Китайська Alibaba Group стала сенсацією Нью-йоркської фондової біржі

Китайська Alibaba Group стала сенсацією Нью-йоркської фондової біржі

21 Вересня 2014
5401
21 Вересня 2014
15:43

Китайська Alibaba Group стала сенсацією Нью-йоркської фондової біржі

5401
Китайська Alibaba Group стала сенсацією Нью-йоркської фондової біржі
Китайська Alibaba Group стала сенсацією Нью-йоркської фондової біржі

Дебютна участь Нью-йоркській фондовій біржі китайського інтернет-холдингу Alibaba Group вразила експертів. Вартість його акцій було оцінено у понад 231 мільярдів доларів. Ця сума більша ніж Facebook або разом узяті Amazon та eBay. Так оцінює сенсаційну подію у ґлобальному фінансовому світі The Guardian.

 

Найбільше у США первинне розміщення акцій на IPO розпочалося зі злету. Початкова ціна  акції китайської компанії у 68 доларів під час торгів сягла апогею - 100 доларів і наприкінці дня зупинилася на позначці 93,89 доларів. Зростання вартості становило 38 %.

 

Продаж частки акцій Alibaba мав початися о 10:30 ранку, однак був відкладений через величезну кількість замовлень від роздрібних інвесторів. Учасниками торгів, за оцінками, були понад 1700 інвестиційних компаній з усього світу.

 

Головний виконавчий директор аналітичної PrivCo Сем Хамаде (Sam Hamadeh) назвав цю затримку «незвичною». Однак незвичним за масштабами, вважає він, було й розміщення акцій на IPO.

 

Подаючи дзвоником сигнал до офіційного запуску торгів, фундатор і власник Alibaba Group Джек Ма (Jack Ma) сказав: «У нас є мрія. Ми сподіваємося, що у наступні 15 років завдяки нам світ зміниться. Покладаємо надію на те, що за цей час люди скажуть: «Це - компанія схожа на Microsoft, IBM, Walmart, які трансформували обличчя світу...Ми хочемо бути більшими за Walmart».

 

Сайт Alibaba, який 1998 року запустив у своїй двокімнатній квартирі в місті Ханчжоу колишній викладач англійської, нині контролює 80% інтернет-комерції у Китаї. Відтепер він зміцнив свої позиції як найбагатша людина в країні за обсягом продажів. Вартість його акцій наблизилися до 19 млрд доларів.

 

Щоби мрія Джека Ма стала реальністю, Alibaba потрібно ще 20 млрд доларів. Однак вже тепер вартість китайської компанії оцінюється вище, ніж багатьох рівних йому американських технократичних фірм та JP Morgan Chase.

 

«Він заробив на продажу акцій, розміщених на IPO, 21,8 млрд доларів. Тепер у нього величезний «військовий бюджет» для розширення бізнесу. Арена його амбіцій охоплює Китай, США та Європу», - зазначає The Guardian.

 

Британське видання посилається на головного виконавчого директора незалежного аналітично-дослідницього центру Rapid Ratings Джеймса Геллерта (James Gellert), який назвав подію на нью-йоркській фондовій біржі «віхою». «Це попередження США про те, що ґлобальні технології - дещо більше, ніж Кремнієва долина, - сказав він. - Тепер кожна американська технологічна компанія пильно стежить за бізнесом Alibaba. Ця компанія, що володіє величезною сумою грошей, збирається стати грізним суперником».

 

49-річний бізнесмен Джеку Ма повідомив телемережі ділових новин CNBC, що на ідею зайнятися бізнесом він надихнувся під час поїздки до США. А «джерелом натхнення» став для нього американський фільм «Форрест Гамп». Ма сказав, що дивився цю стрічку з Томом Хенксом (Tom Hanks) у головній ролі, принаймні, 10 разів. «Я дивлюся цей фільм щоразу, коли почуваюся розчарованим, - сказав він. - Я переглядав його знову перш, ніж прийти сюди (на біржу). Він надихає мене міркувати : "Жодні зміни не мають значення. Ти лишаєшся сам собою"».    

 

Як відомо, «Форрест Гамп» був відзначений десятками кінофестивальних нагород, у тому числі, шістьома «Оскарами»). Його головним героєм виступає людина з особливими потребами - Форрест Гамп з неіснуючого міста Грінбоу у штаті Алабама. Чоловік, ім'я якого співзвучне з англійськими словами «лісовий телепень», ереживає незвичайні пригоди і водночас бере участь у найважливіших подіях американської історії ХХ сторіччя. 

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5401
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду