Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня 2024 року

19 Липня 2024
350
19 Липня 2024
19:26

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня 2024 року

350
«Балканізація» клімату, російські «шахеди» в небі Білорусі, музейна полиця для ООН, стратегія морської безпеки.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 липня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «Інтер» перший віцепрезидент торгово-промислової палати України Михайло Непран прокоментував інформацію Адміністрації морських портів України: за рік роботи зернового коридору на експорт було відправлено 57,7 млн тон вантажів, зокрема 39 млн тон аграрної продукції. За словами гостя, для України було життєво важливо повернутися в Чорне море, порти Великої Одеси, і як експортувати, так і імпортувати продукцію. Друге життя отримали і Дунайські порти, які бурхливо розвиваються, додав Непран. Відповідаючи на запитання, що буде з врожаєм через аномальну спеку, Михайло Непран відзначив, що ми починаємо жити в дещо іншому кліматі, ніж жили попередні сто років. Кліматологи називають це «балканізацією» клімату: спекотливе літо і тепла волога зима. Потрібно переглядати, які культури висаджувати, південь Одещини вже, як і Балкани, збирає по два врожаї. На думку гостя, українське сільське господарство адаптується до нових умов, критичної ситуації немає, голоду не буде, зерна вистачить: «Відключення світла б’ють по економіці більше, ніж клімат».  

Радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка зазначив, що російські «шахеди» в білоруському небі стали шоком для білоруського суспільства, яке знову побачило війну зблизька. Найпростіша версія — що російські дрони збилися з курсу, але, з огляду на маршрут, на це не схоже, зауважив Вячорка. Пропаганда, звісно ж, поширює версію, нібито це були українські безпілотники. В будь-якому випадку ескалація, на думку гостя, вигідна Путіну й Лукашенку. 

Сумнівався у тому, що російські «шахеди» збилися з курсу, і авіаційний експерт і аналітик Костянтин Криволап

У блоці каналу «FreeДом» президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний висловив думку, що ООН «перетворилася на сцену для стендапера Небензі (постпред Росії в ООН. — ДМ), а також, що для ООН «час звільняти місце на музейній поличці, де лежить Ліга Націй». Проблема і біль у тому, за словами Лісного, що ці організації лягають на полицю в музеї після великих трагедій, які не можуть зупинити, не кажучи вже про запобігання.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж констатував, що Путін хотів створити «буферну зону» в Україні, натомість створив її в Росії, перетворивши прикордонні російські області на прифронтову територію. 

На думку експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, зустрічі в ініційованому президентом Франції Еммануелем Макроном форматі Європейської політичної спільноти, попри відсутність на них рішень, важливі, адже дають можливість обговорити питання, які накопичилися. 

Капітан 1-го рангу запасу Андрій Риженко прокоментував нову Стратегію морської безпеки України. За словами Риженка, такий документ щодо безпеки та інтересів України в морі з’явився вперше, адже ухвалена в 2000-х Морська доктрина України була практично копією аналогічного російського документа і не прораховувала агресії Росії щодо України. Нова Стратегія окреслює значення для України та українців не тільки моря, але й річок, наголосив Риженко, про які впродовж тридцяти років Незалежності взагалі не йшлося. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
350
Теги:
Читайте також
14.07.2024 14:19
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
126
13.07.2024 15:50
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
109
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду