інтер».

«Народний фронт» — Максиму Бурбаку, лідеру фракції «фронтовиків», телеканал «Україна» тричі приділяв час без зрозумілих причин.

«Опозиційний блок» — у повітрі запахло весною та виборами, на телебаченні невпинно посилюється запах «Опозиційного блоку». Сім сюжетів про політсилу випустив протягом тижня «Інтер», чотири — «Україна» та один ICTV. Разом дванадцять.

Радикальна партія — Олег Ляшко та колеги зі своїм лобіюванням національних виробників теж нарощують кількість ефірного часу, цього тижня вони з’явилися в дев’яти повідомленнях. Сім на «Україні» та по одному на «Інтері» й ICTV.

ВО «Свобода» — незбалансовані новини про марш правих можна було зустріти на ICTV, СТБ та «Інтері».

«Укроп» — бурштин та євробляхи двічі приводили членів цієї партії на «1+1».

Критика:

Вадим Рабінович — нова декларація принесла нові причини для чорного піару політика на «Інтері». Цього тижня у трьох сюжетах.

Уляна Супрун — «Інтер» прямо критикував керівницю МОЗ у трьох матеріалах.

Екс-власники «Привату» — кампанію проти колег Ріната Ахметова продовжує канал «Україна».

Семен Семенченко — після тривалої перерви чорний піар політика повернувся на «Україну» у формі анонсів «спецрепортажів» від телеканалу.

Олег Ляшко — декларацією «головного радикала» лишилися незадоволені на «1+1».

Петро Порошенко — сюжет про бабусю, яка насправді живе не як у рекламі Президента, випустив «1+1».

НКРЕКП — за RAB-тарифи комісію незбалансовано критикували ICTV та СТБ.

Загалом експерти «Детектора медіа» нарахували протягом тижня 67 сумнівних сюжетів. На «Україні» таких вийшло 28 матеріалів, на «Інтері» — 21 матеріал, на ICTV — одинадцять, на «1+1» — чотири, на СТБ — три.

Детальніше про це читайте в публікації «Реквієм за стандартами. Моніторинг теленовин 2–8 квітня».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот Інтера
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4332
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду