Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня 2024 року

15 Жовтня 2024
163
15 Жовтня 2024
18:24

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня 2024 року

163
Бої за Торецьк, операція в Курській області, проблеми нафтогазової галузі Росії, північнокорейські військові в степах України.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом» 

У ранково-денному блоці каналу «FreeДом» голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський висловив думку, що Росія все ще отримує певні доходи від нафтогазової галузі через те, що санкції проти російського нафтовидобутку наразі підтримують 30-35 країн, з іншими доводиться домовлятися, щоб вони хоча б якимось чином дотримувалися санкційного режиму. Попри це, у російському нафтовидобутку спостерігаються й певні негативні тенденції, які посилюватимуться, вважає Бураковський. 

Засновник благодійного фонду «Закриємо небо України» Ігор Романенко розділив події в Курській області на два етапи. Підсумками першого є, за словами Романенка, запобігання наступу ворога на Сумщині, відволікання сил ворога від інших ділянок фронту, формування Силами оборони буферної зони, захоплення в полон до 600 полонених тощо. У вересні контрнаступальні дії росіян були зірвані  новими проривами кордону українцями, зазначив Романенко. Наразі триває другий етап Курської операції.  

Військовий оглядач Денис Попович відзначив, що в разі захоплення Торецька російська армія зможе просуватися далі в напрямку Костянтинівки, тобто з півдня. За словами Поповича, просування ворога в Торецьку і захоплення міста є загрозою для агломерації Костянтинівка — Дружківка — Краматорськ — Слов’янськ.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вважає малоймовірним використання північнокорейських військ у прикордонних регіонах Росії з метою вивільнити російські підрозділи для участі у війні проти України: «Яка мотивація у північних корейців захищати кордони Росії? Я практично впевнений, що за першого ж наступу Збройних сил України вони б відходили». Інша справа, що, з огляду на войовничість Кім Чен Ина, північнокорейські військові, ймовірно, перейматимуть російський досвід — зокрема використання дронів та піхотних штурмів. Доказів участі північнокорейських військових у бойових діях в Україні наразі немає, але вони можуть з’явитися, резюмував Мусієнко.

Головний редактор медіаресурса AVA-TV Андрій Андрієвський повідомив, що кількість прибічників Росії в Молдові знижується, але не такими швидкими темпами, як хотілося б, бо Росія напередодні президентських виборів і референдуму щодо вступу до ЄС витрачає на свою пропаганду в Молдові шалені гроші. «Проросійські пропагандистські мережі настільки розгалужені, що у наших правоохоронців, думаю, не вистачає ресурсів на своєчасне їх всіх виявлення», — зазначив гість. Найгірше, за його словами, те, що раніше «базою» роспропагандистів були пенсіонери, проте зараз вони втягують в свої тенета й молодь.   

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» російського опозиціонера Іллю Пономарьова запитали про причини великих втрат, яких зазнала російська армія останніми тижнями. «Я не військовий експерт, але, на мій погляд, перша причина таких величезних втрат російської армії — операція ЗСУ в Курській області. Друга — судомні спроби домогтися великого просування і прориву на Донбасі», — відповів Пономарьов. На його думку, для Кремля дуже важливо зробити це до президентських виборів у США, щоб, у разі перемоги Трампа, підштовхнути його до тиску на Україну з метою змусити її сісти за стіл переговорів. 

Редактор української служби Atlantic Council Пітер Дікінсон нагадав, що першим про відряджання військових інструкторів країн НАТО в Україну заговорив президент Франції Еммануель Макрон. Тоді, мовляв, більшість західних країн сприйняли цю ініціативу скептично. Днями стало відомо, що військове керівництво Великої Британії розглядає можливість відправлення інструкторів для підготовки новобранців на захід України. На переконання Дікінсона, це дасть Україні можливість уникнути логістичних проблем, коли 5-10 тисяч українських військовослужбовців відправляють на навчання за кордон — до тієї самої Британії, або до США, або до інших країн Європи. Також це стане сигналом зокрема щодо того, що Захід готовий продовжувати підтримку України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
163
Теги:
Читайте також
22.10.2024 08:05
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
347
21.10.2024 20:57
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
438
19.10.2024 10:50
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
130
18.10.2024 14:37
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
222
17.10.2024 10:25
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
188
16.10.2024 19:13
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
204
15.10.2024 20:48
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
128
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду