Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня 2024 року

18 Липня 2024
294
18 Липня 2024
15:29

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня 2024 року

294
Транзит газу через Україну, «мирна» місія Орбана, лейбористи за Україну, «незворотний шлях» в НАТО.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «1+1»   

У блоці каналу «FreeДом» заступник директора Асоціації енергетичних та природніх ресурсів України Андрій Закревський заявив, що без транзиту газу територією нашої держави російський Газпром втратить європейський ринок і вся його західна газосистема виявиться непотрібною і збитковою. Проте є ризик, що Україна погодиться на варіант з нібито азербайджанським газом (хоча «в Азербайджану немає таких потужностей, це буде обман»). На думку експерта, таке рішення може свідчити про наявність якихось домовленостей про припинення війни.

Політолог-міжнародник Станіслав Желіховський висловив думку, що «мирні» ініціативи Віктора Орбана не мають жодного легітимного підґрунтя, а спроба видати Будапешт за посередника між сторонами є невдалою, бо ніхто не надавав йому таких повноважень. Усі ці дії надалі можуть призвести до санкцій ЄС проти угорського прем'єра та навіть до припинення головування країни в Раді Євросоюзу, вважає гість.

Завідувачка катедрою міжнародних відносин Одеського національного університету Ольга Брусиловська назвала призначення естонської прем'єрки Каї Каллас високою представницею ЄС запорукою стабільності у відносинах між блоком та Україною на наступні п'ять років.

Британський журналіст Андрій Остальський відзначив цікавий аспект перемоги лейбористів на парламентських виборах у Британії: програма цієї партії абсолютно в усьому протилежна консерваторам, крім одного-єдиного пункту — підтримки України. Кір Стармер та його однопартійці не погоджувалися з Ріші Сунаком ні в чому, критикували кожен його крок, але повністю підтримували надання Україні допомоги і продовжуватимуть це робити, можливо, навіть в більших обсягах.

Політична коментаторка Олеся Яхно констатувала, що політичного рішення про запрошення до НАТО Україна на саміті у Вашингтоні не отримала, натомість зробили чимало кроків, які після виникнення консенсусу країн-членів дозволять Україні швидко приєднатися до Альянсу.

Експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов позитивно оцінив продовження перебування Роберти Мецоли на посаді голови Європарламенту та Урсули фон дер Ляєн — на чолі Євокомісії, бо їхня політика є «зрозумілою для України».

У блоці «1+1» військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко розповів, що існує експортна заборона на зброю дальністю понад 300 кілометрів, через що Україні не можуть надавати ATACMS чи Storm Shadow, здатні бити далі цієї позначки.

За словами російського соціолога та публіциста Ігоря Ейдмана, більшість зомбованого пропагандою російського населення вважає допуск до Олімпійських ігор у Парижі спортсменів з Росії у «нейтральному» статусі, без прапора та гімну, додатковим свідченням того, що «на злому Заході Росію усі ображають та дискримінують». 

Політичний коментатор Володимир Фесенко позитивно оцінив наявність у декларації саміту НАТО слів про «незворотний шлях» для України. За його словами, це сигнал для Росії, що питання вступу нашої держави до Альянсу не буде предметом торгів на майбутніх перемовинах. США довго не погоджувалися з таким формулюванням, проте зараз це стало можливим. Загалом, на думку Фесенка, саміт у Вашингтоні був набагато продуктивнішим для України, ніж минулорічний у Вільнюсі: було багато конкретних рішень і механізмів, які дозволяють знизити залежність допомоги від політичної ситуації у США. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
294
Теги:
Читайте також
12.07.2024 10:29
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
146
11.07.2024 10:06
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
168
10.07.2024 10:57
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
169
10.07.2024 08:50
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
164
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду