Руанда припинила мовлення BBC через показ фільму про ґеноцид

Руанда припинила мовлення BBC через показ фільму про ґеноцид

25 Жовтня 2014
8739
25 Жовтня 2014
16:03

Руанда припинила мовлення BBC через показ фільму про ґеноцид

8739
Руанда припинила мовлення BBC через показ фільму про ґеноцид
Руанда припинила мовлення BBC через показ фільму про ґеноцид

Руандійське агентство з регулювання комунальних послуг (The Rwanda Utilities Regulatory Agency - RURA) призупинило трансляції британської корпорації місцевою мовою, повідомила BBC.

 

Причиною цього рішення став показ фільму «Руанда: нерозказана історія» (Rwanda, The Untold Story), що ставить під сумнів офіційну версію найбільшої трагедії в історії африканської країни.

 

Обґрунтовуючи його, представники RURA заявили, що отримали скарги від населення зі звинуваченнями тому, що стрічка BBC «підбурює, збуджує ненависть, переглядає й заперечує злочин ґеноциду».

 

Руандійський парламент ухвалив резолюцію, яка закликала уряд заборонити  BBC та висунути звинувачення проти авторів фільму за заперечення скоєного злочину. За офіційною версією, більшість його жертв були  представники етнічної меншості - тутсі та налаштовані проти масової різанини хуті.

 

Наступного тижня відбудеться засідання уряду для обговорення рекомендацій парламенту.        

 

RURA заявило, що створило комісію з розслідування звинувачень, висунутих у програмі BBC.


Натомість британська корпорація відкидає звинувачення, що будь-яка частка показаної нею програми «заперечує ґеноцид проти тутсі».

 

Під час ґеноциду, вчиненого у Руанді на міжетнічному ґрунті 20 років тому, на міжетнічному ґрунті, за даними ООН, загинули, принаймні, 800 тисяч мешканців країни.

 

Однак подробиці виникнення й перебігу драматичних подій у квітні-липні 1994 року, що потрясли Африку й світ, і досі повністю не з'ясовані, відзначає BBC. Почалося з того, що був збитий літак президента Жювеналя Хаб'ярімани (Juvenal Habyarimana, який повертався з мирних переговорів з повстанцями Руандійського патріотичного фронту (РПФ) тутсі.

 

Постріли невідомих бойовиків стали поштовхом до масових убивств, як вважається, переважно тутсі екстремістськими ополченцями та військовими етносу хуту. Повстанці Руагдійського патріотичного фронту тутсі відкидали звинувачення, що серед 800 тисяч загиблих були тисячі жертв, убитих ними. У липні повстанці захопили  столицю країни Кігалі, 2 млн хуту втекли тоді до сусіднього Заїра (нині - Демократична Республіка Конго).

 

Програма BBC включає інтерв'ю з американськими дослідниками, які висловлюють припущення, що більшість жертв ґеноциду належала до етнічної групи хуту. Їх винищували повстанці тодішнього РПФ, який перебуває при владі у Руанді з 1994 року.


Британський фільм містить також інтерв'ю з колишнім помічником лідера РПФ, теперішнім президентом Полом Кагаме (Paul Kagame). Його звинувачено у таємній змові щодо збиття президентського літака. Ця акція мала на меті вчинити масову різанину, що стала темою гострої суперечки між владою африканської країни та BBC. Доречно відзначити, що у багатьох джерелах Поль Кагаме - представник етнічної групи тутсі - фігурує як діяч, котрий поклав край злочину ґеноциду у Руанді.     

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Фото - http://www.bbc.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8739
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду