Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня 2024 року

13 Жовтня 2024
85
13 Жовтня 2024
14:25

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня 2024 року

85
Контратака ворога на Курщині, мобільні групи ПВО в Латвії, «гра в нейтральність» Китаю.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «Інтер» політичний коментатор Олег Лісний висловив думку, що, «якщо віддати дракону руку, він з'їсть нас повністю». Таким чином Лісний пояснив неготовність України платити територіями та суверенітетом за мир, як би деякі партнери не штовхали президента Зеленського до зручного для них сценарію. «Ми вже проходили це з Мінськими угодами — це не мир, пауза дає ворогу нагоду перепрошитися та почистити пір'я», — резюмував Лісний.

Російський опозиціонер Андрій Сидельников закликав світ кардинально змінити позицію щодо російського фашистського режиму, вдавшись до жорстких політичних рішень, особливо з боку країн «Великої сімки». Найбільш правильне з них — ліквідувати Путіна, вважає Сидельников.

Латвійський журналіст Імантс Лієпіньш повідомив, що в Латвії почали працювати мобільні групи протиповітряної оборони, готові збивати дрони в разі порушення повітряного простору з боку білоруського кордону.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап відзначив переміщення росіянами авіатехніки на аеродроми подалі від українського кордону, в тому числі ті, що були лише тренувальними (як-от уражений Силами оборони «Ханская»). Але це не допоможе, переконаний Криволап, росіянам «варто починати рити підземні аеродроми».

Доктор економічних наук Андрій Длігач детально проаналізував становище російської економіки: гроші було бездумно вкинуто у військову «молотилку», яка зжерла фонд національного добробуту, так і не запустивши жодних економічних ланцюжків і не створивши нового виробництва. Наступного року фонд закінчиться, і покривати дефіцит бюджету буде вже нічим: все, крім ВПК, перебуває у рецесії, логістика стає дорожчою, транзакції дорожчають на 40% через потребу страхування, а інфляція сягає 22%. 

У блоці каналу «Freeдом» політолог Вітіс Юрконіс відзначив зусилля литовського уряду щодо підвищення обороноздатності країни: «Новини з'являються кожного тижня». Литва демонструє, що не сподівається лише на «натівську парасольку», а й самотужки готується до найгіршого сценарію.

Експертка з питань Східної Азії Наталія Плаксієнко-Бутирська зазначила, що Китай продовжує «гратися у нейтральність», називаючи Україну «дружньою державою» і намагаючись показати, що Пекін виступає за мир, тоді як Сполучені Штати «розпалюють полум'я війни».

Російський військовий експерт Ян Матвєєв повідомив, що росіяни пішли в другий контрнаступ на Курщині, через що пропагандисти почали з бравадою заявляти про успіхи, але згодом замовкли. Якщо вірити інформації про зосередження ворогом 50 тисяч бійців на цьому напрямку, то для такого невеликого фронту це достатньо суттєва цифра, проте несподіванки для ЗСУ немає. Сили оборони свідомо десь віддали ініціативу росіянам, припинивши наступальні дії, зауважив Матвєєв.

Російський опозиціонер Дмитро Гудков назвав події в Росії «комерційною мобілізацією»: люди йдуть воювати за гроші, і це дає владі можливість зняти із себе відповідальність за втрати, мовляв, смерті та поранення — справа того, хто підписував контракт і отримував за це виплати, які дорівнюють ста його місячним зарплатам, тобто рокам й рокам звичайної роботи.

Політичний коментатор Дмитро Левусь пояснив риторику влади про завершення війни саме у 2025 році: це результат аналізу стану російської економіки та російської армії. Військовий бюджет Росії зростає повільніше, ніж раніше, за снарядами вони змушені звертатися до КНДР, запаси радянської техніки на складах починають танути. Всіма цими проблемами можна і треба скористатися, але для цього потрібно якісно та кількісно збільшити забезпечення України зброєю та ухвалювати політичні рішення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
85
Теги:
Читайте також
08.10.2024 13:16
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
193
06.10.2024 13:24
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
180
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду