Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2024 року

1 Вересня 2024
190
1 Вересня 2024
12:19

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2024 року

190
Бої на Покровському напрямку, Курська операція, візит Саллівана до Китаю, кошмари Лукашенка.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «Інтер» воєнний аналітик Іван Ступак висловив думку, що операцію в Курській області слід закінчувати — «з гордо піднятою головою сказати, що ми сюди ще повернемося, і перекинути сили під Покровськ». На думку Ступака, бажаного сковування сил росіян на інших напрямках, зокрема Покровському, не відбулося, ситуація там дуже складна. «Іншого варіанту, ніж повернути наших хлопців з Курської області, я не бачу», — сказав гість. На його переконання, треба моделювати ситуацію наперед: якщо ворог візьме Покровськ, до Дніпропетровської області лишиться кілька десятків кілометрів, можна лише уявити, яку реакцію це викличе як у росіян, так і у нас.

За словами сходознавиці Наталі Плаксієнко-Бутирської, з урахуванням того, що каденція Джо Байдена закінчується, від візиту радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана до Китаю не варто було очікувати прориву. Для Байдена важливо завершити каденцію в більш-менш спокійних відносинах з Китаєм. Гостя також зауважила, що у своєму «мирному плані» Китай закликає Захід не постачати зброю Україні, водночас ми чомусь не чуємо закликів до Північної Кореї або Ірану не постачати зброю Росії. У порядку денному майбутньої зустрічі Джо Байдена і очільника Китаю Сі Цзіньпіня буде Україна, вважає гостя, інша справа, що Китай не готовий підтримати точку зору Заходу на завершення війни. 

На думку політичного коментатора Олега Саакяна, успіхи росіян на сході України нівелюються тим, що райцентр Суджа та інші населені пункти Курщини наразі під українським прапором. Відповідно, росіяни можуть запитувати свою верхівку, чи варто просуватися на Донеччині, «чи потрібен нам той Покровськ, якщо ми не можемо захистити власні території?» Росія зі свого боку сподівається, що українці питатимуть свою владу, чи варто було проводити Курську операцію, якщо на сході Росія все одно наступає. Тому, зазначив Саакян, метою Курської операції є не стільки відвернення уваги російської армії від Покровська, скільки створення напруги всередині Росії: для росіян незвично, коли Путін зі «збирача земель» перетворюється на правителя, який вперше в історії сучасної Росії втратив російські території. 

Російський політолог і публіцист Аббас Галлямов зазначив, що Курська операція, крім іншого, підсвітила й корумпованість путінського режиму, адже на будівництво укріплень у Курській, Бєлгородській, Брянській областях виділялися мільярди. «Цікаво, що за документами вони побудовані, навіть купу телесюжетів показували про те, що там миша не проскочить, не те що ворог, — розповів Галлямов. — А ЗСУ, щоб зламати оборону росіян у Курській області, знадобилося менше години».

У блоці каналу «FreeДом» військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко зазначив, що сил, які росіяни зараз зосереджують у Курській області, більш-менш вистачає для стабілізації лінії зіткнення, проте бракує для контрнаступальної операції. 

Речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук наголосив, що на Покровському напрямку Сили оборони, попри всю критичність ситуації, стримують ворога, який переважає передусім у живій силі. Братчук також висловив сподівання, що «нам вдасться знайти рішення, які допоможуть не допустити провалу фронту, як сьогодні вже почали говорити про Покровськ і про цей напрямок».

За словами комунікаційного менеджера Razom We Stand Максима Гардуса, атаки на російські нафтопереробні заводи погіршують ситуацію в окупаційній армії, але менше, ніж хотілося би: бронетехніка їздить переважно на дизельному паливі, яке виробляється і зберігається далеко не на всіх заводах. Водночас атаки на бази Росрезерву, такі як «Кавказ» у Пролетарську та «Атлас» у Каменську-Шахтинському Ростовській області, можуть завдати логістиці ворога чималої шкоди. 

Білоруський опозиціонер Павло Латушко, посилаючись на інсайдерську інформацію, розповів, що Лукашенко через події в Курській області перебуває у вкрай поганому психологічному стані. «Ці події мотивують білорусів і демотивують Лукашенка, — повідомив Латушко. — Йому сняться кошмари, він в напрузі, розуміючи, що якщо Путін програє, то наступний — він».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
190
Теги:
Читайте також
06.09.2024 10:50
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
4
05.09.2024 11:33
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
85
04.09.2024 15:09
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
43
03.09.2024 10:48
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
106
26.08.2024 10:41
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
411
26.08.2024 08:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
418
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду