Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 червня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 червня 2024 року

28 Червня 2024
358
28 Червня 2024
15:44

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 червня 2024 року

358
Початок переговорів щодо вступу України до ЄС, ордери МКС на арешт Шойгу та Герасимова, вибухи на пляжі в Севастополі, стрілянина в Дагестані.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 червня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 червня 2024 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей і тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» і «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ 

У блоці каналу «FreeДом» воєнний експерт Дмитро Снєгирьов розповів, що метою розселення на тимчасово окупованих територіях росіян із депресивних регіонів є закріплення загарбаних земель за Росією. На думку Снєгирьова, аналогічні процеси відбувалися в 1930-ті роки, коли після Голодомору території України заселили росіянами, нащадки яких вже в наші часи почали кричати, що «Донбас — це Росія». Гість також прокоментував вибухи на пляжі Севастополя, назвавши їх «кривавою провокацією» Росії, адже окупанти збивали ракету над пляжем задля збільшення кількості жертв серед цивільного населення. Пославшись на дані Інституту вивчення війни, Снєгирьов припустив, що окупанти прагнули як завадити передачі України західної зброї, так і відновити заборону Заходу на завдання ударів по території Росії.

На думку голова Дагестанського національного центру Джабраїла Мірзоєва, після подій у Махачкалі й Дербенті російська влада посилить тиск на Дагестан. Гість поставив під сумнів те, що стрілянина в Дагестані — справа рук ІДІЛ, він вважає, що це дії «борців за свободу» Дагестану.

Воєнний аналітик Іван Ступак говорив зокрема про недосконалість російської протиповітряної оборони. «Не можна сказати, що вона повністю дірява абощо, — відзначив Ступак, — але наші Сили спеціальних операцій і розвідка знайшли способи її обходити». 

Дипломат Олександр Левченко висловив упевненість, що Угорщина, попри позицію її прем’єра Орбана, не завадить Україні стати членом Євросоюзу. Він також нагадав, що Україна подала заявку про вступ до ЄС на четвертий день повномасштабного вторгнення Росії, в лютому 2022 року. За словами Левченка, переговорний процес тривалий, тож вступатиме в ЄС Україна вже в мирний час. 

У блоці ICTV/СТБ політологиня-американістка Олександра Філіппенко розповіла, що Україна не може очікувати від липневого саміту НАТО швидкого ухвалення принципових рішень, але на подальше просування шляхом співпраці цілком може розраховувати.

Експерт Центру громадянських свобод Вячеслав Ліхачов, коментуючи видачу Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешти Шойгу і Герасимова, пояснив, що відтепер їх мають заарештувати у будь-якій країні, яка ратифікувала Римський статут, а це близько 130 країн світу. Крім того, це означає, що в суду вистачає доказів причетності цих осіб до воєнних злочинів. Також гість нагадав, що Україна досі не підписала Римський статут, і наші партнери, мовляв, не розуміють, чому.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен, коментуючи першу міжурядову конференцію щодо вступу України до ЄС, яка відбулася в Люксембурзі, теж говорив про тривалість перемовного процесу. «Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Євроради Шарль Мішель вважають, що Україна може стати членом ЄС не раніше 2030 року, — резюмував Тизенгаузен. — І всі сходяться на думці, що для цього Україні потрібно закінчити війну».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
358
Теги:
Читайте також
23.06.2024 02:23
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
206
22.06.2024 02:17
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
59
21.06.2024 02:15
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
237
20.06.2024 01:58
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
222
19.06.2024 01:53
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду