Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня 2024 року

15 Вересня 2024
134
15 Вересня 2024
10:38

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня 2024 року

134
Курська операція, транзит газу до Європи, загравання МВФ з Росією, захист неба над Балтією.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «Інтер» економіст Олександр Савченко казав, що Україні не варто відмовлятися від транзиту російського газу до Євросоюзу, адже це призведе до втрати 1 мільярду доларів валютної виручки. Натомість Росія все одно отримуватиме гроші, бо спрямує газ південним потоком через Туреччину. До того ж, припинення транзиту зробить українську газотранспортну систему ціллю для російських ракетних та дронових ударів, вважає Савченко.

На думку колишнього секретаря Польщі у Парламентській асамблеї НАТО Пьєтра Кульпи, відсутність політичного лідерства у США та Євросоюзі призводить до того, що Україна виглядає наче боксер зі зв'язаною рукою — не може використати навіть вже наявну зброю проти бандитів, які бомбардують та вбивають мирних мешканців.

Політичний коментатор Ігор Чаленко заявив, що Тегеран намагається заробити на Росії й це було видно вже зі злитих документів щодо вартості «шахедів», яка виявилася сильно завищеною. Співробітництво між Кремлем та Іраном далеко не таке комплексне, як між Росією та КНДР, воно несе свої загрози, але не є катастрофічним. До того ж, іранці так і не дають Росії свою найкращу і найпотужнішу зброю, зауважив Чаленко.

Російський опозиціонер Ігор Яковенко порадив не звертати уваги на погрози Путіна та його слова про «червоні лінії», які, мовляв, насправді «зі страху малюють західні політики у своїх головах». Колись кремлівський диктатор погрожував ядерним апокаліпсисом у разі, якщо Україні передадуть летальну зброю, але це сталося й наслідків не було. Те ж саме було після передачі «хаймарсів», танків і літаків, нагадав гість.

Політтехнолог Олег Постернак відзначив формування англо-американської вісі всередині НАТО. За його інформацією, рішення про дозвіл Україні завдавати ударів углиб Росії вже ухвалено, проте потребує фінальної координації та узгодження ризиків. Важливо, щоб воно стало відправною точкою для фундаментальних змін у ставленні до протидії Росії.

У блоці каналу «FreeДом» політичний коментатор Олег Лісний назвав британський кейс дозволу Україні використовувати ракети Storm Shadow проти цілей в Росії достатньо реалістичним. Водночас США, на його думку, уникають будь-яких різких рухів, щоб не зашкодити шансам демократки Камали Гарріс на перемогу у виборах. 

Експертка з питань Східної Азії Наталія Плаксієнко-Бутирська назвала малоймовірним сценарій, за якого Китай припинить підтримку Росії, адже ці країни переслідують спільну стратегічну мету послабити Захід, а БРІКС поступово перетворюється на майданчик протистояння західних державам.

Економіст Олег Пендзин прокоментував інформацію про бажання Міжнародного валютного фонду відновити співпрацю із Росією: це спроба продемонструвати, що фонд нібито аполітична організація, зосереджена тільки на фінансах. Однак навряд чи найбільші донори дадуть МВФ можливість реально підписувати з росіянами якісь угоди.

Керівник литовського офісу Freedom House Вітіс Юрконіс повідомив, що країни Балтії стикаються з постійними порушеннями свого повітряного простору, і нагадав, як 20 років тому на території Литви впав аж цілий російський винищувач. Інцидент з дроном, що залетів на територію Латвії і містив на борту вибухівку, потребує «більш жорсткої реакції», наголосив гість.

Військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов висловив припущення, що початок російського контрнаступу на Курщині в момент, коли до Києва приїздив Дежсекретар США Ентоні Блінкен, не є випадковим, адже Президент Зеленський заявляв про те, що Курська операція є важливою частиною плану перемоги України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
134
Теги:
Читайте також
09.09.2024 11:52
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
129
08.09.2024 11:38
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
91
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду